Acer Predator X27U test - 240Hz gaming OLED monitor

Acer Predator X27U test - 240Hz gaming OLED monitor

Acer Predator X27U OLED gaming monitor svojim 27" QHD 240Hz panelom cilja optimalan odnos između karakteristika i cene. Kako radi, pročitajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Acer Predator X27U test – 240Hz gaming OLED monitor

   Pozitivne ocene

   • OLED panel sa savršenim odzivom i nivoom crne
   • 240Hz osvežavanje
   • Dizajn i izrada

   Negativne ocene

   • Pokriće gamuta i preciznost boja nisu na obećanom nivou bez dodatne kalibracije

   OLED monitor optimalnih karakteristika za gaming, pa i više od toga uz dodatnu kalibraciju, a sve po nižoj ceni od skoro identičnog LG modela.

   Godinama unazad zahtevniji PC korisnici, a naročito oni koji se bave gamingom, su čežnjivo gledali prednosti koje su donosili OLED televizori i pitali se “kada ćemo ovako nešto dočekati u formatu monitora?”. OLED je po svojoj prirodi kao stvoren za gaming, jer nudi skoro savršeno brz odziv, desetinu puta brži i od najbržeg LCD panela, pa samim tim i jasniji prikaz brzih sadržaja, koji je itekako bitan kada želite najbolji doživljaj u takmičarskim igrama.

   Uz to, tu je i savršena crna, nema probijanja svetla, isijavanja i drugih problema karakterističnih za LCD. Naravno, tu su i druge prednosti u vidu pravog desetobitnog prikaza, matematički beskonačnog kontrasta i većeg potencijala za precizniji prikaz boja i šireg spektra. Praktično – skoro pa idealna tehnologija za monitore, ali smo njen dolazak u ovaj segment čekali dugo iz nekoliko razloga.

   Prvi je naravno cena, jer kao i sve nove tehnologije, OLED je zahtevao određeni period kako bi troškovi proizvodnje pali dovoljno da on ima smisla za monitore namenjene krajnjim korisnicima. Drugi, zapravo i problematičniji je bila dugotrajnost OLED-a pri specifičnoj upotrebi, gde se od monitora često zahteva celodnevno prikazivanje statičnih sadržaja, poput taskbara npr. ili okvira prozora, što sa sobom nosi i rizik od burn-in efekta, odnosno trajnog “urezivanja” određene slike.

   Kako je OLED tehnologija sazrevala, naročito ona u LG izvedbi koja je najduže na tržištu i praktično standard na velikim ekranima, prošle godine je najzad došao trenutak u kome je veći broj proizvođača procenio da je to to i odlučio se da izađe sa svojim OLED monitorom. Zapravo, celu stvar je možda pogurao i Samsung sa svojim QD-OLED panelima, pa smo odjednom na tržištu u ponudi imali solidan broj modela baziranih na dve različite tehnologije, WOLED i QD-OLED i to od strane praktično svih većih igrača.

   Među njima je naravno i Acer koji nam se ovog puta našao na testu sa svojim X27U modelom iz Predator serije. U pitanju je model koji specifikacijama neodoljivo podseća na LG 27GR95QE koji smo testirali pre oko 4 meseca i za koji smo rekli da je praktično optimalan monitor, sa dijagonalom od 27”, QHD rezolucijom i osvežavanjem od 240Hz.

   Povrh svega, Acer model je na našem tržištu još za oko 100€ povoljniji, pa deluje zaista obećavajuće. No, hajde da vidimo kako radi u praksi.

   Acer Predator X27U – Dizajn

   Najpre, par reči o dizajnu i izradi. Poput mnogih OLED baziranih displej rešenja, Acer X27U koristi prednosti ovog panela i odsustva pozadinskog osvetljenja da postigne vrlo elegantan izgled, sa tankim profilom i okvirima ekrana. Zapravo, kao i u većini slučajeva, panel je umetnut u jednodelni metalni profil koji mu daje i neophodnu čvrstinu, a ujedno i premijum izgled.

   Oko samog ekrana je tu i dodatna margina, a ako se zagledate, primetićete da je ona nesimetrična i nešto šira na određenim mestima od uobičajenih 5-6mm. Razlog za ovo je što je ostavljeno dovoljno prostora algoritmu da lagano pomera sliku kako bi se izbegao burn-in. Naravno, ovo pomeranje je neprimetno u radu, a pored njega je tu i Image Retention Refresh opcija sa istim ciljem.

   Sa zadnje strane panela je tu i kućište za elektroniku od čvrste plastike sa diskretnim detaljima u vidu dve površine drugačije teksture i otvorima za ventilaciju sa gornje i bočnih strana. Ono što je zanimljivo je što na panelu i poleđini nema nikakvih oznaka, pa monitor deluje elegantnije, što je što se nas tiče za pohvalu. Funkcionalnost ispred isticanja brenda je nešto što ne viđamo tako često.

   Uostalom, ako date blizu 900€ za monitor, verovatnoća je da ćete zapamtiti da je u pitanju Acer Predator. Ako ne, jedino što će vas podsećati sa prednje strane je Predator logotip koji se nalazi na dnu baze nosača panela. Što se nosača tiče, on je presvučen plastikom preko metalne osnove i stilizovanog oblika koji se lepo uklapa u ukupan dizajn.

   Na zadnjoj strani je tu jednostavna kvačica za sprovođenje kablova, dok je na vrhu zanimljivo ¼” navoj za montažu kamere npr. – nešto što će se verovatno dopasti onima sa ozbiljnijim Twitch streaming ambicijama. Baza postolja je u potpunosti izrađena od metala i vrlo je elegantna, sa tankim ivicama i trougaonim profilom. Postolje je V oblika sa dva kraka pozadi radi stabilnosti, a zauzima solidno prostora na stolu, istina sa dovoljno mesta između nožica za stvari poput npr. eksterne zvučne karte i sl.

   Kad smo kod postolja, ono omogućuje okretanje panela levo i desno za po 25 stepeni, nagib ka dole za 5 i gore za 25 stepeni, podešavanje visine u opsegu od 15cm, kao i pivot panela za 90 stepeni u oba smera. Podržana je i VESA montaža za one koji umesto postolja žele da koriste ruku ili zidni nosač.

   Konektori i kontrola

   Što se konektora tiče, oni su dostupni sa donje strane na poleđini, a za prenos slike će vam na raspolaganju biti dva HDMI 2.0, jedan DisplayPort 1.4, kao i USB Type-C sa DP Alt modom koji ujedno podržava i napajanje povezanih uređaja snagom do 90W. Pored njih, tu su 3.5mm izlaz za slušalice, USB upstream port za povezivanje sa računarom i dva USB 3.2 porta za povezivanje periferija, diskova i drugih USB uređaja. Pomenimo i da se ispod panela na sredini prednje strane nalazi i mini joystick koji će vam služiti za kontrolu menija i podešavanje monitora, a koji nudi vrlo intuitivnu kontrolu.

   Ako monitor povežete USB vezom sa računarom, možete koristiti i Acer Display Widget aplikaciju, u kojoj iz operativnog sistema možete odabrati mod prikaza i podesiti parametre slike, ali i pristupiti naprednijim mogućnostima poput deljenja ekrana na više delova u razmeri po želji, što je fleksibilnija opcija od onoga što nudi npr. Windows 11 sam po sebi.

   Acer Predator X27U – Gaming mogućnosti

   Tu su naravno i gaming opcije, pa je moguće npr. dodeliti različit mod prikaza svakoj igri ili aplikaciji, aktivirati prikaz nišana sa podesivom bojom, pozicijom i izgledom, ili uključiti sniper mod koji će oblast ekrana oko nišana uveličati 1.5, 2 ili 4x kako biste lakše naciljali protivnike u daljini. Neke od ovih funkcija je moguće i dodeliti prečicama na tastaturi ili samom joysticku monitora kako biste ih mogli uključiti samo po potrebi tokom igre.

   Kad smo kod igara, QHD rezolucija i 27” su za većinu korisnika u ovoj klasi verovatno i optimalan izbor, nudeći dobar balans praktične upotrebljivosti i detaljnosti prikaza. Tim pre ako imate jaču mašinu koja u ovoj rezoluciji može da izgura preko 200 frejmova u sekundi i omogući vam da iskoristite prednosti osvežavanja od visokih 240Hz.

   Ovo osvežavanje u kombinaciji sa skoro instant odzivom OLED panela pruža besprekornu jasnoću prikaza brzih objekata na ekranu kakvu na LCD modelima nećete pronaći čak ni na najbržem 540Hz LCD modelu. Samim tim, prikaz u brzim akcionim igrama je jasan i omogućuje vam da lakše uočavate sve, ali i manje zamara pri dužem igranju.

   Što se input laga tiče, on je odličan na maksimalnom osvežavanju, ali je netipično visok na 60Hz za jedan gaming monitor sa izmerenih oko 20ms. Nije previše, ali treba imati na umu ako vam je bitan multiplayer gaming na konzolama u igrama kao što je Call Of Duty.

   Naravno, PC gaming iskustvo je izuzetno, pa je ovo uz pomenuti LG model verovatno i najbolji gaming monitor koji smo imali prilike da probamo. Varijabilno osvežavanje je zvanično podržano u vidu AMD Freesync-a, a iako nije zvanično G-Sync kompatibilan, monitor odlično radi i na Nvidia grafičkim kartama.

   Kvalitet prikaza

   A kada je kvalitet prikaza u pitanju, Acer Predator X27U ima dosta prednosti zahvaljujući OLED panelu, ali i par ne baš jačih strana. Najpre, pomenuli smo da je u pitanju LG WOLED panel kakav smo sreli i na LG monitoru sličnih specifikacija. Poput tog modela, prikaz teksta, iako dosta dobar, nije baš idealan usled neoptimizovanosti prikaza u Windowsu za panel sa dodatnim belim pikselom i RWBG rasporedom.

   Druga stvar koja nam je takođe poznata od ranije je i uniformnost, koja je naravno bolja od bilo kog LCD modela po pitanju osvetljenja, ali je na tamno sivoj pozadini moguće uočiti patern poput krupnijeg tkanja, verovatno usled načina na koji je panel “štampan” organskim diodama. Sve ovo su sitnice, ali ih vredi pomenuti radi korisnika koji za ne baš mali novac možda razumljivo očekuju savršenstvo.

   Što se jačih strana tiče, pomenuli smo već savršenu crnu i izuzetan kontrast koji su karakteristika OLED panela, a konkretan monitor je u stanju da dostigne maksimalnih 712,2 nita, pružajući i natprosečno dobar utisak u HDR sadržajima, u odnosu na LCD monitore, mada ne baš na nivou QD-OLED modela.

   Pomenuta svetlina se odnosi na sitne detalje sa oko 10% pokrivenosti, dok na 100% osvetljenja ABL, odnosno limiter ograničava svetlinu na 220 nita. Dakle nešto niža maksimalna, ali viša minimalna svetlina u odnosu na LG model – u svakom slučaju solidno i na nivou onoga što mahom viđamo i na WOLED televizorima.

   Za one koji bi da izbegnu promenu svetline pri menjanju sadržaja na ekranu, Acer je implementirao Constant brightness opciju koju možete aktivirati, a koja će ograničiti i maksimalnu svetlinu na 220 nita – u suštini dovoljno za one koji bi monitor koristili pre za rad i u sRGB spektru.

   Kad pominjemo spektar, na ovom modelu smo i pored identičnog 10 bitnog panela izmerili dosta uže pokriće boja od svega 72.1% DCI-P3 spektra. Instalirali smo drivere, pokušavali sve čega smo se setili, ali kolorimetar nije pokazao više od toga, iako je panel nesumnjivo sposoban za bar 20% više. Takođe, Acer navodi da je ovaj model sertifikovan na preciznost boja od Delta E<1, što je profesionalni nivo preciznosti, ali je u našim merenjima najbolji rezultat iznosio tek 3.6.

   Dodatnom kalibracijom je naravno moguće postići skoro savršenu preciznost, ali računajte sa tim da direktno iz kutije možda nije baš kao što piše na kalibracionom izveštaju koji dolazi uz monitor. Pretpostavićemo da promena vlažnosti i temperature u transportu od fabrike do kupca verovatno ima uticaja na ovakvo stanje stvari.

   Iako to kod monitora obično i nije neka bitna stavka, pomenimo i da je ovaj model opremljen i zvučnicima od 2x5W koji su upotrebljivi ako baš nemate neku kvalitetniju opciju pri ruci. Zvuk nije naročito glasan, ali sasvim dovoljno za normalnu radnu poziciju.

   Acer Predator X27U – Utisci i cena

   Sve u svemu, Acer Predator X27U je veoma dobar monitor, koji za gaming, pa i više od toga nudi sve prednosti koje OLED tehnologija ima da pruži. U odnosu na LG model sa identičnim panelom, potencijalni kupci će moći da uštede oko stotinak evra, jer je cena X27U na domaćem tržištu oko 105.000 dinara, t.j. oko 890€.

   Acer model je malo svedenijeg dizajna, koji možda i preferiramo, ali su tu istina i neki kompromisi u vidu niže maksimalne svetline i ne baš jednako dobrog prikaza boja direktno iz kutije. Koliko vam je to bitno, procenite sami – ako nije, svakako možete malo uštediti i dobiti vrhunski monitor, pogotovo za gaming.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra