Wiko View 4

Wiko View 4

Koliko može telefon cene manje od 140e, tačnije 16.5 hiljada dinara? Wiko View 4 zaista nudi više nego što smo očekivali... Sada možete da uzmete pristojan uređaj, bez da ga otplaćujete 24 meseca.

  Sadržaj

   Najviša klasa telefona laganim, ali sigurnim koracima sa svakom novom generacijom podiže lestvicu koštanja pametnih telefona. Dok pametni telefoni postaju pametniji, mi smo naučili da ih kupujemo kroz pakete operatera i da te visoke cifre rastegnemo na 24 ili više rata, kako nas sve to ne bi zabolelo odjednom. Međutim, druga strana medalje su pametni telefoni koji se i dalje prodaju po pristupačnoj ceni, čak i da ih platite odjednom u maloprodaji. I dok su ovakvi telefoni do skoro bili vrlo ograničenih mogućnosti, u poslednjih par godina stvari su se malo preokrenule.
    

    
   Kompanije kao što je francuski Wiko svoje kupce traže u manje zahtevnim korisnicima koji ne pate od toga da igraju sve najnovije igre sa svim detaljima na max, da nemaju najbolju kameru na svetu i logo jabuke ili nekog drugog premijum brenda na poleđini. Wiko View4 košta samo 16.500 dinara, i za te novce nudi zaista mnogo više nego što smo očekivali.Pre nego što krenemo u mogućnosti pogledajmo malo dizajn novog predstavnika View porodice. Dovoljno je bilo da jedan pored drugog na poleđinu stavimo tri ili četiri relativno nova telefona i biće vam jasno koji su dometi dizajna današnjice – svi izgledaju manje-više isto. Monolitna prednja strana sa okvirima koji postaju nevidljivi kada se ekran isključi ne daje utisak da se radi o cenovno pristupačnom modelu. Kada tome dodate i lepo zaobljene ivice i trobojno kućište Wiko View4 biste vrlo lako pomešali sa nekim od premijum modela mnogo većih proizvođača.
    
   qq1s.jpg
    
   I dizajn ovog modela je upravo ono što je za svaku pohvalu. Ekran ima svoj ram koji je ubačen u bakarni okvir koji se nazire na bokovima čak i kada gledate telefon spreda. Iako će ovo mnogima zasmetati nama vrlo lepo razbija monotoniju crne table. Zadnja strana telefona poseduje prelepu narandžasto-roze nijansu i izrađena je od plastike, kao i ostatak telefona. Uostalom, drugi materijal u ovom cenovnom rangu nismo ni očekivali, staklo i aluminijum nemaju ni duplo skuplji telefoni, a kamoli telefon koji ne košta ni 140 evra.
    
   Međutim, odlično uklopljeni elementi, bez zazora i nesavršenosti zaista ostavljaju utisak mnogo skupljeg uređaja. Kada na to dodate i dva raznobojna elementa View4 itekako ima čime da se pohvali. Svaka ivica, pa čak i ekran ima odmerenu krivinu koja dodaje ne vizuelnom identitetu i blago ublažava dimenzije velikog ekrana dijagonale 6,52 inča.
    
   qq2s.jpgSam ekran ima svoj ram i svoje okvire koji nisu neprimetni, ali nisu ni upadljivi, sa nešto izraženom „bradom“ telefona. Ekran je IPS tipa i raspolaže sa nešto više od 1,15 miliona piksela raspoređenih u 1600 po dužini i 720 po širini. Ova rezolucija omogućava 269 piksela po inču, što je korektno za većinu svakodnevnog korišćenja. Prikaz na ekranu je solidan, sa preciznim, nešto mirnijim bojama i osrednje svetline, koja će vam na suncu zadavati problema zbog nešto izražene refleksije. Telefon ne poseduje zaštitni premaz protiv ogrebotina i sitnih oštećenja pa predlažemo da vam prva stvar po kupovini ovog telefona budu neki vid zaštitnog stakla i silikonska futrola. Kako su i ram i poleđina plastični, nisu otporni na grebanje, pa ih treba paziti ili zaštititi koliko je god to moguće.Prednja kamera je izvedena u obliku teardrop notch-a iznad koga se nalazi neprimetna rešetkica slušalice. Power taster i kontrola jačine zvuka se nalaze sa desne strane, dok je levo taster kojim se poziva Google asistent i prava je šteta što se ovom tasteru ne može dodeliti alternativna funkcija. Tik iznad pomenutog tastera je slot za dve nano SIM kartice i jednu microSD, što je uvek dobro videti. Gore se nalaze 3,5 mm džek za slušalice i sekundarni mikrofon, dok su glavni mikrofon, otvori zvučnika i USB 2.0 port smešteni dole.
    
   qq3s.jpg
    
   Zadnja strana nosi kućište tri kamere, LED blic, Wiko logo i nekoliko potpuno nepotrebnih natpisa u donjem delu telefona. Jasno nam je da se radi o nečemu što Apple uveliko koristi na svojim telefonima, ali ne razumemo potrebu da na leđima napišete stvari kao što su: „1. rue Dessemond – Marseille, France“ i „Made in China“. Potpuno nam je jasno da ovako nešto stoji na kutiji ili nekoj nalepnici, ali ne i kao element koji ćete svaki dan gledati, posebno ne adresa kompanije Wiko. Možda ako ikad idete u Marsej, da ne zaboravite da ih posetite?
    
   Napomenuli smo da Wiko View4 ima kućište sa kamerama na zadnjoj strani, i sa prednjim sočivom kamere ovog modela broje do 4! Uostalom, da li je moglo drugačije ako ste model nazvali View4?
    
   qq4s.jpg
    
   Prva kamera u nizu je senzor dubine od 2 MP zaslužan za bokeh efekte i merenje razdaljine između elemenata kadra. Sledi centralni element – sočivo glavnog senzora od 13 MP sa otvorom blende od f/2.0 i vrlo korektnim performansama, dok se na samom dnu, ukrašeno bakarnim prstenom nalazi širokougaono sočivo sa f/2.2 blendom i uglom od 114 stepeni.
    
   Prednja kamera ima 8 MP i smeštena je centralno što znatno olakšava kadriranje. Otvor blende je f/2.0, a podržava snimanje u 1080p pri 30 fps, kao i glavna kamera sa zadnje strane.Kada su performanse kamera u pitanju moramo reći da nas je View4 prijatno iznenadio. Sa dovoljno svetla u kadru senzor od 13 MP će beležiti oštre fotografije sa prilično detalja. Dinamika kadra je zadovoljavajuća, sa blagim pomeranjem kontrasta ka svetlijem spektru. U zavisnosti od procene kadra boje se kreću od mirnih do zasićenih, a šum je zadržan na zadovoljavajućem nivou čak i u najtamnijim delovima kadra. Sa nešto manje svetla senzor se bori da održi visok nivo kvaliteta i u većini slučajeva uspeva. Kada podbaci, evidentna je mutnjikavost i loše fokusiranje za šta je pre svega zadužen sistem kontrasnog autofokusa.
    
   qq5s.jpg
    
   Slike u uslovima slabog svetla deluju pristojno, sa primetnim šumom i manjkom detalja. Reprodukcija boja je solidna, a prisutan je i light bleed efekat, što je i očekivano. Ukoliko ste mirne ruke i dozvolite telefonu da pravilno isfokusira kadar, rezultati će biti značajno bolji. Noćni režim ne daje apsolutno nikakva poboljšanja, čak ima tendenciju da usled nešto duže ekspozicije slike budu mutnjikave, pa je prosto najbolje da ga zaboravite.

   Širokougaona kamera raspolaže sa slabijim senzorom, a samim tim i slabijim performansama. Boje su prezasićene, šuma ima u tamnijim delovima kadra, a primetna je i slabija količina detalja. Distorzija je primetna, ali nije preterana. Zbog ograničenosti senzora, topla je preporuka da ga izbegavate u uslovima slabijeg svetla, jer će slike biti na granici upotrebljivosti – sa dosta šuma, pogrešnim koloritom i light bleed efektom gde god ima jačeg svetla.

   Senzor dubine omogućava pravljenje interesantnog bokeh efekta, a tu je i specijalni Blur režim koji koristi glavnu kameru i na kojem možete kontrolisati otvor blende i igrati se sa zamućenjem pozadine.

   Video mogućnosti glavnog senzora su solidne. Boje su bliske onima koje vidite golim okom, detalja ima više nego što smo to očekivali, i kao sa fotografijama, kvalitet će biti direktno proporcionalan količini svetla koju imate na raspolaganju, što treba imati na umu kada planirate da snimate video. Primetan je nedostatak stabilizacije, pa će svaki vaš korak i podrhtaj ruke ili dela biti vrlo jasni na svakom snimku. Zbog svega ovoga topla je preporuka da video snimate kada se ne krećete ili da dobrano uhvatite vazduh kako biste eliminisali nepoželjne efekte.
    
   Prednja kamera od 8 MP i f/2.0 nas je najprijatnije iznenadila. Boje su odlično reprodukovane, oštrina i detalji su na vrlo visokom nivou, kao i dinamika kontrasta. Sve u svemu, jedna odlična selfi kamera, koja će postideti i mnogo skuplje modele.

   Za brzi rad ovog telefona brine se Mediatek Helio A25 čipset koji raspolaže sa osam Cortex A53 jezgara na 1,8 GHz i PowerVR GE8320 GPU-om. Iako je deklarisan na 1,8 GHz na svim jezgrima 12 nm Helio A25 čipset ipak funkcioniše malo drugačije. Četiri brža jezgra imaju pomenuti takt (mada smo mi izmerili i 2 GHz) dok četiri sporija jezgra rade do 1,5 GHz čime se brinu da potrošnja u celosti ostane na željenom nivou. Sistem na raspolaganju ima 3 GB radne memorije i 64 GB internog skladišta koje se može proširiti microSD karticama kapaciteta do 256 GB.
    
   CPUZ_s.png
    
   Ovakva postavka obećava vrlo agilan rad, posebno jer je A25 optimizovan za rad sa rezolucijama do 1600×720 piksela. Kada tome dodate i neopterećenu verziju svežeg Android 10 OS-a Wiko View4 ne prestaje da nas iznenađuje. Sistem je veoma brz i responzivan, a kontrola aktivnih aplikacija u memoriji je dobra, pa se neće desiti neželjena zastajkivanja usled zauzetosti radne memorije. Čak je i igranje popularnih igara udobno, a telefon će prilagoditi vizuelne mogućnosti onome što sistem može da iznese. Na najzahtevnije naslove i najdetaljniji prikaz u novim igrama ne računajte, ali za telefon od 140 evra, ovo je mnogo više nego što smo očekivali.Android 10 je u svojoj osnovnoj verziji, bez mnogo aplikacija koje bi opterećivale sistem, a opet sa svim dodacima koji ga čine prepoznatljivim. Iznenadio nas je i bogat dijapazon gestova poput duplog klika koji budi/zaključava ekran ili okretanja ekrana nadole da bi se utišali svi zvuci, rešenjima koja su uglavnom bila rezervisana za skuplje modele.
    
   Wiko_home_s.png
    
   Neki dodaci koje Android ne donosi sa sobom su prisutni kao što su Wiko Health i Smart Assist, koji mogu biti itekako korisnicima koji žele da prate svoje aktivnosti ili dodatno optimizuju rad svog telefona. Ono što nam se nije svidelo je što neka obaveštenja nikako nismo mogli da uklonimo. Primera radi pomenuti Wiko Health vam stoji u sistemskim obaveštenjima kao kartica koju ne možete skloniti dok ne napravite nalog u pomenutoj aplikaciji, jedina opcija je da u potpunosti isključite sva obaveštenja za ovu aplikaciju
    
   kako bi nestala. Da ne pominjemo da nalog nismo uspeli da napravimo, jer nam mail sa potvrdom nije stigao za ovih 10 dana testiranja…
    
   WikoHealth_s.png
    
   Slično je i sa karticom sa korisnim savetima u podešavanjima. Obaveštenje da personalizujete svoje pozadine će vam stajati sve dok ne odaberete neku novu ili staru sliku i kliknete na promenu. Ako to ne uradite, ova iritantna poruka će vam se stalno vraćati.
    
   Prisutan je i popularni dark režim rada, koji menja svetli u tamni prikaz, koji je, osim bolje čitljivosti i koristan za uštedu baterije.
    
   Dark_s.png
    
   Aplikacija kamere je maksimalno simplifikovana, sa osnovim opcijama koje su dostupne na klik. Potrebno je malo vremena da se naviknete na raspored, ali kada ovladate istim, sve je nadohvat ruke.
    
   Settings_s.png
    
   Kao i sa svim telefonima koji koriste čist Android 10, zupčanika za brzi ulazak u podešavanja nema dok ne proširite deo sa obaveštenjima. Vibracije su prilično odvrnute, pa je potrebno malo vremena da se naviknete na njih, jer nema opcije njihove kontrole i finog podešavanja.
    
   Font_s.png
    
   Tu su vrlo korisne opcije promene veličine fonta i drugih elemenata, značajne za naše starije sugrađane, a ukoliko imate problema sa bojama, postoje opcije koje prilagođavaju prikaz kako biste bolje videli pojedine spektre boja.
    
   Wiko_features_s.png
    
   Dodatna podešavanja sistema karakteristična za Wiko telefone su smeštena u Wiko Features podmeni. Tu možete pronaći opcije kao što su korišćenje jednom rukom, aktivaciju fioke sa aplikacijama, uključivanje ili isključivanje Google pretrage, Google Feed ekrana, ali i značke sa obaveštenjima, njihovog ponašanja i mnogo toga. Prosto, mnogo više nego što smo očekivali od telefona ove cenovne klase.Zahvaljujući velikoj bateriji od 5000 mAh View4 bez problema opravdava jednu od svojih glavnih mogućnosti, a to je 72-časovni rad sa jednim punjenjem baterije, što je nešto čime se veoma mali broj telefona može pohvaliti. U paketu dolazi punjač od 10 W, a kako nije podržan nijedan sistem brzog punjenja, trebaće malo vremena dok se ova velika baterija ne napuni. Ruku na srce, da li je telefon na punjaču dva ili tri i po sata, jednom u tri dana i nije veliki problem, iz našeg ugla.Ono gde je Wiko uštedeo je NFC podrška, ali i 802.11n WiFi na 2,4 GHz, bez podrške za 5 GHz. Bez obzira na veliku bateriju, dimenzije su zadržane na razumnom nivou, kao i težina, što nam se posebno dopalo
    

    
   Kada bi vas neko pitao šta očekujete od novog telefona od 140 evra, prilično smo sigurni da se ne biste usudili da nabrojite ni polovinu onoga što View4 nudi. Uz izuzetan dizajn, solidnu hardversku osnovu,
    
   četiri kamere, trodnevnu autonomiju baterije i najmoderniji Android operativni sistem bogat opcijama, ovaj telefon nudi zaista mnogo mogućnosti po vrlo pristupačnoj ceni.
    
   Da, tu su neki kompromisi poput plastičnog kućišta, USB 2.0 konekcije, nedostatka NFC-a i osrednjih mogućnosti kamere, ali to realno niko nije ni očekivao u ovom cenovnom rangu.
    
   view4s.jpg
    
   Ne treba mnogo filozofirati, Wiko View4 je vrlo prijatno iznenađenje entry level klase koje zaslužuje svaku pohvalu i preporuku.
    
   _____________
    
   Prednosti:
    
   – Odličan odnos cena/performanse 
   – Osmojezgarni Helio A25, 3 GB RAM 64 GB skladišta 
   – Prelepo dizajnirano kućište 
   – Četiri kamere 
   – Brzi čisti Android 10 
   – Dual SIM sa microSD slotom 
   – Tri dana autonomije
    
   Nedostaci:
    
   – Širokougaona kamera neupotrebljiva noću 
   – Bez NFC čipa 
   – Bez 4K Videa 
   – Osrednja dodatna oprema 
   – Manji softverski bagovi 
   – Bez brzog punjenja

   Pogledaj i druge Wiko proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi