Realme X2 test

Realme X2 test

Postoji li limit broja proizvođača koji koriste identičan, ili makar sličan recept za tržišnu utakmicu? Da li ima prostora za još jednog - ili više - proizvođača koji će nuditi puno hardvera po maloj ili relativno pristupačnoj ceni? Odgovor na to pitanje je očito potvrdan. Nikad dosta novih izazivača, a mi smo uspeli da dođemo do prave male ekskluzive - telefona kompanije Realme, koja u poslednje vreme pravi velike stvari na globalnom planu.

  Sadržaj

   Šta je Realme? Verovatno je mnogima dovoljno reći da je reč o sekundarnom brendu kompanije Oppo. Da, znamo da neki već sada vrte glavom i pomišljaju kako je reč o “još jednom kinezu”, figurativno rečeno. Međutim, oni bolje upućeni u stvari znaju koliko je uspeha i pažnje privukao ovaj brend, koji se zbilja može nazvati “mali disruptorom”, da se poslužimo malo engleskim izrazima.
    
   Koncept je jednostavan – ponuditi korisnicima telefon sa što boljim hardverom za što manje para. Iako je naizgled Xiaomi šampion u tom pogledu, makar kada se tiče našeg tržišta, na globalnom nivou stvari stoje malo komplikovanije, i u ovom trenutku u prvih pet proizvođača na svetu su Samsung, Apple, Huawei, Oppo, Vivo, pa je Xiaomi tek na šestom mestu. Naravno, neki su na vreme obratili pažnju na inostrana tržišta, a neki kasne. Možemo reći da je i Oppo među njima, a sa njim i njegov Realme brend, koji je svojevremeno nastao kao Oppo Real, da bi danas postao zaseban proizvođač, nešto kao što su Honor i Huawei.
   realmex2_1_s.jpg
   Telefon na testu
   Kako smo uspeli da nabavimo telefon? Pa, recimo da smo se malo potrudili, ali nemojte očekivati da će se Realme X2 naći u prodaji kod nas, barem ne tako brzo. Stoga u samom startu da kažemo da ne znamo cenu, niti se možemo njom rukovoditi na realističan način. U Kini je cena ovog telefona oko 240 dolara, što je potpuno nestvarno, ali svi znamo da te cene ne mogu jednostavno da se transliraju na tržišta van Kine, uključujući tu i naše.

   Telefon na testu stiže u pozamašnom pakovanju. Ono je vrlo lepo stilizovano, i prikazuje telefon – istina u Pearl Blue izdanju, dok mi imamo Pearl White varijantu, odnosno model “biserno bele” boje. U pakovanju stiže silikonska futrola za telefon, koja je poprilično kruta, pa čak i nešto veće visine od samog telefona, tako da će telefon biti “uronjen” u nju. Može biti da je ovo još efikasniji metod zaštite, posebno ukoliko nešto spustite na ekran, ali je isto tako jasno da je telefon zbog toga za dlaku neudobnije nositi i koristiti, posebno zbog nešto krućih ivica. Ništa strašno, ali zaslužuje da se spomene.

   Dizajn ima dve strane medalje. S jedne strane, telefon vizuelno deluje izuzetno lepo. Posebno kada ga gledate direktno, naročito otpozadi. Kada međutim bolje pogledate ivice, primetićete nešto što je možda bilo standardno do pre godinu dana ili malo više, a to je vrlo izraženu “slojevitost” delova, gde se jasno vidi gde prestaje prednji deo telefona a počinje metalni frejm, gde prestaje metalni frejm a počinje zadnji deo telefona, pri čemu je frejm nešto većih dimenzija od prednjeg dela pa imamo čitav prelaz u tom smislu. Ponovo, možda dizajnerska sitnica, i sasvim smo sigurni da bi mnogi pristali bez ikakvih problema na ovakvu stvar, tim pre što telefon nosite u futroli, ali eto, tek da se primeti.

   Sam telefon izgleda veoma lepo i dopadljivo, ali se može podičiti i dobrom izradom. Nema IP rejtinga, niti se to očekuje na telefonima ove kategorije, ali je spreda i otpozadi zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom. Ivice nisu naročito tanke, ali nisu ni debele, dok je u vrhu prednje stranice kamera, u vidu teardrop izreza.
   Na donjoj ivici se nalaze zvučnik, USB-C konektor, te 3,5-mm port, a na gornjoj ivici nema ničega. Komandni tasteri su raspoređeni na dve strane, pa je tako taster za paljenje ekrana na desnoj, a tasteri za zvuk su postavljeni na levu stranu. Tu je smešten i slot za kartice, koji ima i dva SIM slota i microSD slot za proširenje skladišta.

   Pozadi zatičemo veliki kamera modul u ćošku, baš kao i na najskupljim telefonima današnjice. Površina je čista i pregledna, sa blagim zavojima na bokovima koji olakšavaju nošenje i držanje telefona, kao i stvaraju utisak da je on tanji nego što jeste. Sve u svemu, odličan posao je odrađen kada je reč o dizajnu.Već smo rekli da je fokus Realme-ja da ponudi veoma snažan hardver po što prihvatljivijoj ceni. Možemo mirne duše reći da korisnicima ovog telefona baš ništa neće nedostajati po tom pitanju, realistično posmatrano. Zašto to kažemo? Uređaj se bazira na Snapdragon 730 čipsetu, koji predstavlja sam vrh u srednjoj klasi.
   realmex2_cpuz_s.jpg
   Osmojezgarni čipset ima dva Kryo 470 Gold jezgra koja rade na 2.2 GHz i šest Kryo 470 Silver jezgara koja rade na 1.8 GHz. Tu je i Adreno 618 grafika, 8 GB RAMa i 128 GB za skladištenje, baš kao i u, recimo, Samsung Galaxy A80 telefonu, koji je dosta skuplji. Kao što smo rekli, čak je dostupno i microSD proširenje u svakoj varijanti jer Dual SIM nije hibridni, već ima mesta za sve kartice.
   realmex2_antutu_s.jpg
   Dakle, telefon se oslanja na novi 8-nm čipset, čije su performanse sam vrh srednje kategorije, mada je već diskutabilno da li se to može zvati srednjom kategorijom, budući da su rezultati izvanredni. Možemo da kažemo da je to „ovogodišnja srednja kategorija.“ Snapdragon 730 je, poređenja radi, nešto brži od Kirina 970 i nešto sporiji od Snapdragon 845.
   realmex2_pcmark_s.jpg
   Sve u svemu, raspolaže odličnim performansama. Snage ni u kom slučaju neće nedostajati. To, uostalom, pokazuju i rezultati naših testiranja. I najzad, posebno impresionira upotreba ovakvog čipseta i hardvera generalno u telefonu koji bi barem trebalo da bude prilično pristupačan.
   realmex2_3dmark_s.jpgRealme X2 prosto „guta“ sve pred sobom bez ikakvih problema ili izazova. Njegov operativni sistem je Android 9 Pie, s tim što proizvođač obećava da bi uskoro trebao da stigne i Android 10. No, podjednako važno jeste šta se nalazi na tom sistemu, a ove imamo vrlo specifičan korisnički interfejs. Realme koristi ColorOS interfejs povrh Androida, koji u konkretnom slučaju stiže u 6.1 verziji.
   realmex2_softver1_s.jpg 
   Po prvi put se sa njim susrećemo. Imamo nekoliko konceptualnih razlika u odnosu na standardne situacije na koje smo navikli, pa ćemo spomenuti par najznačajnijih. Pre svega, sistem zaista izgleda kao da ga je neko posebno dizajnirao. Ikonice i meniji su drugačiji, mada ne možemo reći da se nećete snaći sa generalnim Android kontrolnim šemama. Ipak, ostaje utisak da su boje dosta živopisne, ali i kao da dolaze iz različitih izvora – neki meniji su sa vrlo jarkim bojama, neki deluju kao da su korišćene pastelne, a treći pak kao da su korišćene vodene boje.
    
   Sama funkcionalnost je blago izmenjena, budući da su određene opcije premeštene u odnosu na ono što percipiramo standardnim šemama. Ništa alarmantno, ali tek da se zna. Zanimljivo je da je Realme iskoristio taster za paljenje ekrana za pozivanje Google asistenta, što prvi put vidimo na nekom telefonu. Praktično, kratak pritisak gasi ekran, malo duži poziva asistenta, a vrlo dugačak aktivira opcije za gašenje i resetovanje telefona.
    
   Krajnji levi ekran je Smart Assisstant, sa nekoliko zanimljivih opcija i funkcija koje možete i sami dodatno podešavati. Prisutan je App Drawer, ali i neke stvari koje smo navikli od većih brendova, poput posebne sekcije za osetljive fajlove, mogućnosti aktiviranja gejming moda i slično. Game Space je tako jedan interesantan vid upravljanja najvažnijim igrama i kontrolisanja najbitnijih parametara rada telefona u gejming režimu iz jednog specijalno prilagođenog okruženja.
    
   Opet, ne možemo reći da su nam se dopala sva podešavanja. Recimo, Dual SIM opcije su veoma čudne i nismo sigurni da bi nam puno pomogle ako bismo se našli u nekoj stranoj zemlji i ako bismo trebali da odaberemo neki specifičan vid funkcionisanja, kako je to često slučaj kada vas put nanese u nepoznato. Sa druge strane, podržan je Dual Wi Fi Speed Up, kojim se telefon povezuje na dve bežične mreže istovremeno i koristi ih za stabilniju i bržu konekciju, što je svakako vrlo interesantna opcija.
    
   Za zaštitu se može koristiti sistem prepoznavanja lica, ali i optički skener otiska prstiju ispod ekrana. Nismo baš najzadovoljniji ovakvim skenerima otisaka prstiju,a Realme ipak nije napravio čudo pa nas uverio da je i to u stanju da isporuči bolje nego najveći proizvođači na svetu. Tu je i nekoliko aplikacija koje imaju nameru da podignu nivo zaštite vašeg telefona.

   Ekran
   Ekran daje još povoda za radosti mnogima koji cene kvalitet, budući da je reč o Super AMOLED ekranu, ponovo u kategoriji pristupačnijih telefona. Prosto ostaje misterija kako je Realme uspeo da napakuje ovakve specifikacije u svoj telefon. Rezolucija je standardnih 2340 x 1080 piksela, što znači da je ovo 19,5 : 9 ekran, dok dijagonala iznosi 6,4 inča.

   Odnos pokrivenosti prednje strane ekranom je 84,3%, a ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom. Iako postoje opcije za dodatno prilagođavanje ekrana, naš je utisak da on uvek vuče na nešto toplije boje. Detaljnost prikaza je takođe dosta dobra, sa oko 403 ppi, što je sasvim prihvaljivo.
   realmex2_ekran_s.jpg

   Audio
   Zvuk je još jedna važna stavka, a možemo da kažemo da telefon u njoj nije podbacio. Premda bi snimanje moglo biti nešto bolje, možemo da konstatujemo da je zvučnik korektan. Ništa od stereo zvuka, budući da imamo samo jedan zvučnik. Zato su tu 3,5-mm konektor, kao i FM radio podrška. Povrh svega, tu je podrška za Dolby Atmos tehnologiju. Možemo reči da je sve i više nego korektno.
   realmex2_audio_s.jpg
   Baterija
   Baterija stiže sa kapacitetom od 4000 mAh. Odmah u startu, punjač daje zanimljivu sliku, budući da je reč o dosta gabaritnom punjaču nestandardnih dimenzija. Ubrzo otkrivamo i zašto je tako – telefon podržava brzo punjenje od 30 W, pri čemu VOOC Flash Charge 4.0 omogućava da se čak 67% baterije napuni za 30 minuta, što je vrlo impresivan podatak, mada nas polako navodi da dovodimo u pitanje trajnost ovakvih baterija nakon duže eksploatacije.
   realmex2_baterija_s.jpg
   Naš standardni test od YouTube videa od 10 sati telefon završava sa baterijom na čak 48%. Generalno smo mišljenja da će dan i po do dva dana telefon izdržati i zahtevnijim korisnicima. Naravno, dosta zavisi od vašeg stila korišćenja, i uvek je tako.Evo nas kod kamera i odmah svojevrsna ekskluziva – iako smo pre samo par dana testirali Note 8 Pro sa kamerom od 64 MP, pokazuje se da i Realme X2 ima kameru od 64 MP. Štaviše, ovaj kamera sistem je praktično identičan, sa četiri senzora, i to glavni od 64 MP za snimanje standardnih fotografija, ultrawide od 8 MP za široke kadrove, te još dva od po 2 MP – jedan za efekat dubine, i drugi za makro efekat.
    
   Dakle, Realme definitivno prati inovacije i nudi gotovo nestvarne stvari, makar na papiru, makar u ovoj klasi. Softver kamere je…i tamo i ovamo, rekli bismo. Neke stvari su nas iznenadile, poput recimo situacije da ultrawide režim ima svoj poseban taster koji je odvojen od onih na kojima se podešava nivo zuma. Tu se mogu odabrati 1X, 2X i 5X zumovi, pri čemu zbog odsustva telefoto senzora ne možete očekivati kvalitetno rešenje u tom pogledu.
   realmex2_kamera_s.jpg
   Režimi snimanja se biraju iz menija koji se dobija pritiskom na crtice sa leve strane, a u njih spadaju mogućnost snimanja u full rezoluciji od 64 MP umesto u Quad Bayer rezoluciji, ali i režim noćnog snimanja i tako dalje. Još jedna interesantna stavka jeste što se AI (de)aktivira iz opcije glavnih podešavanja umesto direktno sa glavnog ekrana kamera interfejsa, što je još jedno slabije rešenje, koje itekako može da utiče na realno snimanje, posebno zbog toga što je ova kamera nekako ipak osetljiva na to da li se snima sa ili bez AI-ja.
    


   Iskreni da budemo, očekivali smo više od senzora.  Xiaomi Redmi Note 8 Pro ima isti senzor, odnosno isti sistem kamera, i u praksi daje bolje i kvalitetnije rezultate – barem je takvo bilo naše iskustvo sa konkretnim uređajima. Imamo utisak da kamera na Realme X2 ima tendenciju da nešto više umekšava, i premda je kolorit veoma veran i dobar, vrlo je lako moguće da su to one iste softverske boljke koje često zameramo proizvođačima koji objektivno nemaju adekvatne resurse. No, polako, ne sumnjamo da će se dosta toga popraviti u narednim iteracijama.   U suštini, zaključujemo nešto slično što smo konstatovali i u testu Note 8 Pro telefona – senzor od 64 MP ima veliki potencijal, posebno kada se radi o slikama pri dobrom osvetljenju. No, u ovim implementacijama, noćno snimanje mu je slabija strana. Još jedna interesantna stavka jesu 64 MP fotografije, koje su izuzetno detaljne i prepune detalja. Smatramo ih vrlo zanimljivim, premda je definitivno da zauzimaju daleko više prostora nego standardne fotografije.
    


   Što se tiče noćnog snimanja, ono je – relativno slabo. Definitivno na tome treba još puno poraditi. Fotografije bivaju preeksponirane, ali se nikako ne beleži niti zadržava neophodan nivo detalja. Prisutno je dosta šuma, vidljivo je da nivo detalja opada. Priželjkivali smo više, posebno kada smo gledali fotografije na ekranu telefona, ali se ispostavilo da je samo reč o lažnoj nadi.
       Selfiji su prilično korektni, ali dok ima dobrog dnevnog svetla. Kamera od 32 MP se pokazuje sasvim korektnim izborom, a ne pravi greške ni prilikom snimanja portreta sa zamućenom pozadinom. Primetili smo da “kvaziblic” maltene više smeta telefonu nego što mu pomaže da napravi selfi noću.   Video režim je ipak nešto slabiji. Iako jeste podržano 4K snimanje, u praksi ga ne bismo preporučili. Valja se držati 1080p 30fps režima gde rade sve pomoći i asistencije. Snimanje u 4K bez ikakve stabilizacije nije nešto što daje rezultat kakav je poželjan u praksi. Doduše, treba imati u vidu i pretpostavljenu cenovnu kategoriju telefona, nije nimalo lako isporučiti telefon sa toliko impresivnih karakteristika, prosto bi bilo nerealno tražiti još i stabilizovano 4K snimanje.   I to je otprilike i zaključak ovog testa. Neralno bi bilo tražiti nešto mnogo više od ovog telefona. On ima mnoge dobre odlike, tolike da je gotovo nestvarno videti takav telefon u pristupačnoj cenovnoj kategoriji. Itekako nam je jasno zašto je Realme podigao toliko prašine, i zaista bismo voleli da ga vidimo i na našem tržištu. Hoćemo li ga videti? Teško je reći. Možda će neko poželeti da njima popuni određeni prostor, ali za sada nema konkretnih informacija.
    
   Sa druge strane, konkretan telefon nam se veoma dopada. Iako nije bez mana, zaista predstavlja izuzetno dopadljivu i atraktivnu kombinaciju veoma dobrih osobina. Gotovo da nas je stid da ovakvom telefonu tražimo zamerke. Šta tek očekivati od Pro verzije, ako ikada stigne na domaće tržište, sa ekranom od 90 Hz, 50 W punjenjem, telefoto kamerom, Snapdragon 855+ čipsetom, ako je budžetna varijanta ovako kvalitetna? Videćemo da li će išta od ovoga stići do nas, a mi vam se zahvaljujemo što ste nas pratili i nadamo se da ste uživali u prikazu jednog nestandardnog telefona koji nije deo ovdašnje ponude, pa je samim tim i svojevrsna atrakcija.

   Prednosti:
   – Odličan odnos uloženog i dobijenog- Vrhunski hardver više srednje klase- Veoma lep dizajn- Baterija- Ekran
   Nedostaci:
   – Više smo očekivali od kamera pri slabijim svetlosnim uslovima- Razne stavke u softveru traže prilagođavanje- (Uslovno) Ne znamo ni da li će biti dostupan u Srbiji

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan