MediaTek beleži 50 posto rasta u prihodima od čipova, jedan od glavnih razloga Dimensity 9300

Tajvanska kompanija MediaTek kaže da je prihod od njenih vodećih čipova za pametne telefone porastao za 50 posto ove godine, verovatno zahvaljući Dimensity 9300

MediaTek beleži 50 posto rasta u prihodima od čipova, jedan od glavnih razloga Dimensity 9300

Lansiranje Dimensity 9300 čipseta prošle godine značajno je doprinelo finansijskom uspehu tajvanskog dizajnera čipova MediaTek, s obzirom na to da je ova kompanija kao njegov tvorac objavila da je prihod od njenih čipova za pametne telefone porastao za 50 posto u odnosu na 2023. godinu. Izvršni direktor ove kompanije Rik Tsai očekuje da će godišnji prihod porasti za 14 do 16 posto, dok je bruto marža za prvi kvartal 2024. iznosila visokih 52,4 procenta što je povećanje od 4,5 odsto u poređenju sa poslednjim kvartalom 2023. godine.

Kvartalna dobit kompanije MediaTek iznosila je 4,35 milijardi dolara, beležeći rast od 22,9 procenta, a glavni izvršni direktor veruje da će isporuke pametnih telefona dostići 1,2 milijarde jedinica u 2024. godini.

Generalno, svedočimo zdravim finansijskim rezultatima ove kompanije, što bi trebalo da zabrine konkurente kao što je američki Qualcomm. Sa lansiranjem Dimensity 9400, događaji u ovom polju će postati uzbudljiviji. U ranijim medijskim izveštajima istaknuto je da su osim kompanija Google i Apple, svi ostali proizvođači pametnih telefona sklopili partnerstvo sa tajvanskim dizajnerom čipova, što doprinosi njegovom sve većem bogatstvu.

Takođe, kompanija nije pomenula impresivnu statistiku za Dimensity 9300 u ovom kvartalu, ali je ranije pružila taj podatak, navodeći da je vodeći SoC doprineo rastu prihoda od 70 posto u 2023. godini, podseća WccfTech. Samo ovaj čipset doneo je navodno više od jedne milijarde dolara, što ukazuje da je nekoliko partnerskih proizvođača pametnih telefona pokazalo poverenje u korišćenje Dimensity 9300 za svoje vodeće modele telefona.

Ovaj broj takođe može ukazivati da su MediaTek partneri više nego spremni da usvoje predstojeći Dimensity 9400 u svoje uređaje, s obzirom na to da je Vivo ranije prijavio da je već naručio prvu seriju. Sa procenom globalnih isporuka pametnih telefona od 1,2 milijarde jedinica u 2024. godini, ovakav nivo oporavka tržišta samo će poboljšati i buduće finansijske rezultate kompanije MediaTek.

Kompanija nije projektovala rast prihoda koje će doneti lansiranje Dimensity 9400, ali su analitičari banke Morgan Stanley pohvalili Dimensity 9300, predviđajući da će on pomoći povećanju globalnog tržišnog udela čipseta kompanije MediaTek u 2024. godini na 35 procenata. Ako Dimensity 9400 unapredi svog prethodnika, nema razloga da ne verujemo da tajvanska firma neće zauzeti najveći deo kolača pametnih čipsetova do kraja godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Glavni razlog je što Huawei nema dovoljno Kirina ni za Kinu. Videćemo sledeće godine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi