20 miliona Mediatek procesora manje zbog Snapdragon 7 čipseta

Mediatek je prinuđen na ozbiljno smanjenje proizvodnje svojih procesora za mobilne telefone zbog boljih karakteristika Qualcomm Snapdragon 7 serije

20 miliona Mediatek procesora manje zbog Snapdragon 7 čipseta

Poslednjih meseci na tržištu pametnih telefona su debitovali Redmi i Realme noviteti, sa kojima je ujedno predstavljen Snapdragon 7+ Gen2 procesor. On zapravo predstavlja tačku koja je donela preokret na tržištu “mejnstrim” modela, izlaskom Snapdragon 7 serije čipsetova koji su napravili dar-mar u ovom delu tržišta mobilnih uređaja. Novi Qualcomm procesor se smatra mnogo jačim u svim aspektima rada od MediaTek Dimensity 8 serije.

Štaviše, aktuelna Redmi i Realme cenovna strategija, dovela je do pada cena na nivo od 290 USD nakon predstavljanja novih uređaja, što je izvršilo pritisak na druge proizvođače čipova za pametne telefone. To se posebno loše odrazilo na MediaTek i njegove procesore.

Insajderi iz ovog dela industrije, otkrili su da se Snapdragon 7+ Gen2 direktno takmičio sa MediaTek procesorima u mnogim slučajevima, što je dovelo do toga da kompanije kao što su OPPO, Vivo i Xiaomi zaustave mnoge projekte na novim telefonima u kojima je bio uključen MediaTek čipset. Ovo je dovelo do toga da MediaTek obustavi proizvodnju više od 40.000 komada 4nm silicijumskih diskova iz kojih se dobijaju Dimensity 8000 i Dimensity 9000 procesori za mobilne telefone, što je ekvivalentno više od 20 miliona čipsetova koji se koriste u proizvodnji mobilnih telefona, prenosi sparrowsnews.

Snapdragon 7 je nadmoćan u odnosu na konkurenciju

Iako brzina i snaga Snapdragon 7+ Gen2 procesora mogu biti odlučujući faktor, to svakako nije jedini razlog pada i trenutnih problema kompanije MediaTek. Tržišna reputacija Qualcomm i Snapdragon brendova je itekako jaka, a mnogi proizvođači mobilnih telefona su aktivniji u ažuriranju za Snapdragon čipove. Uobičajeni stereotip koji prati MediaTek proizvoide je da po pravilnu kasne sa tehničkim inovacijama i da su slabiji u mnogim aspekatima rada.

Na primer, dok je OnePlus Ace 2V opremljen vodećim MediaTek Dimensity 9000 čipsetom, dotle Redmi Note12 Turbo sa Snapdragon 7+ Gen2 je nadmašio OnePlus Ace 2V u pogledu brzine isporučenih kadrova i prosečne potrošnje energije. Dakle u dva možda i najvažnija aspekta rada mobilnog telefona.

Redmi i Realme agresivna strategija cena sa telefonima koji koriste Snapdragon 7+ Gen2 procesor, poremetila je tržište pametnih telefona, primoravajući druge kompanije da preispitaju svoj pristup. Iako je ovakva razvoj situacije u velikoj meri negativno uticao na MediaTek, ova kompanija i dalje ima potencijal da se takmiči i inovira na tržištu.

Biće zanimljivo videti kako će se tržište razvijati u narednim mesecima i godinama i koje kompanije će se etablirati kao lideri u industriji. Jedno je sigurno: tržište pametnih telefona je veoma konkurentno i kompanije moraju biti u stanju da se prilagode najnovijim trendovima kako bi ostale relevantne u ovom delu industrije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Cineman

    Ostaće na kraju samo Qualcomm.
    Samsung još ne zna šta da radi sa Exynos, ali već duže vreme ne idu u dobrom smeru.

  2. Samsung ne odustaje od ARMa. Trenutno brendiranje (Exynos) će uskoro doživjeti rebrending.

    Slično smo vidjeli kod TouchWiza.

    Što se tiče Mediateka iznenadio ih je Qualcom sa cijenom. Moraće dublje da zakopaju u jeftine procesore.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi