TSMC neodlučan u vezi sa izgradnjom nove 1 nm fabrike

Dok pripreme za proizvodnju 2 nm čipova teku, planovi za još napredniji proizvodni proces su zastali jer je TSMC neodlučan po pitanju lokacije gradnje fabrike

TSMC neodlučan u vezi sa izgradnjom nove 1 nm fabrike

Iako i dalje nije krenula masovna proizvodnja naprednih 2 nm čipova, najveći svetski proizvođač poluprovodnika – TSMC, uveliko razmatra gde će napraviti novu fabriku za još napredniji 1 nm, tačnije 1,4 nm proizvodni proces. Ipak, kompanija je naišla na probleme zbog protesta lokalnog stanovništva na Tajvanu i zbog toga je sada TSMC neodlučan kada je u pitanju izgradnja novog postrojenja.

Kompanija je ranije morala da otkaže planove za izgradnju svoje fabrike u 1 nm, odnosno 1,4 nm proizvodnom procesu u gradu Longtan na severu ostrva, jer njegovi stanovnici nisu zadovoljni opcijom preseljenja zarad industrijskog širenja. Sada, TSMC razmišlja da fabriku smesti u načni park Kaosjung, u blizini istoimenog grada, gde bi inače trebalo da se nalazi i 2 nm fabrika ove kompanije, piše azijski medij Udn.

Ovaj naučni park deluje kao dobar kandidat kada je u pitanju lanac snabdevanja, talenata i dostupnosti zemljišta jer već zapošljava oko 2000 ljudi. Međutim, moguće je da će se i stanovnici grada Kaosjung takođe pobuniti kao njihovi sunarodnici sa severa ostrva što pravi dodatne probleme kompaniji. Alternativna opcija u tom slučaju je navodno lokacija u blizini mesta Baošan jer tamo kompanija već vodi svoje poslove, ali problematika kod ove lokacije je količina dostupnog zemljišta i drugih potreba.

Ipak, uz dovoljno posvećenosti i novca, deluje da će TSMC ipak rešiti ovaj problem, jer bi 1 nm proizvodni proces bio ogromna prekretnica za kompaniju, zato što bi time udarila nove temelje u svetskoj poluprovodničkoj industriji.

Kada je u pitanju nova tehnologija, i to uključujući i 2 nm proces, fabrika navodno neće koristiti EUV mašine, odnosno ekstremnu ultraljubičastu litografiju sa optikom od 0,55 numeričkim otvorom, za razliku od svog rivala, kompanije Intel. U nekom trenutku, TSMC moraće da počne da koristi EXE mašine holandske firme ASML sa unapređenom dizajnom optike i znatno bržim vaferima.

To spada u problematiku lokacije novih fabričkih postrojenja jer su takve mašine znatno veće od dosadašnjih, zbog čega će ih biti nemoguće ili barem veoma komplikovano instalirati u postojeće fabrike. Kao rezultat toga, kompaniji će biti potrebne redizajnirane zgrade sposobne za proizvodnju nove generacije čipova. Ipak, kompanija nije htela da daje komentare o problematici sa kojom se trenutno suočava, a informacije dolaze iz industrijskih izvora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi