Ashton Kutcher uzbunio Hollywood izjavom da će AI filmove učiniti boljim

Ashton Kutcher je izazvao burnu reakciju industrije zabave sugerišući da AI može zameniti tradicionalne filmske procese. Tokom razgovora s Ericom Schmidtom, Kutcher je tvrdio da bi AI mogao revolucionizovati Hollywood

Ashton Kutcher uzbunio Hollywood izjavom da će AI filmove učiniti boljim

Glumac i preduzetnik Ashton Kutcher ponovo se našao u nevolji nakon što je sugerisao da bi se AI jednog dana mogao koristiti za stvaranje holivudskih filmova bez potrebe za studijima, glumcima ili ekipom.

Kutcherovi komentari su usledili tokom razgovora na pozornici sa bivšim izvršnim direktorom Google-a Ericom Schmidtom na Berggruen Institute Think Tank-u u Los Angelesu, Kalifornija, prošle nedelje. Video isečak iz razgovora je od tada postavljen kao privatan i više nije vidljiv na YouTube-u.

Suosnivač Schmidt Futures je pitao Kutchera šta budućnost donosi za Hollywood u eri AI. Kao odgovor, Kutcher je postavio pitanje zašto bi, kada su dostupni alati poput Sora AI, filmski stvaralac prolazio kroz poteškoće snimanja na lokaciji.

“Zašto biste išli i snimali uvodni kadar kuće u televizijskoj emisiji kada biste mogli jednostavno kreirati taj kadar za 100 dolara? Odlazak i snimanje bi vas koštalo hiljade dolara,” rekao je Kutcher, prema izveštaju Variety-a. “Akcione scene u kojima skačem sa ove zgrade, ne morate imati kaskadera koji će to učiniti, mogli biste to jednostavno generisati.”

U februaru, OpenAI je predstavio svoj Sora AI model koji koristi tekstualne upute za stvaranje jednominutnih, visokokvalitetnih video zapisa. Sora je trenutno u zatvorenoj beta verziji koja se koristi samo po pozivnici, ali Kutcher je rekao da je imao rani pristup.

AI će zameniti Hollywood i glumce, tvrdi Ashton Kutcher

Kutcher je otišao dalje, sugerišući da bi kreatori sadržaja mogli koristiti AI model za stvaranje sopstvenih filmova koristeći sadržaj koji pronađu na internetu – zanemarujući očigledne implikacije na autorska prava i intelektualnu svojinu njegovog predloga.

“Unosite kadar koji želite da vidite ili scenu koju želite da vidite, trailer koji želite da gledate i on to stvara,” rekao je Kutcher, dodajući da bi to dovelo do proliferacije novog sadržaja.

Taj talas novog, AI-om olakšanog sadržaja, rekao je Kutcher, promenio bi paradigmu kako se filmovi prave i kako se meri uspeh.

“Standard će morati da se podigne, jer zašto biste gledali moj film kada možete gledati svoj film?” rekao je.

Njegove kolege iz industrije zabave su se snažno usprotivile na društvenim mrežama.

“Čak ni AI ne bi mogao napraviti film u kojem je Ashton Kutcher dobar glumac,” napisao je komičar i glumac Gianmarco Soresi na Twitteru.

Zašto biste gledali moj film kada možete gledati svoj film?

Mnogi kritičari su istakli da je Kutcher suosnivač investicionog fonda fokusiranog na AI i da njegovi komentari očigledno podržavaju disruptivnu tehnologiju, a ne industriju koja je u problemu.

“Činjenica da Ashton Kutcher ima firmu rizičnog kapitala koja trenutno ulaže u AI je trebalo da bude otkrivena,” tvitovala je Alice Herring, članica The Animation Guild u Hollywoodu. “On ne govori kao filmski stvaralac (jer nikada nije bio reditelj, direktor fotografije, pisac ili montažer), govori kao prodavac za investicije.”

Kutcher je odgovorio na reakciju kasno u četvrtak, objavivši na Twitteru da ne misli “da će AI zameniti filmsku industriju ili kreativne umetnosti.”

“To je neverovatan alat sa kojim treba da naučimo da radimo kako bismo postali plodniji i efikasniji kao [umetnici],” napisao je. “Pretvaranje da ne postoji će biti katastrofalno.”

Kutcher je nedavno izazvao kontroverzu zbog drugog tehnološkog projekta koji je pokrenuo sa suprugom i koleginicom Milom Kunis.

To je neverovatan alat sa kojim treba da naučimo da radimo

“Ako se pitate da li je Ashton Kutcher takođe nasedao na Metaverse, kripto i NFT-ove… da. Odgovor je da,” napisao je Lincoln Michel, autor knjige “The Body Scout,” referišući se na Kutcher i Kunisov Stoner Cats NFT projekat.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Stoner Cats je još uvek u limbu nakon što je produkcija dobila obaveštenje od američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) da je prekršila savezne zakone o hartijama od vrednosti kada je prodala NFT propusnice za gledanje emisije u septembru. Savezni regulator je kaznio projekat Stoner Cats kaznom od milion dolara.

U 2023. godini, članovi sindikata Writers Guild of America (WGA) i Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) izašli su na linije štrajka nakon što su pregovori sa Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) propali zbog mnoštva pitanja, uključujući upotrebu generativnog AI u filmskim i televizijskim produkcijama.

Štrajk je trajao više od šest meseci pre nego što su pregovori o kolektivnom ugovoru rešeni u septembru. “U ugovoru vrednom preko milijardu dolara, postigli smo dogovor izvanrednog obima koji uključuje ‘iznad standarda’ povećanje minimalne kompenzacije, bez presedana odredbe za pristanak i kompenzaciju koje će zaštititi članove od pretnje AI-a,” napisao je SAG-AFTRA na Twitteru, a prenosi Decrypt.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Der Schnitter

    Čovek izašao napokon iz ormara i shvatio kolika je truba od glumca i da bi ga AI u nekoj meri učinila zanimljivijim.
    Za Vila Ferela se ne postavlja pitanje. Njega je trebalo zameniti još juče.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi