Motorola G41 test - OIS u jeftinom telefonu

Motorola G41 test - OIS u jeftinom telefonu

Optička stabilzacija u telefonima ispod tri stotine evra prava je retkost: upravo jedan takav telefon na test je stigao u vidu modela Motorola G41, evo utisaka

  Sadržaj
   Motorola G41 test – OIS u jeftinom telefonu

   Pozitivne ocene

   • Optički stabilisan senzor kamere je svakako dobrodošao ali ne stvara čuda
   • Unapređeno punjenje u odnosu na G31 – 30W
   • Lepo je videti AMOLED ekran u klasi, ali osvežavanje je svega 60 HZ

   Negativne ocene

   • Dizajn je – anemičan
   • Bez stereo zvučnika
   • Helio G95 je u doba nestašice poluprovodnika, iznuđeno rešenje

   Motorola G41 je još jedan telefon iz jeftine klase na koji imamo izvestan broj zamerki koje ćete saznati u redovima koji slede – ali ima i vrlo neobičnu za ovu klasu, optički stabilizovanu glavnu kameru koja će kupcu ovog telefona ponuditi bolje fotografije u odnosu na konkurente

   U nedostatku odgovarajućih čipsetova koji bi okupirali pažnju publike na način na koji smo to navikli, proizvođači pribegavaju različitim, ponekad i neobičnim idejama u proleće 2022., kako bi pokušali kupcima da predstave nešto drugačije – u skladu sa mogućnostima i dobavljivosti komponenti. Motorola G41 je atipičan primer.

   Danas je na tapetu telefon koji se prodaje po ceni od 32 hiljade dinara u maloprodaji (negde oko 270e) – Motorola G41 čiji je očigledni prodajni adut senzor glavne kamere koji u ovu cenovnu kategoriju donosi optičku stabilizaciju, funkcionalnost koja je toliko nedostajala brojnim interesantnim telefonima prethodne godine.

   Jer, pokazalo se u našem prošlogodišnjem uporednom testu kamera na telefonima različitih cenovnih razreda, da optička stabilizacija kamere itekako može da napravi razliku u zahtevnim uslovima, bilo da je u pitanju fotografija ili video.
    
   Ali, znate i sami da su opisi kamera nešto čime se bavimo u drugom delu naših recenzija, dakle, doći će i to na red – a šta je sa ostalim karakteristikama? Pa to je vrlo interesantno napomenuti, jer ovaj telefon smo na našem kanalu na neki način već predstavili – sedmog februara ove godine objavili smo recenziju fizički identičnog uređaja, u pitanju je bio Motorola G31 koji sa G41 telefonom koji je predmet naše današnje recenzije deli ogroman broj zajedničkih karakteristika. Ova dva telefona razlikuje cena od nekih 50-ak evra, mada letimičnim pogledom na cenovnike, čini se da je prethodni model dostupan još samo kod jednog od operatera.

   Karakteristike

   Iz tog razloga nećemo se baviti previše opisom uređaja da se ne bi bez preke potrebe ponavljali: svi koji su zainteresovani da saznaju nešto više o opisu fizičkih svojstava ovog telefona, najbolje da potraže našu Motorola G31 recenziju. Reč je o uređaju identičnog izgleda, identičnih dimenzija i većine istovetnih specifikacija. Da eto ponovimo u par rečenica najvažnije specifikacije…

   AMOLED ekran dijagonale 6.4 inča, bez naprednog osvežavanja, dakle 60Hz, rezolucije 1080×2400 piksela. Kućište telefona je od polikarbonata i otporno je nalagano prskanje vodom, senzor otiska prsta na power tasteru.

   Procesor koji pokreće G41 ali i G31 je sada već vremenom pregaženi MediaTek Helio G85 koga smo viđali i u telefonima od pre dve godine, ali koji je u doba opšte nestašice poluprovodnika i skoka cena uspeo da se reaktivira i zauzme i dalje mesto u nekim uređajima poput ovog.
    
   Pre dva meseca nam je delovalo da prave stvari na popularnom srednjem segmentu tržišta tek treba da se dogode, ali je nedugo zatim usledilo otrežnjenje i stigli smo u situaciju da su uređaji uglavnom lošiji nego prethodne sezone. Zato i ne treba previše lamentovati nad ovim procesorom čije je vreme bez dileme na izmaku, jer se nismo baš previše ni usrećili sa ovim novim – aktuelnim.

   I još nešto je ostalo isto – setićete se da smo rekli da su G31 i G1 poslednji modeli Motorole koji nemaju stereo zvučnike, e pa evo ga i taj drugi – G41. Reč je o uređajima koji su predstavljeni globalno još u novembru prošle godine i sada je verovatno trenutak da kažemo, ipak još ovaj put. Jer, setićete se da je Vlada Ostojić iz Motorole najavio da svi ovogodišnji modeli stižu sa stereo zvučnicima – samo što G31 i G41 nisu ovogodišnji modeli.

   Razlike u odnosu na Motorola G31 model

   A da vidimo gde su te razlike u odnosu na G31 model, rekosmo da su fizički izgled i dimenzije nepromenjeni, da je ekran identičan, da je čipset istovetan, da je i baterija ista – 5000mAh. Ali se sada ta baterija puni prilično brže, snagom od 30W jer setimo se, bilo je i podsmeha u G31 recenziji za punjač od 10W kojim je bio opremljen taj telefon i koji je značio oko tri sata punjenja telefona od 0 do 100.

   Lepo je što je G41 to popravio, ali ono što moramo da istaknemo je i da smo primetili da se ne puni jednako brzo sa svakim punjačem kao sa originalnim. Slučajno smo ga nakačili na snažni punjač drugog proizvođača i punio se otprilike kao G31, snagom od desetak vati. Sa ovim fabričkim koji stiže u pakovanju telefona, sve je kako treba.

   Sledeća promena tiče se memorijskog podsistema: G31 je stizao sa skromnih 4GB RAM-a dok je kod G41 modela u pitanju 6GB radne memorije što će svakako uticati da se telefon u određenim situacijama ponaša komotnije. Prostor za podatke je takođe duplo veći, 128 umesto 64GB.

   Zamerke na dizajn

   Ono na šta bismo opet skrenuli pažnju jeste generički izgled uređaja i anemičan izgled operativnog sistema: ako se postavimo u situaciju slabije informisanog kupca koji je ušao u prodavnicu da bi kupio mobilni telefon, pogleda li sve uređaje u nizu jedan pored drugog, zaista teško da će se opredeliti za Motorola G41, osim ukoliko nije informisan o drugim kvalitetima ovog uređaja kao što je zaista dobra glavna kamera.

   Dizajn koji objektivno kaska za konkurentima, neprivlačan, anemičan stock Android koji slabo upućeni kupac ne ume  niti želi da prilagođava svojim potrebama. Wallpaper koji umesto da sija u punoj raskoši, kao da kaže, nemoj mene – molim te!

   Zaista mislimo da Motorola mora tim stvarima da se pozabavi: a koliko vidimo po komentarima, tako smatra i publika. Telefon sa police mora da vrišti, uzmi mene, molim te!

   Kamera sistem sa OIS

   I na kraju, dolazimo do ključne promene, barem na papiru, a onda i da sagledamo da li se to odražava i u praksi. Motorola G31 i G41 imaju istovetne selfi kamere od 13 mpix, ultraširoke od 8 i makro kamere od 2mpix: ali se zato glavni senzori razlikuju – G31 stiže sa senzorom 50 mpix, otvor blende 1.8  i autokusom putem fazne detekcije.

   Motorola G41 ima glavni senzor od 48 megapiksela, Quad Bayer spajanje piksela koji u ovom slučaju rezultuje nešto krupnijim pikselima, 0.8 naspram 0.64 mikrometra kod G31, takođe autofokusom putem fazne detekcije i famoznom optičkom stabilizacijom. Video je i u ovom slučaju ograničen 1080p rezolucijom u 30 slika u sekundi. Ali i skuplji telefoni u proleće 2022. godine pate od iste problematike…

   I već prvi pogled na ono što smo uslikali Moto G41 telefonom je ukazao na to da pomenute prednosti zaista imaju smisla, jer su fotografije bile vrlo lepog izgleda i sa nivoom detalja kakav nismo viđali na prethodnim Motorola modelima opremljenim povoljnijim Samsung senzorima od 50MP i 108MP.
    
   Moguće je da ovome doprinosi optička stabilizacija, kao i da je Motorola u međuvremenu i unapredila svoju obradu fotografija, ali u svakom slučaju, ono što smo videli of G41 nam se dopalo, makar kada je glavni senzor u pitanju.

   Prikaz je neočekivano oštar i živopisan za ovu klasu, sa možda za nijansu življim bojama od realnih, ali ne preterano već tek toliko da fotografije izgledaju atraktivnije. Dinamički opseg je takođe dobar i na praktično svim fotografijama koje smo snimili je telefon dobro odmerio ekspoziciju i uspevao da zadrži detalje i u najsvetlijim i najtamnijim delovima scene. 

   Što se glavne kamere tiče, smatramo da je ona u ovoj klasi pun pogodak i da će korisnici ovog modela biti zadovoljni onim što mogu da dobiju.
    
   S druge strane, ostatak kamera ne ostavlja tako ubedljiv utisak. Ultraširoka kamera je sasvim korektna, čak vrlo sličnog izgleda u većini scena sa glavnom kamerom, ali sa primetno manje detalja i malo više šuma i softverski dodate oštrine koja je primetna. 
    
   Macro kamera od 2MP takođe može biti upotrebljiva, ali usled nedostaka autofokusa i niske rezolucije nije baš praktična za korišćenje i u većini slučajeva (i za većinu korisnika) će biti čist višak, mada joj se nekad omakne i dobra fotografija u idealnim uslovima.

   Kada je noćni mod u pitanju, odnosno Night Vision kako ga Motorola naziva, on je korektan, mada ne baš na nivou najboljih koje smo videli. Motorola G41 uspeva da napravi svetle fotografije sa čak pristojnim nivoom detalja, ali reprodukcija boja, kontrast i nivo šuma nisu na nekom visokom nivou. Ultraširoka kamera je upotrebljiva noću, ali ne očekujte previše jer su njene performanse vidno lošije od glavne.
    
   Što se video snimanja tiče, ono je i u ovom slučaju ograničeno na 1080p rezoluciju u 30 slika u sekundi, ali i skuplji telefoni u proleće 2022. godine pate od iste problematike, pričali smo već o tome. Šteta, pogotovo s obzirom da smo na fotografijama videli da glavna kamera ima potencijala.

   Full HD nije adekvatna zamena za 4K video, čak i ako nemate 4K ekran, pa video izgleda dobro na malom ekranu telefona, ali čim ga prebacite na monitor ili TV, nije to to. Nije stvar samo ni u rezoluciji, već je i bitrate videa osiromašen, a i pored optičke stabilizacije ne možemo reći ni da smo oduševljeni samom stabilizacijom, pa je video upotrebljiv, ali napominjemo, najpre za mali ekran. Noćno video snimanje je upotrebljivo na glavnoj kameri, ali ne i na ultraširokoj za koju je to već prevelik zalogaj.

   Za kraj pomenimo i prednju kameru od 13 MP, f/2.2 koja je vrlo dobre oštrine i korektne reprodukcije boja, više nego zadovoljavajuća danju, a sasvim upotrebljiva i noću.

   Motorola g41  – Zaključak

   Model G41 je popravio mnoge stvari u odnosu na G31: ali i svega dva meseca koliko je proteklo od te naše recenzije su jako dug period. Helio G85 je mogao biti unapređen makar Helio G96 čipsetom jer je ovako reč o jednom od najstarijih čipsetova koji su i dalje u upotrebi – a realno i jednom od najslabijih u ovom momentu.

   Dalje, nema stereo zvučnika, na sreću još samo ovaj put, i dalje nema osvežavanja od makar 90Hz, autonomija onako… Punjenje telefona je ubrzano i to je dobro, kao i 2GB radne memorije više nego na prethodnom modelu. A konkurencija sve te nedostatke koje smo naveli nudi – čak i po nižoj ceni.

   Dakle, ključ svega je u optičkoj stabilizaciji…koja neke stvari čini boljim ali i ne stvara neka čuda, da se razumemo. Poredili smo ovu kameru sa nekim konkurentskim modelima sa senzorima od 64 i 108 megapiksela i G41 sa ovim senzorom pravi bolje fotografije, prvenstveno zahvaljujući optičkoj stabilizaciji i ako vam je fotografija prioritet, smatramo da se glavni senzor G41 telefona vrlo solidno pokazao.

   Ali kad je video u pitanju, ništa tu posebno nismo mogli da primetimo, slobodno možemo da kažemo, nikakve posebne koristi, 1080p video na svim ovim telefonima je za svaku kritiku.

   Sve u svemu, čekamo neki naredni Motorola telefon koji će se pokazati u boljem svetlu

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi