Prava stvar - LG 27GR95QE OLED gaming monitor test

Prava stvar - LG 27GR95QE OLED gaming monitor test

LG 27GR95QE baziran na OLED tehnologiji je jedan od najboljih dostupnih gaming monitora u ovom trenutku. Kako radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Prava stvar – LG 27GR95QE OLED gaming monitor test

   Pozitivne ocene

   • Izvanredan odziv zahvaljujući 240Hz OLED panelu
   • Visoka svetlina i sjajan HDR prikaz
   • Dizajn i izrada
   • Kalibracija i mogućnost naknadne interne kalibracije

   Negativne ocene

   • Ne baš idealan prikaz teksta usled RWGB matrice

   Monitor koji nudi vrhunske performanse i sliku, ali zadržava optimalnu rezoluciju i veličinu, pa samim tim i razumnu cenu. Trenutno jedan od najboljih izbora u višoj klasi.

   Kako su nam ekrani u današnje vreme praktično primarni način interakcije, dobar prikaz slike je nešto što očekujemo od svih uređaja, bili to telefoni, televizori, ili monitori namenjenji gamingu. I ne možemo reći da kvalitet koji nam je dostupan na tržištu, makar u visokom segmentu nije zaista impresivan, pogotovo u odnosu na ono što smo imali pre desetak godina, pa je napredak više nego evidentan.

   Ipak, čini se da su PC gameri poslednja grupa korisnika koja je dobila priliku da uživa u blagodetima nekih tehnologija, koliko god gaming bio mainstream kultura i uživao ogromnu popularnost. Deo razloga možda leži i u tome što gaming pred ekrane postavlja neke dodatne izazove poput brzog odziva, visokog osvežavanja i potrebe za dugotrajnim prikazom relativno statičnih sadržaja visoke svetline – stvari koje su dostižne, ali u kombinaciji nisu baš bile jača strana aktuelnih displej tehnologija.

   Ipak, protekle i ove godine se stvari veoma brzo menjaju, pa je čini se najzad došao red da i gameri uživaju u onom najboljem što displej industrija ima da ponudi. Nakon LCD monitora sa lokalnim zatamnjivanjem koji su bili veliki korak napred u pogledu kvaliteta slike su došli i OLED modeli, koji taj kvalitet dodatno podižu, ali donose i konkretne prednosti u pogledu gaming doživljaja.

   OLED tehnologija, koju je LG jako dugo praktično sam razvijao, je zapravo kao stvorena za gaming usled činjenice da donosi praktično savršeno brz odziv u odnosu na LCD. U ciframa, 0.03ms u odnosu na oko realne 2ms kod dobrih LCD panela. To praktično znači da nema onih tragova iza objekata uzrokovanih sporim vremenom tranzicije piksela, već je jedino ograničenje u pogledu oštrine osvežavanje panela.

   Zapravo, jedino što je OLED sprečavalo da dođe i na monitore je dugotrajnost, odnosno Burn-In problem koji pri upotrebi na PC-u i čestim statičnim slikama može samo još više doći do izražaja u odnosu na televizore. Ipak, LG je u OLED uložio već 13 godina razvoja, pa je kompanija procenila da je ova tehnologija više nego dovoljno sazrela i da su ovi paneli dovoljno izdržljivi da se bez problema mogu koristiti i za PC i gaming.

   Naravno, to što je glavni konkurent iz korejskog komšiluka izašao sa sopstvenom tehnologijom je samo pomoglo odluci, pa je na radost svih gamera ponuda OLED monitora namenjenih igranju zapravo vrlo jaka u ovom trenutku.
   Šta nudi konkurencija ste već imali prilike da vidite na našem kanalu, a danas je red da vidimo i šta je gamerima, ali i onima koji žele vrhunski monitor za rad, spremio LG.

   Na testu nam se našao model pod oznakom 27GR95QE koji pripada LG Ultragear seriji i donosi praktično idealne specifikacije za većinu korisnika: dijagonalu od 27”, QHD rezoluciju, osvežavanje od 240Hz i naravno OLED panel sa svim pomenutim prednostima. Dakle, monitor za one koji ne žele ništa ekstravagantno poput širokog formata, velike dijagonale ili zakrivljenog ekrana, već samo najbolje moguće performanse u optimalnoj rezoluciji i dijagonali. LG je po našem mišljenju vrlo dobro odabrao i odmerio sve ovo, a kako to zapravo radi, pogledajmo zajedno.

   LG 27GR95QE – Dizajn

   Krenućemo kao i obično od dizajna, koji na prvi pogled ne odudara od onoga na šta smo navikli od LG Ultragear monitora – metalno V postolje i tanak okvir ekrana, sa prednje strane ništa neočekivano, izuzev možda donje lajsne koja je tu u vidu vrlo tankog dodatka koji se prostire samo delom širine. Ipak, bliži pogled otkriva da je ovo sve samo ne uobičajen monitor, jer su izrada i dizajn apsolutno vrhunski.

   Najpre, kao i kod LG OLED televizora, panel je zapravo umetnut u unibody metalni profil koji čini i okvir i poleđinu i daje monitoru tanak profil od svega 5mm. Dodatak za elektroniku je naravno širi, izrađen od plastike, ali vrlo lepo stilizovan, sa šestougaonim oblikom i teksturom i ventilacionim otvorima. Na njemu se na bokovima nalazi i i RGB osvetljenje koje može biti jednobojno ili cirkulisati između nijansi, ali nažalost ne i interaktivno sa ekranom ili zvukom.

   Na dodatku se nalaze i konektori i to u LG stilu orjentisani ka zadnjoj strani, što znatno olakšava pristup u odnosu na većinu monitora. Za izvor slike su vam na raspolaganju dva HDMI 2.1 porta i jedan DisplayPort 1.4, sva tri sposobna za 2560×1440 u 240Hz. Tu su i jedan USB za vezu sa računarom, kao i dva za povezivanje periferija, a zanimljivo je da je LG odlučio da implementira i optički audio izlaz – neobično, ali može biti vrlo korisno ako koristite soundbar ili neki eksterni zvučni sistem, tim pre što sam monitor ne poseduje zvučnike.

   Odvojen od ostatka konektora, ispod donje leve ivice ekrana je tu još i 3.5mm konektor za slušalice, a LG je implementirao i DTS® Headphone:X zvučno procesiranje radi boljeg lociranja izvora zvuka u igrama. Ne očekujte čuda pošto dosta zavisi od same igre i zvučnog engine-a, ali svakako vrlo lep dodatak, a uz to monitor je u stanju da potera i visokoomske slušalice sa dovoljno snage.

   Što se postolja tiče, pomenuli smo već metalnu bazu V oblika koja ne zauzima previše mesta na stolu, dok je nosač panela od kombinacije teksturiranje i piano black plastike, sa dodatkom za organizaciju kablova. Što se ergonomije tiče, podržano je podešavanje nagiba panela za 5 stepeni ka dole i 15 ka gore, visine u opsegu od 11cm, rotacija po 10 stepeni levo i desno, kao i pivot panela za 90 stepeni.

   Kvalitet prikaza i performanse panela

   Što se performansi LG 27GR95QE tiče, u pitanju je zaista impresivan monitor kome jedinu zamerku mogu naći oni koji insistiraju na 4K rezoluciji. Oni kojima je 2560×1440 piksela dovoljno će biti oduševljeni onime što ovaj model ima da pruži, a na 27” dijagonali je po našem mišljenju to slučaj za većinu korisnika – koristili monitor za rad ili gaming.

   Kako je u pitanju OLED, nivo crne je naravno savršen, kao i uglovi gledanja i mikrokontrast s obzirom da se svaki piksel osvetljava nezavisno. Uniformnost osvetljenja je veoma dobra, mada je iz blizine moguće primetiti patern poput neke fine tkanine. Jako nam se dopalo i što površina ekrana nije sjajna, već mat, odnosno anti-glare, što pored odličnog odbijanja refleksija pozitivno utiče i na prikaz crne, koji bez ambijentalnih refleksija deluje još ubedljivije.

   Ono što je posebno impresivno je što je maksimalna svetlina koju smo izmerili iznosila čak 916.5 nita, pa je monitor u stanju da pruži odličnu HDR reprodukciju u igrama i filmovima, sa veoma visokim dinamičkim opsegom. Iako bismo možda očekivali da osvetljenje bude skromnije u odnosu na LG OLED televizore, zapravo je i nešto više u odnosu na dosadašnje modele najpopularnije C serije, pa kvalitet HDR prikaza impresionira.

   Pomenuta svetlina je dostupna do oko 25% pokrivenosti, nakon čega polako opada usled limitera osvetljenja na izmerenih 155.4 nita na 100% pokrivenosti. Kada pominjemo pokrivenost, OLED panel je prema našim merenjima u stanju da reprodukuje oko 93.9% DCI-P3 spektra, što je okvirno ono što i očekujemo od WRGB OLED matrice. Raspored piksela je doduše nešto drugačiji, t.j. RWBG, što ima mali uticaj na kvalitet prikaza teksta, ali u manjoj meri nego što je to slučaj kod konkurentskih QD-OLED panela.

   Monitor dolazi sa modovima slike prilagođenim različitim žanrovima igara, ali i sRGB modom koji ujedno nudi i najprecizniji prikaz, sa Delta E odstupanjem od odličnih 2.3. Ono što je interesantno je i da je LG u ovaj monitor implementirao i mogućnosti naknadne interne kalibracije, pri čemu se profili snimaju u sam monitor i nude precizan prikaz nezavisno od toga na koji izvor slike ga povezujete.

   Za tu svrhu se koristi LG Calibration Studio softver koji za oko desetak minuta obavi potrebna merenja i generiše korekciju, a podržava najpopularnije kolorimetre koji se najčešće i koriste, poput našeg X-Rite i1Display Pro. Iz ovoga je jasno da LG ovaj model i nije planirao samo za gaming već i kao monitor za profesionalni rad i to sa punim pravom, s obzirom na pomenute performanse.

   LG 27GR95QE – Gaming mogućnosti

   No, primarna namena ipak jeste gaming, a i u tom pogledu 27GR95QE nudi sve ono što je neophodno za vrhunsko iskustvo. Pomenuli smo već izuzetno nizak odziv panela, koji u kombinaciji sa osvežavanjem od 240Hz pruža izuzetno jasan prikaz brzih objekata na ekranu, pa samim tim i bolje iskustvo pri igranju brzih akcionih igara.

   U ovom trenutku ovo je jedan od par najbržih gaming monitora koji možete pronaći na tržištu, sa boljim odzivom i od 360Hz LCD modela, pa oni kojima je to prioritet će definitivno uživati u onome što on pruža, pa čak i imati realnu takmičarsku prednost. Naravno, podržano je i varijabilno osvežavanje, a monitor dolazi i sa zvaničnom G-Sync sertifikacijom.

   Kada se tu doda i kvalitet slike i pravi HDR prikaz, ovaj model je definitivno u samom vrhu monitora namenjenih gamingu u ovom trenutku. Od dodatnih gaming opcija tu su i Black Stabilizer kojim možete podići nivi crne radi bolje vidljivosti u tamnim delovima scene, zatim prikaz nišana ili trenutnog broja frejmova u sekundi, odnosno osvežavanja.

   Što se kontrole monitora tiče, interesantno je da se LG odlučio da uz njega isporuči i daljinski kojim se možete kretati kroz menije ili putem prečica obaviti najčešće zadatke ili podešavanja, a daljinski poseduje i dva programabilna tastera kojima je moguće odabrati funkciju po želji.

   Pored daljinskog osnovne operacije je moguće obaviti i putem tastera na sredini ispod donje ivice monitora, a ako monitor koristite na PC-u, sva podešavanja možete obaviti i iz samog operativnog sistema putem On Screen control softvera.

   LG 27GR95QE – Utisci i cena

   Sve u svemu, LG 27GR95QE je jedan zaista impresivan monitor koji makar za moj ukus pruža savršen set karakteristika – optimalna rezolucija i veličina, visoko osvežavanje, plus OLED panel izvanredne brzine i performansi. Uz to, LG se potrudio i oko dizajna, kao i dodatnih funkcija, pa je kompletan utisak zaista pozitivan i u pitanju je odlično osmišljen i realizovan uređaj.

   Iz tog razloga, LG 27GR95QE zaslužuje našu Highly Recommended nagradu kao model koji bismo vrlo rado videli na svom stolu, za rad, a pogotovo za gaming. Što se cene tiče, ona se na domaćem tržištu kreće oko 110.000 dinara, odnosno oko 940€, što je za jedan vrhunski monitor posle koga dugo nećete poželeti neki drugi zapravo sasvim razumna cifra.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra