Kineske kompanije intenziviraju razvoj AI čipova kao alternativa Nvidia-i

Kineske kompanije i među njima pre svih, tehnološki giganti Huawei, Alibaba i Baidu, zajedno sa startapima poput Biren Technology i Enflame, pojačavaju napore da razviju AI čipove kako bi smanjili zavisnost od američke tehnologije

Kineske kompanije intenziviraju razvoj AI čipova kao alternativa Nvidia-i

Kineske kompanije pojačavaju napore da proizvedu održivu alternativu Nvidia čipovima koji pokreću veštačku inteligenciju, dok Peking nastavlja svoje napore da se oslobodi američke tehnologije.

Američke sankcije uvedene Kini tokom poslednjih nekoliko godina, zajedno sa dominacijom Nvidie u ovom sektoru, predstavljaju velike izazove za napore Pekinga, barem na kratki rok, tvrde analitičari.

Dobro dokumentovani bum Nvidie podstaknut je velikim igračima u oblasti cloud computing-a koji kupuju njene server proizvode koji sadrže grafičke procesore ili GPU-ove. Ovi čipovi omogućavaju kompanijama poput OpenAI, tvorca ChatGPT-a, da treniraju svoje ogromne AI modele na masivnim količinama podataka.

Ovi AI modeli su ključni za aplikacije poput četbotova i drugih novih AI aplikacija.

Američka vlada je ograničila izvoz najnaprednijih Nvidia čipova u Kinu od 2022. godine, sa pooštravanjem ograničenja prošle godine.

Takvi poluprovodnici su ključni za ambicije Kine da postane vodeći igrač u oblasti veštačke inteligencije.

CNBC je razgovarao sa analitičarima koji su identifikovali neke od vodećih kineskih konkurenata koji žele da izazovu Nvidiu, uključujući tehnološke gigante Huawei, Alibaba i Baidu, kao i startape poput Biren Technology i Enflame.

Opšti stav je da oni u ovom trenutku zaostaju za Nvidiom.

“Ove kompanije su napravile značajan napredak u razvoju AI čipova prilagođenih specifičnim aplikacijama (ASIC-ovima)”, rekao je Wei Sun, viši analitičar u Counterpoint Research.

“Međutim, konkurisanje Nvidiji i dalje predstavlja značajne izazove u tehnološkim prazninama, posebno u GPU-ovima opšte namene. Izjednačiti se s Nvidiom na kratki rok je malo verovatno.”

Ključni izazovi Kine

Prema Sunu, kineskim firmama nedostaje tehnološka ekspertiza, što ističe jedan od izazova.

Međutim, američke sankcije i njihov domino efekat predstavljaju najveće prepreke za ambicije Kine.

Neki od vodećih kineskih konkurenata Nvidiji stavljeni su na američku “listu entiteta”, crnu listu koja ograničava njihov pristup američkoj tehnologiji. U međuvremenu, brojna američka ograničenja su ograničila izvoz ključnih poluprovodnika i mašina vezanih za AI u Kinu.

Kineski proizvođači GPU-ova dizajniraju čipove i oslanjaju se na proizvodne kompanije da ih proizvedu. Ranije bi to bila Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ili TSMC, ali američka ograničenja znače da mnoge od ovih firmi ne mogu da pristupe čipovima koje pravi TSMC.

Stoga moraju da se okrenu SMIC-u, najvećem kineskom proizvođaču čipova, čija je tehnologija generacijama iza TSMC-a. Deo razloga zašto zaostaje je to što je Vašington ograničio pristup SMIC-a ključnoj mašini holandske firme ASML, koja je neophodna za proizvodnju najnaprednijih čipova.

U međuvremenu, Huawei forsira razvoj naprednijih čipova za svoje pametne telefone i AI čipove, što zauzima kapacitet u SMIC-u, prema Paulu Triolu, partneru u konsultantskoj firmi Albright Stonebridge.

Nvidia je više od GPU-ova

“Ključno usko grlo će biti domaći lider u proizvodnji, SMIC, koji će imati složen problem raspodele ograničenih resursa za svoju naprednu proizvodnju između Huaweija, koji trenutno zauzima lavovski deo, GPU startapa i mnogih drugih kineskih dizajnerskih firmi koje su bile ili mogu biti odsečene od korišćenja globalnog lidera u proizvodnji, TSMC-a, za proizvodnju svojih naprednih dizajna”, rekao je Triolo za CNBC.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nvidia je postigla uspeh zahvaljujući svojim naprednim poluprovodnicima, ali i svojoj CUDA softverskoj platformi koja omogućava programerima da kreiraju aplikacije koje rade na hardveru američkog proizvođača čipova. Ovo je dovelo do razvoja takozvanog ekosistema oko Nvidia proizvoda koji drugi mogu teško replicirati.

“Ovo je ključno, nije samo u pitanju hardver, već celokupan ekosistem, alati za programere i sposobnost da se taj ekosistem nastavi razvijati kako tehnologija napreduje”, rekao je Triolo.

Huawei predvodi grupu

Triolo je identifikovao Huawei kao jednog od lidera u Kini sa svojom Ascend serijom procesora za data centre.

Trenutna generacija čipa kompanije zove se Ascend 910B, a kompanija se priprema za lansiranje Ascend 910C, koji bi mogao biti na nivou Nvidia H100 proizvoda, prema izveštaju Wall Street Journal-a iz avgusta.

U svom godišnjem izveštaju ranije ove godine, Nvidia je eksplicitno identifikovala Huawei, među ostalim kompanijama, kao konkurenta u oblastima kao što su čipovi, AI softver i mrežni proizvodi.

U oblasti softvera i izgradnje zajednice programera, Huawei “ima mnogo prednosti”, rekao je Triolo. Ali suočava se sa sličnim izazovima kao i ostatak industrije u pokušaju da se takmiči sa Nvidiom.

“Ekosistem za podršku GPU softvera je mnogo više ukorenjen oko Nvidie i, u manjoj meri, AMD-a, a Huawei se suočava sa velikim izazovima, kako u proizvodnji dovoljnih količina naprednih GPU-ova kao što je deo Ascend 910C, tako i u kontinuiranom inoviranju i poboljšanju performansi hardvera, s obzirom na američke kontrole izvoza koje ograničavaju sposobnost SMIC-a da proizvodi napredne poluprovodnike”, rekao je Triolo.

Traženje prilike na berzi

Izazovi sa kojima se suočavaju kineski konkurenti Nvidiji bili su očigledni tokom poslednje dve godine. U 2022. godini, Biren Technology je sproveo rundu otpuštanja, a zatim je Moore Threads to učinio godinu dana kasnije, pri čemu su obe kompanije okrivile američke sankcije.

Ali startapi i dalje gaje nadu, tražeći da prikupe novac za finansiranje svojih ciljeva. Bloomberg je prošle nedelje izvestio da i Enflame i Biren planiraju da izađu na berzu kako bi prikupili sredstva, piše CNBC.

“Biren i drugi GPU startapi zapošljavaju iskusno industrijsko osoblje iz Nvidie, AMD-a i drugih vodećih zapadnih poluprovodničkih kompanija, ali imaju dodatni izazov nedostatka finansijske dubine koju Huawei ima”, rekao je Triolo.

“Stoga i Biren i Enflame traže ulagače u Hong Kongu, kako bi prikupili sredstva za dodatno zapošljavanje i širenje.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi