Xiaomi Redmi 9

Xiaomi Redmi 9

Na istoku ništa novo, Xiaomi nastavlja da dominira u kategoriji do 200e. Redmi 9 nastavlja gde je prethodnik stao, i put kojim Xiaomi vodi svoje uređaje je izvanredan, u to se možete i sami uveriti.

  Sadržaj

   Put kojim kompanija Xiaomi u poslednje vreme sve više i više nam se sviđa. Sa realnim unapređenjima proizvoda svake generacije, posebno kod pametnih telefona, čini se da ne možete mnogo da pogrešite ako za svoj novi telefon odaberete neki od Xiaomi modela. Još ako vam je budžet ispod 200 evra evo zbog čega je novi Redmi 9 telefon koji treba da kupite.
    
    
    
   Za 21.999 dinara dobijate naslednika veoma popularnog Redmi 8 modela, koji je dobio unapređenja baš na mestima na kojima je to i trebalo. Za početak, shodno modernim trendovima Redmi 9 je malo porastao, pre svega zbog nešto veće dijagonale ekrana, ali je pritom išao u teretanu, nabacio koji gram mišića (10 g) i skinuo 0,3 mm sa bokova, što nije zanemarljivo.Dijagonala ekrana je porasla sa 6,22 na 6,53 inča, ali sa njom i odnos ekrana i tela, što znači manje okvire nego kod prethodnika. Ekran novije generacije raspolaže znatno većom gustinom piksela pre svega zbog više tačaka po obe ose. Dok je Redmi 8 imao 1520×720 piksela, dotle Redmi 9 razvlači fullHD rezoluciju na 19,5:9 odnos stranica, čime dolazimo do vrlo zadovoljavajućih 2340×1080 piksela. Umesto Gorilla Glass 5 kod Redmi 8, naslednik koristi Gorilla 3 zaštitu, ali ako je verovati Zeku sa Jerry Rig’s Everything kanala, sve je to isto i sve se grebe na nivou 6, sa dubljim zarezima na nivou 7. Dakle, i dalje ste bezbedni od novčića i ključeva u džepu, samo se pazite da ne naletite na neku morsku so ili finu prašinu. Doduše, tu će vam, bar za neko vreme itekako dobro doći fabrička folija koja će biti prva na udaru kada dođe do grebanja ili oštećenja.
    
   redmi9_1s.jpg
    
   U paketu dobijate i finu providnu silikonsku oblogu koja će služiti da zaštiti i ostatak kućišta, bez mnogo uticaja na estetiku samog telefona. Iako Xiaomi nije daleko odmakao po pitanju dizajna novog modela, Redmi 9 poseduje vrlo interesantnu šaru na zelenom kućištu modela koji smo mi dobili na test. Prednja strana je dobro poznata – monolitna i monotona. Okviri su primetni, ali nisu preveliki, posebno ako uzmemo u obzir telefone ove cenovne kategorije. Ono što malo razbija dosadni dizajn prednje strane su ivice kućišta koje su vidljive na sve četiri strane i koje donekle ublažavaju činjenicu da je većina modernih telefona identična kada ih gledate s prednje strane. Pomenuta kružna tekstura zadnje strane kreće od kruga koji je opisan oko sredine kućišta kamera i širi se koncentrično u svim pravcima, ali se ne preliva na bokove, koji su glatki.
    
   redmi9_2s.jpg
    
   Ono što nedostaje Redmi 9 modelu je naziv kompanije u koji ste kod Redmi 8 modela morali da gledate svaki put kada ste koristili ekran, jer se nalazio na donjem delu okvira. Ono što se nije promenilo je tim kućišta, pa ni ovde nemamo ram telefona koji je vidljiv, već zadnja strana sa prelazi preko bokova sve do okvira ekrana, koji je nekoliko milimetara izdignut iznad kućišta.Kućište kamera je ove godine dobilo duplo više sočiva – četiri naspram dva kod Redmi 8. U suštini Redmi 9 donosi širokougaono i makro sočivo za nešto svestraniji sistem kamera u odnosu na svog prethodnika. Tri kamere stoje u nizu koji se završava senzorom otiska prsta: širokougaono, glavno i senzor dubine, dok je makro kamera pomerena udesno, zajedno sa jednobojnim blicem.
    
   redmi9_3s.jpg
    
   Levi bok Redmi 9 modela nosi dual nano SIM i micro SD fiokicu, dok se tasteri kontrole zvuka i uključivanja/isključivanja telefona nalaze na suprotnoj strani. Mikrofoni su smešteni gore i dole, dok gornja strana nosi i veoma koristan IS port. Sa donje strane nalazimo 3,5 mm audio džek, konektor USB C punjača i otvore prilično glasnog mono zvučnika. Otprilike standardni raspored za korisnike koji vole 3,5 mm džek sa donje strane.Ono što će vam biti interesantno kod Redmi 9 je da FM tjuner radi bez povezanih slušalica, što je ekstremno retko kod pametnih telefona, kao i da Mi Remote aplikacija za kontrolu uređaja po kući raspolaže sa ogromnom bazom uređaja i da nema šanse da nađete nešto što nećete moći da kontrolišete putem telefona.
    
   Miremotes.jpg
    
   Ono što nam se nije dopalo je što Xiaomi u paketu ne isporučuje nikakve slušalice, ali kako mnogo proizvođači uz mnogo skuplje modele rade istu stvar u cilju niže cene, možemo oprostiti Redmi 9 ovaj propust.
    
   Silikonske „gaće“ koje dolaze u paketu vrlo lepo obuhvataju telefon, ali nažalost aktiviraju senzor blizine koji se nalazi pored rešetkice zvučnika slušalice na vrhu ekrana ili prednju kameru. Ovo rezultuje dosadnom porukom prilikom otključavanja da ne prekrivate gornji deo telefona, iako to evidentno ne radite.
    
   Locks.jpg
    
   Sam ekran je prostran, pa svojim dimenzijama i prikazom koji se može ukrupnjavati i usitnjavati se bez problema može prilagođavati kako mlađoj, tako i starijoj publici, koja ne vidi baš najbolje.
    
   Fonts.jpgRezolucija od 2340×1080 piksela garantuje dovoljnu gustinu piksela da to ne zasmeta ni zahtevnim korisnicima. Svetlina je reklamirana na 400 nita, ali nismo radi da poverujemo toj jačini, jer ćete na letnjem danu imati problema sa refleksijom sa kojom ni kontrast ni svetlina neće uspevati da se izbore. Ovo je posebno nezgodno kada slikate, jer ne možete da budete sigurni da li je slika oštra i dovoljno svetla, jer je prikaz na ekranu usled refleksije i jakog ambijentalnog svetla previše taman. IPS priroda panela garantuje odlične uglove gledanja, a prikaz boja se neće svideti samo korisnicima AMOLED ekrana koji su navikli na HDR prikaz sa nešto živopisnijim bojama.Ispod ekrana Redmi 9 će vas počastiti ovogodišnjim Mediatek Helio G80 čipsetom izrađenim u 12 nm FinFET proizvodnom procesu. Novi Mediatek čipset raspolaže sa osam jezgara u 2+6 rasporedu. Dva brza Cortex A75 jezgra rade na 2 GHz, dok šest sporijih A55 jezgara kucaju na 1800 MHz. Za grafiku se brine Mali-G52 MC2 grafika sa dva klastera koji rade na do 950 MHz. Ova grafika po performansama parira Adreno 612 i Mali-G72 MP3 GPU-ovima koji se nalaze u Snapdragon 675, Exynos 9610 i Mediatek čipsetovima poput Helio P60 i P70, a sve to zahvaljujući visokoj radnoj frekvenciji.
    
   CPUZs.jpg
    
   Mediatek G80 obezbeđuje i 802.11ac WiFi na 2,4 i 5 GHz, Bluetooth 5.0, podršku za LPDDR4x na 1800 MHz i eMMC 5.1 skladište podataka. Shodno tome, Redmi 9 se kod nas prodaje u verzijama sa 3/32 GB i 4/64 GB, a kako je razlika u ceni 2000 dinara toplo preporučujemo jaču verziju koja će na duže staze itekako značiti.Redmi 9 dolazi sa svežom verzijom Android 10 OS-a presvučenom MIUI 11 interfejsom koji je dobro poznat svim korisnicima Xiaomi telefona, pa i onima koji su se davnih dana bavili instaliranjem custom ROM-ova na svoje telefone. Iako je najavljeno da će Redmi 9 doći sa MIUI 12 GUI-jem, taj update nije stigao do našeg telefona tokom testiranja, ali to svakako ne znači da ga ne treba očekivati.
    
   Za one koji nisu pazili na času, MIUI je korisnički interfejs koji se razvija od avgusta 2010. godine i poseduje prepoznatljive funkcionalnosti karakteristične za kineske verzije Android OS-a. To znači da podrazumevano dolazi bez fioke za aplikacije, koju možete uključiti po želji, i sa gomilom opcija za prilagođavanje. Raspored opcija u podešavanjima je nešto drugačiji i zahteva vreme da se naviknete gde šta stoji, ali će za prvo vreme pomoći pretraga u vrhu ekrana.
    
   MIUIs.jpg
    
   Ideja iza MIUI interfejsa je maksimalno pojednostavljivanje svih funkcija, lakoća korišćenja i visok nivo prilagođavanja. Navigacija se obavlja gestovima, preko tri softverska tastera ili preko Quick Ball-a, a moguće je podesiti prečice za opcije kao što su brzo pokretanje kamere, uključivanje LED svetla, korišćenje dve aplikacije istovremeno…
    
   Navis.jpg
    
   Otključavanje telefona je moguće preko senzora otiska prsta, šifre, lica ili povezanog bluetooth uređaja, pa će i oni najzahtevniji moći da odaberu sistem koji ima najviše odgovara. Topla preporuka je korišćenje senzora otiska prsta, zbog bezbednosti, brzine i ergonomije.
    
   Unlocks.jpg
    
   Dark režim, karakterističan za Android 10 OS, prisutan je i ovde, kao i veliki broj raspoloživih tema koje menjaju celokupan izgled telefona. Pijaca sa temama je ogromna, a za razliku od drugih proizvođača, većina je besplatna i vrlo kvalitetno napravljena, pa po želji možete svaki dan birati novu temu.
    
   Darks.jpg
    
   Temes.jpg
    
   Dialer, kontakti i poruke su prilagođene Google filozofiji i vidi se tendencija da MIUI u svojim novim iteracijama sve više usvaja neka Google rešenja, kako bi ponudio čistu verziju OS-a. Tako je i sa delom sa obaveštenjima, identičnim onima na Android 10 telefonima.
    
   Dialers.jpg
    
   Pomenuti prikaz na ekranu se može menjati u čak šest koraka u rasponu od XS do XXL, što će i najzahtevnijima izmamiti osmeh na lice. Moguće je menjati i izgled notch-a i raspored trake sa obaveštenjima, tako da elementi budu u njoj ili ispod nje kada krijete notch.
    
   Notchs.jpg
    
   Slično je i sa prikazom boja gde možete birati Automatski režim, koji prilagođava boje prema svetlosnim uslovima, te standardni (neutralni) i zasićeni sa živim prikazom boja. Naravno, kružni raspored je i dalje prisutan, pa je toplinu prikaza moguće fino prilagoditi prema ličnim željama, ukoliko je to iko ikada uradio… Moguće je prilagođavati i boje prema korisnicima koji ih ne razlikuju baš najbolje, i to u zavisnosti od boja koje su ima najproblematičnije za razlikovanje: crvena i zelena ili plava i žuta.
    
   Bojes.jpg
    
   Za one koji nisu navikli na Xiaomi MIUI aktivne aplikacije se ne prikazuju kružno, već po četiri na ekranu jedna pored druge, što je donekle preglednije od standardnog režima i olakšava opciju deljenja ekrana. Još jedna od opcija koju bismo posebno želeli da istaknemo je i „Clear speaker“ koja 30 sekundi emituje zvuk visoke frekvencije kako bi se očistila prašina ili talog koji se nalazi na mrežici zvučnika.
    
   Splits.jpg
    
   Iako MIUI važi za GUI koji ne opterećuje sistem previše, dešavala su nam se neočekivana zastajkivanja i čekanja u radu koje nismo videli ni na mnogo slabijim telefonima, a koje pripisujemo gremlinima koji se nalaze u svakom pametnom telefonu i s vremena na vreme izazivaju neobjašnjive probleme. Uglavnom, verujemo da će MIUI 12 na Redmi 9 raditi kao sat, što se i očekuje od Xiaomi telefona i MIUI GUI-ja.Kada su kamere u pitanju, Redmi 9 je svom sistemu sa Redmi 8 dodao sočivo za slikanje blizu, i ono za slikanje široko – macro i ultrawide. Ovo je sistem kamera sa kojim smo se više puta susreli i predstavlja sveobuhvatni pristup fotografisanju jer ima kamere za svaku situaciju.
    
   Cameras.jpg
    
   Glavna kamera ima sočivo od skromnih 13 MP, ali pravi fotografije solidnog kvaliteta. Detalji su u skladu sa rezolucijom senzora, ali nemojte očekivati previše. Prikaz boja je dobar i veran, kao i dinamika kadra. Kontrola šuma je na korektnom nivou dok god imate dovoljno svetla u kadru. Naravno, otvor blende od f/2.2 nije šampion u upijanju svetla, ali taj aspekt nadoknađuje žižnom daljinom od 28 mm i solidnom širinom kadra. Fokusiranje je živahno, PDAF tipa i čini se da dobro radi svoj posao.
    
   Kada su slike u slabijim svetlosnim uslovima u pitanju, nema se šta mnogo reći. Glavno sočivo se trudi da se izbori sa nedostatkom svetla i uspeva donekle. Šuma ima u određenoj meri, ali to je očekivati, s obzirom na rezoluciju šuma i cenovnu klasu kojoj telefon pripada. Boje ne odgovaraju realnim uslovima, a sam proces slikanja traje duže ili kraće u zavisnosti od količine svetla u kadru. Primetno je i mučenje
    
   fokusa da odredi oštrinu elemenata koje želite da budu jasni, a onda imate problem da morate imati jako mirnu ruku, jer proces snimanja u mraku podseća na snimanje u noćnom režimu sa dugom ekspozicijom. Ovo rezultuje mutnjikavim slikama, a kako obrada slike traje, desiće se ponekad da kamera ostane uključena i nakon što čujete zvuk okidača, pa ako je pomerite, dobijate mutnu i nejasnu sliku.


   Širokougaona kamera daje nešto topliji prikaz sa izraženim post-processing-om, posebno na polju izoštravanja elementa kadra, što se da primetiti na elementima kao što su krovovi i krošnje drveća. Zakrivljenje sočiva koje hvata ugao od 118 stepeni je primetno i softver ne uspeva da ga kompenzuje, što je evidentno ka ivicama kadra. Za jedan senzor rezolucije 8 MP i f/2.2 otvorom blende smo više nego zadovoljni
    
   U mraku širokougaoni senzor pokazuje sve svoje nedostatke. Šuma ima u velikoj meri, detalja ne toliko, posebno u tamnijim delovima kadra. Prikaz boja je sličan glavnom senzoru, uglavnom neprecizan i često su slike prilično tamne. Jedino što je dobro je oštrina kadra, jer je fokus fiksiran, što senzoru značajno olakšava posao, čak i bolja nego na glavnom senzoru.

   Makro senzor, izdvojen kao siroče pored LED blica ima rezoluciju od 5 MP na raspolaganju i dobro je koristi. S obzirom na ograničenja senzora i cenovnu klasu kojoj pripada pravi solidne slike. Naravno, treba imati na umu da sočivo ima fiksni fokus, pa će vam, osim svetla za dobre makro fotografije biti potrebno i malo kadriranja i dobrog određivanja fokusa. Šta da vam kažemo, budite strpljivi i nećete se razočarati finalnim rezultatom ako se malo potrudite.

   Video je, na žalost ograničen na 1080p u 30 fps i to je nešto što nam je zasmetalo, ali i nije realno očekivati dobar 4K u ovom cenovnom rangu. Sam kvalitet video materijala se može, u najboljem slučaju okarakterisati kao osrednji. Detalji se gube, nisu jasni, prikaz boja je OK, ali nedostatak stabilizacije znači da su snimci iz pokreta vrlo naporni za gledanje, jer faktički ne postoji kompenzacija pokreta.
    
   Zanimljiva opcija mogu biti kratki kaleidoskopski videi koje možete praviti sa različitim efektima, a koji su vrlo interesantni za društvene mreže.

   Xiaomi Redmi 9 dolazi sa baterijom od tik preko 5000 mAh i dvodnevnom autonomijom. Dobra vest je da Mediatek Helio G80 podržava brzo punjenje na 18 W, a loša je da Xiaomi uz Redmi 9 isporučuje 10W punjač sa kojim će vam za potpuno punjenje baterije trebati nešto više od dva i po sata. Naša verzija dolazi sa NFC-om, što ne važi sa sve Redmi 9 telefone i menja se prema tržištima.Uzimajući u obzir sve utiske našeg druženja sa Redmi 9 jasno vam je da se radi o vrlo dobrom telefonu u svojoj cenovnoj kategoriji. Xiaomi je vrlo lepo unapredio sve ono za čime Redmi 8 kaska za konkurencijom u 2020. godini, a opet, sve je izvedeno u prihvatljivim cenovnim okvirima. Jak čipset i solidna grafika omogućavaju tečni svakodnevni rad i solidne performanse u igrama, što je potrebno s obzirom na FullHD+ rezoluciju ekrana. Sa dizajnerske strane Redmi 9 nam se više dopada od svog prethodnika, i sa izborom vrlo zanimljivih boja, malo ko će imati realni razlog da se požali.
    

    
   Sistem kamera je svakako bolji od cenovne klase kojoj pripada, ali bismo mi više voleli da vidimo dve kvalitetne kamere nego četiri osrednje, iako se niko iz sveta marketinga neće složiti sa nama. Po dobrom svetlu ćete moći da napravite korektne fotografije sa sve tri kamere, dok je video jedina slaba tačka ovog telefona. Dodajte tome i svež operativni sistem, odlične dodatke poput FM tjunera koji ne zahteva slušalice (što znači da radi sa bežičnim slušalicama) i IC blastera i Redmi 9 itekako ima spisak stvari kojima može da se pohvali u odnosu na konkurenciju.
    
   _____________________
    
   Prednosti:
    
   · Dopadljiv dizajn 
   · Odnos cena/kvalitet 
   · Gorilla Glass 3 zaštita ekrana 
   · Četiri kamere: 13 MP, 8 MP širokougaono sočivo, 5 MP makro i 2 MP senzor dubine
   · Dual SIM, zasebni microSD slot
   · NFC, 802.11ac WIFI, BT 5.0
   · Odličan softver
   · IR blaster i FM tjuner
   · Velika baterija i podrška za 18 W brzo punjenje
    
   Nedostaci:
    
   · Bez slušalica u paketu
   · Osrednji video
   · Osrednje performanse širokougaonog i makro sočiva
   · Punjač od 10 W u paketu
   · Neobjašnjiva zastajkivanja softvera

   Možda vam se svidi