Motorola G31 test - povoljan, da li je i dobar?

Motorola G31 test - povoljan, da li je i dobar?

Najveća promena koju Motorola G31 donosi u segment niže srednje klase jeste OLED ekran koji konačno menja IPS displej: a kakve još promene donosi Motorola G31?

  Sadržaj
   Motorola G31 test – povoljan, da li je i dobar?

   Pozitivne ocene

   • Konačno je i Motorola donela OLED ekran u nižu klasu uređaja
   • Unapređena kamera u odnosu na model iz prethodne sezone

   Negativne ocene

   • Nema stereo zvučnika
   • Okviri oko ekrana mogli bi da budu manji
   • 10W punjenje je presporo, čak i nižoj klasi uređaja

   Motorola G31 donosi solidan balans karakteristika, lepo je što je Motorola i u ovu klasu napokon donela OLED ekran i višu rezoluciju, dopala nam se unapređena kamera u odnosu na prošlogodišnji model, značajno je smanjena težina uređaja –  a ono što nam se nije dopalo jeste presporo punjenje telefona i nedostatak stereo zvučnika

   Pre 10 meseci kada smo predstavljali Motorola G30 telefon, govorili smo o promeni nomenklature kada su Motorola telefoni u pitanju: svaki zaokret u promenama oznaka ume te prve godine da bude bolan ali posle stvari polako ležu na svoje mesto. Tako i jeste, evo, stigla je sledeća generacija Motorola telefona niže srednje klase i ona nosi logično ime, Motorola G31

   Dakle, Motorola je radi lakšeg prepoznavanja svojih uređaja srednje klase od strane publike, odabrala put kojim recimo iz godine u godinu ide Samsung sa svojom A serijom.
    
   Šta to donosi G31 po ceni od 24.999 dinara, što je par hiljada dinara manje nego prethodne godine kada je G30 bio na Benchmark recenziji?

   Motorola G31 – dizajn

   Dizajn telefona je vrlo vrlo sličan i podrazumeva naravno plastični okvir i poleđinu telefona što je uobičajeno u ovom cenovnom rangu. Sama plastika na poleđini telefona ima finu teksturu koja se oseti pod prstima i na njoj ne ostaju otisci prstiju tako lako, što znate i sami da ume da iritira. Pored toga, u pakovanju telefona nalazi se i silikonska maska ukoliko želite dodatno da zaštitite svoj telefon od eventualnog oštećenja prilikom pada, ali generalno, deluje da se može i bez nje.

   Telefon poseduje takozvanu water repellent zaštitu, što podrazumeva da ne treba da budete previše zabrinuti ukoliko ga poprska neka kišica. Oblik kamera bloka je gotovo identičan onome iz prethodne sezone sa tom razlikom što više nema senzora dubine, ali to se danas sve više radi sotfverski pa nema nekog razloga za brigu.

   Ono što je primetno jesu i dalje solidno vidljivi okviri oko ekrana, naročito dole, na takozvanoj bradi telefona. Sve u svemu, klasičan izgled telefona ovog cenovnog ranga a u odnosu na prethodnu sezonu.

   Raspored tastera uobičajen kada je Motorola u pitanju, sa sve Google Assistant tasterom iznad klackalice zvuka dok je čitač otiska prsta smešten u power taster telefona. 3.5mm priključak za slušalice je i dalje tu, međutim – i dalje nema stereo zvučnika!

   Kako nema kada je Vladimir Ostojić iz Motorole u našem novogodišnjem Benchcastu rekao da će svi novi modeli u 2022. godini imati stereo zvuk – zatražili smo odgovor od domaće kancelarije i dobili ga… ovo je model predstavljen zvanično još početkom decembra, dakle nije u pitanju ovogodišnji model. OK, opraštamo ovaj put, tačno je… ali nadamo se iskreno da je u pitanju poslednji model gde ćemo obrazlagati zašto nema stereo zvuka na nekom Motorola telefonu.

   OLED ekran na jeftinim telefonima Motorole

   Ona prava razlika se odnosi na ekran: konačno Motorola donosi OLED displej i na jeftinije telefone – eto konačno i tog momenta koji je morao da se dogodi jer znate i sami koliko ste komentara uputili na račun IPS ekrana na mnogobrojnim Motorola modelima prethodne godine kada je OLED definitivno potisnuo IPS u skoro svim kategorijama uređaja, osim onih baš najjeftinijih gde zaista nema finansijskog prostora za njegovu implementaciju.

   Međutim, prošle godine imali smo IPS sa osvežavanjem od 90Hz, sada imamo OLED sa osvežavanjem od svega 60. Dobićete ekran raskošnijeg kolorita koji će se defitnitivno bolje videti na suncu, izgubićete na fluidnosti skorolovanja – kome se carstvu prikloniti? Eto jedno pitanje za publiku, šta bi vi odabrali – IPS sa 90Hz ili OLED sa 60?
    
   Ono što je dobro jeste što sada ipak imamo na raspolaganju i bolju rezoluciju ekrana, nije u pitanju ona osakaćena rezolucija koja je bila karakteristika telefona ovog cenovnog ranga do pre dve godine, već danas standardni, Full HD, 1080×2400 piksela. Ekran je inače za 0.1 inč manji nego na prethodnom modelu pa je zbog toga i telefon nešto manjih gabarita u odnosu na G30 a i lakši – čitavih 20 grama.
    
   Još jednu stvar bismo pomenuli što odmah upada u oči kada pogledamo ekran, sada je i selfi kamera izvedena u formi punch hole-a, što je mnogo bolje rešenje od onog pregaženog rešenja kada je bio u vidu kapljice, takozvani teardrop.

   Hardver

   Promene su nastupile i na planu hardvera – Snapdragon 662 je zamenjen Mediatek-ovim Helio G85 procesorom koji će, evo uskoro proslaviti svoj drugi rođendan i viđali smo ga u solidnom broju telefona do sada.

   Setimo se, viđali smo ovaj procesor recimo još u Redmi Note 9 telefonu. Šta dobijamo? Koliko para toliko muzike: telefon koji radi solidno brzo za ovu klasu uređaja i ne više od toga, to je ta kategorija. Helio G85 donosi performanse vrlo slične prošlogodišnjem odabiru čipseta uz ipak bolje gejming karakteristike budući da je Mali G52 MP2 zahvaljujući znatno višem radnom taktu ipak solidno brži od Adreno 610 GPU-a u Snapdragonu 662.

   Sve je to realno slično, mada je recimo Redmi Note 11 sa ovogodišnjim Snapdragon 680 ipak malo pomerio lestvicu na gore – ali taj uređaj se još ne nalazi u prodaji.
    
   4GB RAM-a i 64GB prostora za podatke sada na početku 2022. godine već deluju kao manje poželjna opcija: što se uobičajenog funkcionisanja telefona tiče, sve je to solidno optimizovano ako pretpostavimo da je za brzinske formule ipak potrebno izdvojiti više novca, nećete biti ne znamo koliko oštećeni pri uobičajenom baratanju telefonom, osim kada se dođe do nekih ozbiljnijih gejming naslova. 64GB prostora za skladištenje podataka već može biti malo veći problem ukoliko volite puno da fotografišete ili snimate video sekvence.

   Baterija

   Baterija očekivanih 5000mAh, nije se posebno proslavila na našem testu YouTube reprodukcije sa preostalih 39 procenata kapaciteta nakon 10 sati videa. Realno, dan i po umerene upotrebe, mada je punjenje noću realna opcija.

   Jer, mnogo veći problem je izostanak brzog punjenja telefona i punjač u pakovanju od svega, pazite sada, 10W! To znači da je punjenje telefona preko noći obavezno, jer će vam biti potrebni sati i sati da bi se baterija ovog telefona napunila. Od dopunjavanja kada zatreba tokom dana, nećete se usrećiti.

   Ali da ne bude sve tako crno, barem je punjač crne boje, to uvek volimo da vidimo. Ali ovih 10W baš bode oči…

   Kamere

   Po pitanju kamera, Moto G31 malo odstupa od onoga što smo viđali od Motorola modela u skorije vreme, najpre zbog činjenice da je umesto 64 pa čak i onog jeftinog 108MP senzora koji je vrlo popularan, a koji se po nama baš i nije proslavio, odabran Samsung Isocell S5KJN1 od 50MP.

   U pitanju je senzor sa otvorom blende od f/1.8, veličinom piksela od 0.64µm, autofokusom putem fazne detekcije i očekivano – bez optičke stabilizacije. Pored njega tu je još i 8 MP ultraširoka kamera sa otvorom blende od f/2.2 i uglom snimanja od 118˚, kao i 2 MP f/2.4 macro, uobičajeni dodatak koji održava brojčano stanje, jer 3 kamere su bolje nego dve, makar na papiru. Kako to radi u praksi?

   Pa, glavna kamera danju daje vrlo pristojne fotografije, čak i u uslovima kakvi su bili u Beogradu ovih dana, koji baš i nisu naročito fotogenični i prigodni za izvlačenje maksimuma iz ovog telefona. Boje su relativno prirodne, dinamički opseg korektan, ali ne i sjajan što se da primetiti u tamnijem delu scene, dok je oštrina solidna, iako telefon u određenim situacijama ume i da doda malo softverskog izoštravanja – srećom ne toliko da bode oči, već taman koliko je potrebno da fotografija izgleda bolje na malom ekranu, odnosno telefonu i društvenim mrežama, što je u današnje vreme uostalom i primarni način konzumacije fotografija.

   Iako uslovi tokom testa nisu bili sjajni, čini se da ovaj 50MP senzor možda ostavlja čak i nešto bolji utisak od onog od 108MP, makar u Motorola izvedbi, pa nemamo neke veće zamerke na njega, s obzirom na klasu ovog modela.
    
   Što se ultraširokog senzora tiče, kombinaciju sa 8MP smo viđali do sada mnogo puta, pa su i rezultati na očekivanom nivou – upotrebljivi, korektni, ali vas neće oduševiti po pitanju detalja ili dinamičkog opsega. Reprodukcija boja se takođe malo razlikuje u odnosu na glavni senzor, a primetili smo da je u nekim situacijama, poput neba npr. primetan šum, koji baš ne bismo ni očekivali tu, a koji dodatno kvari utisak i smanjuje nivo detalja koji je moguće postići.

   Noćne fotografije su takođe korektnog kvaliteta ukoliko uzmemo u obzir cenovni rang ovog telefona, kako sa glavnog, tako i sa ultraširokog senzora. Naravno što više svetla, to i njihov izgled više podseća na slike sa telefona nešto više klase, dok u većem mraku boje postaju bleđe i balans bele odlazi na žuto, pa ćete morati malo da birate odgovarajući kadar kako biste dobili dobre noćne fotke.

   Kada je video snimanje u pitanju, ono nije jača strana ovog modela, ograničeno je samo na 1080p, doduše korektnog izgleda za tu rezoluciju, ali samo dok ne koristite stabilizaciju, odnosno snimate nešto relativno statično. Ako ste u pokretu, možete birati između drmusavih snimaka, ili uključivanja stabilizacije koja nije baš efektna u eliminaciji potresa, a uz to utiče i na nivo detalja, pa je najbolje izbegavati je.
    
   Noćno snimanje je upotrebljivo, naravno bolje na glavnom nego ultraširokom senzoru, mada u scenama sa većom dubinom glavna kamera noću ume ponekad da se malo buni sa fokusom, što i nije tako neuobičajeno u ovoj klasi.

   Za kraj pomenimo i prednju kameru od 13 MP sa otvorom blende od  f/2.2, koja je vrlo korektna i pravi iznenađujuće oštre fotografije, uz solidnu reprodukciju boja i zamućenje pozadine u portret modu.

   Utisci

   Kome je namenjen Motorola G31 telefon? Pa svima onima koji nisu u situaciji da izdvoje veću količinu novca za konkretniji mobilni uređaj. On donosi solidan balans karakteristika, lepo je što je Motorola i u ovu klasu napokon donela OLED ekran i višu rezoluciju, dopala nam se unapređena kamera u odnosu na prošlogodišnji model, značajno je smanjena težina uređaja –  a ono što nam se nije dopalo jeste presporo punjenje telefona i nedostatak stereo zvučnika – i bilo bi lepo imati 128GB prostora na raspolaganju, ali bi i telefon koštao više u tom slučaju.

   Konkurencija je u ovoj klasi strašno jaka, Motorola joj se u ovoj klasi definitivno primakla i makar dok ne izađu neki novi, konkurentski modeli, Moto G31 je tu negde, rame uz rame… jer nisu ni konkurentski modeli u svemu baš savršeni – ovo je kategorija u kojoj se prodaje ubedljivo najveći broj telefona ali i kategorija u kojoj kupci i nisu preterano zahtevni pa se preko nekih manjih nedostataka nekako i može preći.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi