Realme GT Neo3 test - 150W punjenje telefona

Realme GT Neo3 test - 150W punjenje telefona

Realme GT Neo3 150W telefon pokazuje šta ova kompanija ume kada je brzina punjenja u pitanju. A tu su i trkačke pruge koja govore da ovo nije običan telefon

  Sadržaj
   Realme GT Neo3 test – 150W punjenje telefona

   Pozitivne ocene

   • 150W punjenje, najbrže na svetu
   • Dimensity 8100 procesor nudi odlične performanse
   • Solidna autonomija
   • Dizajn po ugledu na sportske automobile

   Negativne ocene

   • Video stabilizacija je mogla biti bolja
   • Nije dostupan u prodaji kod nas

   Realme GT Neo3 je zbog svog karakterističnog dizajna po ugledu na sportske automobile, te najbržeg punjenja na svetu od čak 150W, poseban i drugačiji od ostatka ponude na tržištu. Dobar procesor, AMOLED ekran sa posebnom vrstom kontrole osvežavanja ekrana, solidne kamere. Prava je šteta što ga nećemo videti u ponudi na domaćem tržištu

   Ako ste na našem YouTube kanalu gledali video otpakivanja Realme GT Neo3 150W telefona od pre mesec dana, sigurno vas zanima kako se u praksi pokazao telefon sa najbržim punjenjem na svetu.

   Nažalost, obaveze, putovanja, mnogo drugih proizvoda, pa i polugodišnji presek tržišta… I kada se sve to skupi, trebalo nam je malo više vremena da završimo jedan od najzanimljivijih telefona ove godine. Mada realno, nije kao da je ova godina bila spektakularno zanimljiva kada su telefoni u pitanju, ali to je priča za neki drugi put.

   Realme GT Neo3 150W, prvi telefon koji ima punjač veće snage nego što je to bilo napajanje na Pentium 4 računaru od pre 20 godina, i realno jače nego punjač 99% vaših laptopova. O tome da li će se prodavati kod nas ili ne odlučiće neko drugi, a naše je bilo da ovaj telefon predstavimo makar zbog svog punjača, koji je toliko bitan da je zaslužio da bude deo imena telefona.

   Sa definitivno drugačijim izgledom i trkačkim prugama Realme se trudi da GT Neo3 bude drugačiji od konkurencije, i zaista je tako. Možda bi bilo lepše da su izostavili realme logo, „Dare to leap“ slogan i detaljnu adresu realme centrale u Kini na poleđini telefona, ali šta je – tu je. 

   Napomenućemo samo da realme prodaje dve verzije svog GT Neo3 telefona – jednu sa baterijom od 5.000 mAh i punjačem snage 80 W i ovu koju smo mi dobili, a koja ima bateriju od 4.500 mAh i punjač snage 150 W.

   Dizajn, displej

   Dimenzije Realme GT Neo3 telefona definiše njegov veliki 6,7-inčni AMOLED ekran sa 10-bitnim bojama, HDR10+ podrškom i 120 Hz osvežavanjem. Iako nema LTPO matricu, realme je implementirao zaseban procesor koji kontroliše stopu osvežavanja ekrana, a samim tim i potrošnju telefona.

   Rezolucija ekrana je 2412×1080 piksela, a sve ostale karakteristike na nivou jednog telefona najviše klase, sem pomenute LTPO matrice. Na automatskom osvežavanju to znači prebacivanje između 120 i 60 Hz, bez međukoraka koji bi uticali na dalju uštedu baterije kada je telefon neaktivan ili prikazuje statičnu sliku.

   Ako odaberete Natural prikaz boje na ekranu su skoro pa savršene, bez mnogo potrebe za podešavanjem i čačkanjem profila.

   Realme se odlučio za punch hole kameru na sredini ekrana u vidu diskretnog sočiva oko kojeg nema neželjenih efekata kao što su slabije osvetljenje ili razlivanje boja. Zaštita staklenog ekrana je Gorilla Glass 5, za razliku od leđa telefona i rama koji su plastični, ali taj utisak nemate dok ne lupnete nekim metalnim predmetom po njima i čujete nešto drugačiji zvuk nego kada udarite metal o metal.

   S obzirom na to da Realme u pakovanje uključuje providnu futrolu, manje je bitan materijal od kojeg su napravljeni i ram i leđa – bar dok neko slučajno ne sedne na ovaj telefon.

   Inače, plastična leđa su matirana i lepo kontriraju kućištu kamera, koje je sjajno i malo više vuče na plavo od ostatka zadnje strane. Na kućištu kamera dominira sočivo glavnog senzora, dok se ispod nalaze 8 MP širokougaona i 2 MP makro kamere, a između je dupli dvobojni LED blic.

   Zadnja strana je blago zaobljena i prelazi ka boku, dok su sve četiri ivice kućišta zaravnjene, lepo kontrirajući oblinama telefona. Gore su drugi mikrofon i otvor stereo zvučnika, dok se dole nalaze USB-C port, slot za dve nano SIM kartice, primarni mikrofon i rešetka drugog zvučnika. Desno je Power taster, a u visini, sa druge strane odvojeni tasteri za regulaciju jačine zvuka. Otprilike, sve kao što očekujete od jednog Realme telefona.

   Okviri su mali, ali primetni, sa zaobljenim uglovima, i jedna stvar koja nam se nije svidela je lokacija senzora otiska prsta, koji je smešten tik uz donju ivicu, na mestu gde vam se nalazi ikonica Google Chrome pregledača. Ovo znači da ćete pri otključavanju morati da se dovijate, mrdate telefon u ruci, posebno ako ga koristite jednom rukom. Alternativa je otključavanje licem.

   Dimensity 8100 – vrlo dobar izbor

   Ispod ekrana krije se 5 nm Mediatek Dimensity 8100 čipset, unapređena verzija Dimensity 8000, sa razlikom samo u radnim taktovima, koji su nešto viši, čak i od onih kod Dimensity 9000 premijum čipseta. Ovaj osmojezgarni čipset ima četiri Cortex A78 jezgra na 2,85 GHz i četiri efikasna Cortex A55 jezgra na 2 GHz, za manje zahtevne poslove, te Mali G610 MC6 šestojezgarnu grafiku.

   Pored jako dobre kombinacije CPU i GPU dela, Dimensity 8100 ima jako dobru NPU jedinicu i procesor za obradu slike, takozvani ISP. U pitanju je Imagiq 780 ISP, koji omogućava simultano snimanje sa dve kamere ili 4K HDR10+ video snimak u 60 fps, te podršku za rezolucije do 200 MP i napredni algoritam za uklanjanje šuma.

   U poređenju sa konkurentima Dimensity 8100 pokazuje dobre rezultate u većini sintetičkih testova, ali i onima koji se oslanjaju na realne scenarije korišćenja. U svakom slučaju očekujte performanse koje su veoma slične Snapdragon 870 čipsetu po CPU i GPU snazi.

   DA STVAR BUDE JOŠ BOLJA, REALME GT NEO3 SE NE GREJE NI UPOLA KAO SNAPDRAGON ČIPSETOVI NOVE GENERACIJE, ŠTO ZNAČI DOBRE PERFORMANSE NA DUŽE STAZE, BEZ PADOVA FREKVENCIJE USLED ZAGREVANJA I OBARANJA TAKTOVA. OVO JE POSEBNO BITNO AKO VOLITE DA SE IGRATE NA TELEFONU DUŽE OD POLA SATA, PA NE MORATE DA RAZMIŠLJATE O TOME DA LI ĆE SE TELEFON PREGREJATI, A VAŠE PERFORMANSE PASTI NA NEIGRIVI NIVO.

   Dodajte tome i 12 GB radne i 256 GB skladišne memorije, i jasno je da će ovaj telefon bez ikakvih problema sažvakati sve poslove koje stavite pred njega, bilo da se radi o onima koji opterećuju CPU, GPU ili NPU deo čipseta. 

   Baterija, super brzo punjenje

   Već smo pomenuli da je baterija verzije sa jačim punjačem 4500 mAh, kao i da punjenje od 0 do 50% traje svega 5 minuta. Interesantno je napomenuti da je punjač koji dolazi u paketu deklarisan na 160 W. Punjač podržava Power Delivery 3.0 snagom od 45 W, što je zgodno kada punite druge uređaje, ali ne računajte da ćete moći da punite laptopove i konzole, jer nešto tu nije po PS-u i punjenje jednostavno ne radi ni sa čim osim sa telefonom ili tabletom. A taman smo se ponadali da je u pitanju jedan jak punjač koji bi mogao da zameni gomilu drugih punjača koje nosimo sa sobom kad krenemo na put.
    
   I zaista, realme nije slagao sa navedenim brojkama za brzinu punjenje. Za 5 i po minuta baterija stiže od 0 do 50%, dok je za od 50 do 100% potrebno još oko 12 minuta, što vreme punjenja stavlja na malo preko 18 minuta, daleko najbrže od svih telefona koje smo imali na testu. Da stvar bude bolja, nema potrebe da uključujete telefon i birate režim brzog punjenja, jer sve radi brzo i automatski, bez vaše intervencije.

   Realme se takođe hvali sa neverovatnih 38 različitih slojeva zaštite koji služe da zaštite telefon za slučaj da nešto pođe po zlu, a proizvođač tvrdi da će baterija i posle 1600 ciklusa punjenja zadržati 80% svog kapaciteta. Ako jednom dnevno punite svoj telefon, to znači da ste mirni skoro četiri i po godine, a dotad ćete već promeniti svoj telefon.
    
   Kada je autonomija u pitanju, ovaj telefon nije razočarao. Uprkos nešto manjem kapacitetu baterije, GT Neo3 je na našem desetočasovnom YouTube testu baterije pokazao 42%, što se i prevodi na malo preko jednog dana autonomije.

   Korisnici žele bolju autonomiju, a proizvođači se fokusiraju na brže punjenje. Sve ima svojih prednosti i mana, pa je tako činjenica da bateriju za 5 minuta možete da dopunite do 50% impresivna, ali samo ako sa sobom nosite originalni punjač.

   A on nije ni mali ni lagan, a kabl koji dolazi u paketu, koji je takođe jedan od potrebnih elemenata da bi se punjenje obavilo jako brzo – prilično je debeo. Da li će vam uvek kada vam bude potreban punjač pri ruci biti originalni punjač od 160 W? Nismo baš sigurni.
    
   Realme dolazi u paketu sa najnovijim Android 12 OS-om i realme UI 3.0 verzijom korisničkog interfejsa koji se nije promenio i isti je kao na primer na GT2 Pro i GT Neo 2 iz prošle godine. Tu su Always On ekran, detaljno podešavanje opcija privatnosti, tamni režim rada i još mnogo toga.

   Kamera sistem

   Kamere kod GT Neo 3 modela fokusiraju se na Sony IMX766 senzor od 50 MP na glavnoj kameri, dok mu društvo prave 8 MP širokougaona i 2 MP makro kamera. Glavni senzor je optički stabilizovan, koristi PDAF sistem fokusiranja, ima f/1.9 blendu i piksele od 1 mikrometra. Druge dve kamere imaju fiksni fokus i dosta manje senzore.

   Sa druge strane, prednja kamera ima 16 MP sa 1 mikrometar pikselima i f/2.5 blendom koju smo videli kod realme GT2 Pro o kojem vam je Peca pričao u decembru prošle godine.

   Glavna kamera ima isti, veoma dobri senzor kao i pomenuti GT2 Pro, pa ne iznenađuju veoma dobre dnevne fotografije. Slike su oštre i detaljne, sa širokim dinamičkim rasponom koji vam omogućava da vidite dosta detalja i u krajevima svetlog i tamnog spektra. Šum je zadržan pod kontrolom, a boje su malo zasićenije, taman da vam slike izgledaju atraktivnije za Instagram.
    
   Portretni režim glavne kamere je takođe dobar, sa odličnom detekcijom ivica i jako dobrom oštrinom, čak i kada svetlo nije baš najbolje.

   Glavna kamera se slično ponaša i kada padne mrak. Kvalitet je i dalje dobar, sa dosta detalja i jako dobrim algoritmom za redukciju šuma. Boje su lepo očuvane, a telefon će koristiti auto noćni režim rada kada uslovi to zahtevaju, bez opcije da ga isključite. Noćni režim zahvaljujući brzom ISP-ju ne zahteva da dugo stojite mirni, a rezultat su otvorene senke u tamnim delovima kadra i nešto oštrija slika, pa ako imate priliku, slobodno ga pokrenite, nećete zažaliti.

   Širokougaona kamera je osrednja, što je i očekivano. Dinamički raspon je dosta sužen i za kvalitetne fotografije vam treba dosta svetla. Kada ga nema dovoljno, detalji i oštrina će trpeti, a biće tu i šuma u tamnijim delovima kadra.

   Za razliku od glavne kamere, noćni režim kod širokougaone pravi ozbiljnu razliku. Bez njega slike su mutne i tamne, sa ispranim bojama, dok noćni režim pojačava kvalitet nekih ključnih aspekata kao što su dinamički raspon i oštrina. Vidi se algoritam koji zarad atraktivnosti odvrne oštrinu, ali je to mala cena koju plaćate, jer dobijate koliko-toliko upotrebljive slike, koje bez noćnog režima jednostavno to nisu.
    
   Za makro fotografije je zadužena kamera sa senzorom rezolucije 2 MP. Više puta smo to rekli i ponovićemo, ograničenje senzora je primetno, a kad tome dodate i nedostatak sistema fokusiranja, nema šta mnogo da se očekuje. Slike su zanimljive ako im oprostite isprane boje i nedostatak detalja, ali ne mnogo više od toga.
    
   Sa druge strane selfi kamera je jako dobra, kao i kod GT2 Pro modela. Detalja ima dosta, dinamički raspon je dobar, a boje lepo reprodukovane.

   Glavna kamera vam omogućava da snimate 4K video snimke u 30 i 60 fps, dok je širokougaona ograničena na 1080p. Snimci u 4K su dobri i odgovaraju onome što smo videli na fotografijama: dosta detalja, dobra oštrina i jako dobra dinamika kadra, sa malo življim bojama, ali i sa osrednjom stabilizacijom, koja ume da pokvari sveukupni utisak, posebno kada se pomerate.

   Utisci nakon testiranja

   Kao telefon koji se ne prodaje kod nas i za koji i dalje ne znamo koliko će da košta, Realme GT Neo3 150W nudi zanimljiv paket. Dimensity 8100 je jako dobar čipset, memorije ima dovoljno, čak i ako odaberete verziju sa 8 GB RAM-a, a AMOLED ekran je impresivan.

   Dodajte tome i jedinstven izgled i činjenicu da za vam za punjenje telefona u proseku neće trebati ni 15 minuta, jer ga nikada ne punite kada baterija dođe na 0, i Neo3 deluje kao veoma zanimljiv uređaj, posebno ako mu cena ne pređe previše preko 500 evra.

   Ono što jeste bitno je da su slike i video snimci sa kamere koju koristite 98% vremena jako dobri, da će vam baterija bez problema obezbediti ceo dan maltretiranja i da imate trkačke pruge kao da vam na masci stoji mustang a ne Realme.

   Ni u jednom aspektu realme Realme GT Neo3 150 W nije zaista podbacio, mada smo od stabilizacije snimaka možda očekivali malo više. Na žalost, dok ne saznamo cenu za ovaj deo sveta ne možemo ni da kažemo ko su mu pravi konkurenti, ali koliko još telefona znate da imaju punjač od 150 W i trkačke pruge na zadnjoj strani?

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan