Realme GT Neo2 test - nekako, sve je na svom mestu

Realme GT Neo2 test - nekako, sve je na svom mestu

Ukoliko želite dobar telefon više srednje klase, sa Realme GT Neo2 modelom sigurno nećete pogrešiti - odličan procesor, dobre kamere, ekran, sve je na mestu

  Sadržaj
   Realme GT Neo2 test – nekako, sve je na svom mestu

   Pozitivne ocene

   • Puno brzine, puno snage, a zagrevanja nema
   • Odlični i autonomija i brzo punjenje
   • 12 GB RAM-a i 256 GB za podatke značajno više u odnosu na konkurenciju

   Negativne ocene

   • Čini se da je nekako zakasnio na tržište

   Što se Realme GT Neo2 modela tiče, nazvali bi smo ga sigurnom kupovinom. Telefon vrlo solidnog izgleda, lepe izrade, solidnih kamera i odlične hardverske osnove. Izvanredno brzog i dopadljivog korisničkog interfejsa! Jednostavno nemamo šta da zamerimo ovom telefonu, sve je nekako na svom mestu

   Realme je kompanija koja u drugoj polovini 2021 godine bila jedna od najaktivnijih kada je u pitanju tempo objave novih telefona. Posebno se to odnosi na višu srednju klasu gde je ovaj proizvođač ponudio tri različita uređaja kojima je imao nameru da na poseban način upotpuni svoju ponudu. Nakon GT 5G modela sa Snapdragon 888 procesorom, GT Mastera sa 778G varijantom – stigao je na test i Realme GT Neo2 model sa procesorom koji je predstavljao takozvani sweet spot 2021 godine – Snapdragon 870.

   Budući da je u pitanju procesor koji je na tržištu već punih 8 meseci, mala je nepoznanica zašto se Realme odlučio da svoju ponudu ovim modelom kompletira tek u finišu sezone, ali verujemo da se oni malo bolje razumeju u biznis od nas. Mada, ovaj telefon je predstavljen još u septembru mesecu ali kod nas stiže evo sada…A nakon pomenuta, da kažemo uslovno rečeno dva manja modela jer eto ispade da je 6.42 inča mala dijagonala u današnje vreme, GT Neo 2 stiže sa nešto većim, 6.62 inčnim AMOLED ekranom.

   Ekran

   Prethodnici su stizali sa Super AMOLED ekranom pa za one kojima je nejasno šta je bolje, da kažemo i to: razlike prevelike nema što se kvaliteta slike tiče, samo što se Super AMOLED izrađuje u jednom sloju koji uključuje i touch senzor, dok su to kod AMOLED displeja dva sloja.

   Rezolucija standardna FHD+ što daje 398 piksela po inču, osvežavanje 120 Hz, HDR10+ podrška, ali skrenimo pažnju na zaista odlično osvetljenje ekrana, čak 1300 nita u piku.

   Paralelno smo testirali YouTube reprodukciju na ovom telefonu i Motorola G200: na 50 posto osvetljenosti ekrana GT Neo 2 je apsolutno dobar za gledanje video sadržaja, dok suparniku itekako mora da se poveća osvetljenje da bi zaista prikaz smatrali dovoljno dobrim za gledanje. Sve pohvale za ovaj, inače potpuno ravan ekran.

   I dok smo još u toj materiji pomenimo i izvanredan odziv touch ekrana od čak 600Hz, što će svakako pozdraviti oni koji vole da se igraju u pucačinama na telefonu a ukoliko se pitate koja vrsta zaštite ekrana je u pitanju, da odgonetnemo – Gorilla Glass 5. I povrh nje dodatna fabrička folija.

   Realme GT Neo2 – dizajn

   Kada je u pitanju dizajn telefona, Realme se sa GT Neo2 odlučio na klasičniji izgled telefona. Setite se na trenutak Realme GT telefona i onog neobičnog žuto crnog dizajna poleđine od veganske kože: a isti materijal na leđima telefona nosi i GT Master, ali sa potpisom japanskog dizajnera Naoto Fukasave.

   Pomalo ekstravagantni dizajni uvek umeju da budu mač sa dve oštrice: neki vole te dizajnerske ideje i žele da se razlikuju, drugima je na mah intresantno ali ipak za sebe biraju nešto što je više uobičajeno. Model na našem testu je stigao u takozvanoj Neo Black varijanti i u pitanju je mat varijanta koja je ona, otisak friendly – i vaš telefon neće izgledati neuredno.

   Za svaki slučaj, u inače uvek atraktivnom pakovanju kada su Realme telefoni u pitanju, tu je i silikonska u neuobičajenoj, crnoj boji. Strukturnu čvrstinu ovog telefona obezbeđuje metalni ram koji je i glavni krivac za težinu GT Neo2 uređaja od tačno 200 grama.

   Inače, poleđina telefona izrađena je od polikarbonata. Telefon donosi vrlo lep balans težine i prijatan je za držanje u ruci: jeste malo teži ali odaje jako dobar utisak solidnosti izrade.

   Na desnoj strani fino nazupčeni power taster u kome se ne nalazi senzor otiska prsta – on je ispod ekrana telefona, kako smo i navikli od Realme-ja u ovoj klasi. Na suprotnoj strani, opet nešto što je karakteristika telefona ovog proizvođača – dva fizički razdvojena tastera za pojačavanje jačine zvuka, dakle nije po sredi uobičajena klackalica. Njihov položaj je tačno u ravni sa power tasterom na drugoj strani.

   Gore sekundarni mikrofon zadužen da prilikom snimanja videa imamo i stereo zvuk, dole fioka za SIM kartice (nema podrške za Micro SD), primarni mikrofon, USB Type C i rešetka zvučnika. Ulogu drugog zvučnika obavlja slušalica telefona i iako ne volimo da delim hvalospeve što se zvuka tiče, moramo da priznam da GT Neo 2 sasvim pristojno zvuči.
    
   Estetiku ovog, pa i svakog drugog telefona naravno kreira sistem kamera na poleđini telefona a Realme se odlučio da malo koriguje dizajn kamera bloka u odnosu na pomenute prethodnike. Sveden i elegantan sistem sa dva velika i jednim malim sočivom: kao da na taj način želi da poruči korisniku, ove dve, glavnu i ultraširoku ćete koristiti skoro uvek, a ovu malu, makro, ponekad. Tako i jeste…

   Uvek dobar izbor – Snapdragon 870

   Procesor kao što u uvodu rekosmo, izuzetni Snapdragon 870, čime je Realme kompletirao ponudu u ovoj klasi: najjači, prvi do najjačeg i treći 778G koji jednostavno svaki proizvođač danas mora da ima u ponudi.

   Iako Realme nudi GT Neo 2 u nekoliko memorijskih kombinacija, do nas je na test stigla ona najsnažnija, sa čak 12 GB RAM-a i 256GB prostora za podatke što može da bude od značaja onima koji puno fotografišu i snimaju video budući da nema podrške za memorijske kartice. Neko bi možda poželeo neku laganiju varijantu jer se ovakva količina RAM-a i skladišnog prostora itekako odražavaju na cenu uređaja.

   Ovakav telefon u maloprodaji košta 65 hiljada dinara (550e) i ako kroz tu prizmu gledamo, jeste najskuplji model sa ovim čipom – ali ima i konkretnih razloga što je to tako kako jeste. Ali čuli ste našeg nedavnog gosta iz jedne druge kompanije – preko 60 posto telefona se prodaje u ovoj zemlji uz ugovor pa onda i situacija postaje malo drugačija. Kao kad kupujete auto na lizing, da za dodatnu opremu treba izdvojiti par hiljada evra odjednom, nije isto kao kada to plaćate na rate.

   Naš izbor je naravno Yettel, GT Neo2 se nalazi u ponudi ovog teleoperatera i pogledajte da li vam odgovara njihova aktuelna ponuda. I obavezno odnesite onu krntiju iz fioke koja ne radi na reciklažu, smanjićete dodatno cenu uređaja.
    
   Što se grejanja tiče, tu nikakvih dilema nema i pomenimo samo odlični Realme Vapour Cooling čelični sistem, briga bez. Setite se kako je taj sistem hlađenja rešio tendencije Snapdragona 888 da vam zagreje prste? Tek ovde problema tog tipa nema…

   Baterija: trajanje, punjenje

   Baterija, 5000 mAh, najveća baterija od sva tri pomenuta modela Realme-ja. U stvari, dve baterije, jedna od 2500 mAh i druga od 2440 – i dve baterije se paralelno pune kada priključite telefon na punjač kako ne bi došlo do prekomernog zagrevanja i neplaniranih nelagodnosti.

   Na našem YouTube testu, nakon deset časova  preostalo je 58 procenata baterije ali rekosmo da je i sa 50 procenata ekran ovog telefona itekako svetao i ukoliko se odlučite za neki filmski maraton, GT Neo 2 će vam omogućiti oko 24h gledanja videa u kontinuitetu.

   Puni se brzo, za nekih 37 minuta od 0 do 100 procenata koliko smo izmerili tokom testiranja – a to ovom uređaju omogućava 65 watni SuperDart punjač koji se nalazi u atraktivnom pakovanju ovog uređaja. Realme baš obraća pažnju na te detalje: nekome možda to nije previše bitno ali mi volimo da vidimo da se neko bavi i tim malim stvarima.

   Kamere

   Kamere… interesantno je da se za sva tri telefona koja smo spomenuli, Realme odlučio za praktično identičnu kombinaciju: 64+8+2. Pa tako i Realme GT Neo2 dolazi sa takvim kamerama – glavnom od 64MP, ultraširokom od 8MP i macro senzorom od 2MP, i po sredi je relativno uobičajena konfiguracija u kojoj se u odnosu na ono što najčešće viđamo u klasi možda izdvaja samo glavni senzor.

   Naime, u pitanju je Sony IMX682 sa otvorom blende od f/1.8 – provereno rešenje koje je krasilo recimo i Galaxy A52 prve generacije i možemo reći možda i bolji izbor od nekih 108MP senzora. Ali GT Neo2 nema optičku stabilizaciju, što uz drugačiji čipset i naravno algoritme procesiranja znači da rezultati ne mogu biti identični kao na tom modelu, koji ima odličnu reputaciju u ovom pogledu.

   Dobra vest je da su fotografije koje pravi glavna kamera ovog Realme modela vrlo dobre, čak i u zahtevnim uslovima kakve smo imali tokom našeg testa. Nivo detalja je vrlo dobar za ovu klasu i prevazilazi pomenute “jeftinije” 108MP senzore, dinamički opseg solidan, a reprodukcija boja prijatna, uz tek toliko više zasićenja i živosti da slika ne izgleda dosadno – ukratko, kamera sa kojom će većina korisnika biti više nego zadovoljna.

   Ultraširoka kamera od 8MP sa otvorom blende od f/2.3 i vidnim poljem od 119˚ u odnosu na glavnu pruža vidno manje detalja, uži dinamički opseg i nešto manju živost boja. Upotrebljiva jeste, pogotovo kada ima dosta svetla, ali ni izbliza ne ostavlja jednako dobar utisak u klasi kakav ostavlja glavna kamera. Problem u ovom slučaju nije samo senzor, već i sočivo, pa je u gornjem levom i desnom uglu primetna hromatska aberacija koja se naročito primeti na ivicama tamnijih objekata u vidu crvene boje duž njih.

   Telefoto kamere kao što smo pomenuli nema, ali telefon nudi opciju 2 i 5x zuma, koji se dobija kropovanjem slike sa glavnog senzora. Na 2x on i može da posluži, a 5x je već previše, uostalom znate već naš stav – ako telefon nema telefoto senzor, možete slikati i normalno, pa zumirati kasnije u softveru i dobiti makar jednako dobre rezultate.

   Korišćenje noćnog moda je moguće i na glavnoj i ultraširokoj kameri, a zanimljivo je da se obe kamere vrlo dobro snalaze noću, naravno sve dok vam je ruka relativno mirna, s obzirom na odsustvo optičke stabilizacije. Glavna kamera noću naravno nudi više detalja i lepše fotografije, ali obe nude vrlo lepu reprodukciju boja i kontrast, nešto što od ultraširoke na osnovu dnevnih fotografija nismo očekivali. 

   Za one koji se pitaju gde je u celoj priči treća kamera, Macro senzor od 2MP sa otvorom blende od f/2.4 je kao i u većini slučajeva tu više da drži brojno stanje. Upotrebljiv je i ništa više od toga, a i fiksni fokus od 4cm ga ne čini baš lakim za dobijanje dobrih fotografija, čak i kada bi rezolucija bila bolja nego što jeste.
    
   Što se video snimanja tiče, ono je moguće u do 4K sa 60 slika u sekundi i vrlo korektnim kvalitetom, a zanimljivo je da je i Full HD snimanje čini se nešto boljeg kvaliteta nego što je to obično slučaj. Stabilizacija u 4K sa 30 slika u sekundi je korektna, uz pomalo uobičajenog trzanja određenih delova scene koje algoritam ne prepozna na pravi način, dok je u Full HD rezoluciji omogućen i Ultra Steady koji radi bolje. Što više svetla, stabilizacija radi bolje, ali pred zalazak sunca i noću je bolje snimati statično jer pomenuti artefakti postaju znatno izraženiji, iako je kvalitet snimka i dalje sasvim korektan. 

   Za kraj priče o kamerama, da ne zaboravimo ni prednju kameru od 16 MP f/2.5 koja je vrlo pristojnog kvaliteta, solidne oštrine i korektne reprodukcije boja, sa čak prilično dobrim portret modom koji odlično i bez vidnih grešaka dodaje zamućenje pozadine.

   Utisci

   Realme GT Neo2 je strahovito brz u radu: o hardverskoj osnovi ne treba trošiti reči, tu dileme nema ali ćemo ponoviti naše hvalospeve vezane za Realme UI – eto imali smo nedavno na testu GT Master i sve isto možemo da ponovimo i ovog puta.

   Bezbroj podešavanja kako bi uređaj prilagodili svom ukusu: naročito kada je prikaz na ekranu u pitanju. Podrazumevano dolazi sa Vivid podešavanjima, ali tu su i Gentle i Brilliant mod koji nam se možda još više dopao.

   Mnoštvo opcija za podešavanje Always On prikaza, različita prilagođavanja animacija na mestu gde se nalazi senzor otiska prsta, mnoštvo lepih wallpapera, animiranih i statičnih, podešavanja boja, fontova i notifikacija, bravo za Realme. Uostalom, cela ta grupacija OnePlus, Vivo, Realme, Oppo koji nismo imali prilike da testiramo – ima odličan korisnički interfejs. Dajte im solidan hardver, ne najbolji, sve leti.

   A da prokomentarišemo ovogodišnji nastup kompanije Realme, nakon svih testiranih uređaja u ovoj godini: prave stvari od Realme-ja tek treba očekivati. Ne zaboravimo, do ove godine Realme je ovde nastupao isključivo sa uređajima niže srednje klase ali se kao što možete da vidite, to itekako menja.

   Iskreno, voleli bismo da smo videli neki dominantan model u bilo kojoj kategoriji: uvek su tu u prvih par najboljih modela, dišu za vratom konkurenciji i tu dileme nema. Ali, očekujemo da prelome situaciju sa nekim narednim modelima na svoju stranu, evo je nova godina, vrlo brzo će nova generacija uređaja, ostaje im da se potrude još malo i budu na vreme, spremni da se još ozbiljnije uključe u borbu sa konkurentima.

   Koliko možemo da čujemo iz razgovora sa raznim kompanijama, odlično su poslovali ove godine, imali su dobar lager i stabilnu ponudu, zato su i profitirali. Značajno su promenili situaciju u svoju korist, polako postaju prepoznatljivi, idu nekim laganim ali rekli bismo, sigurnim koracima.

   Što se GT Neo2 modela tiče, nazvali bi smo ga sigurnom kupovinom. Telefon vrlo solidnog izgleda, lepe izrade, solidnih kamera i odlične hardverske osnove. Izvanredno brzog i dopadljivog korisničkog interfejsa! Jednostavno nemamo šta da zamerimo ovom telefonu, sve je nekako na svom mestu. A nemamo iskreno ni po čemu posebno da ga izdignem iznad konkurencije sa hardverske strane gledano. U softveru su bolji!

   Ako gledamo konkurente sa ovim čipsetom, realno kompletniji je GT Neo2 telefon i od Poco F3 modela i od Moto Edge 20 Pro – samo što Motorola ima telefoto kameru kao adut. Ali je GT Neo 2 i najskuplji u toj konkurenciji. Ali su konkurenti poodavno na tržištu…

   Da li je dobra kupovina? Da se pojavio par meseci ranije nazvali bi ga odličnom kupovinom, a ovako ćemo se zadržati na konstataciji – ukoliko želite dobar telefon više srednje klase, sa GT Neo 2  nećete pogrešiti. Problem je samo u tome što će već za mesec-dva-tri dana krenuti poplava modela za 2022. godinu i mnogi ovogodišnji modeli će sasvim sigurno ostati u senci novih jer svi ćemo pričati o novim i svi ćemo želeti nove modele.

   Mada da budemo iskreni, ne znam ni sami kolike i kakve promene možemo očekivati – da nam je neko pre 12 meseci rekao šta nas sve čeka u 2021-oj, bili bi ushićeni. Jer ono gde se kuburilo, moćna procesorska snaga, sada je dostupno već od nekih 45 hiljada dinara, a to pre nije bilo moguće. Ali svaka godina nas iznenadi, pa verujemo da će tako biti i naredne. Kako, ne znamo, ali sigurni smo u to. Idemo dalje…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi