Motorola G82 test - još jedan iz G serije

Motorola G82 test - još jedan iz G serije

Još jedan predstavnik G serije telefona našao se na Benchmark test stolu - u pitanju je Motorola G82, još jedan u nizu telefona sa Snapdragon 695 čipsetom

  Sadržaj
   Motorola G82 test – još jedan iz G serije

   Pozitivne ocene

   • Pristojne performanse u svakodnevnom radu
   • Solidne kamere, mada OIS na glavnom senzoru nije doneo posebne rezultate

   Negativne ocene

   • Bez mogućnost snimanja 4K videa
   • Skroman dizajn
   • Limitirani ISP na procesoru ograničava mogućnosti kamera

   Motorola G82 je još jedan od “konfekcijskih” modela za 2022. godinu iz srednjeg cenovnog razreda: solidne performanse u svakodnevnom radu ali i jasna ograničenja koja nameće Snapdragon 695 procesor

   Ako bi za nekoliko prethodnih godina trebalo da izdvojimo seriju telefona koja je najviše puta predstavljana na Benchmarku, onda bi to bez ikakve sumnje bila Motorolina G serija: rekli bismo onako na prvu, bezbroj predstavnika serije uređaja namenjenih srednjoj – ali i nižoj klasi od kako sve ređe viđamo E seriju uređaja ovog proizvođača. Danas je na tapetu Motorola G82…

   U pitanju je prvi ovogodišnji model G serije: možda će se neko zapitati kako kada smo predstavljali G31 i G41 na našem YouTube kanalu i naravno, sajtu. Pa, u pitanju su modeli predstavljeni krajem prošle godine, nisu na primer imali stereo zvučnike čiji izostanak smo ne mali broj puta zamerali – a sada imamo priliku da vidimo šta donosi ovogodišnja G serija.

   Po sredi je telefon srednje kategorije, rekli bismo negde u klasi Xiaomi Redmi Note 11 Pro serije sa kojim deli veliki broj zajedničkih karakteristika. A odmah da kažemo, ima i istovetan Snapdragon 695 čipset – pa ovo može biti i trenutak u kome će deo publike prestati da čita ovaj test.

   Malo šale ali u ovome ima i istine, jer realno, u ovom cenovnom razredu od oko 40 hiljada dinara mogu se pronaći sjajni prošlogodišnji uređaji i dokle god ih bude na lageru, ovogodišnji predstavnici srednje kategorije uređaja su naspram njih jednostavno – autsajderi.

   Dizajn

   Po pitanju dizajna, standardni stil Motorola G serije telefona, sa svim dobrim ali i lošijim stranama: ram telefona donosi ravne ivice i izrađen je od plastike, dok je poleđina telefona koja je inače takođe plastična, izdignuta i na obodima blago zakrivljena ka ramu uređaja.

   Primećujete verovatno da je kamera sistem izveden na način koji već neko vreme viđamo na Motorola telefonima, naročito modelima Edge klase, pa su se i ovog puta u kućištu elipsoidnog oblike smestile tri kamere.

   Što se konekcija tiče, desno power taster sa senzorom otiska prsta i klackalica zvuka koja je mogla da bude malo čvršće izvedena, na suprotnoj strani uređaja fioka za dve Nano SIM kartice i poseban slot za memorijsku SD karticu po potrebi. Dole, 3.5 mm priključak za slušalice, primarni mikrofon, USB port i rešetka zvučnika, gore sekundarni mikrofon i – drugi zvučnik!

   Konačno možemo da iz testiranja  Motorola G serije izostavimo pitanje, pa gde vam je drugi zvučnik? Što se kvaliteta zvuka tiče… pa, stereo. Nema tu iskreno nekog posebnog kvaliteta, jednostavno, bas je slabašan, jačina zvuka prosečnog kvaliteta. I da, donji zvučnik je primetno glasniji od onog na gornjoj strani telefona, upadljivo.

   Ono što je novo za pojedine predstavnike ovogodišnje G serije jeste dolazak AMOLED ekrana na neke od modela, a pošto je G82 najbolji ovogodišnji predstavnik G serije do sada, njegov AMOLED standardne rezolucije 2400×1080 piksela nudi i osvežavanje od 120Hz, kao i najjači uređaji u ovoj klasi.

   I to sa zadovoljstvom pozdravljamo, ali i ne možemo biti zadovoljni izborom zaštitnog stakla, u pitanju je ona najstarija varijanta koja je i dalje u opticaju – Gorilla Glass 3. Telefon naravno nije vodootporan ali izdržaće ako ga pokvasite – po sredi je takozvana water repellent zaštita, bez zvaničnog IP rejtinga.

   Procesor – Snapdragon 695

   Na planu hardvera, neinspirativno ali iskreno i očekivano rešenje u vidu Snapdragon 695 motora – nije nas oduševio niti jedan telefon ove godine sa ovim procesorom, pa neće ni ovog puta. Za one koji su propustili zašto i zato – sasvim solidne performanse u standardnom baratanju telefonom, ali i ozbiljna degradacija kvaliteta fotografija u odnosu na ono što smo u ovoj klasi dobijali do prošle godine, te odsustvo mogućnosti snimanja videa u 4K kvalitetu – sve to lošije doneo je degradirani imidž signal procesing ovogodišnjih Snapdragon procesora serije 6…

   Znate već celu priču jako dobro – proizvođači nemaju alternativu u ovoj cenovnoj klasi. Ili će uzeti ovaj procesor da bi proizveli telefone – ili neće proizvoditi telefone ove klase. Većina je odabrala da proizvodi telefone… pa i Motorola koja je G82 model opremila sa 6GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke.

   Baterija, punjenje

   Baterija je za ovu klasu uređaja uobičajenih 5000mAh ali se puni značajno sporije u odnosu na ono što najveći konkurent nudi – mislimo konkretno na Redmi Note 11 Pro.

   Punjenje od svega 30W baš i nije respektabilno u današnje vrme, jer konkurencija to radi znatno brže, snagom 67W. Naš uobičajeni test YouTube reprodukcije Motorola G82 završila je sa 44 procenta preostalog kapaciteta što je solidan zaostatak za telefonom koji smo u slučaju ovog testa uzeli kao reper prema kome ćemo ravnati G82.

   Android 12

   Što se tiče operativnog sistema, Motorola G82 stiže sa najnovijom Android 12 verzijom Google platforme i standardnim setom softvera za prilagođavanje potrebama korisnika – kada je izgled u pitanju.

   I ako je neki proizvođač profitirao od dvanaestice, onda je to Motorola kao jedan od retkih vendora koji i dalje veruju u osnovu koju čini originalni izgled operativnog Sistema. Sa novijom iteracijom platforme, dosta je toga unapređeno na tom planu i softver na Motorola telefonima znatno deluje bolje nego nekada.

   Kamere

   Po pitanju kamera, Motorola G82 donosi relativno uobičajenu kombinaciju kada su ovogodišnji modeli u pitanju, sa glavnim senzorom od 50MP sa optičkom stabilizacijom, ultraširokim od 8MP i macro kamerom od 2MP. Dakle, ozbiljnija glavna kamera i dva senzora značajno lošijih performansi od nje.

   Glavni senzor je u ovom slučaju potpisan od strane Samsunga, konkretno u pitanju je ISOCELL S5KJN1, dobro poznati sensor, ali kome je Motorola u ovom slučaju dodala i optičku stabilizaciju, što nam je dalo nade da bi se ovaj model mogao izdvojiti u odnosu na neke prethodne sa istim senzorom. Da li je to slučaj?

   Pa, iako G82 pravi vrlo dobre fotografije danju, kao što možete videti u našim primerima, sa lepom reprodukcijom boja i vrlo dobrim dinamičkim opsegom, ono što smo primećivali na mnogim modelima sa ovim senzorom, a odnosi se na nivo detalja, je prisutno i na ovom.

   Naime, iako smo očekivali da optička stabilizacija pomogne u izvlačenju više oštrine, nivo detalja je ipak malo ispod onoga što bismo očekivali od 50MP senzora, što fotografijama daje nešto mekši izgled. U pitanju je očita problematika procesiranja slike od strane Snapdragon 695 o kome smo već pričali, pa optička stabilizacija tu može da doprinese vrlo malo i to najpre kod korisnika koji nemaju baš mirnu ruku. Ali ne stvara čuda…

   Ipak, ukupno nam se dopalo ono što smo uspeli da dobijemo od ove kamere, pa verujemo da bi njom prosečni korisnik ovog modela bio zadovoljan. 

   Ultraširoka kamera od 8MP daje fotografije koje su kvalitetom ispod nivoa glavne kamere, sa primetno manje detalja i lošijim dinamičkim opsegom. U situacijama kada je na raspolaganju dosta dnevnog svetla, ova razlika i nije toliko velika, ali čim su uslovi izazovniji, razlika u klasi postaje očigledna. Motorola se potrudila da koliko je to moguće izjednači izgled fotografija sa glavne i ultraširoke kamere i mnogim situacijama je on zaista sličan, a u svega par slučajeva smo uočili veću razlku u bojama ili svetlini nekih površina.

   Što se makro kamere tiče, ne očekujte čuda jer je u pitanju standardno rešenje sa konfekcijskim 2MP senzorom i bez autofokusa, pa je kvalitet na nivou “može da prođe” ako je dosta svetla i posreći vam se fokus, ali je ovo senzor na koji ćete verovatno brzo zaboraviti. 

   Kada je u pitanju noćna fotografija, performanse glavnog senzora, koji je ujedno i jedini koji može da koristi Night Vision mod su vrlo dobre i uspevali smo da sa njim napravimo jasne i solidno detaljne fotografije, u čemu u ovom slučaju verovatno ipak pomaže pomenuta optička stabilizacija. Ultraširoki senzor je noću očekivano lošiji, mada moramo priznati da se drži bolje nego što bi se očekivalo – u prevodu, sasvim je upotrebljiv.

   A što se tiče video snimanja, još jedan pozdrav za kompaniju Qualcomm koja je odlukom da podrži samo Full HD video rezoluciju na ovogodišnjoj Snapdragon 6 seriji zagorčala život čitavoj industriji, iz samo njima znanih razloga. Ko je rekao profit?

   Kvalitet videa je “okej” za Full HD, ali nije to to, čak ni kada video gledate na Full HD monitoru. S obzirom na optičku stabilizaciju, očekivali bismo da video stabilizacija bude bolja nego što jeste – korektna je, ali sa ipak povremeno primetnim trzajima uzrokovanim obradom – da li zbog algoritama ili samog čipseta, ne bismo mogli reći.

   Ovo je manje primetno danju, a više u uslovima slabog osvetljenja, što je i očekivano, jer tada stabilizacija postaje i zahtevnija usled smanjenog kontrasta.  Ukoliko se ne pomerate previše, noćni video snimci sa glavne kamere su zapravo i bolji nego što bi se očekivalo, čak i više nego upotrebljivi.

   Za kraj, pomenimo i prednju kameru od 16MP sa otvorom blende od f/2.2 koja je korektna, sa dnevnim fotografijama sa dobrom reprodukcijom boja, ali ne baš previše detalja i noćnim fotkama koje su upotrebljive, ali ne i više od toga. I ova kamera je u stanju da snima selfi video koji je takođe sasvim pristojan i danju i noću.

   Kakva godina – takvi i telefoni

   Za kraj, još jedan zaključak ove godine koji je u duhu dosadašnjih: nažalost, i ovaj telefon kao i sve modele ove godine možete uzeti u razmatranje tek ako se probudite jednog dana i shvatite da su svi prošlogodišnji telefoni – rasprodati! I da jednostavno morate da kupite model iz sezone 2022. 

   Ako Motorolu G82 posmatramo iz perspektive ovogodišnjih modela, stvari postaju značajno bolje u tom cenovnom rangu: ovo bi u toj situaciji, u tom cenovnom razredu do 40 hiljada dinara verovatno bio telefon koji bi zauzeo nekakvo drugo mesto na tabeli – iza Redmi Note-a 11 Pro za kojim ipak zaostaje po nekim finim detaljima. Kako god bilo, naša apsolutna preporuka bi bila da u razmatranju ovogodišnjih modela odaberete Motorola Edge 30 telefon jer je apsolutno bolja kupovina.
    
   Taj telefon možete pronaći kod prijatelja Benchmark ideje, kod naših drugara u Yettelu, odnesite stari pokvareni telefon, ruter, pametni sat na reciklažu i taman ćete nadoknaditi tu razliku u iznosu koji treba izdvojiti. G82-jke u Yettel-u trenutno nema i ne znamo hoće li je biti, ali nadamo se da smo vam malopre dali dobar savet za bolju kupovinu.

   Nikad manje osmeha povodom telefona s naše strane nego ove godine, naš je zadatak da ih sve predstavimo onako kako najbolje znamo i umemo, ali inspiracija je tanka.

   Ali, pred kraj leta dolaze novi uređaji, spremamo posetu IFA sajmu u Berlinu, kompletna redakcija Benchmarka se seli na nedelju dana u glavni grad Nemačke kako bi vam preneli sve novo što ćemo videti. A i Motorola sprema lepe novitete, znate da kao članovi Moto Unlocked inicijative imamo uvid u ono što tek treba da se dogodi… neće biti na IFA sajmu ali nedugo zatim. Biće to jedno veoma prijatno iznenađeni.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi