I Samsung i TSMC planiraju proizvodnju 2 nm čipova u svojim matičnim zemljama

Vodeći proizvođači čipova, Samsung i TSMC imaju spremne planove za proizvodnju 2 nm čipova, ali u svojim zemljama, iakograde fabrike u drugim državama

I Samsung i TSMC planiraju proizvodnju 2 nm čipova u svojim matičnim zemljama

Proizvođači čipova iz Južne Koreje i sa Tajvana, kompanije Samsung i TSMC ozbiljno planiraju korak napred u proizvodnji 2 nm čipova, ali će ovaj napredni proces proizvodnje ipak zadržati u svojim matičnim zemljama, pišu tamošnji mediji. Iako obe kompanije grade fabrike i u drugim državama sveta, izgleda da će predstojeći najnapredniji proizvodni proces ostati rezervisan za nacionalnu infrastrukturu.

Samsung najavljuje pokretanje proizvodnje u Južnoj Koreji uz impresivno ulaganje od 500 biliona južnokorejskih vona (371 milijarde američkih dolara) do 2047. godine u „mega klaster” fabriku poluprovodnika blizu Seula. Ovo postrojenje trebalo bi da obuhvata čak 13 fabrika i tri istraživačka postrojenja.

Kada je u pitanju TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), i ova kompanija takođe ambiciozno planira izgradnju 2 nm fabrika za proizvodnju čipova i naučnih parkova u Sinču i Kaosjungu na Tajvanu, kao i fabriku u Taičungu koja još čeka odobrenje vlade.

Iako obe kompanije nisu potpuno napustile svoje proizvodne projekte u drugim zemljama, suočavaju se sa ozbiljnim problemima i izazovima zbog sporog napretka. Poznato je da SAD imaju zakone o čipovima i o nauci sa skoro 53 milijarde dolara subvencija, ali isplate iz pomenutog fonda su bile spore. Nedostatak lokalnih talenata takođe pogađa obe kompanije, a lokalni sindikati sprečavaju TSMC da uvozi specijaliste sa Tajvana.

Uprkos tim izazovima, TSMC gradi dve fabrike čipova u Arizoni i one bi trebalo da počnu proizvodnju 4 nm čipova do 2024. godine i 3 nm čipova do 2026. godine. Naravno, pod uslovom izuzeća od daljih zastoja.

Samsung takođe ulaže u sopstvenu fabriku vrednu 17 milijardi dolara u Teksasu od 2021. godine, ali napredak je i ovde spor, a analitičari očekuju da će ovo postrojenje biti fokusirano na proizvodnju 4 nm čipova.

Kako piše GSMArena, širenje proizvodnje čipova sporo napreduje i u drugim područjima, poput Evrope, Japana i Indije koji takođe razmatraju subvencije u proizvodnji poluprovodnika. Iako je napravljen određeni napredak koji je u toku, diversifikacija (stvaranje raznovrsnosti) najnaprednije proizvodnje čipova je definitivno izuzetno težak izazov za industriju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi