Realme GT test - trkačka mašina?

Realme GT test - trkačka mašina?

Realme GT je bez sumnje izazvao lepo interesovanje, budući da se radi o telefonu koga pokreće Snapdragon 888 procesor. Da li je Realme uspeo da ga ohladi?

  Sadržaj
   Realme GT test – trkačka mašina?

   Pozitivne ocene

   • Snaga i brzina iznad svega
   • Realme ima najbolji sistem hlađenja procesora u industriji
   • Najpovoljniji telefon u Snapdragon 888 klasi
   • Super AMOLED 120 Hz ekran
   • Solidna autonomija
   • Punjenje 65W

   Negativne ocene

   • Dizajn je ekstravagantan, nije za svačiji ukus
   • Kamere koje i nisu prioritet ovog teleffona

   Ukoliko vam je potreban iznad svega brz telefon bez nekog posebnog naglaska na kamere a odgovaraju vam nešto manji ekran i dizajn ovog telefona, slobodno možete da kažete da ste ga pronašli u Realme GT modelu

   Zaključili smo, ne jednom ove godine da je 2021. donela zaista interesantne modele mobilnih telefona: na prvom mestu rekli bismo, zahvaljujući širokom portfoliju Qualcomm procesora koji su nam omogućili da isprobamo vrlo povoljne telefone sa izuzetno snažnim procesorima. Naravno, u prvom redu tu mislimo na Poco F3 i Moto G100 koji prosto lete na krilima sjajnog Snapdragona 870. A Realme GT, šta je sa njim?

   Snapdragon 888, najbrži ovogodišnji procesor, ostao je rezervisan za one najbolje i najskuplje modele – sve do momenta dok se nije pojavio Realme GT. Dobro, ima tu još par sličnih modela ali ovo je prvi takav koji je dospeo u našu redakciju – telefon koji najbolje performanse donosi u kategoriju telefona koji su upola jeftiniji od najboljih Android telefona današnjice, od 30 do 50 procenata manje od njihovih surogata.

   Spomenuli smo u našem unboxing videu Realme GT telefona, šta bi bilo kad bi bilo da je Realme GT stigao na naš polugodišnji presek najboljih telefona. Pa jednostavno, ostvario bi veliku pobedu u toj tradicionalno nezanimljivoj klasi od 500 do 1000e. Ko zna, možda je ovaj telefon nagoveštaj nekih novih vremena, nekih novih modela telefona koji ciljaju korisnike koji performanse stavljaju na vrh svojih prioriteta, ispred nekih drugih karakteristika poput na primer skupih kamera sistema.

   Ponovićemo, dočekasmo i one bolje Realme telefone u Srbiji: do sada smo se zadovoljavali modelima niže srednje i niže klase a sada konačno imamo i Realme, da ih tako nazovemo, malo ozbiljnije telefone – da napokon razbijemo monotoniju dominacije drugih proizvođača. Realme GT može u tom smislu da se nametne jer je u pitanju telefon koji cilja kupce sa posebnim afinitetima ka brzinskim sposobnostima. 

   nemamo svi iste potrebe i ista očekivanja od telefona. Jedni žele sve na max, drugi hoće fini balans mogućnosti i cene, trećima je najbitnija kamera a opet neki žele telefon brz poput munje i kamera im je bitna, tek toliko da je imaju, ako ponekad zatreba. 

   Važno pitanje ovog puta je šta je to Realme želeo da uradi sa ovim modelom telefona? Da potencijalnom kupcu ponudi telefon ultimativne brzine, to jest telefon sa najbržim procesorom u ovom trenutku – a da mu istovremeno ne isforsira i silom nametne recimo kamere koje takvom kupcu nisu potrebne.

   Pošto sve ove prve navedene karakteristike već imamo u telefonima drugih proizvođača i možemo da biramo – evo i jednog telefona za ovu poslednje navedenu ciljnu grupu. Realme GT je upravo to, sve je podređeno besprekorno brzom radu i adekvatnom prikazu na ekranu – ostale karakteristike su svesno svedene jer ne treba svakome sistem kamera koji će cenu telefona povećati za par stotina evra. Znači, drugačija ideja, za drugačiju klijentelu. 
    
   Tako i dolazimo do cene testiranog modela od nekih 635 evra: isti ovaj telefon na Amazon.de košta 599e – ali oni tamo nemaju ni carinu, ni Ratel, ni bezbroj dažbina – a i apetiti prodavaca su malo skromniji. Dakle, razlika u ceni u odnosu na nemačko tržište u ovom momentu je 6 procenata pa s obzirom na neke druge razlike u cenama u slučaju Realme GT modela možemo biti zadovoljni. One druge cene, ne komentarišemo. 

   Ekran

   Ekran je odličan, Super AMOLED sa osvežavanjem 120 Hz, s obzirom da dolazi pravo iz Samsungovih proizvodnih pogona . Nema tu puno neke priče ali bismo želeli da skrenemo pažnju na zaštitnu foliju koja stiže na telefonu.

   Ako ste od onih koji su napustili navigaciju sa tri tastera zarad ove moderne sa svajpovanjem, obratite pažnju da će prst uvek pomalo zapinjati kada povučete u bilo kom smeru od ivice ekrana – pa je verovatnoća da će brže početi da se odlepljuje. 

   Snapdragon 888 – pa još dobro hlađen

   I najnovija tehnologija je uvek bila i uvek će biti skuplja od prošlogodišnje: otud i razlika u nabavnoj ceni Snapdragon 888 i 870 procesora. Ta razlika u nabavci za proizvođača sigurno nije manja od nekih 70-80 dolara, pa je sasvim logično da i konačne cene finalnih proizvoda ne mogu biti jednake. A i sve da neko ne razume ova vrlo razumna objašnjenja, niko vas ne tera da kupite baš ovakve telefone – svako bira ono šta misli da je za njega najbolje. 

   Kao što smo spomenuli u unboxing videu: najviše nas zanima način na koji je Realme rešio hlađenje ovog modela i taj ispit je položen sa odličnom ocenom. Snapdragon 888 je na oba Xiamoijeva modela Mi 11 serije bio vreo kao oganj, pokazali smo sve u našim recenzijama do kojih se granica ta temperatura pela, OnePlus 9 serija je na tom planu bila bolja – a najbolji posao je uradio Realme na modelu GT.

   Bez potrebe da uzmemo infracrveni merač temperature, znamo koliko su bili vreli Mi 11 i Mi11 Ultra – i razlika je jasna, Realme GT je tek nešto više nego topao sa temperaturama koje su minimalno 5 i više stepeni niže od drugih modela sa Snapdragon 888 procesorom. Čak i u Pro Gamer modu o kome ćemo nešto kasnije kada se budemo dotakli sotvera.

   Dakle, Stainless Steel Vapor Cooling nije samo marketinška priča ovog proizvođača već zaista radi kako treba – sad, da je 15 stepeni hladniji ne verujemo, ali da je ugođaj upotrebe, bolji, apsolutno jeste. Svemu tome doprinosi i eko koža na poleđini telefona pa zaista nema onog neprijatnog osećaja na dlanovima kada duže držite telefon i na kraju ga odložite jer je postalo neugodno.  

   Jednostavno, ovaj telefon sve to čini sa neverovatnom lakoćom, pršti od snage i kompletan brzinsko-vizuelni doživljaj je na najvišem nivou. 12 GB RAM-a u kombinaciji sa ovim procesorom zaista gazi sve pred sobom, sve je tako brzo i tako lako i u tom smislu, ovo nam deluje kao najbolja implementacija 888 čipseta ove godine, subjektivni osećaj. 

   Nekome će možda  zasmetati nedostatak memorijske kartice, mi lično taj problem nismo osetili ali vredi skrenuti pažnju. 

   Realme GT – dizajn

   Što se dizajna tiče, stvar ukusa. Govorimo o konkretnom, Racing Yellow modelu koji se našao na našoj recenziji, sa žutom eko kožom. Nije za svakog, to je sigurno, neće se dopasti svakom – ali zamislite kad bi svi u grad izašli u istim majicama. Za one kojima je boja ovog modela malo prenaglašena, postoji i ona svedenija varijanta. 

   I te dimenzije… posle svih ovih telefona sa velikim ekranima, deluje još manje. Imate vi drugih telefona sa tolikim ekranima ali sa lošim odnosom ekrana i prednje površine pa telefon opet izgleda preveliko. U prilog tome govori i 91.7 procenat popunjenosti prednje površine ekranom. 

   Ono na šta smo se teško privikavali ovih dana jeste to što su tasteri za zvuk izmešteni na levu stranu: stalno smo ih tražili tamo gde smo navikli da stoje. A Realme GT dolazi sa stereo zvučnicima, jednim na dnu i jednim u vrhu ekrana koji je ujedno i zvučnik za razgovore, a utisak je da je zvuk nešto glasniji od onog na šta smo navikli na većini modela, čak i onim boljim, i uz taman toliko nižih frekvencija da zvuči vrlo korektno za jedan mobilni telefon.

   Za one koji preferiraju zvuk preko slušalica, još ako imaju neke kvalitetne, tu je 3.5 mm konektor za potpuno uživanje. 

   Baterija, 65W punjenje

   Baterija kao što rekomso u otpakivanju telefona – 4500 mAh ali sa SuperDart punjačem od 65W koji će telefon kompletno napuniti za tek nešto više od pola sata. Mnogo znači ta mogućnost da se za svega nekoliko minuta napunite tako da telefon može da funkcioniše satima nakon toga. Nema onog ko nije došao u takvu situaciju da se nema puno vremena za punjenje jer mora negde da se pođe. 

   Na planu potrošnje – sasvim solidno. Nakon desetočasovnog testa YouTube reprodukcije, 48 procenata preostalog kapaciteta, sasvim lepo s obzirom da je kapacitet desetak posto manje od današnjeg uobičajenog kapaciteta baterija, naravno govorim o vrednosti od 5000m mah.

   Kamere

   Kamere objektivno nisu prioritet Realme GT telefona ali već na samom pakovanju uređaja Realme se hvali trostrukim Sony kamera sistemom: glavnim IMX682 senzorom od 64 mpix i otvorom blende f1.8. ultraširokom od 8 mpix koja obuhvata ugao od 119 stepeni, te makro kamerom od 2 mpix, skromnih mogućnosti. Kombinacija koja unapred govori da će u 98 posto slučajeva – biti upotrebljavana glavna kamera. 

   Dnevne fotografije koje je glavni senzor u stanju da isporuči su naravno vrlo solidne, uostalom, u današnje vreme skoro da i nema telefona za koji to ne važi. Ako bismo rangirali fotografije ovog modela među svim telefonima koji koriste isti i dobro poznati senzor od 64MP, ne možemo reći da bi on bio pri vrhu, iako ima svojih dobrih i lošijih strana.

   Od dobrih, izdvojili bismo kolorit koji je ona kombinacija prirodnog i taman toliko poboljšanog da izgleda atraktivnije, kao i solidnu oštrinu, dok su mane nešto uži dinamički opseg zbog kog nekad najsvetliji detalji budu izgubljeni u vrlo dinamičnim scenama, kao i ne baš idealno procesiranje koje u tom izoštravanju detalja ume da napravi pomalo neprirodan izgled na ivicama nekih objekata. No, ovo je naravno traženje dlake u jajetu – prosečni korisnik će glavnom kamerom biti vrlo zadovoljan.  

   Ultraširoka kamera, koja hvata prilično širok kadar sa uglom od čak 119 stepeni, je primetno nižeg nivoa detalja usled rezolucije od 8MP, kao i generalno lošijih tehničkih karakteristika, pa su fotografije napravljene njom primetno mekše, iako je kolorit vrlo vrlo približan onom sa glavne kamere. 

   Interesantno, deluje kao da je dinamički opseg nešto širi od onog na glavnoj kameri, jer su detalji na nebu često bili bolje očuvani na dnevnim fotografijama. Ono što je najveći problem ultraširoke kamere ovog modela je procesiranje, koje se u kombinaciji sa nižom rezolucijom jako loše snalazi, pa ume da pravi brljotine u krošnjama npr. i drugim delovima scene gde ne postoji baš jasan kontrast između sitnih objekata.  

   Telefoto kamere na ovom modelu nema, pa se bilo kakav zum preko 1x postiže kropovanjem glavnog senzora, što na manjem nivou zuma može biti upotrebljivo, iako isto možete postići i naknadnim kropovanjem u softveru.  

   Treći senzor, Macro od 2MP je standardno rešenje koje često viđamo na raznim modelima, sa fiksnim fokusom od 4cm, što znači da ćete se morati dosta potruditi kako biste dobili relativno oštru fotografiju, koja i pored toga neće biti baš sjajnog izgleda u većini slučajeva.   
    
   Noćni mod na glavnom senzoru radi prilično dobro, pa je Realme GT u stanju da napravi svetle fotografije sa dosta detalja, pod uslovom da imate mirnu ruku jer snimanje u ovom modu ume da traje i par sekundi zavisno od količine svetla u kadru. Poput onog što smo videli i danju, ultraširoki senzor se takođe solidno snalazi u uslovima slabog osvetljenja, ali su fotografije dosta mekše i sa manje detalja u odnosu na glavni senzor, što je uostalom i očekivano.  

   Što se video snimanja tiče, ono je bilo više nego prijatno iznenađenje, možda i najbolje koje smo videli na nekom modelu sa ovim senzorom. Kvalitet je dobar kako u 4K, tako i u Full HD rezoluciji, a najbolje rezultate pruža 4K mod sa 30 slika u sekundi, jer 4K60 zbog bitrate-a obara malo nivo detalja. Da li zbog brzog čipseta ili nečeg drugog, pri bržem pomeranju kamere nema onog gubitka detalja i problema sa rolling shutterom koje viđamo na skoro svim modelima bez obzira na cenu, što u kombinaciji sa vrlo dobrom stabilizacijom zaista daje impresivne rezultate, pogotovo za ovu klasu.

   Pored standardne stabilizacije tu je i Ultra Steady Max koja pruža baš potpuno glatko kretanje, ali po cenu primetno manje detalja, pa preporučujemo da se ipak držite 4K30fps snimanja sa standardnom stabilizacijom koje nudi odličnu oštrinu i zaista impresivan izgled videa.  
    
   Za oni koji vole da snimaju, zanimljiva stvar će biti i Film mod koji snima u suženom filmskom formatu i koji takođe izgleda sjajno, uz mogućnost manuelne kontrole svih parametara slike.  

   Za kraj priče o kamerama pomenimo i prednju kameru od 16MP koja pruža selfi fotografije sa dobrom oštrinom i relativno prirodnim koloritom, kao i korektnim zamućenjem pozadine koje će tek tu i tamo napraviti neku sitnu grešku na ivicama odeće. Čak i noćni selfiji su više nego upotrebljivi, pa će za noćne ptice, Realme GT biti sasvim korektno rešenje. 

   Što se softvera tiče, nema tu mnogo eksperimenata, Realme UI u verziji 2.0 je zaista dobar, sa mnoštvom mogućnosti za fino štelovanje po meri korisnika, neopterećujući. Predstavljali smo ga već dovoljan broj puta a ovog puta bismo želeli da istaknemo vrlo korisnu Game Space aplikaciju namenjenu naravno – gejmerima.

   Ona omogućava fina podešavanja brojnih parametara koja će sprečiti da vas pozivi i poruke uznemiravaju tokom igranja – ali takođe i da odaberete jedan od tri moda performansi – Low power, Balansirani ili Pro Gamer mod u kome su sve mogućnosti telefona na maksimumu. Sve zavisi koliko želite da uštedite na planu baterije ili zagrevanja telefona. 

   Realme GT – top performanse

   I sada kada treba podvući crtu – ako vam treba iznad svega brz telefon bez nekog posebnog naglaska na kamere a odgovaraju vam nešto manji ekran i dizajn ovog telefona, slobodno možete da kažete da ste ga pronašli u Realme GT modelu. A ako ćete da tražite zamerke, naći ćete ih svakom drugom od današnjih modela. Ponavljamo, svakom! 

   Ova godina je donela to što smo tražili dugo, dugo: različitost ponude. Sad kada je imamo – koristimo te benefite i odaberimo model po svojoj meri.  Najbolji telefon je onaj koji se baš vama dopada, prvom do vas svideće se neki drugi. Ne gledamo svi istim očima, kao što ni glavna kamera ne vidi kadar na isti način kao ultraširokougaona.  

   Nama se Realme GT baš dopao: u prvom redu što je doneo top performanse bez prevelikih penala na planu zagrevanja i potrošnje, nešto što drugima nije pošlo za rukom. Drugo, konačno neki jači model na testu a da ne moramo da pričamo samo o Samsungu ili Xiaomiju. U nekim stvarima je bolji od njih, na drugim poljima lošiji. Ali ovaj telefon nije ni osmišljen da bi ga neko poredio sa Mi11 ili S21 modelima – on igra neku svoju igru, traži neke kupce koji se u maločas navedenim modelima ne pronalaze. Definitivno ima svojih aduta… 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi