Čak i kineski Foxconn beži iz Kine

Jedan od najvećih proizvođača Apple uređaja, kineska kompanija Foxconn sa najvećim brojem fabrika lociranim na Tajvanu planira smanjenje zavisnosti od Kine.

Čak i kineski Foxconn beži iz Kine

Aktuelni rat čipova koji se odvija između SAD i Kine direktno pogađa velike proizvođače poluprovodnika, i fabrike koje se bave proizvodnjom. Jedan od najvećih proizvođača na svetu, kompanija Foxconn ima većinu svojih fabrika na Tajvanu, iako su vlasnici iz Kine.

Prema novim informacijama, Foxconn već radi na planovima da smanji zavisnost od matične zemlje kako bi omogućila diversifikovanu proizvodnju u budućnosti, piše AppleInsider.

Foxconn, koji je glavni Apple glavni proizvođač iPhone telefona, nalazi se na Tajvanu, ali je u vlasništvu kineske firme Hon Hai Precision Industry Co. Nakon objavljivanja svojih poslovnih rezultata u četvrtom kvartalu, gde je zabeležen pad profita, kompanija kaže da radi na širenju svojih pogona, ali dalje od Kine.

Wall Street Journal kaže da Foxconn trenutno 70% od svojih prihoda ostvaruje iz Kine, ali je predsedavajući Jang Liu rekao da planira da udeo prihoda izvan zemlje nastavi da raste.

Diverzifikacija je pragmatična i predvidljiva neophodnost. Istina je da radno intenzivne industrije prelaze u zemlje sa niskim BDP-om

Jang Liu, CEO Hon Hai Precision Industry (Foxconn)

Dok tehnološki giganti iz SAD rade na tome da delimično napuste Kinu, kako bi okončale svoje preterano oslanjanje na jednu zemlju. Dodajte tome i stalne trgovinske tenzije između SAD i Kine i jasno vam je da celokupna atmosfera ne deluje povoljno iz poslovne perspektive.

Wall Street Journal dodaje da je tokom Foxconn izveštaja o zaradama u četvrtom kvartalu, Liu objasnio da će rastuće ekonomije sa radno intenzivnim industrijama periodično doživljavati transfere posla. Navodno je opisao kako se proizvodnja preselila iz SAD u Japan, zatim na Tajvan, a nedavno i u kontinentalnu Kinu.

“Zemlje sa visokim BDP-om moraju unaprediti svoje industrije kako bi podržale održivi razvoj društva sa visokim BDP-om”, nastavio je on.

Foxconn je već najavio da će fabrika za proizvodnju iPhone telefona vredna 700 miliona dolara biti izgrađena u Indiji, a uloženo je 300 miliona dolara na zakup postrojenja u Vijetnamu. Uprkos najavama, krajem prošlog meseca najavljeno je da Foxconn širi svoje proizvodne pogone i u Kini, blizu postojećih iPhone fabrika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Malo ste pobrkali.
    Foxconn je Tajvanska kompanija, a većina fabrika im je u Kini.

  2. Maximuss

    Malo ste pobrkali.
    Foxconn je Tajvanska kompanija, a većina fabrika im je u Kini.

    Malo je komplikovanije od toga, jer su stvari isprepletane, ali Hong Hai je kineska kompanija, koja vrlo redovno dobija podsticaj od vlade NR Kine za razvoj ;)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi