Huawei isporučio 8 miliona Kirin procesora u prvom kvartalu i sa 9 milijardi zarade pretekao Google

Lansiranje Kirin 9000S i Kirin 9010 pomoglo je kompaniji Huawei da dostigne nove rekorde u isporuci pametnih telefona i prihodima, sa 8 miliona isporučenih jedinica i generisanih 6 milijardi dolara u prvom kvartalu 2024

Huawei isporučio 8 miliona Kirin procesora u prvom kvartalu i sa 9 milijardi zarade pretekao Google

Lansiranje Kirin 9000S prošle godine, a zatim i Kirin 9010 koji pokreće najnoviju Huawei Pura 70 seriju, pomoglo je kompaniji da dostigne nove rekorde u isporukama čipseta za pametne telefone i prihodima. Najnoviji podaci otkrivaju da je HiSilicon odeljenje Huawei-a, koje je odgovorno za masovnu proizvodnju Kirin SoC-ova, isporučilo 8 miliona jedinica u prvom kvartalu 2024. godine i generisalo 6 milijardi dolara prihoda. Međutim, u poređenju sa konkurencijom, Huawei ima dug put pred sobom dok polako vraća izgubljeni tržišni udeo.

MediaTek vodi u isporukama, ali Apple ostvaruje najveći prihod u Q1 2024

Sa generisanih 6 milijardi dolara prihoda u Q1 2024, Canalys procenjuje da je Huawei prestigao Google, koji je isporučio samo dva miliona čipseta za pametne telefone i ostvario prihod od dve milijarde dolara. Najnoviji podaci takođe ukazuju da Huawei cilja na Samsungovu poziciju, koji je isporučio 18 miliona čipseta u istom periodu i ostvario prihod od 9 milijardi dolara. Međutim, ukupne isporuke korejskog giganta bile su 18% niže u poređenju sa Q1 2023.

Apple je takođe zabeležio pad u isporukama čipseta, sa A-serijom koja je dostigla 49 miliona jedinica, što je 16% manje u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Ipak, kompanija iz Cupertina je ostvarila impresivan prihod od 56 milijardi dolara. MediaTek je imao najviše isporuka čipseta za pametne telefone u Q1 2024 sa 114 miliona jedinica, ali je tajvanski proizvođač poluprovodnika bez fabrika zaradio samo 23 milijarde dolara.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zanimljivo je da je MediaTekov konkurent Qualcomm prodao 75 miliona čipsetova za pametne telefone, ali je uspeo da generiše 37 milijardi dolara u ovom kvartalu. Sveukupno, Canalys izveštava da je ukupno isporučeno 292,1 miliona čipseta za pametne telefone u Q1 2024, pri čemu HiSilicon odeljenje Huawei-a čini samo 2,7% tog broja. Međutim, grafikon pokazuje da ponovno oživljavanje kineske kompanije vrši pritisak na Apple-ov ukupni prihod od čipseta i zamah isporuka, jer je na oba fronta tehnološki gigant pretrpeo gubitke u ovom kvartalu.

Ne očekujemo da će sledeći kvartali biti laki za Apple, jer Huawei namerava da predstavi porodicu Mate 70 u oktobru ove godine. Pre toga, trebalo bi da vidimo najavu HarmonyOS Next u septembru, što je Huawei-ov sopstveni operativni sistem koji se navodno razvija od nule i koji bi trebao pomoći kompaniji da se oslobodi zavisnosti od Google-a i njegove Android platforme, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi