Intel ugasio svoje kripto-čipove posle manje od godinu dana

Slabije tržište kriptovaluta naštetilo je proizvođačima kripto-čipova, a Intel sada u potpunosti prestaje da proizvodi seriju namenjenu za Bitcoin rudarenje

Intel ugasio svoje kripto-čipove posle manje od godinu dana

Intel je u utorak saopštio da je prekinuo proizvodnju svoje serije kripto-čipova za rudarenje bitkoina, samo godinu dana nakon što su ovi čipovi prvobitno predstavljeni.

Intel očekuje da će prestati da prima narudžbine za seriju, nazvanu Blockscale ASIC, do 20. oktobra ove godine, a da će ih isporučivati do 20. aprila sledeće godine, navodi se u dokumentu na veb sajtu kompanije, javlja Reuters.

Intel je u izjavi za Tom’s Hardware rekao: „Kako dajemo prioritet našim investicijama u IDM 2.0, prekinuli smo radni vek Intel Blockscale 1000 ASIC serije dok nastavljamo da podržavamo naše Blockscale klijente.“

Ova izjava navodi čvršći fokus kompanije na svoje IDM 2.0 operacije kao razlog za ukidanje Blockscale ASIC-a, što je česta stvar koju Intel navodi u mnogim svojim izjavama.

U prvobitnoj najavi da će kompanija ući na blokčein tržište, tadašnji šef grafičke divizije Radža Koduri je primetio da je kompanija stvorila Custom Compute Group u okviru AXG grafičke jedinice za podršku Bitcoin ASIC-ima i „dodatnoj tehnologiji u nastajanju“. Međutim, Intel je nedavno restrukturirao AXG grupu, a Koduri je ubrzo nakon toga napustio kompaniju.

Intel nije najavio nijedan proizvod naredne generacije za Bitcoin rudarenje i njegove Blockscale ASIC odredišne stranice su sada neaktivne, ali izjava implicira da su ostavljena otvorena vrata budućim prilikama ako se one uopšte pojave.

Početni ulazak kompanije Intel na tržište čipova za Bitcoin rudarenje došao je u neprikladnom trenutku, pošto su ovi čipovi konačno postali dostupni kada su se Bitcoin vrednosti srušile na kraju poslednje kripto manije, a očigledan izlazak kompanije Intel sa tržišta dolazi kada se Bitcoin „vratio“ nedavno je cena dobacila do 30.000 dolara po prvi put za skoro godinu dana.

Intel čipovi za rudarenje u početku su dospeli u oči javnosti pod kodnim imenom Bonanza Mine koje je koristio za svoje R&D čipove koji nikada nisu komercijalizovani, ali je kompanija kasnije najavila da će uči na tržište kriptovaluta i kratko lansirati model druge generacije pod nazivom „Blockscale“.

Osim dobrih performansi u odnosu na konkurentske čipove za Bitcoin rudarenje, velika vrednost Blockscale čipova proističe iz stabilnosti resursa kompanije Intel za proizvodnju čipova. Nekoliko velikih industrijskih rudarskih kompanija potpisalo je velike dugoročne ugovore za stabilno snabdevanje Blockscale ASIC-ima, čime je zaobišlo nestabilnost sa proizvođačima uglavnom sa sedištem u Kini.

U današnje vreme smo svedoci velikih promena u poslovanju vodećih kompanija koje se usled tržišnih trendova prinuđene da se reorganizuju, smanjuju pojedine oblasti poslovanja i prekinu sa delatnostima koje donose malu prodaju. Intel je svakako jedna od njih. Ovu strategiju pažljivo sprovodi od trenutka kada je usvojio IDM 2.0 poslovnu strategiju pre dve godine.

Intel je rekao da će nastaviti da “prati tržišne prilike” u prostoru kriptovaluta. Gigant je nedavno ugasio i prodao posao sa serverima, a uskoro se planira i gašenje divizije koja pravi 5G i LTE modeme za pametne telefone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi