Italija daje 2 milijarde evra za fabriku čipova na Siciliji

STMicroelectronics dobija 2 milijarde evra od italijanske vlade da pokrene fabriku čipova u Siciliji, što je deo napora EU za smanjenje zavisnosti od Kine.

Italija daje 2 milijarde evra za fabriku čipova na Siciliji

Poluprovodnički gigant STMicroelectronics nedavno je objavio da će dobiti grant od 2 milijarde evra od italijanske vlade za izgradnju fabrike čipova u Siciliji, Italija. Ova fabrika je najnoviji potez EU koji ima za cilj povećanje evropske proizvodnje poluprovodnika kako bi se smanjila zavisnost od Kine.

Fabrika će biti smeštena u Kataniji na Siciliji i proizvodiće silicijum-karbidne uređaje za napajanje, koji su potrebni za proizvodnju wafer-a koji se koriste kao osnove za neke mikročipove. Silicijum karbid je kompozitni materijal koji se koristi u različitim oblastima kao što su električna vozila i infrastruktura obnovljive energije.

Očekuje se da će fabrika pokrivati ceo proces proizvodnje, od ulaznih materijala do finalnih proizvoda, kao što su moduli za napajanje i tranzistori. Biće to prvi potpuno integrisani pogon za silicijum karbid na svetu i prvi te vrste u Evropi. Očekuje se da će fabrika biti potpuno operativna do 2032. godine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovaj projekat će značajno doprineti ciljevima Evropskog zakona o čipovima. On će biti deo ukupnih investicija kompanije koje će verovatno iznositi oko 5 milijardi evra.

Šta je Evropski zakon o čipovima i zašto je važan?

Potpredsednica Evropske komisije zadužena za politiku konkurencije, Margrethe Vestager, izjavila je: „Italijanska mera od 2 milijarde evra odobrena danas podržava jedinstveni integrisani pogon za čipove od silicijum karbida. Ovo će ojačati lanac snabdevanja poluprovodnicima u Evropi i osigurati naš pristup pouzdanim izvorima energetski efikasnih čipova koji se koriste, na primer, u električnim vozilima i stanicama za punjenje. Ovo će podržati naše digitalne i zelene tranzicije i pomoći u stvaranju visoko kvalifikovanih radnih mesta, uz ograničavanje mogućih problema konkurencije.“

Evropski zakon o čipovima postavlja okvir za povećanje udela Evrope u globalnoj proizvodnji čipova sa trenutnih 10% na 20% do kraja 2030. godine, kako bi se postigla nezavisnost u proizvodnji čipova i smanjila zavisnost od stranih proizvođača.

Ovo će se postići povećanjem privatnih i javnih ulaganja u čipove, rešavanjem nedostatka veština, privlačenjem novih talenata, unapređenjem dizajna i kvaliteta postojećih čipova i produbljivanjem sektorskog znanja i razumevanja. Ovaj zakon takođe preporučuje bolju saradnju između država članica.

Evropska komisija je izjavila: „Sa Evropskim zakonom o čipovima, EU će se pozabaviti nedostatkom poluprovodnika i ojačati tehnološko liderstvo Evrope. Mobilisaće više od 43 milijarde evra javnih i privatnih investicija i postaviti mere za pripremu, predviđanje i brzo reagovanje na buduće poremećaje u lancu snabdevanja, zajedno sa državama članicama i našim međunarodnim partnerima.“

Ova strategija je posebno važna u trenutnoj nesigurnoj ekonomskoj situaciji, jer Tajvan trenutno drži glavni udeo u proizvodnji čipova. Međutim, zbog rastućih tenzija sa Kinom, snabdevanje čipovima iz Tajvana je stalno ugroženo. Pandemija COVID-19 i kasniji blokade u lancu snabdevanja takođe su rezultirali zatvaranjem nekoliko fabrika, zbog zavisnosti od samo nekoliko azijskih proizvođača. Evropa sada nastoji da to reši povećanjem sopstvene domaće proizvodnje čipova, prenosi EuroNews.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi