Figure AI privlači velike igrače – Bezos, Nvidia i Intel ulažu milione u startap za AI humanoidne robote

Intel, Nvidia i Džef Bezos investiraju veliki novac u startap Figure AI koji će se baviti stvaranjem humanoidnih robota sa veštačkom inteligencijom

Figure AI privlači velike igrače – Bezos, Nvidia i Intel ulažu milione u startap za AI humanoidne robote

Startap kompanija specijalizovana za razvoj humanoidnih robota sa veštačkom inteligencijom Figure AI nedavno je privukla značajno finansijsko interesovanje, pošto u nju ulažu Nvidia, čelnik kompanije Amazon Džef Bezos, Intel i drugi. Sa ukupnim prikupljenim sredstvima od oko 675 miliona dolara, kompanija procenjuje svoju vrednost na približno dve milijarde dolara pre ove investicije, izveštava Bloomberg.

Među ključnim investitorima su Microsoft, čiji je doprinos u investiciji 95 miliona dolara, Nvidia i fond povezan sa kompanijom Amazon, svaki sa pojedinačnim ulaganjem od po 50 miliona. Džef Bezos je takođe istakao svoju pojedinačnu zainteresovanost i obavezao se na investiciju od 100 miliona dolara putem svog fonda Explore Investments.

Startup Figure AI ima ambiciozan cilj da unapredi mogućnost  spajanja veštačke inteligencije i robotike, pogotovo na poslovima u skladištima širom sveta. Njihovog autonomnog robota, poznatog kao Figure 01, pokreće veštačka inteligencija i sposoban je za učenje i obavljanje raznovrsnih zadataka u skladištima.

Ostali značajni investitori  u kompaniju uključuju Intel Corp. ogranak takozvanog rizičnog kapitala sa ulaganjem od 25 miliona, LG Innotek sa osam i po miliona i Samsung investicione grupacije sa obavezom od pet miliona miliona dolara. Ovi ulagači naglašavaju „sveprisutno” interesovanje za potencijal razvoja humanoidnih robota sa veštačkom inteligencijom.

Krugu finansiranja pridružuju se i značajna imena u oblasti rizičnog kapitala, uključujući Parkway Venture Capital sa investicijom od 100 million dolara, kao i Aling Ventures sa 90 miliona. Open AI, tvorac ChatGPT bota, takođe doprinosi sa „skromnih” 5 miliona dolara i tako potvrđuje svoje ranije interesovanje za Figure AI.

Startap je prvobitno tražio 500 miliona dolara u investicijama, a prva runda finansiranja  premašila je očekivanja. Verovatno zahvaljujući ranoj podršci kompanija Microsoft i OpenAI, što je doprinelo privlačenju pažnje i drugih investitora na projekat.

Trend razvoja humanoidnih robota sa AI nije usamljen i jedinstven na globalnom nivou, s obzirom da i druge kompanije, poput 1X Technologies, Sanctuary AI i kompanija Tesla takođe rade na razvoju humanoidnih robota. Finansijski uspeh Figure AI sada dodatno potvrđuje rastuću potražnju za robotima sposobnim za obavljanje kompleksnih zadataka, suočavajući se sa izazovima savremenog tržišta rada.

Na taj način, C-3PO sa svojim drugom R2D2 dobija konkurenciju, ali ovaj put stvarnu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi