Motorola Edge

Motorola Edge

Na osnovama Snapdragon 765G čipseta formira se cela jedna plejada telefona cene oko 600-650e koji donose u prvom redu 5G konektivnost, ali je i ostatak na nivou iznad proseka. Ima li ova kategorija telefona budućnost?

  Sadržaj

   Motorola Edge je prvi telefon koji je stigao u našu redakciju a da je baziran na jednom od najnovijih Qualcomm Snapdragon čipova – u pitanju je 765G procesor koji bi trebalo da popuni prazninu između  predstavnika srednje klase poput 730 ili 720G i onog najjačeg – Snapdragona 865. Namenjen je telefonima visoke srednje klase, i najviše će privući kupce koji žele da se obezbede kupovinom savremenog, brzog telefona sa 5G konekcijom a da pri tome potroše negde oko 40ak procenata manje novca nego što bi trebalo da izdvoje za najnoviji flagship. 
    

    
   Recenzija Motorola Edge telefona stiže desetak dana nakon što smo vam predstavili Motorola Edge Plus i radi se, uz nekoliko razlika u specifikacijama – o praktično istom telefonu, s tim dodatkom da ovaj model – Edge, nema problema sa par nedostataka koje smo primetili i zamerili modelu Edge Plus. Ovde je sve kako treba… Da se ne bi ponavljali pričom oko dizajna jer su ova dva telefona po tom pitanju skoro identična, a dimenzijama se razlikuju u delićima milimetra i dele ogroman broj karakteristika – ovog puta ćemo se pozabaviti suštinskim razlikama. Za one koji su nabasali na ovu recenziju a nisu recimo Edge Plus, preporučujemo da se prošetate po našim testovima i upoznate se sa našim stavovima i objašnjenjima po mnogim pitanjima koja se tiču Motorola Edge serije telefona – i po čemu su identični. A sada, da vidimo koje su razlike… pa je neizostavno poređenje cena, 70 naspram 125 hiljada dinara. Dakle, Edge se prodaje po ceni od 70 hiljada dinara, ili oko 600 evra. 
    
   f1s.jpg
    
   Naravno, najveća razlika je procesor. Fenomen ili ne… ali nekako deluje da svi love telefon sa najboljim mogućim čipsetom a da za njega ne izdvoje puno novca – zanemarujući pri tome neke druge, vrlo bitne karakteristike. Tu potrebu razumem, dobar je osećaj imati telefon koji ima isti čipset kao mnogo skuplji modeli. Ali… šta ako ne želimo da platimo toliku cenu a želimo opet moćan telefon na raspolaganju? Da ima sve druge osobine i kvalitet flagshipa a da za njega na moramo da platimo previše? Za takve koji traže upravo takav telefon, Snapdragon je pripremio 765G čipset a mi ga prvi put vidimo upravo na Motorola Edge modelu. 
    
   Pa će se tako ovaj procesor uskoro naći u mnogim telefonima srednje klase: na primer, Nokia 8.3, LG Velvet ili, kako stoje stvari čak i u Google Pixel 5 modelu i OnePlus Z modelu kojim bi ovaj proizvođač trebalo da napravi i blagi iskorak u višu srednju klasu.  Dakle u modelima veoma dobrih karakteristika gde sirova procesorska snaga ili natprosečne grafičke performanse nisu od presudnog značaja da bi neko izdvojio veliku količinu novca za nešto što mu sutra neće trebati. 
    
   I pošto vidite iz navedenog da se sprema solidan broj telefona na ovakvoj procesorskoj osnovi, postavlja se pitanje hoće li ova klasa ikada, pa i sada, zabeležiti konkretniji uspeh. Ko prati Benchmark malo duže, zna da smo često pominjali tu kategoriju između 500 i 1000 evra kao rezultatski najneuspešniju – jer neko udara u finansijski ILI zdravorazumski limit od pet stotina evra koje može ili hoće da izdvoji za spravu zvanu mobilni telefon. 
    
   f4s.jpg
    
   Što se tiče brzine, Snapdragon 765G je poprilično daleko od čipseta sa oznakom 865, ali za prošlogodišnjim 855 čipsetom Qualcomma ili Kirinom 990, ne zaostaje puno, bilo da su u pitanju procesorski testovi ili oni koji angažuju grafički deo sistema. Možda bi prava konstatacija bila da je 765G negde između Snapdragona 855 i 845 ili možda još bolje poređenje, interesantnije publici – “gde je?” u odnosu na popularni 730G čipset koji se nalazi u brojnim modelima cenovnog ranga od oko tri stotine evra. Bolji je, ali ne tako puno, sve je to dozirano i balansirano da ovaj bude malo bolji od ovog a konkretno lošiji od onog. 
    
   U poređenju sa 865 procesorom koji ima jezgra u rasporedu 1+3+4, 765G je takođe osmojezgrani cpu koji stiže u varijanti 1+1+6 pa tako ima dva performans jezgra i 6 energetski efikasnih. Dakle, 865 ima jedno glavno i tri dodatna jezgra za performanse, 765G kombinaciju 1+1. Dodatno, koriste se starija i sporija Cortex A76 jezgra za razliku od Cortex A77 koji je zastupljen kod 865ice. I grafika je sporija, Adreno 650 naspram Adreno 620 a tu je i 600 MHz razlike u brzini memorije, 765G nema podršku za 8K video snimanje, ima Bluetooth 5.0 a ne 5.1 i podržava 120Hz osvežavanje u Full HD+ rezoluciji, ne i u QHD. 
    
   I sad kad pogledate sve ove specifikacije, verovatno ćete sa pravom reći, pa puno je to para za čipset koji ne pravi razliku. Tačno, ne pravi neku konkretniju razliku u brzini – njegova glavna odlika je u tome što podržava 5G konekciju. Za razliku od X55 modema u Snapdragonu 865, X52 modem u 765G je energetski efikasniji ali i ostvaruje otprilike duplo manje brzine prenosa. 
    
   f3s.jpg
    
   E sad… ako kupujete telefon za nekoliko narednih godina, to ima smisla – znate da vaš telefon podržava 5G. Ali ako implementacija 5G mreže bude spora, ili komšiluk u nastupu besa frontalno napadne i onesposobi buduće 5G bazne stanice, vaša investicija je propala. 
    
   Sve u svemu, mač sa dve oštrice u ovom momentu – telefoni sa ovim čipsetom ne opravdavaju u ovom trenutku investiciju ako posmatramo suvi hardver – međutim evidentno je da se oko ovog čipseta kreira nova kategorija uređaja čija je on okosnica, još ako se ovom klanu pridruži Google Pixel 5 telefon onda je jasno da se od te vrste uređaja očekuje puno jer su zalog za budućnost što se 5G konektivnosti u ovom momentu tiče a definitivno je primetno da su ovi uređaji ostatkom specifikacija znatno raskošniji od uređaja klase od 300 evra. Na primer, Motorola Edge nudi značajno bolji, OLED zakrivljeni displej, 90HZ osvežavanje, kvalitetniji kamera sistem i drugo. 
    
   f6s.jpg
    
   No otišli smo predaleko od telefona na našem testu objašnjavajući filozofiju ideje novonastajućeg segmenta: Motorola Edge baš deluje kao premijum telefon – ako ga poredite spolja sa Edge+ modelom koji košta 50 i kusur hiljada dinara više,  teško ćete primetiti razliku, samo što je Edge 15 grama lakši – verovatno onoliko koliko je lakša i baterija. Edge stiže sa baterijom od 4500 mAh, dakle 500 mAh manje od Edge+ – koja je na našem destočasovnom testu You Tube-a ostvarila rezultat od 51 procenta preostalog kapaciteta što je veoma dobro ostvarenje. 
    
   Sve ono što smo pohvalili na Edge+ recenziji stoji i ovde, dobar OLED zakrivljeni ekran dijagonale 6.7 inča, HDR 10 podrška, 90 Hz osvežavanje. 6GB RAMaa, 128 GB prostora za podatke, proširivo memorijskim karticama a tu su i stereo zvučnici koji baš i nisu česta pojava u ovoj klasi. U Edge varijanti, za razliku od skupljeg prethodnika najnormalnije radi otključavanje telefona prepoznavanjem lica i da, ovaj telefon jeste Dual SIM. 
    
   O softveru se ne bismo ponavljali, sve je rečeno u Edge+ recenziji: vanila Android sa Moto dodacima sa beskrajnim mogućnostima podešavanjima – u svakom slučaju, bolje nego neki korisnički interfejsi.Naravno, razlika je i u kamerama… neizbežno je poređenje sa Edge+ modelom, jer će mnoge sigurno zanimati da li za manje para mogu da dobiju zaista sjajnu kameru koju nudi Motorolin najjači model. 
    
   f2s.jpg
    
   I da odmah kažemo, jedina sličnost, makar što se specifikacija tiče su identična selfi kamera od 25MP, TOF 3D senzor dubine i 16MP ultraširoki senzor, dok je glavna kamera 64 umesto 108MP, istina sa identičnim f/1.8 otvorom blende, ali bez optičke stabilizacije. Takođe, telefoto senzor, iako je takođe 8MP f/2.4 je drugačije žižne daljine, 52 umesto 81mm, što rečeno narodnim jezikom pruža zum od 2 umesto 3x.  
    
   Dakle, prilično drugačiji sistem kamera, mada što se specifikacije tiče, i dalje dovoljno dobar da očekujemo dobre rezultate.  
    
   f5s.jpg
    
   U praksi, glavni senzor danju radi veoma dobro, sa zaista dobrim dinamičkim opsegom što rezultuje fotografijama sa dosta kontrasta i detalja kako u svetlim delovima, tako i u senkama. Primetno je doduše da nivo detalja nije poput onoga što smo videli na Edge+ modelu, ali taj telefon je jedan od najboljih koje smo videli u tom domenu, pa poređenje i nije fer. U odnosu na ostale, Motorola Edge se drži sasvim dobro po pitanju oštrine, a vredi pohvaliti i kolorit koji deluje prirodno, a ako je i da tako kažemo “našminkan” u softveru, to je uvek diskretno i sa ukusom, pa fotografije izgledaju zaista dobro.  

   U ovom slučaju, razlika u oštrini između glavnog i ultraširokog senzora je daleko manja nego što je to bio slučaj kod Plus modela, pa fotografije na obe kamere imaju vrlo sličan izgled, što je naravno dobro, jer možete koristiti onu koja vam u datom trenutku odgovara i znati kakav rezultat možete da očekujete. I ovog puta doduše ultraširoka kamera nudi nešto jači kontrast od glavne, ali koji izgleda jako dobro, pa to ne računamo kao zamerku, već kao bonus.  
    
   f7s.jpg
    
   Telefoto kamera nas nije oduševila oštrinom ni na Edge+ modelu, pa to nije slučaj ni sad, jer u odnosu na druga dva senzora pruža primetno mekše fotografije sa manje detalja, mada će svakako biti situacija kada će vam 2x optički zum dobro doći, i pored toga što izgled fotografija nije na nivou glavnog senzora.  
    
   Motorola Edge se dobro snalazi i noću, iako rezultati naravno nisu na Edge+ nivou. Svetlina kadra je odlična, kao i reprodukcija boja, a rezultati variraju u zavisnosti od kadra, pa je negde prisutno više detalja uz odlično dodatu oštrinu, a negde redukcija šuma ume da pojede i nešto detalja, pa rezultujuća fotografija bude mekana, kao da je blago van fokusa. Čini se da su rezultati dosta bolji kada fotografišete bliže objekte u odnosu na neki krupan plan. 


   Što se videa tiče, možemo reći da je izuzetno dobar, sa puno finih detalja, uz odličnu elektronsku stabilizaciju koja se sjajno snalazi i u hodu. Primetan je blag rolling shutter pri bržim pokretima na stranu, ali uz malo pažnje, mogu se napraviti zaista sjajni video snimci.  
    
   f8s.jpg
    
   Prijatno iznenađenje su i noćni snimci, koji uspevaju da zadrže dosta detalja, uz blagi šum koji ne ometa dobar utisak, a čak se i stabilizacija vrlo korektno snalazi noću, pa za video snimanje imamo samo reči hvale, tim pre što nije u pitanju model koji pretenduje da se bori sa najboljima na tržištu.  
    
   Snimanje je ovog puta moguće u 4K rezoluciji sa do 30 slika u sekundi, dakle ništa od 6K jer niti ga čipset podržava niti bi iko to poklonio kupcu u ovoj klasi, ali sumnjamo da će vam to baš nedostajati.  
    
   Selfi kamera je poput one na Edge+ sasvim korektna, sa dobrim portret modom i zamućenjem pozadine koje zahvaljujući TOF 3D senzoru odlično radi i na kamerama na zadnjoj strani.

   Kao neki rezime, rekli bismo, dobar telefon, sasvim dovoljno brz sve lepo i fluidno radi, dobre kamere, ekran, velika baterija – ali i telefon vrlo neizvesne budućnosti. Jer, nije ni tamo ni ovamo… on je takav kakav treba da bude, problem je onaj o kome pričam tokom celog videa. Kupac želi ili dža ili bu – a Motorola Edge je negde između. Ali ukoliko želite više od proseka a ne možete da dohvatite visoku klasu, želite lep, elegantan telefon koji više lični na flagship nego na srednju klasu i pri tome će podržavati 5G kad ga i ako ga bude, onda je Motorola Edge super telefon za vas.

   Možda vam se svidi