Grundig GHU 8590 test - Odlično zaokružen Google TV

Grundig GHU 8590 test - Odlično zaokružen Google TV

Grundig GHU 8590 Google TV odlično zaokružen set slike, zvuka, dizajna i pametnih mogućnosti. Pogledajte kako radi u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Grundig GHU 8590 test – Odlično zaokružen Google TV

   Pozitivne ocene

   • NANO UHD+ tehnologija poput Quantum Dot-a
   • Google TV
   • Nekoliko korisnih sopstvenih aplikacija koje poboljšavaju iskustvo

   Negativne ocene

   • Uniformnost osvetljenja
   • 3D performanse

   TV koji u svojoj cenovnoj kategoriji nema bitnih zamerki ni u jednom segmentu i kreće se od korektnog do odličnog po svim parametrima.

   O brendu Grundig je do sada bilo dosta priče na našem kanalu, jer smo bili u prilici da testiramo i predstavimo vam šest različitih modela televizora. Nekada legendarni nemački brend osnovan 1945. koji je i kod nas dugo bio sinonim za kvalitet i retka alternativa SFRJ brendovima u domovima onih koji su to mogli da priušte, je od 2007 godine u vlasništvu turskog Arčelika na koji je pao nimalo lak zadatak da svojim novim uređajima opravda reputaciju koju je Grundig gradio preko šest decenija u tom trenutku.

   Ono što se mora priznati je da je kroz pomenutih šest modela koji su nam dolazili na test svakim novim bio vidljiv i jasan napredak po pitanju dizajna, kvaliteta i softvera, pa je očigledno da je kompaniji, u čijem vlasništvu je i dobro poznati Beko, stalo da Grundig uređaje podigne na nivo koji ovaj brend svojom tradicijom i zaslužuje.

   Ovog puta, na testu nam se našao još jedan novi model iz Grundigove NANO UHD+ TV serije pod oznakom GHU 8590 koji čini se nastavlja ovu trajektoriju. U pitanju je Android TV srednje klase i pristupačne cene, sa nekim zanimljivim dodacima i rešenjima, a koji će na domaćem tržištu biti dostupan u dijagonalama od 50” i 55”. Pogledajmo šta ovaj TV zapravo ima da ponudi.

   Grundig GHU 8590 – Dizajn

   U pogledu dizajna, Grundig se ovog puta držao jednostavnog, ali efektnog recepta. Panel, koji poseduje par milimetara margine oko dela koji prikazuje sliku, je okružen tankim okvirom iz jednog komada sa gornje i bočnih strana. Zanimljivo, okvir je crn sa prednje strane kako bi se uklopio u marginu panela i dao vizuelno bolji utisak, dok je sa spoljašnje strane siv, odnosno daje utisak da je u pitanju aluminijum, iako je izrađen od plastike.

   Ispod panela je tu i lajsna u istoj nijansi, na kojoj se nalazi samo diskretan Grundig logotip. Kako bi upotpunio izgled crno sive kombinacije, proizvođač se odlučio i za postolje u istom stilu, ali koje je ovog puta u potpunosti izrađeno od metala. Ono se sastoji od dva čelična dodatka u crnoj varijanti koji se šrafe u sam TV, dok se na njih dodaje aluminijumska šina kvadratnog profila i oblikovana poput slova U, koja čini bazu postolja.

   Šina je dovoljno tanka da vizuelno TV-u daje moderan izgled pogotovo u kombinaciji sa crnim nosačima, a opet i dovoljno robustna da pruži potrebnu stabilnost. Vrlo lepo rešenje kakvo nismo viđali do sada u ovoj formi. Što se poleđine TV-a tiče, ona je najvećim delom prekrivena utisnutim metalnim profilom koji TV-u pruža odličnu čvrstinu, a na kome se na sredini nalazi i plastični dodatak koji krije elektroniku i konektore.

   Svi konektori su raspoređeni u dve sekcije, koje se nalaze na levoj strani TV-a kada pristupate s prednje strane. U manjoj, koja je dostupna sa boka za lakši pristup su tu samo najosnovniji – jedan HDMI, jedan USB, izlaz za slušalice i CI+ slot. Veća sekcija je orjentisana ka dole i u njoj su tu još dva HDMI porta, jedan USB sa napajanjem od 1A za povezivanje eksternih hard diskova, antenski i satelitski konektori, optički audio izlaz, i LAN i servisni portovi.

   HDMI portovi su deklarisani kao HDMI 2.1, mada je jedina podržana funkcija van 2.0 standarda zapravo eARC na HDMI 1 portu. Auto low latency mod i varijabilno osvežavanje nisu dostupni, a i osvežavanje panela je 60Hz. Što se input laga tiče, on je sasvim korektan sa izmerenih 10ms.

   Slika i procesiranje

   Kada je slika u pitanju, Grundig GHU 8590 je opremljen VA panelom 4K rezolucije, sa osvežavanjem od 60Hz i Direct LED pozadinskim osvetljenjem. Dakle, relativno uobičajena kombinacija. Ono što nije uobičajeno je tehnologija koju Grundig naziva NANO UHD+, a što je zapravo naziv sa filterski sloj poput Quantum Dot-a, ali razvijen od strane samog Grundiga, a ne licenciran, dakle nešto poput onoga što radi LG sa svojim Nanocellom.

   Subjektivni utisak koji ostavlja ekran ovog modela je vrlo dobar u pogledu živosti boja, nalik onome što viđamo od Quantum Dot-a, pa bi se reklo da NANO UHD+ definitivno radi svoj posao, što je itekako prednost u klasi relativno povoljnih modela.

   Istina, iako je u pitanju 8bit+FRC panel, pokriće boja je nešto uže od Quantum Dot proseka, sa izmerenih 79.8% DCI-P3 spektra. Poređenja radi, najmanje što smo videli na nekom Quantum Dot panelu je oko 82%, što i nije neka velika razlika, mada oni u višem segmentu dobacuju i preko 95%.

   U svakom slučaju, NANO UHD+ u kombinaciji sa VA panelom vrlo respektabilnog statičkog kontrasta, izmerili smo ga na oko 5300:1 u svim modovima slike, ostavlja veoma dobar vizuelni utisak, pogotovo za ovu klasu, pa će korisnici verujemo biti zadovoljni onime što se dobija. Uglovi gledanja panela su prosečni za ovaj tip panela, dok je uniformnost možda i najslabija tačka ovog modela, sa dosta varijacija u vidu dirty screen efekta.

   Nivo crne je sasvim solidan za jedan VA panel, dok smo maksimalno osvetljenje izmerili na 431,7 nita, što je ujedno maksimum i u SDR i HDR sadržajima. Dakle, očekivano u ovom rangu, pravog HDR-a nema, ali možete očekivati vrlo dobar SDR prikaz, ali i korektnu reprodukciju HDR sadržaja, sa podrškom i za Dolby Vision i HDR10+ formate. TV je opremljen i senzorom ambijetalnog osvetljenja, ali proizvođač ne navodi i podršku za Dolby Vision IQ i HDR10+ Adaptive, što bi možda bilo i previše očekivati.

   Kad pominjemo osvetljenje i nivo crne, lokalno zatamnjivanje nije podržano, i pored toga što je u meniju dostupna opcija nazvana Micro Dimming. Zapravo, radi se samo o softverskom doterivanju kontrasta u slici i to suptilnom, pa je ova funkcija čini se tu više radi značkice na stranici proizvoda nego zbog samih korisnika.

   Što se drugih opcija procesiranja tiče, najznačajnija za korisnike će svakako biti MEMC, odnosno procesiranje kretanja, koje je dobrodošlo uvek, a pogotovo na modelima razumne cene. Njegova implementacija je pojednostavljena za korisnike, pa umesto slajdera imate jednostavno Low, Medium i High opcije kojima možete kontrolisati koliko glatkoće želite.

   Low će pružati relativno prirodan filmski izgled, ali sa manje trzanja, dok ni na High nema baš izraženog soap opera efekta, iako je glatkoća primetno viša. Ne možemo reći da je u pitanju vrhunski MEMC, ali jeste bolji nego što smo očekivali i radi sasvim zadovoljavajuće za to čemu je namenjen. Od ostalih opcija za obradu slike tu su i uobičajene stvari poput redukcije šuma i mpeg artefakata, dinamički kontrast, kao i smanjenje nivoa plavog svetla i poboljšanje prikaza gradijenata boja.

   Kad pominjemo boje, fabrička kalibracija je čini se takođe poboljšana u odnosu na neke prethodne modele, pa smo najmanje Delta E odstupanje izmerili u Movie modu sa korektnih 3.5. Pored njega, na raspolaganju će vam biti i Standard, Energy Saving, Vivid i Game modovi, kao i Filmmaker i PC koji se iz nekog razloga aktiviraju putem opcije, a ne prostim izborom, što može zbuniti manje iskusne korisnike. Filmmaker nudi nešto nižu preciznost od 4, ali je ukupno veoma dobar izbor u pogledu kvaliteta prikaza.

   Sliku je naravno moguće podešavati i prilagođavati putem standardnih opcija, ali je Grundig iskoristio priliku da unese malo inovacije, pa će korisnici putem njihove Picture Customizer aplikacije biti provedeni kroz seriju izbora sa slikama i objašnjenjima, koji na lak način omogućuju da ono što gledate prilagodite svom ukusu. Vrlo koristan detalj koji moramo pohvaliti i pravo je čudo kako tako nešto odavno nije postalo standard na svim televizorima.

   Grundig GHU 8590 – Zvuk

   Pored više nego solidne slike za ovu klasu, sličan utisak ostavlja i zvuk, koji je netipično prirodnog balansa za TV van više klase, bez nekih velikih rupa ili akcenata. Istina, basa baš i nema previše, jer frekventna kriva ispod 100Hz vrlo brzo opada do minimalnih 60, ali i pored toga TV ne zvuči tanko, već taman dovoljno za povoljan utisak i korektan doživljaj za gledanje filmova i slušanje muzike.

   Zanimljivo, Grundig je i ovde implementirao nešto slično kao za sliku, pa ćete putem Tone Master aplikacije moći da čujno poboljšate zvuk po vašem ukusu. U njoj će TV najpre putem mikrofona na daljincu izmeriti odziv levog i desnog kanala u odnosu na konkretnu prostoriju i prilagoditi ga, a zatim vam i ponuditi seriju izbora kojima možete fino uticati na ono što čujete.

   Rezultat je još ubedljiviji zvuk, pa još jedna pohvala Grundigu za dodatni trud koji su uložili u razvoj ovakvih alata. Pored toga, na raspolaganju su vam i predefinisani modovi, kao i petopojasni ekvilajzer, a tu je i surround procesiranje, kao i Dolby procesiranje uključujući i Dolby Atmos.

   Inače, na ovom modelu zvuk proizvodi stereo par zvučnika od 2x10W snage koji nisu previše glasni, ali su adekvatne glasnoće za prosečnu prostoriju.

   Smart mogućnosti – Google TV

   U pogledu pametnih funkcija, Grundig GHU 8590 se oslanja na Android platformu, odnosno Google TV i to u verziji 11. Izuzev dodatnih aplikacija koje je razvio sam Grundig, u pogledu interfejsa je praktično sve onako kako je Google zamislio, što je u ovom trenutku na vrlo visokom nivou u pogledu korisničkog iskustva i daleko bolje u odnosu na neke ranije Android TV verzije.

   Platforma je vidno napredovala, pa je sada sve malo lepše, malo intuitivnije, a opet daleko ispred drugih Smart TV platformi u pogledu podrške za aplikacije i igre. Praktično sve što vam može zatrebati na TV-u je tu, uključujući i sve relevantne video i audio servise, aplikacije TV provajdera, pa i stvari poput Kodi-a, Steam Linka i sl. koje ćete pronaći na drugim platformama. Uz to, tu su i odlične Android igre koje su značajno bolje od onoga što nudi konkurencija.

   Kad smo kod igara, Grundig GHU 8590 pokreće četvorojezgrana MT7632 platforma koju smo viđali na mnogim televizorima prethodnih godina, sa Mali-G52 grafikom, 2GB RAM-a i 8GB skladišne memorije. Performanse u zahtevnijim 3D igrama nisu baš sjajne, verovatno usled sniženog takta procesora, mada manje zahtevne igre rade sasvim korektno, kao uostalom i sam interfejs.

   Google TV nudi i Chromecast za lako deljenje sadržaja, Google glasovnog asistenta koji barata i našim jezikom za pronalaženje sadržaja ili kontrolu smarthome uređaja, a tu je i Ambient mode koji kada TV ne koristite može prikazivati slike iz vaše galerije, ili neka od klasičnih dela sa sve opisima ako želite da usput upoznate istoriju umetnosti.

   Pored već pomenutih Grundig aplikacija vredi pomenuti i Easy Satellite Installation za one koji gledaju satelitske programe, koji olakšava podešavanje, kao i Grundig Smart Remote koji će vas usmeriti na instalaciju mobilne aplikacije za kontrolu TV-a, koja nudi sve bitne funkcije bez potrebe za daljinskim.

   Što se daljinskog koji dolazi uz TV tiče, u pitanju je model koji smo viđali i na prethodno testiranom Grundig TV-u, specifičnog ali zgodnog bumerang oblika, sa interesantno rešenim tasterima za promenu kanala i jačine zvuka i sa generalno vrlo dobrim tasterima kratkog hoda i jasnog klika i mnoštvom prečica za sve bitne funkcije.

   Grundig GHU 8590 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Grundig GHU 8590 je za cenovni rang kome pripada, a u pitanju je oko 425€ za 50” i 510€ za 55” verziju, veoma dobro zaokružen TV bez nekih značajnih mana. Vrlo dobra slika sa visokim kontrastom, Quantum Dot alternativom i MEMC-om, sasvim solidan zvuk, kao i lepo ispolirana verzija Android platforme su ono što će korisnicima biti i najbitnije u svakodnevnom korišćenju.

   Zamerki ima, najpre u vidu uniformnosti panela i 3D performansi, ali one svakako nisu dovoljne da pokvare utisak, pogotovo kada se u obzir uzme cena uređaja i klasa kojoj pripada. Grundig očigledno nastavlja uzlaznim putem, pa je i ovaj model u svakom segmentu makar malo unapređen u odnosu na prethodne, što je lepo videti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra