Xiaomi Mi Smart Projector 2 test - Velika slika u malom pakovanju

Xiaomi Mi Smart Projector 2 test - Velika slika u malom pakovanju

Xiaomi Mi Smart Projector 2 je minijaturan, ali izuzetno sposoban projektor. Šta je sve Xiaomi upakovao u ovako mali uređaj, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Xiaomi Mi Smart Projector 2 je izuzetno praktičan uređaj kome je lako naći upotrebu, bilo da želite da pogledate neki film predveče, slušate muziku, ili ga koristite kao prenosni Android računar. Prosto je neverovatno šta je sve Xiaomi uspeo da spakuje u ovako malo kućište projektora, pa je on stanju da radi puno toga i možemo reći da se ukupno u svemu snalazi dosta dobro, za jedan kompaktni prenosni uređaj – čak i odlično.

   Xiaomi Mi Smart Projector 2 test – Velika slika u malom pakovanju

   Pozitivne ocene

   • Kompaktne dimenzije
   • Automatsko podešavanje fokusa i geometrije
   • Odličan zvuk
   • Android

   Negativne ocene

   • Full HD rezolucija
   • Visok input lag

   Veoma praktičan uređaj koji nudi mnoštvo scenarija upotrebe i može uvek biti koristan.

   Da li ste nekada razmišljali o tome šta je zapravo svrha sve ove tehnike kojom smo svakodnevno okruženi? Pesimisti među nama će verovatno reći da nas otuđuje od stvarnosti i okupira nam pažnju, donekle biti i u pravu, ali kao i sve drugo, nije do stvari nego do toga kako je i za šta neko koristi. Uostalom i čekićem možete da zakucavate eksere, ali i da se udarite po prstu – nije do alata nego do majstora.

   Elem, ono za šta je neko pametan smislio sve te uređaje je da nam olakšaju neke svakodnevne stvari, od međusobne komunikacije, obavljanja poslova, do zabave.
   I kako vreme odmiče, a tehnika napreduje, trend je da se uređaji učine sve dostupnijim korisnicima u svakom trenutku, kako vam ne bi oni određivali kako ćete ih, kada i gde koristiti, već da vam jednostavno budu na raspolaganju kada su vam potrebni.

   Ovakav trend viđamo u mnogim segmentima, najpre naravno u mobilnim telefonima koji nam često menjaju sve od računara, TV-a, fotoaparata i još koječega, a ponekad ih eto koristimo i za razgovor. Tu su i sve popularniji prenosni zvučnici, koji zahvaljujući svom formatu mogu biti višestruko korisni, čak i u nekim situacijama u kojima to ranije nije bilo praktično ili izvodljivo.

   Zašto sve ovo pričamo? Zato što nam se danas na testu našao jedan vrlo interesantan prenosni uređaj koji takođe ispunjava mnoštvo uloga, pa i neke koje do sada nismo imali prilike da sretnemo u ovom formatu. U pitanju je Xiaomi Smart Projector 2, vrlo kompaktan minijaturni projektor koji zahvaljujući pametnom dizajnu i nekim korisnim dodacima za koje ne znamo kako su uopšte i stali unutra, čini jedan vrlo praktičan uređaj i dosta van okvira onoga što očekujemo od jednog projektora.

   Ovo je ujedno i Full HD projektor i Android TV Box i pametni zvučnik i sve to u samo 15x15x11.5cm – dakle otprilike kao neki omanji Bluetooth zvučnik, ali neuporedivo sposobnije i korisnije. Zahvaljujući malim dimenzijama, može se postaviti na stočić, policu, stolicu, krevet, bukvalno bilo gde po kući, ali i spakovati u torbu ili ranac i poneti kod prijatelja, pa i negde u prirodu ako imate odgovarajuće napajanje. Dakle 10W zvuka i slika do 200” koji staju na dlan, priznaćete – interesantno.

   Xiaomi Mi Smart Projector 2 – Dizajn

   Sam uređaj je izrađen od bele plastike, sa elegantno zaobljenim ivicama i estetski je vrlo lepo dizajniran, u sličnom stilu poput nekih Xiaomi kućnih aparata, npr. popularnih prečišćivača vazduha. Na donjoj polovini oba boka i gornjoj polovini zadnje strane su tu otvori za ventilaciju, pri čemu se na boku uvlači svež, a na zadnjoj strani izbacuje tek mlak vazduh, pa bez problema možete držati ruku na njemu.

   Donja polovina zadnje strane je rezervisana za konektore i tu zatičemo samo esencijalno – konektor za napajanje putem eksternog adaptera malo većeg od onog za mobilni telefon, 3.5mm izlaz za slušalice, USB 2.0 port i jedan HDMI koji će s obzirom na SMART mogućnosti najpre služiti za povezivanje konzola radi igranja u velikom formatu. Istina, input lag je relativno visok sa nešto preko 100ms, ali ok, za casual igre može da prođe.

   Na gornjoj strani uređaja se nalazi samo taster za uključivanje, dok su na donjoj tu četiri gumene stopice protiv klizanja, kao i navoj za montažu na stativ, identičan kao onaj na fotoaparatima. Prednja strana projektora je jedini deo koji odudara od bele teme i prekrivena je tamnosivom tkaninom koja je lep kontrast u odnosu na ostatak uređaja. Na njoj su samo dva otvora, jedan u gornjem desnom uglu za objektiv i jedan na sredini donjeg dela koji podseća na prednju kameru na mobilnim telefonima.

   Fokus i geometrija

   Primetićete da nema uobičajenih pomagala i slajdera za podešavanje fokusa, a razlog je upravo pomenuti drugi otvor koji krije kameru za autofokus koja je jedna od najboljih stvari u vezi ovog uređaja kada je njegova praktičnost u pitanju.

   Naime, sve od podešavanja fokusa do podešavanja geometrije se obavlja potpuno automatski, što će svako ko je nekada koristio projektore kod kojih se to radi manuelno umesti da ceni. Mi Smart Projector 2 je opremljen žiroskopom koji detektuje promenu pozicije, bilo da projektor pomerite, nagnete ili okrenete i automatski aktivira test patern na tački projekcije koji kamera očita, a projektor proračuna odgovarajuću geometriju i automatski je primeni.

   Ovo bi bila korisna stvar kod bilo kog projektora, a naročito kod ovakvog, koji je “projektovan” da bude prenosan i podrazumeva često pomeranje. Sve dok baš ne preterate sa uglom, projektor će uredno prikazati ravnu sliku, pa ne zahteva previše pažnje pri postavljanju – za manje od minuta ste spremni da nešto gledate, gde god ga stavili, a možete ga okenuti čak i na stranu ako volite da gledate iz bočno-ležećeg položaja.

   Projekcija i kvalitet slike

   Što se sistema projekcije tiče, u pitanju je LED izvor svetla i DLP tehnologija, a moram priznati da je ovo prvi model na kome nisam uočio glavnu manu DLP modela u vidu efekta duge, možda i zbog korišćenja dodatnog plavog kanala, pored tri standardna RGB, koji je tu da pojača osvetljenje i reprodukciju boja. Jačina osvetljenja je deklarisana na 500 ANSI lumena i to je ujedno i najslabija tačka ovog modela, iako i očekivana s obzirom na male dimenzije.

   Projektor je dovoljno jak da prikaže lepu sliku u mraku ili polumraku, ali u osvetljenoj prostoriji je ipak ograničen, pa ga možete koristiti npr. za neku prezentaciju s nogu, ali ne očekujte previše kontrasta u tom slučaju. U relativnom mraku su kontrast i reprodukcija boja vrlo korektni i sasvim se lepo može uživati u nekom filmu bez osećaja da nešto propuštate.

   Veličina projektovane slike može biti u opsegu od 40 do 200”, odnosno od oko metar do čak 5 metara po dijagonali, ali je optimalan opseg između 60 i 120”, odnosno do oko 3m. Po našem iskustvu, projekcija izgleda dobro i na manjim dijagonalama, odnosno vrlo blizu zida, a na velikim projekcijama fokus i nije problem, jer Full HD rezolucija postaje ograničavajući faktor.

   Znate već da se mnogi korisnici televizora žale kako 720p kanali izgledaju loše na 55 i 65”, a ovde imamo Full HD na praktično 3x većoj dijagonali. Srećom, priroda projektora je takva da to ne smeta baš toliko koliko bi bio slučaj na TV-u, pa ako baš ne očekujete savršenu sliku od mobilnog projektora i više vas zanima sam film i doživljaj gledanja na velikom formatu, verujemo da ćete biti zadovoljni.

   Što se tiče nekih dodatnih stvari po pitanju slike, procesiranje je bazično i nema MEMC procesiranja kretanja, pa prikaz filmova sa 24 slike u sekundi nije baš glatak kao na MEMC modelima. Takođe, podržano je dekodiranje HDR10 sadržaja ko pustite neki fajl sa USB diska npr. ali će Youtube uvek reprodukovati SDR format, čak i kod videa koji jesu snimani u HDR-u.

   Xiaomi Mi Smart Projector 2 – Zvuk

   Verovatno najprijatnije iznenađenje kada je u pitanju Mi Smart Projector 2 je zvuk, kakav apsolutno nismo očekivali od ovako male kutijice. Kada je tokom testiranja i snimanja gruvao u našem studiju, niko od kolega nije ni pretpostavljao da zvuk potiče od projektora, jer je kvalitet zvuka otprilike na nivou nekog boljeg prenosnog Bluetooth zvučnika ove veličine, a ovo je ipak uređaj kome to nije primarna svrha, već se pored zvučnika nalazi i kompletan projektor i dodatna elektronika.

   Zaista, za to što ovaj uređaj jeste ne da nemamo nikakve zamerke po pitanju zvuka, već on deluje iznenađujuće ubedljivo, sa vrlo pristojnim frekventnim odzivom. Niske frekvencije su relativno ujednačene glasnoće do oko 90Hz, nakon čega ona opada do oko 60Hz, što je ujedno i najniže što je projektor u stanju da reprodukuje, ali je ovo dovoljno da muzika i filmovi zvuče dovoljno ubedljivo i da ne osećate potrebu za nekim eksternim zvučnim rešenjem.

   Što se glasnoće tiče, 2x5W snage je otprilike i realno stanje, što znači da je zvuk dovoljno glasan za prosečnu prostoriju i gledanje sve dok ste na nekoj razumnoj razdaljini od projektora, do nekih 4-5m npr. Što se zvučne slike tiče, ona očekivano nije impresivna jer zvuk ipak potiče iz jedne tačke, ali je implementirano Dolby procesiranje koje bi trebalo poboljšati utisak prostornosti, sa predefinisanim modovima za muziku i filmove i podešavanjima za poboljšanje dijaloga i virtualnog okružujućeg zvuka u User modu, što su ujedno i jedina podešavanja dostupna u meniju.

   Smart mogućnosti – Android OS

   Ono što upotpunjuje ovaj uređaj su njegove SMART mogućnosti, s obzirom da je Xiaomi uz sve pomenuto u kućište uspeo da smesti i Android TV u verziji 9.0 sa sve Chromecastom. Ovo vam omogućuje da gledate Youtube, Netflix ili bilo šta drugo što vam padne napamet, a dostupno je u Google Play Store-u direktno sa projektora bez povezivanja dodatnih uređaja, ali i da npr. pošaljete sliku, video ili zvuk sa mobilnog telefona direktno na projektor putem WiFi mreže.

   Na raspolaganju vam je ogroman broj aplikacija, pa i odličnih Android igara, koje rade korektno na hardveru koji se sastoji od Amlogic Quad Core procesora na 1.4ghz sa Mali-450MP grafikom, 2gb RAM-a i 10GB skladišnog prostora. Putem Bluetooth-a je naravno moguće povezati i gamepade, pa projektor čak može poslužiti i kao kompletna Android konzola.

   Sam interfejs sistema je klasični Android TV sa linijom za instalirane aplikacije i predlozima sadržaja za gledanje sa različitih video servisa, a sva podešavanja su integrisana u standardni meni sa Android podešavanjima. Pristup ovom meniju je i jedina veća zamerka koju imamo, jer da biste promenili bilo šta vezano za sliku i zvuk, neophodno je da se vratite na početni ekran, odete u meni, napravite promenu, pa se vratite u aplikaciju koju ste koristili ili na HDMI ulaz.

   Bilo bi lepo da je na daljincu određen jedan taster za pozivanje menija, ali to nije slučaj, već je daljinski potpuno jednostavan, poput onog koji dolazi uz Mi Box S Android box, sa kvalitetnim, ali malobrojnim tasterima među kojima su oni za podešavanje jačine zvuka, Netflix, pozivanje glavnog ekrana i povratak na prethodni, kao i direkcioni taseri i taster za pozivanje glasovnog asistenta koji naravno radi i na našem jeziku.

   Prisustvo glasovnog asistenta ovom projektoru zapravo dodeljuje i ulogu pametnog zvučnika poput npr. Amazon Echo-a, ali u Google izvedbi, pa je moguće izdavati i komande za kontrolu pametnih uređaja u vašem domu.

   Xiaomi Mi Smart Projector 2 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Xiaomi Smart Projector 2 je jedan izuzetno praktičan uređaj kome je lako naći upotrebu, bilo da želite da pogledate neki film predveče, slušate muziku, ili ga koristite kao prenosni Android računar. U stanju je da radi puno toga i možemo reći da se ukupno u svemu snalazi dosta dobro, za jedan kompaktni prenosni uređaj čak odlično.

   Što se cene tiče, na domaćem tržištu će vas ovaj uređaj koštati oko 70.000 dinara, t.j. nešto ispod 600€, što je korektna cena s obzirom na sve ono što je on u stanju da pruži.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi