Grundig GGU 7900B Android TV - Solidan u svakom pogledu

Grundig GGU 7900B Android TV - Solidan u svakom pogledu

Testirali smo Grundig GGU 7900B Android TV koji u pristupačnom cenovnom rangu nudi sve što prosečnom korisniku može pružiti dobro iskustvo, uz par aduta.

  Sadržaj

   Grundig GGU 7900B Android TV je još jedan od modela nekada zaista legendarnog brenda koji je proteklih godina ponovo u usponu i svakim novim proizvodom daje sve više razloga da se na njihove televizore obrati pažnja, pogotovo u povoljnijem segmentu. 50″ GGU 7900B u pristupačnom cenovnom rangu nudi sve što prosečnom korisniku može pružiti dobro iskustvo, uz par aduta.

   Grundig GGU 7900B Android TV – Solidan u svakom pogledu

   Pozitivne ocene

   • Izuzetno visok kontrast
   • Vrlo dobar zvuk
   • Korektan MEMC
   • Android

   Negativne ocene

   • Nisko pokriće gamuta boja

   Dobro zaokružen TV koji se ničim previše ne izdvaja, ali nema ni nekih bitnih mana za svoju klasu.

   Ako vam Grundig kao brend nije već odavno poznat iz nekih davnih vremena kada su bili jedan od vodećih u domenu TV i audio uređaja, verujem da ste ih do sada upoznali kroz prethodnih 5 recenzija njihovih televizora koje ste mogli videti na našem sajtu. Ukratko, u pitanju je nemački brend koji je trenutno deo iste grupacije kao i popularni Beko, a koji se fokusira na modele koji bi za razuman novac trebali ponuditi sve ono što je prosečnom korisniku i potrebno.

   Iako se tržište znatno promenilo od dana kada je Grundig bio na vrhuncu svoje reputacije, kao i sam brend uostalom, pozitivno je da smo proteklih nekoliko godina kroz testirane modele ovog proizvođača viđali konstantan napredak, kako po pitanju dizajna, tako i u tehničkom smislu, pa deluje da se kreću u dobrom smeru.

   Ovog puta nam se na testu našao još jedan Grundig TV pod nazivom 50 GGU 7900B, 50” model koji za oko 450€ na domaćem tržištu upravo donosi set karakteristika od kojih će većina onih u potrazi za novim TV-om imati i najviše koristi. Sam proizvođač ističe Android platformu sa mnoštvom aplikacija, zvuk i dizajn kao glavne adute, mada je tu još par stvari koje su vredan dodatak u ovoj klasi. No hajde da vidimo šta to ovaj TV zapravo ima da ponudi i kako radi u praksi.

   Dizajn i konektori

   Što se dizajna tiče, on je u skladu sa trendom modela srednje klase, sa okvirom koji ne prekriva panel sa prednje strane, već ga samo okružuje spolja. Okvir nije baš najtanji koji smo videli na ovakvim rešenjima, ali jeste dovoljno tanak da ne kvari utisak.

   Na donjoj strani TV-a je tu takođe relativno tanka lajsna, a na nju se nastavlja mini soundbar koji se prostire skoro čitavom širinom TV-a, i pored zvuka koji mu je osnovna funkcija ujedno i daje ovom modelu specifičan vizuelni identitet. Praktično svi elementi, osim samog ekrana su u tamno sivoj varijanti, sa teksturom brušenog metala na okviru i lajsni, uz Grundig logotip i detalj na soundbaru koji su srebrno sivi.

   Postolje je izvedeno u vidu dva para nožica koje se postavljaju bliže levoj i desnoj ivici panela i zahtevaju bar 78.5cm širine police, a koje su takođe sive, doduše sa peskiranom teksturom. Ono što ćete uočiti u kontaktu sa ovim modelom je da je apsolutno sve, od okvira, postolja i leđa TV-a napravljeno od plastike, pa naravno nema baš premijum utiska koji istina ni ne očekujemo u ovoj klasi, ali je izrada vrlo korektna i čvrsta i na mestima gde je to bitno nema nikakvog uleganja i krckanja.

   Na poleđini TV-a se nalaze dve sekcije sa konektorima, jedna sa bočne strane za brzi pristup u kojoj su tu samo po jedan HDMI i USB port, 3.5mm konektor za slušalice i CI+ slot, dok su sa donje strane tu još dva HDMI porta, USB sa napajanjem od 1A za eksterne hard diskove, LAN port, optički audio izlaz, servisni port, kao i antenski i satelitski konektori.

   Svi HDMI portovi su po specifikaciji u verziji 2.1, pošto od ove godine HDMI alijansa sertifikuje sve kao HDMI 2.1, ali izuzev eArc-a ne očekujte ništa od funkcija van onoga što nudi HDMI 2.0b – 4K, 60Hz i bez varijabilnog osvežavanja i Auto Low Latency moda. Za one koji žele da na ovaj TV povežu gaming konzolu ili računar, dobra vest je da je input lag solidno nizak, oko 10.1ms u Game modu. Imajte na umu doduše da je za povezivanje sa PC-em potrebno aktivirati poseban PC mod, kako bi prikaz teksta bio potpuno oštar.

   Slika i procesiranje na Grundig GGU 7900B

   Što se slike tiče, Grundig 50 GGU 7900B se oslanja na 50” VA panel sa Direct LED pozadinskim osvetljenjem i bez lokalnog zatamnjivanja. Relativno bazična kombinacija, ali koja u ovom slučaju zapravo vrlo dobro funkcioniše u nekoliko aspekata.

   Najpre, uniformnost osvetljenja koja je vrlo pristojna, bez izraženih varijacija u svetlini. Primetićete možda pomalo tamnije ćoškove iz određene pozicije, ali je to zbog uglova gledanja koji su prosečni za VA.

   Nedostatak lokalnog zatamnjivanja je potpuno očekivan u ovoj klasi, ali ga u dobroj meri nadoknađuje zaista izvanredan statički kontrast koji smo u crno belom paternu u većini fabričkih modova slike izmerili na čak 7200:1, što je zaista impresivno.

   Nivo crne je vrlo dobar sa 0.043 nita, dok je maksimalno osvetljenje izmereno na 318 nita u HDR i 316.4 nita u SDR modu. S obzirom na svetlinu ispod 400 nita, ne očekujte čuda u HDR sadržajima, kao ni idealan prikaz u baš svetlim prostorijama, ali visoki kontrast ipak znatno popravlja utisak čak i za HDR, pružajući dopadljiv prikaz, naročito u standard modu koji je čini se i subjektivno vizuelno najbolji.

   Manje atraktivan, ali znatno tačniji i realniji prikaz ćete pronaći u Movie modu u kome smo izmerili i najbolje Delta E odstupanje od sasvim pristojnih 3.5. Ovom modu nedostaje malo zasićenja boja, ali su vam podešavanja na raspolaganju, pa ko ima strpljenja može prilagoditi prikaz svom ukusu. Preciznost u HDR modu je dosta lošija, pa je najbolje odstupanje od 14.4 izmereno u HDR Energy Saving modu.

   Što se pokrića boja tiče, panel je i u ovom slučaju desetobitni uz upotrebu FRC-a, a u stanju je da reprodukuje tek 65.4% DCI-P3 spektra i oko 83.7% sRGB, što je ujedno i najslabija tačka ovog TV-a.

   Ono što nas je prijatno iznenadilo kod ovog modela je video procesiranje koje je prisutno u vidu solidnog broja opcija, a što je najbitnije, radi dosta dobro, pogotovo za ovu klasu. Tu su standardne opcije redukcije šuma i MPEG artefakata, dinamička kontrola kontrasta, Microdimming koja nije lokalno zatamnjivanje već obrada slike radi utiska boljeg lokalnog kontrasta (čiji se efekat doduše baš i ne primeti), zatim Max Vivid opcija koja daje zasićenije boje, kao i još nekoliko opcija posvećenih prikazu boja.

   TV poseduje i senzor osvetljenja koji može kontrolisati osvetljenje slike u skladu sa uslovima u prostoriji, mada kako svetline i nema baš na pretek, biće od koristi mahom u tamnijim prostorijama ili za gledanje uveče. Ono što nam se dopalo je prisustvo MEMC-a, odnosno procesiranja kretanja, koji je čini se najzad postao standard i u srednjoj klasi.

   Njegova implementacija je izvedena u vidu podešavanja u četiri nivoa, isključeno, Low, Medium i High, a za razliku od nekih skoro testiranih modela sa praktično identičnim hardverom, Grundig 50 GGU 7900B zapravo dobro radi na svim nivoima. MEMC u ovom slučaju nije baš vrhunski, ali je više nego korektan u ublažavanju ili eliminisanju trzanja sadržaja snimanih sa 24 slike u sekundi i radi tako da nema soap-opera efekta, već kretanje i dalje ostaje relativno prirodno.

   Zvuk

   Što se zvuka tiče, soundbar koji se nalazi duž donje ivice TV-a nije tu samo radi dekoracije, već kako bi zvuk snage 2x10W projektovao sa prednje strane ka gledaocu, što je i optimalno rešenje kada je u pitanju zvučna slika. Kvalitet zvuka je vrlo prijatno iznenađenje za ovu klasu jer je zvuk vrlo prijatnog frekventnog balansa i sa dovoljno niskih frekvencija da ima malo težine neophodne za ubedljivu reprodukciju muzike i filmova.

   Bas se prostire do oko 30Hz, mada ispod 90Hz glasnoća lagano opada, pa sub-bass frekvencije ne tresu pod, već ih ima taman toliko da budu reprezentovane. Iako je zvuk vrlo dobar i u Standard modu, aktivacija DTS Virtual:X procesiranja ga čini još boljim, pa smo onim što ovaj Grundig model ima da pruži u ovom domenu vrlo zadovoljni, pogotovo u odnosu na brojnu konkurenciju u klasi. Kad pominjemo procesiranje zvuka, na raspolaganju su vam i petopojasni ekvilajzer, surround procesiranje, automatska kontrola glasnoće i poboljšanje jasnoće dijaloga.

   Smart mogućnosti – Android TV

   Što se smart mogućnosti ovog modela tiče, on se bazira na Android 11 platformi, sa svim prednostima koje ona donosi. U Google prodavnici aplikacija vas očekuju svi online video i muzički streaming servisi, vrlo dobre igre i korisne aplikacije poput Kodi-a, Steam Link-a, browsera, vremenske prognoze i sl. Naravno, moguće je i projektovati sliku sa mobilnih uređaja.

   Interfejs TV-a je potpuno standardan za Android TV i vrlo dobar, pošto je ova platforma najzad unificirana i doterana od strane Google-a na nivo koji pruža vrlo dobro korisničko iskustvo. Interfejs je brz i natprosečno dobrog odziva, a hardver koji pokreće TV je onaj koji najčešće i viđamo na Android modelima – Mediatek MT7632, uz istina malo više RAM-a, 2GB i čak 10.89GB skladišnog prostora koji je više nego dovoljan za sve potrebne aplikacije, pa i velike igre.

   Performanse u zahtevnijim 3D igrama su takođe sasvim zadovoljavajuće, pa na SMART mogućnosti ovog modela zaista nemamo zamerke – sve radi onako kako i treba.

   Kontrola TV-a je poverena daljinskom kakav smo viđali na prethodno testiranim Grundig modelima, a koji je zgodnog oblika, sa blagim pregibom na sredini poput bumeranga, koji čini da vrlo udobno leži u ruci.

   On je poput samog TV-a u potpunosti izrađen od plastike, ali je kvalitet samih tastera veoma dobar, pa uz dobar odziv interfejsa ovaj daljinski pruža vrlo dobro iskustvo korišćenja. Takođe, na raspolaganju su vam tasteri za praktično sve funkcije uključujući i šest prečica za aplikacije među kojima su Youtube, Netflix, Prime Video, Spotify, Disney+ i Google Play. Naravno, kontrola je omogućena i putem mobilne aplikacije.

   Zaključak – Vredi li Grundig GGU 7900B

   Sve u svemu, Grundig 50 GGU 7900B je TV koji je vrlo dobro zaokružen i koji je u svim segmentima više nego korektan, bez nekih bitnih mana za svoju cenovnu klasu, izuzev možda pokrića boja. Za tih 450€ aduti su mu svakako izuzetno visok kontrast, vrlo dobar zvuk, vrlo korektno procesiranje kretanja, kao i Android platforma koju pokreće dovoljno sposoban hardver koji neće ograničavati njenu funkcionalnost.

   Za prosečnog kupca koji prosto želi dobru sliku i zvuk za razumne pare, pa zašto da ne i dobre dodatne mogućnosti kada već kupuje pametni TV, ovo je model sa kojim nema greške.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi