Xiaomi Redmi Note 6 Pro (Video)

Xiaomi Redmi Note 6 Pro (Video)

Mislili ste da ste naučili hijerarhiju Xiaomi uređaja, te njihovu raspodelu, kako horizontalnu, tako i vertikalnu? Razmislite još jednom, jer stiže nova generacije Redmi uređaja – šesta po redu. Konkretno, danas na testu imamo Redmi Note 6 Pro telefon, koji je vrlo lako nahvaliti i preporučiti, naročito kada se uzme u obzir njegova izuzetno pristupačna cena. No, krenimo redom.

  Sadržaj

   Redmi Note 6 Pro predstavlja „najbolju varijantu niže srednje klase“, ako možemo tako da se izrazimo, od onoga što nudi Xiaomi. Ukoliko ste ispratili naš skorašnji prikaz Xiaomi Mi 8 Lite telefona, reč je o veoma sličnom uređaju, koga maltene možemo okarakterisati kao „blizanca“ Redmi Note 6 Pro modela. Razlike su u tome što Mi 8 Lite koristi Corning Gorilla Glass 5, dok Note 6 Pro koristi Gorilla Glass starije generacije, što pretpostavljamo inače bi se isticalo da se koristi „petica“ kao kod Mi 8 Lite telefona, leđa nisu od stakla, već od aluminijuma i plastike, upotrebljava se Snapdragon 636 umesto 660 i…notch tj. izrez u vrhu je nešto širi.

   Doduše, postoje razlike i u kamerama – zadnja kamera na Note 6 Pro ne snima 4K, već samo 1080p video, i prednja kamera je dualna, no o tome nešto kasnije. Ah, da, i Redmi Note 6 Pro zapravo ima infracrveni port, zahvaljujući kome je moguće iskoristiti ga na još neke načine, posebno kao univerzalni daljinac putem Mi Remote aplikacije. Čak su i cene ovih telefona izuzetno slične. U svakom slučaju, obavezno pročitajte naš test Xiaomi Mi 8 Lite telefona, jer se on može dobiti za samo par hiljada dinara više.
   Test: Xiaomi Mi 8 Lite (Video)
   Telefon na testu
   Slično kao i drugi telefoni Redmi serije, i Note 6 Pro dolazi u narandžastoj kutiji specifičnog dizajna. Ona sadrži glavne informacije i karakteristike telefona. Sve u svemu, kombinacija bele i narandžaste funkcioniše dobro.

   Sadržaj je prilično standardan. Unutra zatičemo telefon, SIM iglicu, silikonsku futrolu i punjač sa kablom. Punjač je 5V 2A, što će reći da nema funkciju Turbo punjenja, već da je podržano samo brzo punjenje – a trebaće vam, jer je ovde ugrađena baterija od čak 4000 mAh! Takođe, futrola je pepeljasto-providna, što odgovara crnom telefonu. No, moramo reći da prvi put susrećemo futrolu koja kao da nije sasvim u skladu sa dimenzijama telefona, već koji milimetar veća. Treba povesti računa o tome, iako pozdravljamo to što se u kutiji dobija futrola koja u startu korisnika lišava mnogih briga.

   Sam telefon je vrlo…klasičan Xiaomi. U principu, već smo videli dosta sličnih telefona u raznim prilikama i lagali bismo vas ako bismo rekli da smo oduševljeni – iako mu ništa posebno ne zameramo. Reč je o korektnom i prihvatljivom dizajnu, sa 19 : 9 odnosom stranica, zahvaljujući čemu je lakše rukovanje jednom rukom (iako ne naročito lako) što nije zanemarljivo kada imamo u vidu dijagonalu od 6,26 inča.

   U vrhu gornjeg dela ekrana je izrez, koji je prilično širok – pretpostavljamo, zbog dodatka druge prednje kamere, odnosno pomoćnog senzora. Ivice su primetne na prednjoj strani, ali ponovo, ništa što već nismo videli i na šta već nismo navikli. Na gornjem delu zatičemo 3,5-mm konektor, ali i IR port, u stilu i duhu dosadašnjih Redmi modela. Donja strana sadrži micro-USB konektor, kao i zvučnik, pri čemu prorezi postoje sa obe strane – pretpostavljamo, radi stilskog užitka.

   Zadnja strana je zamišljena tako da se sastoji pretežno od aluminijuma. To je materijal od koga se sastoji najveći deo leđa, dok pri gornjem i donjem vrhu biva upotrebljena plastika. Standardno obrazloženje kompanije za takav postupak je da to poboljšava prijem signala antene. Na prednjoj strani je upotrebljeno Corning Gorilla Glass staklo, neprecizirane generacije.

   Najzad, na zadnjoj strani imamo skener otiska prsta postavljen na centralnoj osi, kao i modul kamere u uglu. Modul štrči u odnosu na leđa, ali to sređuje pominjana silikonska futrola. Sve u svemu, izgledu se nema šta naročito zameriti – ovo je po svim pitanjima pripadnik Redmi Note serije.Kao što se i može očekivati u cenovnoj kategoriji, ovo nije preterano hardverski snažan telefon. Ništa mu posebno ne fali, ali on ima Snapdragon 636 čipset. Mnogo ili malo? U suštini, mi ne nalazimo nekih posebnih zamerki. Sad, tu u igru ulazi i pitanje cene – kao i uvek, zar ne?
   [modul]specifikacija=9586[/modul]
   Redmi Note 6 Pro stiže u dve varijante. Telefon je moguće kupiti u 4/64 kombinaciji RAM-a i skladišta, po ceni od 33 hiljade dinara, ali i u pristupačnijoj varijanti sa 3 GB rama i 32 GB prostora, po ceni od 29 hiljada dinara, kakav mi imamo na testu. Iskreno, rado bismo svima preporučili da dodaju još par hiljada dinara i uzmu 4/64 varijantu, ali ukoliko je svaki dinar važan, slobodno možete da se odlučite i za pristupačniji telefon.
   redmin6pro_cpuz_s.jpg
   Upravo tu leži zamka i velika nedoumica koja prati gotovo svaki Xiaomi telefon. U odnosu na “izdašniju” varijantu Redmi Note 6 Pro telefona opet za samo tri hiljade dinara više imate Xiaomi Mi 8 Lite, koji će doneti i Snapdragon 660, i kompletnu izradu od stakla, te 4K snimanje, USB-C…Razumete šta hoćemo da kažemo. Pažljivo birajte i izaberite pravu stvar za sebe.
   redmin6pro_antutu_s.jpg
   Ostavljajući to po strani, čipset ima osmojezgarni procesor koji radi na do 1.8 GHz. Ova Kryo 260 jezgra donose visok stepen energetske efikasnosti, dok se za grafiku stara Adreno 509. Kao što vidite, bez obzira što je reč o vrlo korektnom čipsetu, nije reč o hardveru koji naročito impresionira. Jeste dobar, ali ne i impresivan.
   redmin6pro_geekbench_s.jpg
   Model na testu je imao kombinaciju 3 GB RAMa i 32 GB prostora za skladištenje podataka. Skladište uvek možete proširiti microSD karticom; doduše ukoliko ne koristite dve SIM kartice pošto je ovde prisutan hibridni sistem.
   redmin6pro_3dmark_s.jpg
   Na priloženim fotografijama možete videti rezultate koje telefon postiže u sintetičkim testovima. Sve je u skladu sa onim što zapravo postiže i ostvaruje Snapdragon 636, odnosno u rangu očekivanih performansi od ovakve konfiguracije. Tu su Antutu, Geekbench, te 3D Mark. Telefon stiže sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom. Kao i uvek sa kineskim proizvođačima, interfejs je izmenjen poprilično u odnosu na izvorni Android – osim kod telefona koji su član Android One programa – a Redmi Note 6 Pro to definitivno nije.
   redmin6pro_softver1_s.jpg
   Tako i Note 6 Pro koristi MI UI korisnički interfejs. Izvorno, telefon dolazi sa verzijom 9.6. Međutim, odmah u samom startu je omogućen apdejt na MI UI 10.0.5.0, što svim budućim vlasnicima toplo preporučujemo. Apgrejdom na MI UI 10 dobijate novu iteraciju korisničkog sistema i poslednju iteraciju bezbednosnih zakrpa. Istovremeno, rešiće se par bagova koje smo uočili pre apdejta, poput “zacrnjivanja galerije” u čemu je pomagao jedino reset, ili pak nekih sitnih dizajnerskih problema kada se aktivira softversko uklanjanje izreza.

   Slično kao kod drugih interfejsa dalekoistočnih kompanija (pre svega – kineskih) i na MI UI se, utisak nam je, morate navići. Srećom, to navikavanje prilično brzo ide, i isplati se – itekako. Naime, postoji pravo more opcija, dodataka i mogućnosti koje se otvaraju korisniku. Zaista je puno opcija na raspolaganju, bez obzira da li govorimo o raznovrsnom kalkulatoru, skeneru dokumenata ili bežičnom upravljaču uređajima.

   Naspram nedavno testiranog Mi 8 Lite, Redmi Note 6 Pro stiže sa infracrvenim portom. Zahvaljujući tome, dobija razne opcije, među kojima je najinteresantnija i najfunkcionalnija zapravo mogućnost kontrolisanja drugih uređaja. U svega par klikova je moguće telefon pretvoriti u univerzalni daljinac. IR podrška je prisutna na mnogim Xiaomi telefonima već neko vreme i zaista je šteta što su neki skuplji modeli novije generacije, kao i njihovi derivati, zanemarili ovu funkcionalnost.

   Na same performansenemamo nikakvih zamerki, čak mislimo da je pomalo izlišno govoriti o njima. Kako je Xiaomi poznat po tome da daje ponajviše kada je hardver u pitanju u odnosu na uloženi novac, sasvim je jasno da za te pare teško da ćete pronaći telefon koji se bolje ponaša. Sam interfejs je vrlo korektno animiran, prelazi su dobri, tečni i glatki, kao što smo i očekivali na telefonu ovakvih karakteristika.

   Ukoliko želite interfejs na ćirilici, ta opcija je omogućena. Izrez u ekranu možete da eliminišete iz opcija za ekran. Na raspolaganju su razni gestovi, Quick Ball opcija za interfejs, Second Space za napredne opcije bezbednosti, kao i Mi Drop cloud servis za pohranjivanje fajlova. Naravno, tu je i mogućnost skeniranja dokumenata ili QR kodova. Takođe bismo pohvalili kalkulator koji zaista predstavlja odlično multifunkcionalno parče softvera koje će vam pomoći da računate ne samo standardni račun, već i mnoge komplikovane, a u životu uvek prisutne stavke.

   Omogućena je i alternativna navigacija preko gestova, što spominjemo jer postoji ne tako mali broj korisnika koji su skloni tvrdnjama da se radi o fanatastično osmišljenom sistemu koji bi voleli da vide naširoko implementiranog. Mala primedba – neki od ovih servisa ili opcija imaju dosta promenjeno ime na srpskom jeziku, tako da ukoliko koristite interfejs na ćirilici, povedite o tome računa.

   Navikavanje kratko traje, tako da budite bez brige ukoliko vas interfejs malo ophrva “na prvu.” Pozitivna stvar u svemu tome jeste da korisnik biva nagrađen morem opcija i mogućnosti, tako da je i sam vrlo zainteresovan da se brzo navikne. Ne postoji App Drawer, a korisnik je u prilici da koristi sve što mu je potrebno i prilagodi sistem svojim željama i potrebama. Ukupno gledano, performansama i ponašanjem sistema smo sasvim zadovoljni.
    Ekran
   Xiaomi Redmi telefoni koriste IPS ekrane čak i u najnižoj kategoriji, pa je sasvim logično da i ovde zatičemo IPS ekran. Dijagonala iznosi 6.26 inča. Zahvaljujući popularnom odnosu strana ekran od oko 2:1 (tj. precizno 19:9), nije teško obuhvatiti ga šakom i koristiti jednom rukom. No, ipak smo mišljenja da je u tom pogledu na ivici kada na njega stavite silokonsku futrolu iz paketa.

   Rezolucija ekrana je 2280 x 1080 piksela. Uz dijagonalu od 6,26 inča, imamo situaciju da je gustina prikaza 403 piksela po inču. To je sasvim korektno, i zaista je lepo videti ekran visoke rezolucije na telefonu koji je toliko pristupačan. Većina konkurenata ima ekrane od 1520 x 720 piksela, posebno kada govorimo o konkurentima cenovno pristupačnije verzije. Pokrivenost prednje strane ekranom iznosi 81,1%.
   redmin6pro_ekran_s.jpg
   Senzor automatskog osvetljenja ume ponekada da prilično zakasni sa osvetljivanjem ili zatamnjivanjem ekrana, ali se ne radi o bilo čemu problematičnom ili strašnom. Softverske opcije koje MI UI omogućava su i ovde prisutne, pa tako telefon zaista možete lako prilagoditi svom ukusu ili željama. Na raspolaganju je ogroman broj opcija, uključujući tu profile, kontrast, boje, filtere plavog svetla, te mogućnosti prilagođavanja interfejsa.

   Zvuk
   Telefon ima jedan zvučnik, koji je prilično snažan i glasan. Osim toga, prisutan je 3,5-milimetarski konektor, koji prenosi zvuk solidnog kvaliteta. Sa druge strane, nemamo nikakva specijalna softverska podešavanja zvuka. Istovremeno, prisutan je i FM radio, što će značiti ljubiteljima multimedije i slušanja muzike.
    redmin6pro_audio_s.jpg
   Baterija
   Xiaomi Redmi Note 6 Pro stiže sa baterijom kapaciteta 4000 mAh. Stoga, u samom startu je jasno da se radi o prilično izdašnom telefonu po tom pitanju. Desetočasovnu YouTube reprodukciju je sa lakoćom izdržao, zadržavajući nakon nje 34% kapaciteta baterije. To je prilično dobar rezultat. Realno, teško da ćete uspeti da potrošite telefon za dan – čak i zahtevniji korisnici će izvući barem dan i po, a iole štedljiviji korisnici dva dana rada, ako ne i više.
   redmin6pro_baterija_s.jpg
   Takođe, treba voditi računa i kako ćete napuniti telefon. On stiže bez turbo punjača, već sa 10W (to jest 5V 2A) punjačem, tako da će punjenje umeti da potraje. Standardan punjač će se pristojno pokazati, ali je šteta da nije podržano turbo punjenje koje bi pomoglo da se telefon brže napuni do maksimuma.
    rm_note6pro_4_s.jpg
    Interesantno je da je kamera Redmi Note 6 Pro telefona već dobro poznata odranije – već smo sretali telefone koji su imali upravo ovu kameru, ili bolje reći kombinaciju senzora. No, svejedno je interesantno videti da li je implementacija u nekom smislu promenjena. Da odmah odgovorimo na to pitanje – nije. Stoga, ova kamera je veoma, veoma dobra, verovatno najbolja u klasi. Ukoliko je to sve što vam je potrebno od informacija, možete preći na zaključak, ali je ipak potrebno da obratimo pažnju na neke stvari.
    
   Xiaomi softver je standardno dobro osmišljen, sa dosta opcija i modova snimanja na raspolaganju. Samo bismo voleli da isključe kao podrazumevanu opciju da na fotografijama ostaje žig, što mora ručno da se izmeni, ali sasvim sigurno ne pre nego što korisnik ostane začuđen otkud žigovi na gomili fotografija koje je već napravio, kada će već biti kasno. Blic i HDR su veoma lako dostupni preko opcija na vrhu, baš kao i AI snimanje, koje je takođe podržano. Svajpovanjem u određenu stranu se menjaju modovi snimanja, a prisutan je i Pro režim, gde se u znatnijoj meri mogu menjati parametri fotografisanja.
   redmin6pro_kamera_s.jpg
   Kamera je verovatno najbolja u klasi. Već smo je sretali na skupljim telefonima, ali kada vidite ovakvu kameru na telefonu od 29 hiljada dinara, ne možete da ne ostanete impresionirani. U nekom širem smislu i poretku stvari, nazvali bismo je prilično solidnom, ali u konkretnom slučaju zaista korisnik može da bude miran i da se pouzda u svoj Redmi Note 6 Pro po pitanju kamere.   Sistem kamera pozadi se sastoji od glavnog senzora od 12 megapiksela i pomoćnog senzora od 5 megapiksela. Senzor od 12 megapiksela ima veličinu piksela od 1.4 μm, što znači prilikom prikupljanja svetla. Takođe, ima otvor blende od f/1.9 i Dual Pixel Phase Detection autofokus, omogućavajući munjevit rad kamere u praktično svim prilikama. Kreator ovog senzora je Sony, baš kao i glavnog senzora prednje kamere, o kome ćemo uskoro nešto više reći. Senzor od 5 megapiksela prikuplja informacije o dubini i tu je za portret mod snimanja, odnosno za zamućivanje pozadine.   Snimanje je vrlo dobro, a rezultati impresioniraju tim više što su uslovi za snimanje bili prilično loši, jer tmurni jesenji dani stavljaju na iskušenje i mnogo kvalitetnije i mnogo skuplje telefone od ovog koji smo mi isprobavali. Prisutno je i AI snimanje, koje uključujete preko ikonice na vrhu interfejsa. To rešenje nam se veoma dopada.  Takođe, ta ikonica će, nakon što je uključite, promeniti svoj oblik u ono što prepozna, pa tako ako slikate zelenilo ikonica će se promeniti u biljku, ako slikate obrok u sliku obroka i tako dalje.   Sve u svemu, telefon je prilično dobar kada je slikanje u pitanju. Na nekim slikama je prisutna određena doza šuma, dinamički opseg je, ruku na srce, mogao biti bolji, ali zaista ne očekujemo takve stvari na telefonu ove cene. Jednostavno, nivo detaljnosti i kvaliteta snimaka je prilično dobar. Uostalom, možete i sami da se uverite na priloženim primerima.   Noćno snimanje je tek korektno. Prosto, postoje određena ograničenja ovog sistema i noću ćete moći tek da napravite pokoju pristojnu fotografiju – ne mnogo više od toga. Ono što je interesantno jeste da, slično kao i kod Mi 8 Lite, dobijeni rezultati umeju da budu nekonzistentni – dešavaće se da u naizgled sličnim uslovima dobijate drastično različite noćne fotografije, pa obratite pažnju prilikom snimanja na to.
   Prednja kamera koristi dobro poznati Sony IMX486, koji smo viđali na brojnim Xiaomi modelima, ali i još jedan senzor. Naime, reč je o dual sistemu sa glavnim senzorom od 20 megapiksela i pomoćnim senzorom od 2 megapiksela. Potonji se stara o prikupljanju informacija o svetlosti, odnosno o bokeh zamućenju. Mana glavnog senzora je fiksni fokus, ali su generalno slike koje snimate sa njim prilično detaljne i živopisne, tako da je u suštini sve u redu.
   foto_redminote6pro_1_s.jpg   Na kraju, ostaje nam da spomenemo video. Nažalost, telefon ne podržava snimanje u 4K, što je prava šteta. Takva je situacija sa telefonima koji koriste Snapdragon 636 čipset. Inače, znamo da isti ovaj sistem kamera prilično solidno može da snima u 4K rezoluciji, tako da potencijal u ovom domenu nije došao do maksimalnog izražaja. No, tu je prilično dobro snimanje u 1080p rezoluciji. Kao i uvek na Snapdragon 636 telefonima, postarajte se da instalirate neku drugu kamera aplikaciju kako biste dobili 4K video snimanje, koje u takvim situacijama radi sasvim dobro.
    


   Sve u svemu, reč je o prilično dobrom i zaokruženom telefonu. Kao što smo rekli u uvodu, preporučili bismo kupovinu 4/64 GB modela, koji je definitivno odlična kupovina. Opet, i u odnosu na njega postoje druge dobre kupovine, pa po 3-4 hiljade naviše… lako i brzo dođete do ponajboljih modela, da ne kažemo i do gospodara odnosa uloženog i dobijenog – ko je rekao Pocophone F1 by Xiaomi? Šalu na stranu, svesni smo da mnogim korisnicima u ovoj kategoriji svaki dinar puno znači i 3/32 GB model koji smo danas isprobali neće zadavati nikakve glavobolje.
    
   Xiaomi nastavlja da nas prijatno iznenađuje kvalitetnim telefonima, ali nekako nam deluje da pomalo kanibalizuje sopstvenu ponudu. No, videćemo da li će i kupci biti tog mišljenja, ili će zapravo nagraditi kompaniju za nuđenje ogromnog broja telefona u jako bliskim cenovnim okvirima. Redmi Note 6 Pro je vrlo korektan telefon. Hardverski je adekvatno zamišljen, ima veliku bateriju, kamera je prilično dobra za klasu, a ni ljubitelji multimedije neće ostati razočarani jer, recimo, nije uklonjen 3,5-mm konektor, niti FM radio.
   rm_note6pro_7_s.jpg
   Sve u svemu, ovo je korektan telefon, na šta nas je Xiaomi i navikao. Vrlo je moguće da bi Redmi Note 6 Pro u 4/64 GB varijanti bio ozbiljan kandidat za Best Buy priznanje, tako da savetujemo da dobro izvagate prednosti i mane ovog uređaja. Doduše, veliko je pitanje da li uopšte ima nekih posebnih mana imamo li u vidu njegovu cenovnu klasu, ali sigurno je da je reč o telefonu o kom vredi dobro razmisliti.
   Prednosti:
   – Dobar ekran – Odnos uloženog i dobijenog – Kamera – Mnoštvo mogućnosti u MI UI korisničkom interfejsu – Baterija velikog kapaciteta
   Nedostaci:
   – (Uslovno) Neće svakome prijati MI UI, pre svega vizuelno, a čist Android je namenjen nekoj drugoj seriji – micro-USB port, bez turbo punjenja baterije – Za 4K video snimanje mora da se koristi alternativni softver
   Telefon na test ustupio Xiaomi. 

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan