Xiaomi Redmi Note 11 - i dalje najbolji u klasi

Xiaomi Redmi Note 11 - i dalje najbolji u klasi

Xiaomi 2022. godinu započinje nastupom u kategoriji niža srednja klasa: njegov adut za ovu godinu je Redmi Note 11 koji ne donosi baš neke velike promene

  Sadržaj
   Xiaomi Redmi Note 11 – i dalje najbolji u klasi

   Pozitivne ocene

   • Moderniji i brži, 6 nanometarski procesor u odnosu na 11 nm kod Redmi Note 10
   • AMOLED ekran sada donosi osvežavanje od 90 Hz, bolje od konkurenata
   • Vrlo dobar rezultat na testu autonomije
   • Najbolja ponuda u ovom cenovnom razredu

   Negativne ocene

   • U ovom segmentu bolji od svih konkurenata, teško je naći realne zamerke

   Redmi Note 11 je evolutivni nastavak svojih prethodnika – tačno je, nije ove godine doneo toliko noviteta kao prethodne sezone, ali to jednostavno više i nije moguće na taj način. Prošle godine smo se divili AMOLED ekranu u klasi 200 i neki evro, ali takve promene se ne događaju svaki dan

   Ukoliko bacimo pogled na komentare unboxing videa na našem YouTube kanalu Redmi Note 11 telefona, dolazimo do zaključka da smo možda postali nerealni u svojim očekivanjima.

   Eto, ni Xiaomi koji se svih ovih godina nametao kao proizvođač koji ruši sve barijere kada je odnos uloženo dobijeno po sredi, nije ovog puta ostao imun na stavove – pa kao, šta je tu u stvari novo? Možda je pravo pitanje, a šta mi to očekujemo da se dogodi?

   Ako nas pitate da li neko treba da proda Redmi Note 10 da bi kupio Redmi Note 11 – apsolutno ne. Ali ako neko ima uređaj star tri godine, treba mu novi i želi da unapredi korisničko iskustvo gde će osetiti poboljšanja – a da pri svemu tome ne treba da izvadi iz džepa na stotine evra, apsolutno će videti unapređenja na telefonu nove generacije. Svoj stari telefon koji je posustao, vreme ga gazi, baterija polako izdaje, IPS ekran zameniće atraktivnijim AMOLED-om, dobiće bez ikakve dileme bolju kameru, procesor najnovije  generacije, brži sietem kako god pogledamo.
    
   Redmi Note 11 je samo telefon nove generacije, namenjen onima kojima je vreme za promenu telefona a to nisu učinili prošle, pretprošle ili one tamo godine. U skladu sa tim, donosi blaga unapređenja na nekoliko frontova i sve u svemu predstavlja naslednika modela za prethodnu sezonu. A podsetimo se, te prethodne sezone kada se pojavio, predstavljao je prvi telefon u ovom cenovnom rangu na kome smo videli AMOLED ekran na primer – tada nam je bilo milo oko srca, ne znamo šta bi to trebali da očekujemo ove godine, kakvo čudo?

   Redmi Note 11 – dizajn

   Što se izgleda samog telefona tiče, nema nekih prevelikih promena u odnosu na prošlogodišnjeg prethodnika, Redmi Note 10. Sasvim prihvatljiv dizajn uređaja za ovaj cenovni rang, nećemo reći da je najlepši ali u samom vrhu telefona ove kategorije zahvaljujući vrlo solidno rešenom kamera bloku na poleđini: da podsetimo, plastični okvir i poleđina telefona na kojoj ne ostaju tragovi prstiju.

   Standarna kombinacija, power taster sa senzorom otiska prsta i iznad njega klackalica zvuka – naspram njih na suprotnoj strani telefona fioka za dve SIM kartice i dodatnio slot za memorijsku. Po jedan zvučnik i po jedan mikrofon sa obe strane telefona, gore 3.5 mm konektor za slušalice, dole naravno USB C port. IP 53 sertifikat lagane otpornosti na prskanje vodom i prašinu, težina uređaja 179 grama. Jedan telefon ispodprosečnih gabarita u vreme popularnosti uređaja sa većim ekranom.

   Što se zvučnika tiče, rekosmo da Redmi Note 11 ima stereo zvučnike, iznenađujuće glasne ali je kvalitet zvuka koji dopire iz njih ipak diskutabilan.

   Ekran, AMOLED, sada sa 90 Hz osvežavanjem

   Ekran je ostao iste dijagonale kao proleća 2021. godine, 6.43 inča u današnje vreme nekako spada u telefone sa malim ekranom jer se već recimo prelazak na 6.67 inča, dobro poznata dijagonala, itekako vidi i oseti pod rukom. Okviri ekrana su vidljivi, posebno na bradi.

   Ekran je unapređen u odnosu na prošlu godinu, pa eto ni ovi jeftini telefoni više nisu lišeni fluidnog skrolovanja po ekranu – 90Hz u odnosu na 60 je jasno primetno, daleko veći skok nego sa 90 na 120. To je ona prelomna tačka koja baratanje uređajem učini ugodnim.

   Hardver

   Snapdragon 678 iz prethodne sezone zamenjen je novim Qualcomm Snapdragon 680 procesorom koji nije doneo unapređenja po pitanju performansi uprkos višem taktu ali i starijoj arhitekturi jezgara, čak je i sporiji – ali je Snapdragon 680 izrađen u 6 nanometarskom procesu naspram 11 nanometara kod 678. Da napomenemo još jednom, Snapdragon 680 je 4G čipset u slučaju da insistirate na telefonu koji će sutra podržavati 5G prenos.

   U poslednje vreme smo bili preokupirani recenzijama znatno naprednijih i skupljih telefona pa nije lako vratiti se u ovu cenovnu klasu i pravilno proceniti koliko snage ima u ovakvom jednom telefonu.

   Budimo objektivni, u smislu obavljanja ovih normalnih aktivnosti kako svako od nas koristi telefon – naravno da ima razlike i u brzini i kvalitetu prikazaali kada svoja razmišljanja iz visokog segmenta svedete u način razmišljanja prosečnog korisnika i njegove potrebe – rekli bismo da je ovakva kombinacija aspolutno na svom mestu.

   Tačno je, neke operacije se ne obavljaju brzinom munje kao na skupljim telefonima, ali čak je i igranje nekih zahtevnijih naslova vrlo moguće, da kažemo – igrivo. Ne možete dobiti onu fluidnost kakvu će vam omogućiti neki drugi skuplji procesori, nećete dobiti taj kvalitet grafičkog prikaza ali ćete se igrati bez nekih zastajkivanja ili padova performansi, sve dok podešavanja držite na standardnim ili slabijim vrednostima.

   Neko je u unboxing komentaru izazvao negodovanje zbog svega 4GB RAM-a sa koliko raspolaže primerak koji se našao na našem testu. Vidite, u tom slučaju možete potražiti jaču verziju ovog telefona, sasvim logično, ali nismo sigurni da će neko u realnom radu osetiti olakšanje i brzinu u kakvoj meri. Biće je naravno, osetiće se u nekim Benchmark aplikacijama, ali pogledamo li šta konkurencija nudi u ovom segmentu – to je jednostavno to. Čak možemo da zaključimo da Redmi Note 11 u pogledu procesorskih mogućnosti, opet beži konkurenciji za korak jer je prvi implementirao Snapdragon procesor nove generacije u ovu klasu uređaja.

   Baterija, potrošnja, punjenje

   Što se potrošnje tiče, 5000 mAh baterija zaista traje i u nekoj standardnoj upotrebi koja podrazumeva gustiranje sadržaja sa interneta, društvene mreže, sa lakoćom izgura ceo dan intenzivne upotrebe – namerno ne govorim od danu i po, dva ili tri, jer nekako podrazumevano stavljamo noću telefon na punjač.

   Nakon našeg uobičajenog desetočasovnog YouTube testa preostalo je 55 procenata baterije što možemo smatrati sasvim solidnim rezultatom. Da podsetimo, Redmi Note 11 se puni punjačem od 33W koji dolazi u pakovanju telefona i za punjenje baterije od 0 do 100 procenata potrebno mu je oko sat vremena.

   A uvek ima pitanja koja se odnose na neke stvari koje ne volimo da vidimo i neke stvari koje se događaju nekim korisnicima. Na osnovu njihovih primedbi pokušavamo da u našim recenzijama ustanovimo da li je to slučaj i sa našim testnim modelima – ne dobijamo mi nikakve specijalne modele za potrebe recenzije, ali u ovim jeftinijim kategorijama uređaja bilo je za pojedine modele određenih primedbi od strane korisnika i onda se mi potrudimo da vidimo da li će se to i nama dešavati:

   – proximity senzor na ovom telefonu radi odlično, nema uključivanja displeja na uređaju kada odgovorimo na poziv i telefon prislonimo uz lice.
   – notifikacije o pristizanju poruka rade instantno, govorimo o WhatsApp i Viber aplikacijama.
   – SMS u proseku stiže nakon dve do tri sekunde, nema nekog prolonogiranja.
   – na reklame jesmo nabasali u trenucima instalacije aplikacija sa Google Play Store-a. Kada treba da se potvrdi instalacija iskoči pop up prozor sa reklamom. 
    
   Što se konekcija tiče, standardni set konektivnosti koji podrazumeva i NFC ali i infrared koji je uvek lepo imati na svom telefonu – radi upravljanja nekim drugim uređajima u kućnom okruženju a Xiaomi je jedan od retkih proizvođača koji ga i dalje implementira u svojim telefonima.

   Android 11 i EMUI verzije 13 su sotfverska kombinacija na ovom telefonu: malo razočarenje i hajde da sačekamo sa kakvim verzijama Androida će odgovoriti konkurenti: novi Google-ov operativni sistem je već par meseci spreman, podsetimo se, Redmi Note 10 je recimo stigao sa Androidom 11 i pitamo se šta se dešava sa implemenatcijom Andoida 12 od strane svih drugih proizvođača koji se ne zovu Samsung. U međuvremenu je stigao i EMUI 13, doneo je razne optimizacije ispod haube, tu su novi wallpaperi, widgeti i druge sitnice.

   Kamere

   A kada su kamere u pitanju, Redmi Note 11, u ovoj varijanti, je praktično isti po karakteristikama kao nedavno testirana Motorola G31. Zapravo, skoro da su identični, sa tom razlikom što Xiaomi model ima i dodatni senzor dubine od 2MP koji Moto G31 nema.

   Ostatak jeste identičan, makar na papiru, pa je tu glavni senzor od 50MP sa otvorom blende f/1.8 za koji nismo pronašli tačnu informaciju o oznaci, ali 99% da je u pitanju Samsung Isocell S5KJN1, kao i na G31, takođe sa faznim autofokusom i bez optičke stabilizacije. Pored njega, tu su još i 8 MP ultraširoki senzor sa otvorom blende od f/2.2 i uglom snimanja za 118˚, kao i 2 MP f/2.4 macro senzor bez autofokusa, dakle prilično uobičajen sistem kamera za ovu klasu.

   Što se performansi tiče, dnevne fotografije sa glavnog senzora izgledaju dosta dobro, sa solidnom oštrinom tek blago potpomognutom dodatnim izoštravanjem koje je skoro neprimetno.

   Boje su malo življe od potpuno prirodnih što se najpre primeti na nebu koje ume da bude malo previše plavo ponekad, ali je očigledno da se išlo na malo atraktivniji izgled fotografija radi boljeg utiska na malom ekranu i objavama na društvenim mrežama. Dinamički opseg nije baš preterano širok, pa u izazovnim uslovima sa puno senki i jakim suncem Redmi Note 11 ume da zakine na detaljima u tamnijim delovima scene, ili malo podigne nivo šuma kompletne scene.

   Poređenje sa Motorola G31 telefonom sa istim senzorom je teško napraviti, s obzirom da smo Redmi Note 11 testirali u dinamičnijim, ali i lepšim uslovima, za razliku od tmurnog vremena kakvo je bilo prethodno, ali ono što možemo reći je da se ovaj 50MP senzor pokazao kao dosta dobar izbor, ponovićemo, možda i bolji od jeftinih 108MP modela – te vrlo sposoban za odlične dnevne fotografije, pa će oni koji žele pristojnu kameru na mobilnom telefonu verujemo biti zadovoljni onime što on može da pruži.

   Za razliku od njega, ultraširoki senzor od 8MP pruža vidno drugačiju reprodukciju boja koja vuče na žuto, ali uz istu prenaglašenost boja koja je ovde u nekim slučajevima i izraženija. Nivo detalja je očekivano manji, mada korektan, dinamički opseg čini se čak i bolji od glavnog senzora, ali na uštrb primetno većeg nivoa šuma u scenama sa dinamičnim osvetljenjem. Sve u svemu, korektna i upotrebljiva ultraširoka kamera, mada ne i više od toga.

   Telefon će vam pored 0.5x zuma, odnosno ultraširoke kamere ponuditi i opciju 2x, ali se ona usled nedostatka telefoto senzora obavlja softverski i to ne naročito dobro, pa preporučujemo da je izbegavate – ako vam je potreban krupan kadar, slikajte normalno glavnom kamerom pa kropujte centar slike.
    
   Makro senzor od 2MP je nešto što često viđamo na povoljnijim modelima i tu je uglavnom da pojača brojno stanje u specifikacijama, sa upitnom upotrebljivošću u praksi. U ovom slučaju možemo reći da nije u pitanju najlošija kamera tog tipa koju smo videli, zapravo je malo iznad proseka, ali sa relativno niskom rezolucijom i bez autofokusa ne treba očekivati čuda – poslužiće kad baš mora i omogućiti vam da uhvatite krupno neki detalj koji vam je bitan.

   Što se noćnog moda tiče, on je solidan na glavnoj kameri, sa korektnim osvetljenjem scene mada ne baš među najlepšim koje smo videli iz par razloga. Prvi je pomalo bledunjava reprodukcija boja noću, uz ne baš potpuno efikasnu redukciju šuma, a drugi činjenica da fotografije nisu uvek jednako oštre, što je posledica nedostatka optičke stabilizacije koja danju i nije toliko bitna, ali noću postaje primetnija. Ume Xiaomi ovo i bolje, pa ko zna, možda se situacija i dodatno popravi kroz ažuriranje softvera – ovako su noćne fotografije upotrebljive i okvirno na nivou onoga što se i nudi u ovoj klasi. 
    
   Video snimanje je moguće u rezoluciji do Full HD u 30 slika u sekundi, očekivano ništa od 4K jer na nivou čipseta to nije podržano, ali je kvalitet korektan za tu rezoluciju, kao i stabilizacija koja ne postoji kao opcija koju možete aktivirati, ali sasvim pristojno radi posao. Ovo važi i za glavnu i ultraširoku kameru, a pored standardnog videa, moguće je aktivirati i Movie Frame opciju, koja će vam dati malo drugačiji šmek usled užeg, filmskog formata. Znate, možemo mi koji imamo snažnije telefone da pametujemo unedogled kako nije baš sjajno, ali ako uskočimo u kožu prosečnog kupca – ne vidimo baš neki razlog  za nezadovoljstvo.
    
   Noćno video snimanje je sasvim korektno na glavnoj kameri, pa čak i upotrebljivo na ultraširokoj, izuzev u baš mračnim scenama.

   Za kraj priče o kamerama pomenimo i prednju od 13 MP sa otvorom blende od f/2.4, koja nam se dopala, najpre zahvaljujući vrlo prijatnoj reprodukciji boja, uz ne baš impresivnu, ali dovoljno korektnu oštrinu da ne kvari dobar utisak. Ova kamera se i noću snalazi sasvim korektno, pa je uz glavnu nešto u šta se na ovom telefonu možete pouzdati kada želite da nešto ovekovečite.

   Redmi Note 11 nastavlja istim putem

   Sve u svemu, Redmi Note 11 je evolutivni nastavak svojih prethodnika – tačno je, nije ove godine doneo toliko noviteta kao prethodne sezone, ali to jednostavno više i nije moguće na taj način. Prošle godine smo se divili AMOLED ekranu u klasi 200 i neki evro, ali takve promene se ne događaju svaki dan. Ponude svih proizvođača, pa i Xiaomija, moraju biti brižljivo segmentirane kako ne bi ugrozile sledeći model u ponudi.

   Ponavljamo još jednom, smatramo da smo malo kao kupci preterali sa očekivanjima: naročito u ovom cenovnom segmentu, ali dobro, ko to ne bi voleo?

   Samo što nije realno da se čuda dešavaju svake godine. Eto, tolika konkurencija, svi oni imaju šansu da pometlaju Xiaomi u ovoj klasi ako je tako – a da li će u tome uspeti?

   Za onog ko je upgrade propustio prošle ili one tamo godine, Redmi Note 11 je vrlo dobar odabir – da li je par procenata sporiji od prethodnog je nebitno, novi procesor donosi bolju energetsku efikasnost, na raspolaganju korisniku je de facto bolja kamera – a osvežavanje od 90Hz je apsolutni dobitak. I kada Redmi Note 11 uporedimo sa trenutnim konkurentima, opet možemo da zaključimo da im beži za korak – za 200 i neki evro, teško da ćete pronaći bolju ponudu.

   Videćemo kako će i da li će konkurenti na ovo odgovoriti…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan