Zamena za silicijum u procesorima obećava sjajne performanse

Ako je verovati nekima od vodećih svetskih naučnika, zamena za silicijum koja bi se koristila u proizvodnji procesora nudi odlične performanse.

Silicijum je jedna od najtraženijih materija na planeti upravo zbog činjenice da je neophodna i neizostavna iz procesa proizvodnje čipova. Međutim, kako prenosi TechRadar, naučnici već neko vreme rade na zameni za ovaj materijal koja bi mogla doneti bolje performanse i ispraviti neka od ograničenja silicijuma.
Koje jedinjenje je u pitanju?
Radi se o jedinjenju imena kubnog (sfaleritnog) bor arsenida (BAs), koji predstavlja poluprovodnik sa indirektnom bend prazninom od 1,5 eV i konstantom rešetke od 0,4777 nanometara. Upravo su ovo neke od karakteristika koje omogućavaju ovom hemijskom jedinjenju da pruža poboljšane poluprovodničke performanse u odnosu na silicijum.
Pored toga, istraživači tvrde da jedinjenje bor arsenid rešava neke od trenutih problema i ograničenja silicijuma, pružajući ne samo dobru, već odličnu alternativu silicijumu prilikom proizvodnje čipova. Štaviše, prema istraživanju objavljenom u eminentnom naučnom žurnalu deskriptivnog imena Science, BAs pruža treću najbolju termalnu popustljivost i provodljivost, tik iza dijamanta i izotopski obogaćenog bor nitrida.
new_materials.jpg
Koje su prednosti?
Na prvom mestu navodi se bolja sposobnost propuštanja pozitivno naelektrisanih čestica, dok snižena toplotna osetljivost bora takođe može doprineti boljim performansama čipova zbog smanjene temperature rada. Prema rečima Džungva Šina, jednog od istraživača koji radi na ispitivanju svojstava ovog jedinjenja, “Toplota je jedan od glavnih ograničavajućih faktora mnogih modernih tehnologija. U ovom trenutku, silicijum karbid menja silicijum u električnim vozilima jer ima tri puta bolju toplotnu provodljivost. Sada zamislite šta bi mogao da uradi bor arsenid sa deset puta boljom provodljivošću toplote”.
Da li je ovo budućnost?
Za sada, istraživači navode ekonomski isplativu proizvodnju bor arsenida kao najveću prepreku u sveopštoj prihvaćenosti ovog jedinjenja kao naprednije zamene za sveprisutni silicijum. Međutim, prema informacijama koje dolaze sa MIT i Univerziteta u Hjustonu, čak bi i bliska budućnost mogla da donese rasprostranjeniju upotrebu bor arsenida u proizvodnji čipova za one potrebe u kojima bi njegova jedinstvena svojstva bila izuzetno značajna (uskospecijalizovana profesionalna upotreba). Kada će to tačno biti, e to već ne znamo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi