Motorola G22 test - koliko može jeftin telefon?

Motorola G22 test - koliko može jeftin telefon?

Motorola G22 je najjeftiniji mobilni uređaj koji se ove godine našao na stolu u Benchmark redakciji: odavno se nismo bavili tim najjeftinijim segmentom ponude

  Sadržaj
   Motorola G22 test – koliko može jeftin telefon?

   Pozitivne ocene

   • Cena
   • Pristojan dizajn
   • Solidne kamere u najnižem cenovnom rangu

   Negativne ocene

   • Bez konkretnih zamerki, uzimajući u obzir cenu po kojoj se prodaje
   • Sve u svemu, skromne mogućnosti

   Očekivanja od telefona u najnižem cenovnom razredu ne mogu biti prevelika: Motorola G22 je u tom smislu sasvim simpatičan telefon za koji možemo da kažemo da opravdava cenu po kojoj se nalazi u ponudi

   Najjeftiniji telefoni na tržištima poput našeg imaju veliki udeo u prodaji: kupci dobro odmeravaju šta će i koliko dobiti za svoj novac – šta na tom planu nudi Motorola G22? 

   Ali jedna posebna ponuda nas jeste zaintrigirala pa samim tim ovaj uređaj postaje posebno interesantan: ponuda Yettel-a kaže da ukoliko na reciklažu odnesete neki stari, neispravan uređaj, ovaj telefon će vas koštati 99 dinara mesečno uz recimo Total 12 paket – dakle, jedan sladoled na štapiću mesečno. Postoji ceo niz telefona koje Yettel nudi pod ovim uslovima – u ovom momentu Motorola G22 deluje kao aposlutno najbolja ponuda i zato smo se odlučili da baš nju predstavimo – a ukoliko bude interesovanja da možda napravimo neki uporedni test telefona koji se mogu dobiti pod ovim uslovima, možda i tako nešto napravimo.

   Da se razumemo, ovo nisu telefoni koji će mogućnostima impresionirati nekoga ko voli mobilne tehnologije: ali ovako nešto je savršena prilika da svojim starijima zamenite njihove stare uređaje koji se vuku, koče, zastajkuju – a da vas sve to finansijski ne optereti. Jer to je zaista jedan sladoled mesečno, ne u kornetu, već na štapiću…

   Ukoliko ne volite bilo šta na rate I to vas ne zanima, pomenimo da u maloprodaji ovaj telefon košta dinar manje od 20 hiljada, za pratioce van granica Srbije, oko 165 evra.Krenimo od dizajna: poslednja iskustva sa ovom klasom uređaja govorila su da je uglavnom radilo o telefonima vrlo skromnog izgleda – a slobodno možemo da kažemo da je Motorola, dakle proizvođač kome smo u poslednjih nekoliko godina izrekli dosta kritika po pitanju dizajna, ovog puta napravila vrlo pristojan posao.

   Dizajn

   G22 je zaista lepuškast telefon, naglašavamo u ovom cenovnom razredu, koji sledi formu ovogodišnjih telefona ovog proizvođača, sa potpuno ravnom poleđinom uređaja., kamera blokom modernih linija koji pri tome sadrži neočekivano dobar kamera sistem u ovom cenovnom razredu.

   Ne bismo želeli da ispadne da pričamo bajke jer nije lako biti objektivan nakon silnih recenzija skupih uređaja, treba utiske prilagoditi cenovnom razredu, ali eto imate i sami priliku da vidite – što se nas tiče, ovo je znatno bolje u odnosu na poslednja iskustva sa telefonima niže klase.

   Naravno, i ram i poleđina telefona su izrađeni od polikarbonata, ali u ovoj cenovnoj klasi neprimereno bi bilo očekivati više od toga – nije težak, 185 grama a izdržaće i lagano prskanje vodom. O konektorima ovog puta nećemo, sve je nekako na svom uobičajenom mestu, samo ćemo reći da je identifikacija otiskom prsta smeštena u power tasteru.

   Specifikacije

   Što se specifikacija tiče, Motorola G22 predstavlja balans na način na koji je to Motorola zamislila: po pitanju ekrana da kažemo očekivano, IPS ekran dijagonale 6.5 inča, rezolucije 720×1600 piksela. Pojedini predstavnici ove klase raspolažu i Full HD ekranima, ali zato Motorola G22 neočekivano donosi osvežavanje od 90Hz što će itekako značiti za fluidnije skrolovanje po ekranu.

   Bilo bi lepo da je osvetljenost ekrana bolja – ali opet, pitamo se da li je to realno očekivati za ovaj novac: to se naročito vidi kada recimo postavite osvetljenost ekrana na 50 procenata, što mi recimo radimo kada testiramo bateriju telefona. To je jednostavno nedovoljno za standardno korišćenje, osvetljenje jednostavno mora biti na nekih 70 procenata da bi standardnu upotrebu smatrali prihvatljivom.

   Baterija, potrošnja

   Kad već pomenusmo testiranje baterije, naš desetočasovni test YouTube reprodukcije pri pomenutih 50 posto osvetljenosti ekrana, Moto G22 završio je sa 58 procenata preostalog kapaciteta baterije od 5000 mAh. To bi bio odličan rezultat u situaciji da je vidljivost u takvoj situaciji dobra, ali nije, pa ni taj rezultat nije objektivan pokazatelj.

   U nekoj uobičajenoj upotrebi, a ovo nije telefon za gejming niti ne znamo koliko intenzivnu upotrebu jer jednostavno ne cilja takvu publiku, dva dana normalne upotrebe ne bi trebalo da predstavlja problem. I onda, obavezno punjenje noću, jer sa punjačem od svega 10W potrebno je barem 3 časa da se napuni baterija ovog telefona. Sreća da nije Micro USB…

   Procesor – Helio G37

   Motorolu G22 pokreće nejaki Meditek Helio G37 čipset koji jasno definiše publiku ovog telefona – ne koristi ga baš puno proizvođača, Motorola na ovom modelu, TCL na ovogodišnjim uređajima serije 30, ali i brend koji očekujemo da uskoro bude prisutan i kod nas – u pitanju je Tecno.

   Ovaj dve i po godine star mobilni procesor namenjen je upravo telefonima od kojih se ne očekuje previše već služe za uobičajenu svakodnevnu potrebu, u skladu sa potrebama onih koje smo u uvodu označili kao realnu publiku – ovo je procesor koji nudi brzinu recimo na nivou Snapdragon 660 čipseta koji je bio često viđan u telefonima pre recimo 2 godine. 
    
   Naravno da nije gejming telefon ali za neke lagane igre – poslužiće. Ono što je dobro jeste 4GB RAM-a odnosno 64GB prostora za podatke, jer pregledom ostalih telefona u toj klasi “za 99 dinara” primećujemo i dalje solidan broj uređaja sa 2/3 GB RAM-a.

   Što se zvuka na telefonu tiče, on je, da tako kažemo generički, samo jedan zvučnik ali to je bilo i za očekivati za ovaj novac, ali tu je zato 3.5mm konektor za slušalice. Izvestan broj telefona ove klase recimo ne vidi 5GHz WiFi mreže ili na primer nema NFC konektivnost, što kod Motorola G22 nije slučaj.
    
   Operativni sistem – Android 12, ne malo iznenađenje, prisetite se koliki broj telefona srednje klase je stizao sa Androidom 11 umesto dvanaestice… Tu je sve poznato ko je odgledao ijednu Motorola recenziju na našem YouTube kanalu, skoro izvorni oblik operativnog sistema uz dodatak tradicionalnih Moto modova. Jednostavnije ne može, idealno za manje upućene korisnike.

   Motorola G22 – kamera sistem

   A ono što je svakako najjači adut Motorola G22 telefona u ovoj cenovnoj klasi jeste kamera sistem: i mislimo da tu G22 nema dostojnog konkurenta u modelima sa kamerama vrlo skromnih mogućnosti.

   Jer, kada su kamere u pitanju, ovaj model donosi možda i iznenađujuće puno za svoju cenu, jer je sistem kamera vrlo sličan onom na nedavno testiranom Motorola G82, koji je skoro duplo skuplji telefon. Naravno, nije baš identičan, nedostaje optička stabilizacija na glavnoj kameri, ali je umesto njega tu senzor dubine od 2MP koji je tu da asistira glavnom. Šta od ovoga zapravo pravi veću razliku bi trebalo da bude jednostavan odgovor, ali smo u recenziji G82 videli da to baš i nije tako. 

   Glavni senzor je Samsung ISOCELL S5KJN1 od 50MP, dakle vrlo ozbiljan za ovu klasu, sa faznim autofokusom, a pored njega su tu i 8 MP, f/2.2, 118˚ ultraširoki senzor i 2 MP f/2.4 macro. U svakom slučaju puna kapa za 20.000 dinara, kakve god performanse bile – a one su zapravo iznenađujuće dobre.  

   Rekli bismo čak da je ono što postiže glavna kamera G22 danju nije ništa lošije u većini situacija od G82, pa i mnogih telefona srednje klase, jer su reprodukcija boja, dinamički opseg, generalni izgled fotografija, pa čak i nivo detalja veoma dobri.

   Ono što smo primetili doduše je da je u određenim situacijama gde je sunce udaralo direktno u kameru to imalo tendenciju da utiče na reprodukciju boja više nego na G82, pa možemo pretpostaviti da sočivo ili Anti UV premaz nisu baš isti kao na tom modelu. U svakom slučaju, neverovatno je šta korisnici u ovoj klasi dobijaju za te pare. 

   Ultraširoka kamera naravno nije na nivou glavne, ni po nivou detalja niti dinamičkom opsegu, ali je ukupan izgled dosta približan, a sama kamera više nego upotrebljiva kada poželite malo širi kadar koji će obuhvatiti više scene. 

   Macro kamera je tu očekivano radi reda, kao i sve ovog tipa – mali broj megapiksela i bez autofokusa, pa rezultati nisu u većini slučajeva vredni njenog korišćenja, mada može da posluži.

   Noćni mod je vrlo pristojan na glavnoj kameri, opet vrlo blizu G82 i ukoliko u sceni ima dovoljno uličnog svetla može napraviti i dosta dobre fotografije. Ultraširoka kamera se i pored lošijih performansi solidno drži, opet, sve dok je u kadru dovoljno svetla, ali je razlika u odnosu na glavnu u većem mraku ipak vrlo primetna.
    
   Što se video snimanja tiče, ono je dostupno u Full HD rezoluciji naravno, jer bi bila ironija da je drugačije. Ovde nedostatak optičke stabilizacije u odnosu na skuplji model već dosta dolazi do izražaja, pa su i kvalitet snimka, a i sama stabilizacija dosta lošiji. Opet, za telefon ove klase video je sasvim okej, ali ne očekujte baš previše – što manje pokreta, to će i rezultati biti bolji. 

   Selfi kamera od 16MP nije ista kao na G82, jer ima manji otvor blende, f/2.5 umesto 2.2, ali su nam se fotografije sa njega možda i više dopale – pogotovo noću gde se ovaj senzor snašao iznenađujuće dobro.

   Koliko se dobija za malo para?

   Sve u svemu, dopalo nam se ono što Motorola G22 može – i možemo slobodno da kažemo da stvari u ovoj entry level kategoriji danas mnogo bolje izgledaju u odnosu na ono što smo poslednji put videli kada smo ovakve telefone probali. Nisu svi telefoni u ovoj klasi, ali G22 je jedan zaista dobar izdanak.

   I ovo je savršeni telefon uz ugovor, za keš, lično bismo se uvek opredelili da dodamo još 7-8 hiljada dinara kako bi se dosegla klasa iznad: naravno, ukoliko mogućnosti dozvoljavaju. Ali ako to nije slučaj a nestašica novca je hronična, G22 je zaista vrlo, vrlo dobar izbor.

   Pa eto, budimo realni, koliko puta smo pročitali komentar na našem kanalu, neću na rate, opterećuje me, neću i ne volim to. Ali jednog sladoleda mesečno, baš svako može da se odrekne. Ne gledajte vaše roditelje kako se muče sa onim starim telefonom koji ste im dali još pre nekoliko godina, eto prilike da ih obradujete a da vam to ne padne teško.

   Za ovaj novac i pod uslovima koje Yettel jedini nudi, Motorola G22 je u aktuelnom trenutku, jednostavno sjajna kupovina: 99 dinara mesečno može baš svako sebi da priušti.

   Razumemo sve one koji ne vole da kupuju na rate, neće obavezu. Ali po ceni od 99 dinara mesečno, ukoliko u Yettel odnesete neki stari krš od telefona na reciklažu – Motorola G22 će vas koštati baš toliko.

   Telefon vrlo pristojnog izgleda, sa iznenađujuće solidnim kamerama, dovoljno RAM-a i prostora za podatke, nikada ranije nije to sve moglo za ovakvu količinu novca. Motorola G22 je sjajan telefon koji će stari krš od telefona zameniti uz zaista minimalne troškove. Ukoliko vama ne treba novi telefon, eto prilike da možda svoje roditelje obradujete i bacite one njihove prastare aparate na kojima se ništa ne otvara kako treba a ekran je jedva vidljiv.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi