Grundig GGU 7950A test - Android TV iznad očekivanja

Grundig GGU 7950A test - Android TV iznad očekivanja

Grundig GGU 7950A Android TV ostavlja bitno drugačiji utisak u odnosu na prethodne Grundig televizore. O čemu se tačno radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Grundig GGU 7950A Android TV najavljuje neki novi pravac jednog od legendarnih imena ove industrije i možda potencijalan povratak na put stare slave. Nova fabrika, novi bitno unapređeni dizajn i još neke bitne stvari daju zaista bitno drugačiju sliku u odnosu na prethodno testirane Grundig televizore.

   Grundig GGU 7950A test – Android TV iznad očekivanja

   Pozitivne ocene

   • Vrlo dobar dizajn
   • Android platforma
   • Odličan zvuk za ovu klasu

   Negativne ocene

   • HDMI 2.1 sertifikovani portovi ne podržavaju VRR
   • Daljinski ne podržava glasovnu kontrolu

   Odlično zaokružen TV koji za svoju klasu i nema nekih bitnih mana, a u svakom segmentu ima dobrih aduta.

   Kompanija Grundig koja je osnovana u Nemačkoj 1945. odmah nakon Drugog svetskog rata je decenijama, sasvim zasluženo uživala reputaciju inovatora i jednog od najkvalitetnijih brendova kada je u pitanju audio i video tehnika. Od jednog od prvih radio aparata bez elektronskih cevi, prvog ultrazvučnog daljinskog upravljača, televizora u boji 1969. godine, dve godine nakon njenog predstavljanja, radio satova sa digitalnim ekranom, prvih televizora na tržištu sa 100Hz ekranom i raznih drugih inovacija i ranih primena novih tehnologija, nije ni čudo što je ovaj brend u sećanju nešto starijih korisnika ostao ugraviran u najboljem sećanju.

   Na našim prostorima je Grundig u to zlatno doba od šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog veka predstavljao pravu egzotiku koja je bila privilegija retkih, a na njihovom domaćem tržištu u Nemačkoj je bio praktično standard. No, kraj devedesetih i početak dvehiljaditih godina je doneo brojne promene u kojima se kompanija baš i nije snašla, pa je 2007. turski Arčelik, u čijem se vlasništvu recimo nalazi i svima dobro poznati Beko, preuzeo Grundig i rešio da oživi ovaj brend koji poput nas sigurno vrlo dobro pamti i brojna turska dijaspora.

   U protekle dve godine smo bili u prilici da testiramo neke od novih Grundig modela i iako su u pitanju bili vrlo korektni televizori za svoj cenovni rang, ne možemo baš reći da su bili na nivou reputacije koji pamte oni koji su nekada imali prilike da se druže sa Grundig proizvodima. Ovoga su naravno svesni i u Arčeliku koji je ove godine otvorio i novu fabriku televizora i izbacio neke nove modele koji obećavaju priličnu promenu u odnosu na ono što smo viđali do sada.

   Kada nam stigne najava nekog novog modela za test, vrlo često čujemo priču kako je dosta toga promenjeno i unapređeno, kako je to sad potpuno druga priča i slično, na šta obično samo klimnemo glavom znajući da je najverovatnije u pitanju samo blaga evolucija već viđenog. Tako je bilo i ovog puta kada nam je na test stigao Grundig 55 GGU 7950A, ali moramo priznati da smo se prevarili i da je u odnosu na neke prethodne modele ovaj proizvođač zaista mnoge stvari izmenio iz korena.

   Grundig GGU 7950A – Dizajn

   Prva stvar je svakako dizajn koji je neuporedivo moderniji, ali što je takođe veoma bitno – svoj i unikatan, upravo ono što želimo da vidimo od brenda poznatog po inovacijama. Zvezda je u ovom slučaju postolje koje je u potpunosti napravljeno od čelične šipke savijene u oblik kakav smo često viđali u vidu plastičnih ili metalnih punih profila, koji se prostire i sa prednje i sa zadnje strane.

   Kako je u ovom slučaju ono debljine svega oko 10mm, izgled je zaista neuobičajen, a impresivno je što je čvrstina besprekorna, pa sve pohvale Grundigu za ideju i realizaciju. Postolje je u mat sivoj metalik boji u kojoj je izveden i okvir panela koji je izrađen od plastike i sastoji se iz dva dela, jednog koji obuhvata panel sa gornje i bočnih strana i donje lajsne, oba sa izgledom brušenog aluminijuma.

   Kako bi se obezbedila neophodna čvrstina, koja jeste vrlo dobra, okvir nije baš najtanji tog tipa koji smo videli, ali se lepo uklapa u ukupan dizajn. Da je i okvir izrađen od metala, za dizajn i izradu bi ovaj model dobio čistu desetku, ali možda to ostaje rezervisano za neki od Grundig modela više klase.

   Ono što nam se takođe veoma dopalo je zvučno rešenje koje se nalazi ispod donje lajsne panela, a koje je prekriveno čvrstom tkaninom i oblikovano tako da daje vizuelno interesantan efekat i teksturu. Zaista vrlo lep TV. Poleđina TV-a je izrađena od tvrde crne plastike i relativno jednostavnog izgleda, sa dve površine presečene ventilacionim otvorom – gornja sa peskiranom, a donja sa brušenom teksturom.

   Na poleđini se nalaze i konektori i to raspoređeni u dve sekcije. U onoj orjentisanoj ka strani za brzi pristup su tu samo osnovne stvari – po jedan HDMI i USB 2.0 port, konektor za slušalice i CI+ slot, dok se u većoj okrenutoj ka dole nalaze još dva HDMI porta, USB sa napajanjem od 1A za hard diskove, antenski i satelitski konektori, LAN port i optički audio izlaz.

   HDMI portovi su po specifikaciji u verziji 2.1, ali je praktično jedina podržana 2.1 funkcija eARC – 120Hz je naravno izostao pošto je panel 60Hz, a nisu podržani ni varijabilno osvežavanje niti Auto Low Latency mod. Za ovo je krivo HDMI sertifikaciono telo koje od nedavno sve uređaje sertifikuje kao HDMI 2.1, čak i ako su po mogućnostima 2.0, što obećava konfuziju u najavi, ali to je tek posebna priča.

   S pozitivne strane, input lag na HDMI portovima smo izmerili na svega 10.6ms u Game modu, što je vrlo dobar rezultat, pa je ovaj model dobar izbor i za igranje na velikom ekranu, makar ako vam je dovoljno igranje u 4K sa 60Hz, od čega je nerealno i očekivati više u ovoj klasi, t.j. za oko 590€ za 55”.

   Slika i procesiranje

   Što se panela tiče, Grundig se u ovom slučaju odlučio za IPS tip u kombinaciji sa Direct LED osvetljenjem i bez lokalnog zatamnjivanja. U pitanju je panel očekivano odličnih uglova gledanja i korektne uniformnosti, uz malo vinjetinga u uglovima ekrana, ali i sa blagim probijanjem pozadinskog osvetljenja na gornjoj ivici koje je vidljivo kada gledate nešto u mraku. Ono što je jača strana konkretnog panela je netipično visok statički kontrast za IPS koji smo izmerili na čak 1370:1, što je već u gornjem opsegu za ovaj tip panela i ima pozitivan uticaj na subjektivni kvalitet slike.

   Panel prikazuje 10 bita po kanalu boje uz pomoć FRC-a, ali prema našim merenjima pokriva tek oko 65.4% DCI-P3 spektra – dakle ništa od širokog gamuta za HDR. Prikaz boja je doduše prilično živ, tipično za IPS panele, a što se preciznosti prikaza tiče, najbolji je izmeren u Movie modu sa pristojnim Delta E odstupanjem od 3.7, dok su ostali modovi slike, kojih je po 6 u SDR i HDR modu, više orjentisani ka vizuelno atraktivnom nego vernom prikazu.

   No, sam panel i kalibracija su tek pola posla, pošto i procesiranje slike igra veliku ulogu u ukupnom utisku. Dobra vest je da je Grundig na ovom modelu, za razliku od onih koje smo prethodno viđali, implementirao dosta bogatije opcije procesiranja slike, uključujući i MEMC mogućnosti, odnosno procesiranje kretanja. Kvalitet implementacije MEMC-a nije baš na nivou vodećih, ali je možemo reći sasvim korektan kada su u pitanju 24fps sadržaji poput filmova, kod kojih je on i najpotrebniji.

   Za razliku od rešenja sa Dejudder i Deblur slajderima, ovde imate izbor tri nivoa, a naš utisak je da je srednji možda i najbolji izbor jer je suptilniji, a uspešno koriguje trzanje usled neslaganja frame rate-a sadržaja i panela, a ni najviše podešavanje ne nudi glatkoću takozvanog soap-opera efekta.

   Od dodatnih stavki procesiranja slike tu je i dinamički kontrast, odnosno podešavanje osvetljenja zavisno od scene kako bi se kontrast panela iskoristio na najbolji način, a koji može podići efektivni kontrast i do 3900:1, naravno ne u okviru jedne scene. Pored toga, TV je opremljen i senzorom ambijentalnog osvetljenja, što je kuriozitet u ovoj klasi, a koji može regulisati svetlinu slike tokom dana i uveče i prilagoditi je prijatnijem gledanju za naše oči.

   Od HDR formata, podržani su i Dolby Vision i HDR10+ sa dinamičkim meta data podacima za svaku scenu, ali nam nije poznato da li su, s obzirom na prisustvo senzora ambijentalnog osvetljenja podržani i HDR10+ Adaptive i Dolby Vision IQ koji u računicu uzimaju i osvetljenje u prostoriji. U svakom slučaju, kako je maksimalno osvetljenje panela izmereno na 318 nita u HDR modu, od ovog modela ne treba ni očekivati pravi HDR, u skladu sa cenom uostalom, mada je lepo videti da podržava pomenute funkcije.

   Kad pominjemo HDR, tu su još i Max Vivid opcija koja je nešto poput HDR efekta i dostupna samo u SDR modu, opcije za smanjenje plavog svetla i opcija za poboljšanje prikaza tranzicija boja koja zapravo radi dosta dobro i daje lepši prikaz na spojevima različitih nijansi. Ukupno, solidan kvalitet slike i bogate opcije procesiranja – ne jedinstveno u ovoj klasi, ali neke od pomenutih mogućnosti po sličnoj ceni nude praktično samo Hisense A7GQ i Samsungova TU7 serija, naravno svaki uz neke svoje prednosti.

   Grundig GGU 7950A – Zvuk

   Kada smo kod prednosti, zvuk ovog modela je prijatno iznenađenje i možemo slobodno reći jedan od najboljih u klasi – frekventni balans je vrlo pristojan, a bas se prostire do nešto ispod 60Hz, iako nakon 100Hz polako opada po pitanju glasnoće, u svakom slučaju sasvim dovoljno da zvuku da malo težine kakvu retko viđamo u ovoj klasi, a koja je itekako dobrodošla za bolji doživljaj kada su u pitanju filmovi i muzika.

   U pitanju je solidno glasno rešenje sa 2x10W snage, a i u domenu zvuka su tu brojne opcije za procesiranje, od petopojasnog ekvilajzera i zasebnih kontrola za visoke i niske frekvencije, preko surround procesiranja koje radi korektno i suptilno poboljšava zvučnu sliku, do DTS Virtual: X procesiranja. Ovo poslednje nudi malo drugačiji šmek zvuku koji nam se na ovom modelu i dopao, dok dve dodatne podopcije, TBHDX i Limiter baš i nisu jer negativno utiču na čistinu i reprodukciju tranzijenata.

   Smart mogućnosti – Android TV

   Ono što je jedna od jačih strana ovog modela su i njegove SMART mogućnosti s obzirom da je on baziran na Android TV platformi i to u verziji 11 i u zvaničnoj izvedbi, sa podrškom za Google Play Store, Netflix i sve ostalo. Android TV možda ne nudi jednako rafinirano iskustvo korišćenja poput recimo Samsungovog Tizena ili LG-evog Web OS-a, ali je i dalje daleko najsposobnija platforma za pametne televizore, sa podrškom za ogroman broj aplikacija i sa daleko najboljim izborom igara.

   Da pojasnimo da Android TV prodavnica aplikacija ne sadrži baš sve što i ona na mobilnim telefonima, već samo one aplikacije koje je moguće koristiti bez ekrana osetljivog na dodir, što je i dalje vrlo respektabilna selekcija, uz neke specijalitete poput KODI-a npr. koje neće pronaći na bilo kojoj drugoj SMART TV platformi. Tu su i praktično svi relevantni audio i video streaming servisi, Steam Link za one koji žele da igraju igre sa PC-a u susednoj sobi na TV-u u dnevnoj, a naravno podržan je i Chromecast kako biste lako mogli da projektujete sliku na TV sa mobilnog telefona npr.

   Što se interfejsa tiče, Grundig nije odstupao od onog što je Google zamislio, pa su tu linije sa aplikacijama, kao i one sa predlozima sadržaja za gledanje iz instaliranih video servisa. Meni TV-a i opcije za sliku i zvuk su integrisane sa opcijama samog androida, ali je tu i brzi meni koji je moguće pozvati na taster iz bilo koje aplikacije i sadržaja i promeniti podešavanja, što je neophodan i koristan detalj koji ne viđamo baš na svim Android modelima.

   Grunding GGU7590A, poput većine Android televizora pokreće Mediatek čipset, ali ovog puta MT7632 umesto 7322, uz 2GB RAM-a i 10.89GB skladišta, što je dovoljno i za instalaciju velikih igara poput Asphalta sa sve dodatnim sadržajima – dobro je da Grundig ovde nije prištedeo jer je ovako TV znatno upotrebljiviji, pogotovo za igre.

   Kad smo kod toga, performanse u zahtevnijim 3D igrama su korektne, mada ne bolje od proseka, iako smo to zbog naizgled novijeg čipseta očekivali. U svakom slučaju, ako povežete par gamepada putem Bluetooth veze možete se lepo zabaviti. Performanse samog interfejsa su dovoljno dobre i po tom pitanju nemamo neke zamerke.

   Kontrola interfejsa je moguća putem daljinskog koji je zanimljivog dizajna i pomalo neobičnog oblika, ali vrlo zgodan i sa kvalitetnim tasterima kratkog i jasnog hoda sa klikom. Jedina zamerka je što daljinski ne podržava glasovnu kontrolu, ali ako vam je to potrebno, umesto daljinskog možete koristiti i aplikaciju za mobilni telefon.

   Grundig GGU 7950A – Utisci i cena

   Sve u svemu, Grundig GGU7950A je jedan dobro zaokružen TV koji u svojoj klasi pruža solidnu sliku, puno opcija za procesiranje, vrlo dobar zvuk i sposoban softver koji nudi puno mogućnosti, sve to uz vrlo privlačan i unikatan dizajn.
   Cene ovog modela se kreću od 59.990 dinara za 50”, 69.990 za 55” i 89.990 dinara za 65”, odnosno oko 500, 590 i 760€ respektivno, što je moramo priznati vrlo korektno u odnosu na ono što ovaj model ima da ponudi i činjenicu da, poput drugih Grundig modela i ovaj dolazi sa 5 godina garancije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi