Intel će praviti predstojeći Microsoft prilagođeni čip, ali ga nećemo videti uskoro

Intel će koristiti svoj najnoviji 18A, odnosno 1,8 nm proizvodni proces kako bi pravio predstojeći Microsoft prilagođeni čip, ali verovatno ne pre 2025. godine

Intel će praviti predstojeći Microsoft prilagođeni čip, ali ga nećemo videti uskoro

Relativno novo fabričko odeljenje kompanije Intel, ranije poznato kao Intel Foundry Services dobilo je značajnu poružbinu od velikog tehnološkog imena. Izvršni direktor kompanije Microsoft Satia Nadela najavio je da će „njegova“ kompanija koristiti Intel 18A (1,8 nm) proizvodni proces za dizajn svog predstojećeg prilagođenog čipa, prenosi više američkih medija. Međutim, s obzirom na planove proizvodnje kompanije Intel, najverovatnije je da Microsoft prilagođeni čip ipak nećemo videti pre 2025. godine.

Iako nijedna od dve, sada partnerske kompanije, nije otkrila prirodu ovog prilagođenog silicijuma, Microsoft je prošlog novembra predstavio svoj Azure Maia AI akcelerator i Azure Cobalt 100 CPU serverske čipove, uz najavu da će oni biti lansirani u „ranim“ ovogodišnjim mesecima. Cilj ovih čipova je da kompanija unapredi svoje AI usluge.

Cobalt 100 zasniva se na Arm arhitekturi, a Intel je baš od aprila prošle godine optimizovao svoj 18A proces proizvodnje za Arm dizajn, pa postoji velika šansa da će ova saradnja dovesti do sledeće generacije Cobalt CPU-a.

Osim uobičajenih poboljšanja u efikasnosti, u skladu sa smanjenjem proizvodnog procesa na manje nanometara, Intel 18A takođe nudi „prvo industrijsko rešenje za napajanje zadnje strane“. Ono, prema sajtu IEEE Spectrum, odvaja sloj interkonekcije za napajanja od sloja međusobnog povezivanja podataka na vrhu i pomera prvi ispod silicijumske podloge. To navodno omogućava poboljšanu regulaciju napona i niži otpor, što dalje pruža bržu logiku i i manju potrošnju energije, posebno kada se primeni na 3D strukturi.

Direktor ove kompanije Pat Gelsinger podelio je u finansijskom izveštaju da očekuje da će 18A proces biti spreman za proizvodnju u drugoj polovini ove godine. S obzirom na to da Intel procesori zasnovani na ovom procesu neće stići do 2025, najverovatnije je da je sličan vremenski okvir u pitanju i za Microsoft prilagođeni čip.

Uz to, na Intel događaju održanom danas, dirketor kompanije objavio je i proširenu mapu procesa Intel Foundry tehnologije, koja sadrži i novi 14A (1,4 nm) proces izrade čipova, koji će biti ostvaren zahvaljujući ASML „High-NA EUV“ litografskim mašinama. Skok na 14A proizvodni proces, može da pomogne kompaniji da nadoknadi zaostatak koji je napravio nakon kasnog usvajanja EUV (ekstremno ultraljubičaste) litografije za svoj Intel 4 (7 nm) proizvodi proces, piše AnandTech. Međutim, proizvodnja na ovom naprednom procesu neće početi još bar pre kraja 2026. godine.

Intel Foundry ogranak kompanije je ideja Pata Gelsingera koji je pokrenuo ove odeljenje odmah nakon što je preuzeo funkciju izvršnog  direktora kompanije u februara 2021. To je bio deo njegovog plana da Intel suprotstavi poznatih imena na tržištu proizvodnje čipova kao što su TSMC i Samsung. Pre kompanije Microsoft, lista klijenata fabrike ove kompanije uključila je i diznajere čipova kao što su MediaTek, Qualcomm i Amazon.

Sve ovo bi trebalo da pomogne kompaniji da ostvari svoj cilj i postane „drugi najveći eksterni proizvođač čipova do 2030. godine“, kada su u pitanjnu prihodi od same proizvodnje, što Intel smatra ostvarivim možda već i ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi