Motorola G72 test - novi sjaj niže srednje klase

Motorola G72 test - novi sjaj niže srednje klase

Kažu korisnici da su telefoni skuplji a nisu mnogo bolji - da li ste sigurni u to? Ono što nudi Motorola G72 u klasi do 250e daleko je bolje nego do sada

  Sadržaj
   Motorola G72 test – novi sjaj niže srednje klase

   Pozitivne ocene

   • OLED 120 Hz ekran i u ovoj klasi telefona
   • Helio G99 je znatno bolji od procesora iz prošle godine
   • Odlične fotografije slikane glavnim senzorom

   Negativne ocene

   • Dizajn bi mogao biti savremeniji
   • Više smo očekivali na planu autonomije

   Situacija u nižoj srednjoj klasi telefona se menja nabolje iz godine u godinu, mada toga često nismo svesni. Brži procesori, mnogo bolji ekrani, sve bolje fotografije koje slikamo ovakvim uređajima…Motorola G72 je na početku 2023. godine zauzela dobru startnu poziciju

   Duži vremenski period nismo imali na testu telefone niže srednje klase koji se po nekom pravilu uglavnom predstavljaju početkom godine. Motorola je ovog puta izašla sa svojim adutima čak i pre konkurencije, modelom Motorola G72 koji je kod nas dostupan već par meseci.

   Malo naša gužva oko novog sajta, neke druge obaveze – ali sada kada je ovom telefonu pala cena morali smo da ga stavimo na listu prioriteta kako bi vam ga prikazali, jer smatramo da u ovom trenutku predstavlja veoma dobru ponudu.

   Motorola G72 se trenutno prodaje po ceni od 30 hiljada dinara u varijanti sa 6GB RAM-a, odnosno 5 hiljada dinara više u 8 gigabajtnoj varijanti koja je dostupna i u maloprodajama i kod operatera – dakle kod Yettel-a. A isplati se uzeti ovu varijantu sa 8GB u Yettelu jer uz reciklažu starog telefona, dobićete cenu kao da ste u nekoj maloprodaji uzeli model sa 6GB

   Prostora za podatke je u obe varijante očekivanih 128 GB a tu je i podrška za memorijske kartice – uz napomenu da ćete u toj situaciji morati da se odrekenete eventualne dual SIM funkcionalnosti.

   Specifikacije

   A šta sve to karakteriše Motorola G72 telefon pa smo ga već u uvodu prokomentarisali kao dobru ponudu? Telefon pokreće novi Mediatek Helio G99 procesor, koji je znatno bolji procesor od Helio G96 iz prethodne godine – a koji je opet predstavljao znatno bolji izbor od Snapdragona 680 koji je vladao ovim cenovnim rangom prethodne godine.

   Setite se uostalom prošlogodišnjih recenzija, koliko je ISP (image signal processor) u Helio G96 čipsetu bio bolji i koliko su fotografije slikane telefonima sa ovim procesorom bile bolje nego kod modela koji su imali Snapdragon 680.

   A sada, Helio G99 stiže kao još bolji izbor jer je značajno smanjen proizvodni proces, sa 12 na 6 nanometara, ubrzana su i CPU i GPU jezgra, pa su sintetičke benchmark aplikacije zabeležile porast performansi za 10 do 20 procenata – ali arhitektura i raspored jezgara po šablonu 2 + 6 nisu menjani.

   Jedina manjkavost, 4K video ni ove godine u ovoj klasi nećemo videti mada to nije bilo ni za očekivati – kada prošle godine ni stotinak (i više) evra skuplji modeli to nisu mogli.

   Najveći konkurent ovom procesoru biće svakako Snapdragon 4 prve generacije koga očekujemo da vidimo na Redmi Note 12 telefonu: ovaj procesor donosi i u ovu klasu 5G podršku za razliku od Helio G99 koji je i dalje „samo“ 4G procesor, ali kome to zaista treba u ovom cenovnom razredu?

   Prava bitka će se voditi na ISP planu, koji telefoni će bolje procesirati signal koji stiže sa kamera senzora – videćete baš na primeru ovog telefona koliko je Mediatek dobar posao uradio, a čekamo da vidimo da li je Qualcomm odlučio da opusti ruku ili da nam uskrati mogućnosti.

   Inače, uskoro ćemo imati još par modela na testu sa ovim čipsetom…i to možda najbolje pokazuje koliko je Motorola ovaj put preduhitrila konkurenciju sa G72 modelom, dobra dva meseca ranije.

   Ali, uprkos lepim performansama, dobrom ko-procesoru za obradu multimedijalnih sadržaja, i  dalje stoji problematika koju ni značajno unapređenje proizvodnog procesora nije uspelo da dovede u red.

   Taj problem tiče se autonomije koja je i prošle godine bila bolna tačka telefona sa Helio G95 i G96 čipsetovima – a sličnu situaciju imamo i sada, makar tako deluje nakon prvih impresija sa Motorola G72 modelom. Ali, da bi stekli finalni utisak o energetskoj efikasnosti Helio G99 čipseta sačekaćemo još neki takav telefon, pa ćemo izvlačiti konkrentije zaključke.

   Kako god bilo, Motorola G72 koja inače stiže sa baterijom od 5000 mAh, naš uobičajeni desetočasovni test YouTube reprodukcije pri osvetljenosti ekrana postavljenoj na 50 procenata, završila je sa 42 procenta preostalog kapaciteta, što i nije specijalno dobar rezultat.

   Punjenje telefona je podržano sa maksimalnih 33W, što znači nešto preko sat vremena punjenja od 0 do 100. Punjač naravno stiže u pakovanju telefona…

   Ekran je P-OLED tipa, dijagonale 6.6 inča i pazite sada – osvežavanja 120Hz. Naravno da su razlike u kvalitetu ekrana i prikaza na njima, značajne između uređaja od 250 i 1500 evra, ali na papiru gledano – i stopa osvežavanja u ovoj klasi uređaja stigla je do nivoa koji je bio rezervisan za najbolje modela. A i danas je…i to je sjajna vest za sve korisnike.

   Do pre dve godine su telefoni u ovoj klasi donosili bledunjave IPS ekrane, pa je tada stigao prvi model sa OLED ekranom, pa je prošle godine stiglo u klasu i osvežavanje 90HZ a eto ove – i 120 Hz.

   Ono što je izostalo, jeste informacija o vrsti zaštite ekrana. Kada je podatak izlistan, onda znamo koja je vrsta – ako podatka nema, onda je vrlo verovatno da zaštite, ili nema – ili da njen kvalitet nije vredan pomena.

   Motorola G72 čak stiže i sa senzorom prsta ispod ekrana: da li je bolji ili nije od onog u tasteru za uključivanje, manje je bitno. Ostaje nam da zabeležimo, ispravite nas ako grešimo…da se ne sećamo da je ova tehnologija kojoj smo počeli da se divimo pre samo par godina, stigla ranije i u ovu klasu uređaja.

   Dizajn

   Mnogo lepih stvari je Motorola donela sa svojim G72 modelom ali deluje da se ipak premalo pažnje obratilo na dizajn koji objektivno kaska za ostalim osobinama ovog telefona, niti prati sve ono dobro što je u tom smislu tokom 2022 godine za Motorolu uradila Edge 30 serija.

   Iako je Motorola evidentno imala želju da kupcima ponudi jednostavan i lagan uređaj (svega 166 grama je inače težak G72 telefon), deluje da se moglo povesti računa, da je u pitanju 2023 godina i da se neke stvari menjaju. Nama su u redakciju počeli da pristižu razni uređaji svih cenovnih kategorija i deluje da se Motorola pomalo uspavala sa dizajnom G serije telefona.

   Jednostavno je zaključiti i po težini uređaja a i po cenovnom rangu kome ovaj model pripada, da je u pitanju telefon sa plastičnim površinama gde god je to moguće izvesti. Raspored konektora je kao i kod 90 procenata današnjih telefona a iako su ram i poleđina telefona od plastike, moramo da pohvalimo strukturnu čvrstinu a i da primetimo da su recimo tasteri na desnoj strani uređaja utegnuti kao kod najboljih telefona.

   Motorola u pakovanju isporučuje, tradicionalno već, zaštitnu masku, čak štaviše, kada otpakujete telefon on je već obučen u zaštitni ogrtač. Da li ćete je koristiti, stvar je vašeg izbora – po nama, znatno uvećava gabarite telefona koji je inicijalno osmišljen da bude tanak i lagan. Kada guma treba da zaštiti staklo, to nam je jasno – ali kada guma štiti plastiku, onda je to već neka druga priča. Stvar ličnog izbora na kraju krajeva…

   Da pomenemo i zvučnike, nekada bolnu tačku Motorola G serije: naravno, stereo zvuk je u pitanju, nema povratka na mono varijantu i nadamo se da će ova osobina na ukupnom broju naših recenzija uskoro postati statistička greška.

   Što se kvaliteta zvuka tiče, Motorola je na prošlogodišnjim modelima više klase puno napredovala, ovde baš za tako nešto nije bilo prostora. Pokušavaju zvučnici, guše se u nekim višim tonovima, trude se da budu glasni, zadržimo se na konstataciji da je u pitanju stereo zvuk.

   Na planu softvera, Android 12 u svom skoro izvornom obliku, sa standardnim Moto modovima. Kao i prethodnih godina, ova klasa uređaja stiže sa prethodnom verzijom Android platforme i koliko vidimo, takva je situacija i kod svih konkurentskih modela koji uskoro stižu.

   Nagovešteno je unapređenje na Android 13: kada, to je već neka druga priča. Jednog dana…i Motorola a i neki drugi proizvođači moraju da pronađu način da obećane nadogradnje operativnog sistema stignu na ranije uređaje mnogo brže nego što je to trenutno slučaj.

   Kamere

   A što se kamera tiče, koliko god nas po tom pitanju oduševljavaju razni flagship modeli koji nam dolaze na test, Motorola G72 je možda i bolji primer koliko je zapravo daleko dogurala tehnologija, jer je prosto impresivno kakve fotografije danas može da napravi jedan telefon od svega 250€.

   Ne može, ili prosto ne želi svako da da 1500€ da bi imao dobru kameru na telefonu, pa je ovo što je pristupačno svima zapravo daleko bitnije za neku opštu sliku o mogućnostima uređaja.

   Da nam je neko drugi dao fotografije koje smo uslikali sa G72 i prećutao o kom telefonu se radi, ne bismo ni pomislili da je u pitanju telefon ove klase.

   Glavni razlog za to leži najpre u senzoru od 108MP otvora blende f/1.7, za koji nismo uspeli da pronađemo o kom se tačno modelu radi, ali koji je u stanju da isporuči zaista dobre dnevne fotografije. Dinamički opseg, kontrast, nivo detalja, reprodukcija boja – sve to premašuje očekivanja i na nivou je kojim bismo bili sasvim zadovoljni za svakodnevno korišćenje.

   Vrlo je izvesno da u ovome znatnog udela ima Mediatek Helio G99 koji učestvuje u obradi fotografija, jer su rezultati  ipak bolji od onih koje smo mahom viđali na telefonima sa jeftinijim 108MP senzorima. U svakom slučaju, vrlo pozitivan utisak.

   Pored glavnog senzora, ovaj telefon dolazi i sa ultraširokim od svega 8MP, koji očekivano nudi primetno manju oštrinu i kvalitet, uz nešto hromatske aberacije. Iako su fotografije sa njega upotrebljive i zapravo bliže onome što očekujemo u ovoj klasi, preporuka je da se svakako držite odličnog glavnog senzora, a ovaj koristite samo po potrebi u specifičnim situacijama.

   Isto važi i za makro senzor od 2MP bez autofokusa koji je jedva upotrebljiv i po našem mišljenju čist višak na ovom, pa i bilo kom drugom telefonu.

   Što se fotografisanja noću tiče, ne možemo baš da kažemo da smo jednako oduševljeni glavnom kamerom, ali stoji činjenica da će vam ona pružiti više od očekivanog i generalno vrlo pristojne noćne fotografije.

   Sve je propisno osvetljeno, sa živim bojama i odličnom reprodukcijom dinamičkog opsega u određenim situacijama, pa je jedina zamerka nešto niži nivo detalja usled redukcije šuma, zbog koga fotografije deluju malo mekše u određenim delovima scene.

   Obradu naravno vrši Motorolin Night Vision mod koji dozvoljava korišćenje isključivo glavnog senzora, što je ok, jer je noćna fotografija i tako preveliki zalogaj za 8MP f/2.2 ultraširoki.

   Ono što je prava šteta kod ovog modela je što je video snimanje ograničeno na 1080p rezoluciju, što rekli bismo dosta ograničava ono za šta je senzor sposoban, ali Helio G99 očigledno nije. No, to bi već bilo previše očekivati od telefona ove cene.

   U ovom slučaju su rezultati koje daju glavna i ultraširoka kamera relativno blizu, uz korektnu, ali ne i sjajnu stabilizaciju. Zanimljivo, noćni video snimci su takođe na vrlo pristojnom nivou i to je nešto što je opet veliku plus za ovako povoljan telefon.

   Kad smo kod pluseva, prednja kamera od 16MP je danju sposobna za fotografije vrlo dobre oštrine i reprodukcije boja, kao i prilično dobar selfi video, a čak se i noću snalazi više nego korektno.

   Utisci

   I dolazimo do momenta u kome treba da damo neki krajnji sud o telefonu koji smo testirali: nećemo pričati bajke, svesni smo onoga što može da se ponudi korisniku u ovom cenovnom razredu – a sasvim se dobro sećamo i kako je to izgledalo u ovoj klasi do pre koju godinu.

   Došli smo do momenta da i u ovoj kategoriji korisnik ima OLED ekran sa 120 Hz osvežavanjem, da ima sasvim solidan procesor, da glavnom kamerom može, prvenstveno u dobrim dnevnim uslovima, da napravi odlične fotografije, pa eto čak i da ima senzor otiska prsta ispod ekrana.

   Neko će reći da je bolji onaj u power tasteru, zgodniji, ali to što je industrija uspela da senzor ispod ekrana smesti u telefone ove cene, to je zapravo interesantno.

   Izvinjavamo se svim nostalgičarima koji veličaju prošla vremena, kao da je sve to moglo i pre pet godina – žao nam je drugari, ali nije moglo. Nigde ne treba da lutate, pred vama je i Benchmark sajt i Benchmark YouTube kanal, prisetite se malo kako je to izgledalo i kakvi su uređaji bili u ovom rangu cena.

   Dovoljno je samo da iskoristite search polje i prisetite se nekih interesantnih modela iz te epohe i podsetite se…da sagledate koliko je tehnologija napredovala i koliko su neke stvari danas uobičajene, a nisu bile. To je ono što se naziva komforom, stvari na koje smo se navikli kao da su oduvek tu – a nisu. Ali, to je tema jednog posebnog priloga, nadam se da će se pronaći malo vremena za to.

   I da se razumemo, ne mogu sve pomenuto baš svi telefoni u ovoj klasi. Motorola G72 može – i zato se ne ustručavamo da kažemo da je ovaj model trenutno, verovatno i najbolji izbor u ovoj kategoriji. Ovaj telefon donosi karakteristike koje drugi telefoni u ovom momentu nemaju – bolji je za noviji procesor od prošlogodišnjih i još par stvari pride. Bolji je od ostalih za izvod iz matične knjige rođenih koji je skoro godinu dana mlađi.

   Da, dizajn je mogao biti savremeniji, nedostaje i taj podatak o zaštiti ekrana, ali eto prilike za nove modele da se predstave i dokažu.

   Koliko će trajati trenutak slave Motorola G72, ne znamo, dok ne stignu modeli drugih proizvođača. Možda 15 dana, možda dva meseca, možda pet. Benchmark će naravno ispratiti i sve te nove modele koji budu pristizali – i naravno pozdraviti svaki model koji uspe da nadmaši Motorolu G72. Neće to biti lako…ali nadamo se da će biti zanimljivo i da će biti još bolje. U ovom momentu, G72 je u klasi telefona do 250e bez dileme, najbolji izbor.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra