TSMC radi punom parom – zbog porasta klijenata navodno povećava proizvodnju 3 nm vafera na 100 hiljada komada mesečno

Veći broj klijenata donosi i povećanje narudžbina za 3 nm vafere, pa TSMC radi punom parom i navodno mora da poveća proizvodnju na 100 hiljada jedinica mesečno

TSMC radi punom parom – zbog porasta klijenata navodno povećava proizvodnju 3 nm vafera na 100 hiljada komada mesečno

Iako je u 2023. godini najuspešniji proizvođač čipova na svetu imao samo jednog klijenta kada su u pitanju 3 nm čipovi, što je bio Apple, to se ove godine ozbiljno menja pa već na početku godine, pa TSMC radi punom parom. Naime, tajvanska fabrika zbog velikog broja narudžbina od strane više klijenata, među kojima Apple svakako ostaje, navodno povećava proizvodnju 3 nm vafera sa 60 na čak 100 hiljada jedinica mesečno.

Osim samo povećanja broja proizvodnje čipova, TSMC planira i da poveća prinos čipova zasnovanih na njegovom 3 nm proizvodnom procesu, piše korejski portal Naver. Trenutno, tajvanska fabrika navodno prima ogroman broj narudžbina od kompanija: Apple, Qualcomm, MediaTek, Nvidia i Intel.

Iako portal ne navodi koji klijent je naručio najviše proizvoda, verovatno je da je to u pitanju Apple, jer ova kompanija zahteva veliku isporuku za svoj A18 dizajn čipa namenjen predstojeoj iPhone 16 seriji telefona. Za razliku od prošle godine, TSMC će ovaj put verovatno povećati proizvodnju vafera njegovog 3 nm proizvodnog procesa druge generacije, poznatijeg pod imenom N3E. Prošlogodišnja N3B proizvodna tehnologija navodno je imala problema sa prinosom, a ujedno je bila i „neprikladna“ kada je u pitanju cena.

Uz to, samo troškovi za prošlogodišnje M3, M3 Pro i M3 Max čipove procenjeni su na jednu milijardu dolara, pa je kalifornijski gigant svojevremeno morao da izdvoji ogroman iznos novca kako bi obezbedio da bude prva kompanija na svetu koja je lansirana čipove zasnovane na TSMC N3B proizvodnom procesu.

Međutim, visoka cena i druge generacije 3 nm tehnologije svakako ostaje na stolu, pa će to možda odvratiti kompanije kao što su Qualcomm i MediaTek od šireg usvajanja ovog proizvodnog procesa za neke svoje čipove. Međutim, kasnije ove godine, obe ove kompanije će objaviti svoje prve 3 nm proizvode – Snapdragon 8 Gen 4 i Dimensity 9400, i to upravo zasnovane na TSMC N3E tehnologiji proizvodnje, tako da jedan deo njihovih narudžbina za tajvansku fabriku ostaje u igri.

Izgleda da su sve ove narudžbine različitih kompanija u zbiru primorale tajvanskog giganta da poveća svoju mesečnu proizvodnju sa 60 na 100 hiljada vafera, pri čemu rani izveštaji tvrde da će i prinos biti veoma visok, odnosno oko 80 posto. Pod uslovom da su ovi podaci tačni, to bi predstavljao ozbiljan i impresivan podvig kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, čiji je akronim TSMC.

Ono što pojačava ove glasine je i to da je kompanija u svom poslednjem izveštaju o zaradi istakla da su narudžbine za njene 3 nm čipove, koji su ušli u masovnu proizvodnju tokom drugog dela prošle godine, već činile šest posto ukupnih prodaja za 2023. godinu. U ovoj godini, analitičari očekuju da će taj procenat porasti na 16 do 16 posto.

Takođe, TSMC je ranije takođe najavljivao da će verovatno povećati proizvodnju 3 nm vafera na 100 hiljada mesečnih jedinica u budućnosti, ali kompanija je, kako piše korejski portal, već sada to mora da uradi. Sve u svemu, uzevši u obzir da već na samom početku godine TSMC radi punom parom, to definitivno ukazuje na uzbudljivu godinu kada su u pitanju čipovi, posebno zato što su svi pomenuti klijenti na istom terenu.

Dakle, imaćemo veoma konkurentno tržište čipova, pa onda i onih uređaja koje će oni pokretati, a to dalje ukazuje i na konačni oporavak globalnog tržišta kada su u pitanju pametni telefoni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi