Wiko View 5 Plus

Wiko View 5 Plus

Kompanija Wiko nam predstavlja dva nova modela, a o jednom ćemo danas pričati. U pitanju je View 5 Plus. Telefon ne izgleda kao da pripada svom cenovnom rangu, ali šta zapravo pruža?

  Sadržaj

   Početkom ovog meseca, francuski proizvođač pametnih telefona, kompanija Wiko, pompezno je predstavila svoja dva modela – View5 i View5 Plus. Iako biste rekli da u ovome nema ničega posebnog, Wiko je nove modele predstavio kao telefone koje ćete morati da punite tek dvaput nedeljno indicirajući trodnevnu autonomiju baterije. 
    
   Naravno, saopštenja za javnost su jedno, a praksa nešto potpuno drugo.
    

    
   Izgleda da je manija tirkiznih i svetlo-plavih telefona ozbiljno preuzela primat nad pomalo dosadnim crnim, sivim i belim uređajima, pa smo od poslednjih desetak telefona koje smo testirali kod više od polovine imali plavo ili zeleno kućište. Verujemo da je želje proizvođača da malo razbiju monotoniju monolitnih dosadnih crnih telefona, što je svakako dobrodošao dašak vetra na pomalo dosadno tržište pametnih telefona. 
    
   Wiko je kompanija koja nas je od samog početka navikla na inovacije na mnogim poljima, pa od njihovih telefona, čak i u nižim cenovnim kategorijama očekujemo neka prijatna iznenađenja. View5 Plus je moćniji brat modela View5. Sa cenama koje su pozicionirane na 19.990 i 24.990 dinara, View5 i View5 Plus imaju ozbiljnu konkurenciju sa kojom moraju da se izbore. Sa dizajnerske strane, View5 Plus je veoma elegantan telefon koji izgledom najviše podseća na Samsung S20 seriju. Zaobljene ivice i četvrtasto kućište kamera deluju lepo na oko i pomalo drugačije, što je postalo veoma teško u poslednjih nekoliko godina.
    
   wiko1s_1.jpg
    
   Telo telefona je napravljeno iz tri odvojene celine: ravnog ekrana sa svojim kućištem, rama i zakrivljenih leđa. Iako ram deluje kao da je od metala, u pitanju je veoma čvrsta plastika, koja čini telefon veoma krutim, dok su leđa izrađena od veoma tanke plastike koja neodoljivo podseća na staklo. U suštini dobijate premijum izgled i osećaj, po pristupačnoj ceni, a kako većina korisnika telefone nosi u nekoj futroli, korišćeni tip materijala postaje sve manje bitan za krajnjeg korisnika. 
    
   Dvobojna zadnja strana ima nešto izbačeno kućište kamera i centralno pozicioniran senzor otiska prsta, ispod kojeg se nalazi srebrni Wiko logotip. Gradijent zadnje strane kreće od sredine koja je tamnija, ka levoj i desnoj ivici, koje su svetlije, što dodatno stanjuje telefon, koji na najdebljem delu tek malo prelazi 9 mm.
    
   wiko4s_1.jpg
    
   Gornja strana telefona ima 3,5 mm audio slot, dok se dole nalaze USB-C, zvučnik i mikrofon. Na levom boku je fiokica za nano SIM i micro SD kartice, dok su desno smešteni Power, Google Assistant i volume tasteri. Interesantno je da na gornjoj strani nema sekundarnog mikrofona, pa osim ako ga Wiko inženjeri negde nisu vešto sakrili ne računajte na stereo zvuk pri snimanju video materijala. Bokovi telefona su potpuno zaobljeni, što čini telefon elegantnim i jednostavnim za držanje, ali zahvaljujući plastičnoj zadnjoj strani ne čini ga previše klizavim, što je veliki plus. Kućište ekrana se izdiže van rama i uokviruje veliki 6,55-inčni IPS ekran. Sam ekran poseduje zaštitu od grebanja koja nije dodatno deklarisana, a raspolaže HD+ rezolucijom sa 20:9 odnosom stranica, što mu dođe 1600×720 piksela, sa gustinom od 267 ppi. Okviri ekrana su prisutni i nešto malo veći gore i dole, ali ne toliko da će vam to previše smetati.
    
   wiko6s_1.jpg
    
   Svetlina ekrana je korektna, ali računajte na to da ćete po nešto sunčanijem danu tražiti hlad kako biste dobro videli detalje. Prednja kamera je punch hole sa leve strane, a indikator baterije je izveden u vidu svetlećeg belog prstena oko kamere, čija popunjenost označava koliko baterije vam je preostalo, po sistemu – pun krug 100%, četvrtina 25% i slično. Takođe, kada se telefon puni, ovaj krug je zelene boje, odnosno crven, kada je baterija ispod 15%. Sistem kamera broji ukupno pet senzora od kojih su četiri na zadnjoj strani: 48 + 8 + 5 + 2 MP. Radi se o klasičnoj postavci, gde glavnom senzoru društvo prave ultra široka kamera i makro senzor, dok je četvrta kamera zadužena za merenje dubine elemenata kadra. Quad Bayer senzor vam predlaže slike od 12 MP na glavnom senzoru, dok je 48 MP opcija koju morate ručno odabrati iz menija za podešavanje, koji neodoljivo podseća na ikonice menija sa obaveštenjima.
    
   wiko7s_1.jpg
    
   Glavna kamera je odlična, kako po danu, tako i u slabijim svetlosnim uslovima. Sa dosta svetla slike pariraju znatno skupljim telefonima. Detalja ima dosta, boje su nešto mirnije, a oštrina je na zavidnom nivou. Dinamika kadra je korektna, ali se treba paziti pre-eksponiranja. Wiko ne daje detaljnije informacije o senzoru i karakteristikama, ali smo iz EXIF datoteke doznali da je u pitanju f/1.8, dok se fokusiranje najverovatnije obavlja faznom detekcijom.


   Skok sa ugla od 70 stepeni na 120 stepeni je prilično veliki i omogućava ozbiljnu širinu kadra. Gubici u odnosu na glavni senzor su evidentni. Tu su niža rezolucija, distorzija sočiva, manji otvor blende od f/2.2 i fiksni fokus. Ipak, po danu možete računati na korektne fotografije, ako vam ne smetaju nešto mekše ivice i izražena distorzija. 

   Makro kamera daje slike solidnog kvaliteta i zbog svoje prirode zahteva dosta svetla. Otvor blende je isti kao i na ultra-širokom sočivu, a zbog mogućnosti približavanja sočiva veoma blizu objekta slikanja, ova kamera vam dozvoljava sve ono što ne možete sa glavnom kamerom. Kada se previše približite nečemu, softver će vam automatski predložiti da se prebacite sa glavnog na makro sočivo, a rezolucija od 5 MP omogućava dobar kvalitet fotografija, dodajući fleksibilnost celom sistemu kamera.

   Slike u slabijim svetlosnim uslovima su izuzetno dobre, sa vidljivom razlikom između dobro i slabo osvetljenih elemenata. Šuma ima, ali ne u prevelikoj meri, a detekcija boja je prilično dobra. Po mraku, mirna ruka znači razliku između dobrih i mutnih slika, što se, zbog rezolucije ekrana primećuje tek kada slike prebacite na računar. Ipak, kada se ne mrdate previše, kvalitet slika je na visokom nivou, kako to i očekujemo od 48 MP Quad Bayer senzora. 
    
   Slike ultra-širokom kamerom po mraku dobijaju jedva prelaznu ocenu, sa oštrom sredinom kadra i mutnim delovima koji ga okružuju, i dosta šuma. Stoga ovo sočivo treba izbegavati osim po jako sunčanom danu.


   Video snimci su ograničeni na 1080p u 30 fps, sa korektnim kvalitetom, a moguće je snimati ih preko glavnog i ultra širokog senzora. Razlika u kvalitetu je očigledna, posebno po pitanju oštrine koja je kod ultra-širokog senzora dobra samo u centralnom delu. Video preko glavne kamere je jako dobar, sa dobrom dinamikom kadra i vernim bojama. Napomenućemo i nešto agresivniju obradu snimka, sa pojačanim izoštravanjem, koje vam se neće svideti na delovima sa izraženim kontrastom. Nedostatak stabilizacije je evidentan, pa je tople preporuka da video snimate kada stojite kako biste eliminisali mikro-potrese tokom hodanja. Mono zvuk je još jedno od ograničenja na koje ćete morati da se pomirite sa View5 Plus modelom, što je prava šteta, čak i u ovoj cenovnoj kategoriji. 
    
   Selfi kamera je veoma prijatno iznenađenje. Otvor blende od f/2.0 i prisustvo autofokusa, u kombinaciji sa dobrim performansama senzora rezolucije 8 MP daju veoma oštre i detaljne fotografije, sa preciznim bojama, posebno tonova kože i odličnom dinamikom kadra.


   Za solidno brz rad View5 Plus modela brine se MediaTek Helio P35 čipset. U pitanju je osmojezgarni (a kako drugačije) sistem sa big.LITTLE arhitekturom i Cortex A53 jezgrima na 2,3, odnosno 1,8 GHz.  Telefon na raspolaganju ima 4 GB radne memorije i maksimalno 384 GB skladišne memorije, ako iskoristite micro SD karticu od 256 GB. Za grafiku se brine PowerVR GE8320 GPU koji radi na 680 MHz, i koji, pre svega zahvaljujući 720p rezoluciji isporučuje dobre performanse u igrama, ali ne treba očekivati čuda.
   wiko9s.jpgPrijatno iznenađenje je i podrška za 802.11ac WiFi na 2,4 i 5 GHz, i prisustvo FM tjunera, a kako smo već navikli od Wiko telefona, prva stvar koje se njihovi inženjeri odriču kada žele da uštede novac je NFC čip.
    
   wiko3s.jpg
    
   Baterija od 5000 mAh jeste veliki korak napred, ali ipak ne dobacuje do željena tri i po dana koliko Wiko to reklamira. Doduše, ukoliko ga ne koristite za igre, i gledanje video materijala, slikanje i druge zahtevne radnje, te smanjite vreme aktivnosti ekrana, verujemo da će autonomija biti i duža. Ovako, kombinovani rad daje oko dva do dva i po dana autonomije, što je i dalje izuzetan rezultat za pametni telefon u 2020. godini. Još jednom ćemo pohvaliti odličan indikator stanja baterije, koji nam se izuzetno dopao kod ovog telefona.Čist Android 10 presvučen je Wiko launcherom koji dodaje veliki broj korisnih prečica i mogućnosti.
   wiko10s.jpgPaket u kojem dolazi View5 Plus pored punjača sadrži i slušalice in-ear tipa, dok ćete za zaštitnu masku morati sami da se snađete. Punjač je snage 10 vati, što znači bar tri i po sata punjenja kada vam je baterija blizu nule. Voleli bismo i da su slušalice nešto boljeg kvaliteta, jer se u ovoj cenovnoj klasi od korisnika ne očekuje da odvaja neku preveliku svotu novca za slušalice pored onih koje je dobio uz telefon. Dobra stvar je prisustvo 3,5 mm konektora, pa ćete sigurno pronaći neke stare koje ćete moći da iskoristite na najbolji način.
   wiko2s.jpgU svakodnevnom radu View5 Plus se pokazao kao vrlo zanimljiv telefon. Solidne performanse, dobre kamere, dobar dizajn i lepo utegnut softver omogućavaju vrlo prijatno korisničko iskustvo. Dodajte na to i odličnu autonomiju baterije i View5 postaje model koji nudi veliki broj stvari koje nedostaju konkurenciji u ovom cenovnom rangu.
    

    
   Jedna od stvari koje nam se nisu dopale je taster Google asistenta smešten između Power i Volume tastera, koga smo redovno greškom pritiskali umesto Power tastera. Pored činjenice da Google asistenta koriste uglavnom penzioneri koje mrzi da kucaju Google pretragu, sama lokacija je vrlo nesrećno izabrana i voleli bismo da ovi tasteri konačno odu u zaborav, zajedno sa Google asistentom. 
    
   Sa svojim oblinama i velikim ekranom View5 Plus definitivno ne izgleda kao telefon cenovne kategorije u kojoj se nalazi, što je plus koji će većini korisnika biti velik kao kuća. Zahvaljujući svestranosti hardvera i softvera Wiko je sa ovim modelom pokrio veoma široku publiku, ne ostavljajući ništa slučaju, što uz cenu od oko 210 evra zaista čini jedan zaokružen paket. Specifičnosti poput kružnog indikatora stanja baterije i odlična autonomija su stvari koje, pored dobrih kamera odvajaju ove modele od konkurencije koja je u ovoj klasi veoma jaka. Ipak, Wiko je sa View5 Plus odradio svoj domaći i predstavio dobar i zaokružen telefon po više nego dobroj ceni, pa ne sumnjamo da će čim krene prodaja biti jedan od najtraženijih modela, iako ćete ga verovatno puniti triput, a ne dvaput nedeljno. 
    
   _______________________
    
    
   Prednosti: 
    
   – Osmojezgarni Helio P35, 4 GB RAM 128 GB skladišta 
   – Lepo dizajnirano kućište 
   – Pet kamera sa odličnom glavnom i selfi kamerom 
   – Brzi čisti Android 10 
   – Indikator baterije u vidu prstena oko selfi kamere 
   – Dual SIM sa microSD slotom  
   – Dva i po do tri dana autonomije 
    
   Nedostaci: 
    
   – Google Asistent taster  
   – Mono zvuk, jedan mikrofon  
   – Osrednja širokougaona kamera   
   – Bez NFC čipa  
   – Bez 4K videa  
   – Osrednja dodatna oprema  
   – Bez brzog punjenja

   Pogledaj i druge Wiko proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi