Motorola Edge 30 test - odličan u srednjoj klasi

Motorola Edge 30 test - odličan u srednjoj klasi

Motorola Edge 30 je prvi telefon srednje klase koji je ove godine opravdao očekivanja. Telefon koji napokon donosi ono što publika očekuje u ovoj klasi

  Sadržaj

   Motorola Edge 30 test – odličan u srednjoj klasi

   Pozitivne ocene

   • Procesor koji niko drugi nema i koji pravi razliku – Snapdragon 778G+
   • Uprkos manjoj bateriji, odlična autonomija
   • 6.79 mm debljine – najtanji 5G telefon na svetu
   • Udoban u ruci, kompaktan, svega 155 grama težak
   • 8 GB RAM-a, 2 GB više u odnosu na konkurente u klasi
   • AMOLED ekran, 144 Hz
   • Android 12, Thinkshield zaštita, Ready for…

   Negativne ocene

   • Kamera blok bespotrebno ruži telefon inače privlačnog dizajna
   • Gorilla Glass 3? Pa nije 2018 godina

   Motorola Edge 30 je uređaj koji jednostavno obilato koristi svoj momentum, privilegiju da prvi sadrži normalan, dobar čipset kakav smo imali prethodne godine – a ove nismo. I to mu jednostavno omogućava da u ovom momentu, bude za koplje ispred svih telefona srednje klase ovog proleća. Ima veoma dobrih, ali i manje dobrih karakteristika – ali ni nema krupnih grešaka. Siguran izbor u srednjoj klasi

   Jedina karakteristika koja je mogla da razočara kod Motorola Edge 30 telefona i poništi naša očekivanja bio je kamera sistem koji, na svu sreću po Motorolu nije podbacio. Jednostavno, sve komponente ovog sistema koji smo inicijalno predstavili pre nekih desetak dana na našem kanalu su jako dobro i odmereno uklopljene da većem propustu jednostavno nije bilo mesta.

   Naravno, prethodno izrečena konstatacija ne kaže: Motorola Edge 30 je najbolji telefon srednje klase koji možete da kupite – zbog mnogih odličnih telefona iz prethodne sezone koji su i dalje u ponudi i to po još boljoj ceni.

   Ali, od svega predstavljenog u ovoj godini, Edge 30 je apsolutno bolji telefon. Sigurni smo da se u lokalnoj Motorola kancelariji osmehuju u ovom momentu jer je često Benchmark recenzija uspevala da naruši njihov entuzijazam gde su se oni nadali našim boljim impresijama a mi baš i nismo mislili tako, a moramo da priznamo da ni mi nismo verovali da će doći ovaj trenutak.

   I sada možemo da kažemo bez ikakvih ustručavanja, Motorola Edge 30 je najbolji telefon srednje klase predstavljen do ovog momenta u 2022 godini.

   Prvenstveno iz razloga što je u godinama za nama na primeru Motorola telefona bilo mnogo puta ono „ali“ što bi pokvarilo ukupni utisak. Pa eto, i pre par meseci, Edge 30 Pro telefon je imao svoje ALI.

   Ovog puta tog ali nema: smatramo da je Edge 30 ispunio u velikoj meri naša očekivanja i jednostavno, u ovom momentu možemo da kažemo, Edge 30 je nešto najbolje u srednjoj klasi što smo videli u dosadašnjem toku godine.
    
   Prvi i osnovni razlog zbog čega je Edge 30 bolji od ostalih telefona – nema konkretnih slabih tačaka. On naravno nije savršen telefon, ali jednostavno, ni na jednom planu nije podbacio. Apsolutno najvažniji razlog leži u tome što je Motorola uspela prva da se domogne ovogodišnjeg Snapdragon 778G+ procesora, a nemojmo zaboraviti da je bila i prvi proizvođač koji je i nama na test, i kupcima takođe, ponudio telefon sa Snapdragon 8 čipom prve generacije.

   Snapdragon 778G+ – čipset koji smo čekali

   Ukratko, radi se o unapređenoj verziji 778G čipa kome ni prići nije niti jedan procesor koji smo mogli videti u ovogodišnjim modelima srednje klase: o seriji 6 kompanije Qualcomm istupesmo zube ovog proleća i voleli bismo iskreno da je to sve bio samo san, niti je to Exynos 1280 u Samsung Galaxy A53 telefonu, niti je to Dimensity 920 u Realme 9 ProPlus i Redmi Note 11 Pro Plus modelima.

   Jednostavno, ovo je jedan apsolutno perfektan procesor za telefone ovog cenovnog ranga: sve ono što najčešće koristimo na telefonu, bezbroj otvorenih aplikacija, konzumiranje multimedije, obrada podataka koje dostavljaju kamera senzori, brzina u radu, odmerena potrošnja, pa čak i neki normalni gejming – ništa to teško ne pada Snapdragon 778G+ čipu. Svaki od konkurenata će se negde makar malo zagrcnuti, pa i ako se to i ne dogodi, 778G+ će isti taj posao obaviti brže.

   Možemo mi da diskutujemo na nivou „moj je brži od tvoga“ gde računamo sve one koji će se pozivati na zaista sjajne 860 i 870 čipove u mnogim telefonima – ali objektivno gledano, 778G+ je procesor napravljen po meri prosečnog korisnika. Naročito kada uz njega stigne i pravilno izbalansiran ostatak sistema: šta će ikome brži procesor ako su kamera senzori loši ili je ekran bolna tačka? Osim za gejming… i tu su telefoni koji u sebi sadrže derivate nekada najbržih procesora zaista najbolji.

   Ono što vredi takođe istaći kada već govorimo o procesorskoj snazi i radu samog telefona: Edge 30 stiže sa standardnih 8GB RAM-a u standardnoj verziji, što je za svaku pohvalu u ovoj kategoriji gde je recimo 6GB neki standard a za dodatna dva treba doplatiti.

   I kad smo kod elektronike da dodamo još jednom da je tu Snapdragon sound čip za najbolje iskustvo slušanja na wireless slušalicama. Daćemo sve od sebe da jedne nabavimo kako bi mogli da čujemo i to čudo, da vidimo da li je gimik ili Snapdragon sound definitivno šalje žičane bubice u zaborav. Interesantno je da se nijedan drugi proizvođač osim Motorole još uvek nije odlučio za implementaciju ovog čipa. Možda je Motorola zbog toga i prva dobila ovogodišnje najnovije čipove, preko veze.
    
   Druga stvar gde je Motorola sa Edge 30 telefonom napravila odličan posao jeste kamera sistem: dva vrlo dobra kamera senzora od po 50 mpix, od kojih je glavni dodatno optički stabilisan, prave razlliku u odnosu na konkurente koji recimo po pitanju ultraširoke kamere implementiraju znatno jeftinija rešenja.

   Ovde imamo situaciju da je Motorola ceo jedan kamera sistem sa Edge 30 Pro modela, telefona koji je očekivao možda i veću pažnju publike u visokoj klasi a nije je dobio – implementirala u ovaj, značajno povoljniji telefon. U onoj klasi sa ovim sistemom kamera nije prošlo, ali u srednjoj klasi, dobili su makar na papiru najmoćniji setup.

   Motorola Edge 30 – dizajn

   Dizajn telefona je moderan, rekli bismo i vrlo privlačan – ali moramo da iznesemo i naš lični stav po pitanju izgleda kamera bloka, ocena 3 minus. Do 5, ne do 10. Da je taj segment bio za stabilnu četvorku, ovaj telefon bi dobio još više ocene na planu dizajna. Lepo leži u ruci, lagan, tanak, odličan za džep.

   Šta nam se dopalo posebno, ivice oko ekrana su stvarno lepo stanjene, naročito donja, takozvana brada telefona, koja je vidljivo tanja nego recimo na Samsung Galaxy A53 telefonu koji smo istovremeno imali na testu.

   A ovaj oblik nam je dobro poznat sa brojnih modela: naravno, svi oni vuku inspiraciju iz načina na koji je to nekada, a ponovo u poslednje dve godine uradio Apple. Flat ram telefona, potpuno ravne površine ekrana i poleđine telefona, daju ovom telefonu tu elegantnu notu – i videlo se iz primera nekih modela iz prethodne godine da se publici to dopalo.
    
   Ram i poleđina telefona izrađeni su od polikarbonata premium klase, kako bi se dobio što je moguće lakši uređaj – svega 155 grama. Takođe, istakli smo da je ovo najtanji 5G telefon koji je do sada predstavljen – svega 6.79 milimetara je debljina Edge 30 telefona.

   I još jednom, neuobičajeni IP52 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu – pošto smo navikli da je u ovoj klasi IP53 ono na šta uglavnom nailazimo, naravno, kada IP sertifikata uopšte ima.
    
   Što se izbora boja tiče, ovo je meteorsko siva nijansa, tako kažu, mada nama malo više vuče na plavu: ne znamo koje će sve boje biti u ponudi kod nas, ali da kažemo da  postoje još i Supermoon Silver i Aurora Green. Bezbroj puta smo imali zamerke na dizajn Motorola telefona, naročito onih jeftinijih modela, ali ovog puta smatramo da je odrađen vrlo dobar posao.

   Raspored priključaka, tastera i svega što krasi današnje telefone je klasičan: još jednom ćemo pozdraviti eliminaciju Google Assistant tastera sa Motorola telefona. Desno power taster i klackalica zvuka, vrlo solidni, nema onog hoda gore dole koji ume da iritira. Leva, strana potpuno čista, gore samo rupica sekundarnog mikrofona koji će vam trebati kada snimate video da bi snimili stereo zvuk. Dole standardno, fioka za SIM kartice, bez podrške za SD i to treba da imate na umu s obzirom da ovaj telefon dolazi sa 128GB prostora za podatke, USB priključak, glavni mikrofon i rešetka zvučnika.

   Drugi zvučnik je, da, dobro ste čuli, Motorola će napokon imati redovno stereo zvuk na svojim modelima, dakle ulogu drugog zvučnika preuzima slušalica telefona tik iznad ekrana.

   Ekran

   Kad smo kod ekrana, on je AMOLED tipa, 6.5 inča dijagonala, taman za one koji ne vole velike telefone, FHD+ rezolucija, HDR10+ podrška i 144Hz osvežavanje. Nije u pitanju ona najbolja varijanta kao na premijum uređajima koja to radi u onim finim koracima na nivou jednog herca, ali na raspolaganju su 60HZ, 144Hz ili Auto opcija koja će na osnovu sadržaja na ekranu odrediti osvežavanje ekrana.

   Kada smo već kod ekrana, da pomenemo i da se senzor otiska prsta nalazi ispod ekrana ovog telefona i zamerku imamo ipak na vrstu zaštitnog stakla Gorilla Glass 3. I ovaj podatak smo jedva iskopali, jer nalazi se samo na jednom izvoru sa kog crpimo informacije ovog tipa – ako greše oni, grešimo i mi.

   Ekran je solidan, nije vrhunske klase u ovom segmentu kakav nudi recimo Galaxy A53, ali teško da će neko ostati nezadovoljan. Nema podatka o maksimalnom osvetljenju ekrana koje je vrlo dobro – ali recimo na 50 posto kada testiramo trajanje baterije telefona, ovaj na konkurentskom modelu je značajno svetliji.

   Baterija, 33W punjenje

   I još jednom da ponovimo: da bi imali najtanji 5G telefon a Edge 30 to jeste, danak ovoj želji proizvođača morala je da plati baterija koja je kapaciteta 4020 mAh – ali koja se na našem desetočasovnom testu YouTube reprodukcije pokazala vrlo solidno sa već u inicijalnom prikazu telefona pomenutih 46 procenata.

   Za to je svakako zaslužan ovaj izvanredni čip kompanije Qualcomm, mada verujemo da tu udela ima i smanjeno osvetljenje ekrana na 50 posto o kome smo maločas govorili.
    
   Punjač 33W, standardno, oko 45 minuta će vam biti potrebno da napunite bateriju od 0 do 100 posto.

   Sistem – Android 12, Thinkshield, Ready For…

   Android 12 na ovom telefonu takođe je jedan od aduta u vreme kada skoro svi telefoni u klasi stižu sa jedanaesticom. Tu nam nešto pade na pamet, ako možete da ostavite komentar svi vi koji nosite modele srednje klase iz prošle godine – kakva je situacija sa apgrejdom na Android 12?

   Mi nemamo kod sebe nijedan telefon od pre godinu dana pa moramo da pitam za vaša iskustva na tom planu.
    
   Neko je u našem prvom YouTube videu postavio pitanje koliko softverskih unapređenja će dobiti ovaj telefon, pa da odgovorimo: dve velika softverske nadogradnje operativnog sistema, dakle Edge 30 će jednog dana imati i Android 14, odnosno tri godine redovnih softverskih ažuriranja.

   A da istaknemo i Thinkshield tehnologiju proisteklu od matične kompanije Lenovo koja telefon na brojne načine čini sigurnijim, prvenstveno u poslovnim okruženjima – Thinkshield i Samsungov Knox su jedini sigurnosni sistemi tog tipa na mobilnim telefonima – ali izgleda da to korisnicima i nije previše važno. Ali ako zadužite od firme telefon na kojima nema instalacija kako se kome prohte, itekako može biti važno – vaš administrator će vas voleti.

   Sa vizuelne strane gledano, smatramo da je Android 12 jedan dobar iskorak u vizuelnom smislu: po prvi put nam nije tako dosadan kao ranije, usvojio je neke stvari koje su proizvođači telefona već imali u svojim korisničkim interfejsima. Mada nismo oduševljeni baš ovim tabovima u padajućem meniju, mnogo prostora nekako zauzimaju pa ih nema previše po stranici, ali dobro.

   Moramo po prvi put da pohvalimo Motorolu koja je de facto počela da menja mnogo toga što smo i mi prigovarali bezbroj puta na tom planu. Nekako je oživela ovaj telefon uz Android 12 pa je korisniku na raspolaganju nekako značajniji broj mogućnosti da svojim potrebama prilagodi interfejs i kolorit ovog uređaja. Uz solidan, oštar ekran, sve to deluje daleko bolje nego do juče…

   Da pomenemo i ovaj put Ready for funkcionalnost i mogućnost da uz monitor ili TV ovaj telefon  pretvorite u Android desktop računar: na nama je da to pomenemo, mada u prethodnim recenzijama nije bilo baš nekog oduševljenja ovom mogućnošću koje nudi svega par proizvođača – a nijedan u ovom cenovnom segmentu. Izgleda da korisnicima, makar kod nas ovde, to baš i nije naročito bitno. To su, kao i Thinkshield, stvari o kojima se retko govori ovde kod nas, na nekim drugim tržištima se više vrednuju.

   Kamere

   A kada su kamere u pitanju, Motorola Edge 30 je jedan pomalo atipičan telefon. Zašto to kažemo? Kod većine modela koje viđamo godinama unazad, proizvođači kao da se takmiče ko će da stavi više kamera na telefon, pa onda imamo glavnu kameru sa puno megapiksela, dosta lošiju ultraširoku i još par senzora koji kao da nisu ni namenjeni za upotrebu, nego su tu kako bi u marketing materijalima pisalo da telefon ima 4-5 kamera i on u očima manje obaveštenih kupaca izgledao bolje.


   E pa Motorola se ovog puta odlučila za potpuno drugačiji pristup, koji će onima koji su tehnički potkovani verovatno delovati i razumnije i poštenije u krajnjem slučaju. Korisnicima ovog modela su na raspolaganju samo glavna i ultraširoka kamera, obe sa senzorima od 50MP i to je to – nema posebnog macro i telefoto senzora lošijih specifikacija. Doduše ultraširoki ima i ulogu macro senzora.
    
   E sad će neko reći šta je onda treći otvor na poleđini – dobro, tu je i senzor dubine od 2MP koji se ne koristi direktno već kao pomoć pri procesiranju, ali ipak ima svoju ulogu.  A ta uloga verovatno i nije zanemarljiva, jer kao što smo videli na nekim drugim modelima sa povoljnijim varijantama senzora sa velikim brojem megapiksela, procesiranje je veoma bitan faktor za izvlačenje maksimuma iz njih. A upravo je to nešto gde je Motorola čini se napravila korak napred i uspela da umanji neke od mana ovih senzora i pruži nešto više nego neki od prethodnih 50MP modela iz srednje i više srednje klase.
    
   Glavna zamerka koju smo na njih imali u vidu nešto mekšeg izgleda je u ovom slučaju dobrim delom umanjena vrlo dobro odmerenim izoštravanjem koje ne deluje preterano ili veštački, a dodaje utisak oštrijih dnevnih fotografija, čak i na velikom ekranu, a pogotovo kada ih posmatrate na ekranu mobilnog telefona ili društvenim mrežama.

   U tome pomaže i odlična obrada šuma koji je na ovim senzorima nekada primetan i danju i ume da dodatno utiče na nivo detalja, a na Edge 30 je praktično neprimetan na glavnom senzoru i minimalno primetan u nekim scenama na ultraširokoj kameri koja je ipak nešto lošijih performansi, odnosno manjeg otvora blende – f/2.2 umesto f/1.8.


   Između dve kamere postoji mala razlika u nivou detalja, ali znatno manja nego što je to slučaj na većini aktuelnih modela. Prisutna je i mala razlika u reprodukciji boja, ali je generalni izgled fotografija vrlo sličan i možemo ga opisati kao vrlo prirodan, uz tek malo ulepšavanja u većini scena, mada je bilo i par izuzetaka gde su boje bile jače akcentovane. Fotografije imaju dosta kontrasta, pogotovo na glavnom senzoru, a dinamički opseg je solidan na glavnoj i nešto uži na ultraširokoj kameri.
    
   Vredi pomenuti i da je glavni senzor opremljen optičkom stabilizacijom što je lepo videti, ultraširoki naravno ne, mada tom tipu kamere usled širine ugla snimanja od 114 stepeni to i nije neophodno. Obe kamere koriste autofokus putem fazne detekcije, ali je on u slučaju glavne multidirekcioni, što je takođe nešto što ne viđamo baš često.
    
   Kad pominjemo autofokus, ultraširoka kamera je na ovom telefonu dobila i ulogu makro senzora, a rezultati koje je u stanju da isporuči su bolji od većine zasebnih macro senzora koje viđamo na telefonima, kako zbog rezolucije, tako i zbog otvora blende i mogućnosti propisnog fokusiranja. Prosto se zapitate zašto ovakav pristup nije češći jer je očigledno bolji.


   A kada padne mrak, Motorolin Night Vision, odnosno noćni mod preuzima stvari i tu već imamo malo pomešane utiske. U nekim situacijama su noćne fotografije atraktivnije na prvi pogled u odnosu na neke modele drugih proizvođača sa kojim smo uporedili Edge 30, sa kontrastnijim prikazom i zasićenijim bojama, ali bliži pogled otkriva upotrebu sharpness filtera koja nije onako suptilan kao što smo videli na dnevnim fotografijama.

   U nekim scenama to više dolazi do izražaja, u nekim manje, pa je utisak da su noćne fotografije najpre optimizovane za ekran mobilnog telefona kako bi izgledale što oštrije i lepše na oko. Ipak, čini se da je Motorola napravila određena unapređenja i u ovom domenu u odnosu na neke prethodne modele.
    
   Što se videa tiče, kvalitet snimanja u 4K je vrlo dobar na ultraširokoj, čak odličan na glavnoj kameri, ali samo dok snimate nešto relativno statično. Iako smo u prvi mah pomislili da je problem u stabilizaciji, ona je zapravo sasvim korektna, ali kamera pri naglijim pokretima ili koracima ima običaj da prouzrokuje ponovno traženje fokusa što se u slici manifestuje kao trzanje na trenutak i dosta kvari utisak.

   Zanimljivo, u Full HD rezoluciji ovo nismo primećivali, pa verujemo da je ovo nešto što Motorola može da koriguje kroz softversko ažuriranje. Ako se to desi, ovo bi bio zaista dobar telefon za dnevno video snimanje, verovatno i jedan od najboljih u svojoj klasi. Što se noćnog snimanja tiče, ultraširoki senzor je upotrebljiv, ali ne sjajan zbog manjeg otvora blende, dok je glavni solidan, opet pod uslovom da je kadar relativno statičan.
    
   Za kraj priče o kamerama pomenimo i odličnu prednju kameru od 32MP koja nas je prijatno iznenadila oštrinom, detaljima i reprodukcijom boja danju, uz solidne performanse i u noćnim uslovima.

    
   Sve u svemu, a zahvaljujući i dobrim kamerama senzoru i procesoru koji sve to jako lepo i lako procesira – dobili smo telefon sa kamerama koje su u samom vrhu ove cenovne klase. Većali smo ovde u redakciji poprilično – zajednički utisak svih nas je bio da su kamere bolje nego na Galaxy A53 uređaju jer smo fotografisali u isto vreme sa oba telefona. I čini se da tu ima još dosta prostora za dalja softverska unapređenja, potencijala ima, ima dovoljno kubikaže za fine tuning.

   Sve je jednostavno…

   I stigosmo do kraja – ne bismo hteli mnogo da pametujemo, niti da hvalimo previše ovaj telefon, jer Motorola Edge 30 je uređaj koji jednostavno obilato koristi svoj momentum, privilegiju da prvi sadrži normalan, dobar čipset kakav smo imali prethodne godine – a ove nismo. I to mu jednostavno omogućava da u ovom momentu, bude za koplje ispred svih telefona srednje klase ovog proleća.

   Koliko dugo će imati tu prednost, ne znamo, ali očekuje se vrlo uskoro u prodaji kod nas prema informacijama kojima raspolažemo – ako uzmemo u obzir da nijedan drugi proizvođač još uvek nije ni najavio svoje modele sa ovim procesorom, a kamoli stigao na pijacu, Motorola ima pred sobom verovatno i čitavih mesec dana dominacije u ovom segmentu.

   Ima i kamere koje odskaču od ponude koju konkurenti nude: dva senzora od 50 megapiksela se u ovoj klasi ne viđaju baš često, bolje je u stvari reći – po prvi put, jer ultraširoka kamera je tu često na telefonima reda radi. Ali ostaje činjenica da je Motorola ceo taj kamera sistem spustila sa svog flagshipa u ovaj mnogo povoljniji segment.
    
   Treba pohvaliti iskorak u dizajnu, svakako i gabarite samog uređaja, insistiranju da to bude telefon koji je lagan i tanak, zgodan za ruku – a da to ne bude plaćeno nekim velikim penalima. Smatramo da je Edge 30 za Motorolu jedan vrlo dobar napredak po mnogim pitanjima.
    
   Cena Edge 30 modela je dobra, ako ovaj telefon suprotstavimo ovogodišnjim konkurentima, 50 hiljada dinara ili 420 evra, 30e manje u odnosu na cenu u Evropi, ponovo je lokalna kancelarija odigrala agresivno u vreme kada svi idu gore sa cenama.
    
   Opet, kada uzmemo u obzir da se i dalje mogu pronaći brojni, veoma dobri modeli sezone 2021. – stvari postaju znatno komplikovanije, ali to su već stvari koje kupci treba da rešavaju – na nama je da predstavljamo telefone sa svim njihovim vrlinama i manama, ne da namećemo kupcu naše stavove. Da nema tih prošlogodišnjih modela u ponudi, ovaj telefon bi bez ikakve dileme dobio nagradu Najbolja kupovina u srednjoj cenovnoj kategoriji.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi