TSMC otvara evropsku fabriku čipova zajedno sa još tri kompanije

Najbolji svetski proizvođač čipova tajvanski TSMC otvara evropsku fabriku čipova u partnerstvu sa kompanijama Boch, Infineon i NXP, preduzeće će se zvati ESMC

TSMC otvara evropsku fabriku čipova zajedno sa još tri kompanije

U saradnji sa kompanijama Bosch, Infineon i NXP, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – TSMC otvara evropsku fabriku čipova u blizini grada Drezden u Nemačkoj. Nova firma zvaće se ESMC, skraćeno od European Semiconductor Manufacturing Company, a njeno postrojenje će krajem 2027. godine početi da pravi poluprovodnike koristeći TSMC 12, 16 i 22 nm proizvodne procese, prenosi Tom’s Hardware.

Najpoznatiji svetski proizvođač čipova predstavio je svoje planove u utorak, a nova fabrika će prema njima, praviti čipove za automobilske, industrijske i loT aplikacije počev od kraja 2027. godine.

Planirana fabrika trebalo bi da ima proizvodni kapacitet od oko 40 hiljada 300 mm vafera mesečno, iako TSMC nije otkrio da li pod time misli na 28 nm ili 12 nm proizvodnu tehnologiju. Fabrika sa ovakvim kapacitetom prema savremenim standardima ne predstavlja baš veliki proizvodni objekat, ali s obzirom na to da će ona biti namenjena skoro isključivo nemačkim i austrijskim kompanijama, to bi trebalo da zadovolji njihove zahteve.

„Evropa je obećavajuće mesto za inovacije u oblasti poluprovodnika, posebno u automobilskoj i industrijskoj oblasti, pa se radujemo što ćemo te inovacije oživeti na našoj naprednoj silicijumskoj tehnologiji sa talentima u Evropi“, rekao je Če Čija Vei, izvršni direktor tajvanske firme.

Ova fabrika već nekoliko godina unazad pokušava da podstakne proizvođače automobila i druge kupce da prenesu svoje dugovečne dizajne čipova sa starih 45, 65, 90 nm i starijih proizvodnih procesa na klasu od 28 nm. Otvaranjem fabrike u Evropi koja će koristiti ovu generaciju proizvodnog procesa, sigurno da će automobilska industrija postati sklonija tome.

Izgradnja nove, ESMC fabrike trebalo bi da počne već u drugoj polovini sledeće godine, a proizvodnja čipova u njoj tri godine kasnije. Iako će ona biti otvorena od strane četiri firme, njome će upravljati TSMC. Po pitanju vlasništva, tajvanski proizvođač je spreman da prihvati najmanje 70 posto udela, dok će partneri moći da ravnopravno raspodele ostatak od po 10 procenta vlasništva.

Investicije u fabriku iznosiće oko deset milijardi evra, a nepotvrđene informacije ukazuju da će dodatnih pet milijardi evra obezbediti nemačka vlada kao vid subencije u skladu sa EU zakonom o čipovima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi