TSMC planira 1 nm fabriku čipova, ali tajvanski protesti teraju ga da traži novu lokaciju

Iako u opticaju još nema ni 2 nm čipova, već sada TSMC planira 1 nm fabriku čipova, ali zbog protesta tajvanskog stanovništva traži novu lokaciju za postrojenje

TSMC planira 1 nm fabriku čipova, ali tajvanski protesti teraju ga da traži novu lokaciju

Najuspešnija kompanija za proizvodnju čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) saopštila je da neće graditi naprednu fabriku čipova u ruralnom delu severnog Tajvana, nakon što su lokalni stanovnici protestovali jer bi to značilo njihovo preseljenje zarad industrijskog proširenja. Novo postrojenje bi, iz sadašnje perspektive, bilo najbolje na svetu jer već sada TSMC planira 1 nm fabriku čipova, a u svetu još nije ozvaničena ni 2 nm masovna proizvodnja čipova.

TSMC će tako, za traženje lokacije svoje nove fabrike naprednih čipova sarađivati sa administracijom naučnog parka koju vodi vlada „na proceni zemljišta na Tajvanu pogodnog za izgradnju fabrika poluprovodnika“. Međutim, iako je zvanično odustala od prvobitno zamišljene lokacije, kompanija nije pominjala potencijalna alternativna mesta za novo postrojenje.

Informacije o novoj naprednoj 1 nm fabrici i njenoj izgradnji potiču od izveštaja Centralne novinske agencije Tajvana koji datiraju još iz decembra, prenosi Reuters.

Dakle, TSMC velikim koracima ide napred, što govori i činjenica da je njegova 3 nm tehnologija trenutno najnaprednija u masovnoj proizvodnji u svetu, a kompanija pored priprema za 2 nm, već ozbiljno razmišlja i o proizvodnji čipova na tehnologiji jednog nanometra.

Ipak protesti stanovništva uspevaju i da jednu takvu fabriku nateraju da revidira svoje odluke. Tajvanski ministar ekonomije Vang Mei-hua rekao je da će vlada pomoći TSMC posebno kada su u pitanju njegove potrebe za zemljištem, vodom i strujom s obzirom na to da su poluprovodnici jedna od najvažnijih industrija tog ostrva.

Čen Čimai, gradonačelnik grada Kaosjunga na jugu ostrva gde TSMC trenutno gradi fabriku za 2 nm proizvodnju čipova, rekao je da njegov grad ima dovoljno vode, struje i zemlje za više poluprovodničkih fabrika. Novinarima je rekao da su prilike rezervisane „za one koje su spremni“, što deluje kao klasičan potez za skupljanje poena u javnosti. Međutim, to mu baš i neće ići u prilog ukoliko se stanovnici njegovog grada takođe pobune protiv nove TSMC fabrike kao i njihovi sunarodnici iz Longtana, grada sa severa ostrva.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi