Intel trijumf nad rivalima: više nego trostruko veći broj isporuka procesora u odnosu na Apple i AMD zajedno

Poslednji kvartal 2023. na tržištu procesora donosi zanimljivu statistiku u kojoj se vidi Intel trijumf nad kompanijama Apple i AMD, sa isporukama od 50 miliona

Intel trijumf nad rivalima: više nego trostruko veći broj isporuka procesora u odnosu na Apple i AMD zajedno

Ne samo da je imao više isporuka procesora od konkurencije, već se u poslednjem kvartalu prošle godine desio Intel trijumf nad rivalima, u kom je američki dizajner i proizvođač čipova isporučio 50 miliona procesora za PC i laptop „notebook“ računare. Ta brojka je više nego tri puta veća u odnosu na isporuke koje su ostvarili njegovi takmaci Apple i AMD zajedno u istom periodu.

U odnosu na njega, Apple je u četvrtom kvartalu isporučio samo šest miliona procesora, dok je AMD imao nešto više, odnosno osam miliona isporuka, što ni u zbiru nije bilo dovoljno da prešišaju Intel. Najnoviju infografiku podelila je analitička kompanija Canalys koja se bavi posmatranjem globalnog tehnološkog tržišta.

Osim infografike, objavljen je i izveštaj o svetskom PC tržištu, u koje spadaju desktop i notebook računari za period četvrtog kvartala 2023. godine. Osim isporuke procesora i prihoda, u izveštaj spadaju neke interesantne statistike koje uključuju popularne PC segmente po regionima.

Iz njega tako vidimo da je tržište desktop računara prilično živahno u APAC (Azija i Pacifik), kao i u EMEA regionima (Evropa, Bliski Istok, Afrika). Segement notebook računara jako je u kineskom i latinoameričkom delu sveta, dok je severnoamerička publika više sklona tabletima.

Kada je u pitanju ukupni broj isporučenih računara i godišnjeg rasta prema tabeli dobavljača procesora, Intel čini veći deo ove statistike sa svojih 50 miliona isporučenih jedinica, što označava rast od tri posto.

AMD, s druge strane, dolazi na drugo mesto sa osam miliona isporučenih komada što je pad od jedan posto u odnosu na godinu ranije, dok je Apple sa svojih šest miliona isporuka opao za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu). Canalys ističe da Intel zadržava 78 procenata tržišnog udela, dok je AMD udeo na 13 odsto.

Na strani prihoda, Intel je uspeo da poveća prihode od isporuke svojih PC procesora za dva posto na 41 milijardu, dok je Apple ostvario prihod od osam milijardi što je ujedno i porast od osam procenata upoređujući isti period prethodne godine. AMD ostvario je porast u prihodima od šest procenata, na pet milijardi dolara.

Izveštaj takođe pokriva i druge igrače kao što su MediaTek, Qualcomm i Arm, koji još nisu dostigli nivo velike trojke, ali analitičari očekuju da će Qualcomm napraviti veliki ulazak na PC tržište ove godine sa svojim Snapdragon X Elite i X Plus procesorima.

Analiza isporuka po PC dobavljačima računara ukazuje da je za Intel, Lenovo bio vodeći saradnik sa 25 posto ukupnih isporuka, zatim HP sa 23 odsto, Dell sa 19 procenata, Acer sa sedam i Asus sa šest posto.

Za AMD stranu, opet je Lenovo bio najveći PC dobavljač sa udelom od čak 40 posto u ukupnim isporukama, zatim HP sa 29, Asus sa 14 i Acer sa šest proceanta. Podela prihoda je slična kao i ukupna isporuka. Segment PC notebook računara ostaje najpopularniji izbor za procesore sa udelom od gotovo 69 odsto koji je objavio Jon Peddie Research. Desktop računari ostvarili su udeo od 31 procenat na trižtu tokom poslednjeg kvartala 2023.

Statistike PassMark kompanije takođe pokazuju da Intel dobija tržišni udeo u svim segmentima, bilo da se radi o desktopima, laptopima ili serverima.

Iako AMD nudi odlične opcije za CPU u gotovo svim tržišnim segmentima, deluje da Intel i dalje dobro drži stvari na tržištu proizvođača PC računara, što ga je dovelo do nastavka njegove čiste dominacije u x86 CPU segmentu. AMD je napravio zaostatak, ali sve su šanse da će tim crvenih nastaviti da otima tržišni udeo sa budućim ponudama čipova koji bi trebalo da lansira kasnije ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi