Apple produžava licencu za Qualcomm 5G modem, i dalje ima problema u internom razvoju

Tokom sastanka o svom prvom finansijskom izveštaju 2024. kompanija Qualcomm rekla je da Apple produžava licencu za Quaclomm 5G modem do marta 2027.

Apple produžava licencu za Qualcomm 5G modem, i dalje ima problema u internom razvoju

Ova odluka dolazi nakon što je prethodno produženje licenciranja trajalo do 2026. godine, s obzirom na tehničke izazove koje je Apple morao da prevaziđe u razvoju svog internog 5G modema. Tokom sastanka o svom prvom finansijskom izveštaju u 2024. godini, Qualcomm je izjavio da  Apple produžava licencu o patentu za njegov 5G modem do 2027. godine. Ova odluka sugeriše da je Apple i dalje suočen sa određenim izazovima u dizajniranju sopstvenog modela, što je prvi put najavljeno pre dve godine, prenosi Mac Rumors.

Izvršni direktor kompanije Qualcomm Kristijano Amon, potvrdio je ovu vest tokom intervjua za CNBC, gde je izjavio da je „veoma zadovoljan odnosom sa kompanijom Apple i da će nastaviti isporuku 5G modema”. Međutim, Apple još nije zvanično komentarisao ovu vest.

U prošloj godini, Apple je već dva puta odlagao svoj interni razvoj 5G modema, prvo do kraja 2025,  a zatim i do 2026. godine. Kompanija je prvobitno planirala da uvede ovaj čip u iPhone SE telefon tokom proleća 2025. godine, ali nije uspela da ispoštuje zadate rokove. Ova odlaganja su rezultat tehničkih izazova koji uključuju sporije performanse, pregrevanje i veličinu čipa koji zauzima znatan deo prostora unutar iPhone uređaja.

Iako Apple ima dugoročne planove za 6G čipove, očigledno je da kompanija i dalje želi da razvija konkurentan 5G modem kako bi smanjila zavisnost od spoljnih dobavljača. Ceo ovaj poduhvat više liči na „trku u naoružanju” za mobilni SoC modem, gde je Qualcomm dominantni dobavljač.

Apple produžava licencu iako je svoj projekat pokrenuo još 2018.

Modem-projekat kompanije Apple je pokrenuo Tim Kuk 2018. godine, kako bi smanjio zavisnost od spoljnih dobavljača. To bi donelo uštedu, jer je kompanija Apple platila više od 7,2 milijarde dolara kompaniji Qualcomm 2022. godine.

Tada je Apple počeo da angažuje inženjere za projekat Sinope, nakon što se susreo sa izazovima sporih performansi, pregrevanja i veličine čipa. U septembru mesecu 2023. godine kompanija je odlučila da ipak odloži svoje planove i još jednom produži ugovor sa kompanijom Qualcomm.

Naparaviti dizajn sopstvenog čipa je izuzetno komplikovano, čak i za Apple koji ima odličan dizajnerski tim i infrastrukturu. Ipak, sa takvim ambicioznim planovima Apple nije prvi u industriji mobilnih telefona.

Samsung pravi sopstveni mobilni SoC od 2010. godine, nedavno je lansirao i Galaxy S24 seriju telefona, čiji S24 i S24 Plus modeli koriste Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čip za varijante koje se prodaju u SAD i Kanadi, dok ostali deo sveta ima varijantu sa Samsung Exynos 2400 čipsetom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi