Mačke i psi zajedno: Intel nudi proizvodnju čipova zakletim rivalima AMD i Nvidia

Direktor kompanije Intel Pat Gelsinger otvorio je vrata da „mačke i psi“ žive i rade zajedno, pošto se nada da će u budućnosti praviti čipove za AMD i Nvidia

Mačke i psi zajedno: Intel nudi proizvodnju čipova zakletim rivalima AMD i Nvidia

U tehnološkom svetu, velike kompanije su kao mačke i psi u životinjskom – ne vole se i ne sarađuju baš mnogo, ali to ponekad ume i da se promeni. Vrata za takvu promenu otvorio je izvršni direktor kompanije Intel Pat Gelsinger izjavivši da se kompanija nada da će praviti čipove za svoje dugogodišnje konkurente. Tako, Intel nudi proizvodnju čipova i kompanijama AMD i Nvidia u budućnosti jer želi da bude poluprovodnička fabrička sila, rekao je Gelsinger u intervjuu za Tom’s Hardware.

Intel Foundry, odnosno sektor za proizvodnju čipova neće samo praviti čipove za eksterne kupce koristeći najvrednije proizvodne tehnologije kompanije, već i pun asortiman svoje intelektualne svojine, uključujući i sopstvenu naprednu tehnologiju pakovanja.

To postavlja pitanje kako će kompanija nositi sa konkurentima koji koriste sopstvenu tehnologiju, odnosno arhitekturu procesora, jer ona možda nadmašuje interne timove kompanije Intel kada je u pitanju dizajn čipova. Iako Gelsinger nije odgovorio na celo pitanje, dao je dosta drugih informacija koje treba uzeti u obzir.

Postoje Intel proizvodi i Intel foundry (prim. aut. Intel sektor za proizvodnju čipova). Postoji čista linija između njih, i kao što sam rekao na poslednjoj konferenciji za prihode, imaćemo posebnu pravni entitet za Intel foundry ove godine“, objašnjava Gelsinger. “Počećemo da objavljujemo zasebne finansijske podatke vezane za to u budućnosti. I cilj tima za proizvodnju čipova je jednostavan: Ispuniti. Fabrike. Isporučiti ih najširem skupu klijenata na planeti.”

Kaže Gelsinger sugerišući da Intel u stvari želi da postane poluprovodnička sila kada je u pitanju proizvodnja i dodaje da se nada da će to u budućnosti uključiti klijente: „Jensena, Kristijana, Sundara, Satiju (koji je već uključen) i Lisu Su“, odnosno čelnike kompanija: Nvidia, Qualcomm, Google, Microsoft i AMD, redom.

Ako želimo da budemo zapadna fabrika za ceo svet u velikom obimu, ne možemo da diskriminišemo bilo koga ko u tome učestvuje…Naša vrata i alati su širom otvoreni za industriju“, ističe čelnik kompanije Intel.

On još kaže da će u ovom smislu tehnologije koje i dalje razvijaju biti dostupne konkurenciji, kao što je Clearwater Forest, ali i druge tehnologije kao što je Intel 3 bazni čip, Intel 18A proces, mogućnost rešavanja mnogih CoWoS/Foveros problema uz EMIB i hibridno povezivanje.

To će postati set sredstava koji će koristiti tim fabrike. Dakle, jasno je da koristim intelektualnu svojinu svog tima za proizvode i u poslu sa proizvodnjom“, objašnjava srastanje dva sektora kompanije.

On dodaje da tu naravno može biti slučajeva i kada neki klijent kaže „hej, ne sviđa mi se neki od tipova Intel dizajna, ali želim proizvodnju sa drugačijim čipletom koji ja dizajniram“, ali da će oni i u takvom slučaju reći da, i pristati na saradnju.

Želja Gelsingera da ponudi svoje usluge svima dolazi u trenutku kada Intel deluje kao da je na putu da povrati vođstvo u proizvodnim tehnologijama nad tajvanskim proizvođačem TSMC sledeće godine. Sa ciljem o implementaciji pet proizvodnih procesa u četiri godine koji je skoro završen, novi Intel sigurno ne liči mnogo na onaj od pre nekoliko godina, koji je ispaštao zbog svojih grešaka na 10 nm proizvodnom procesu, gubeći tako, svoju nekada veliku krunu na ovom tržištu u korist trenutno najsupešnijeg proizvođača čipova TSMC.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi