Tehnološke sankcije: SAD ograničava ulaganja u kineske kompanije

Kini stižu nove tehnološke sankcije jer SAD ograničava ulaganja u kineske kompanije koje se bave čipovima, kvantnim računarstvom i veštačkom inteligencijom

Tehnološke sankcije: SAD ograničava ulaganja u kineske kompanije

Bela kuća odlučila je da uvede nove tehnološke sankcije prema Kini, pa tako, novom izvršnom uredbom koja treba da stupi na snagu od sledeće godine, SAD ograničava ulaganja u određene kineske „osetljive tehnologije“. U njih spadaju kompanije koje se bave poluprovodnicima i mikroelektronikom, kvantnim računarstvom i veštačkom inteligencijom, piše Reuters.

Uredba podrazumeva planove za regulisanje investicija u posebno određenim regionima u koje, između ostalog, spadaju Hong Kong, Makao i uopšteno Kina, a listi bi mogle da se pridruže i ostale zemlje „koje bude zabrinutost“.

Program ulaganja zahteva da se o svakoj investiciji (uključujući i privatne) obaveste nadležne institucije u SAD, dok bi za početak zabranio „samo nekoliko“. Američki zvaničnici su rekli da je cilj nove uredbe da se izbegnu „najakutniji rizici za nacionalnu bezbednost“, kako Kina ne bi bila u vojnoj i obaveštajnoj prednosti.

Aktuelna predsednička administracija SAD saopštila je da je o novim potezima razgovarala i sa državama saveznicima koji bi mogli da se pridruže novim ograničenjima. Velika Britanija i Evropska unija već su nagovestile svoju nameru da kreću u sličnom pravcu, podseća Reuters.

Nova pravila se, međutim, neće primenjivati retroaktivno, već se odnose samo na buduće investicije. SAD, inače, već zabranjuju ili ograničavaju izvoz mnogih tehnologija ka Kini, sa posebnim akcentom na poluprovodničku industriju.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su tako tehnološko-trgovinski rat u kome se sada bore za tehnološku nadmoć u svetu sa Kinom, u koju uvlače i druge aktere kao što je Evropska unija. To je dalje stvorilo problem u globalnom lancu snabdevanja, a Kina nije sedela skrštenih ruku na pokušaje zaustavljanja razvoja njene poluprovodničke industrije. Uzvraća udarce i uvodi kontramere, koje dalje očito izazivaju nove SAD sankcije.

U narednom periodu bismo tako mogli da vidimo i novi kineski odgovor, i način na koji će se sve ovo odraziti na tehnološko tržište.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. MaliAbner

    Ovo vec pocinje da lici na guranje prsta u pukotinu brane iz koje siklja voda...

  2. dragan733

    Bukvalno svake nedelje po jedna vest koja se odnosi na sankcije Kini, eskalacija i to ubrzana.Ali, dokle?

  3. lepi kokan

    dok ne "oslobode" tajvan od "toksične kineske homofobije"

  4. sdnenad

    Uvek isti - kolonijalistički, imperijalistički i agresivni Zapad, sprovodi neke svoje sankcije, kazne, mere, itd itd... Ne mogu da se pomire sa neminovnim, da više nisu svetski apsolutni vladari, koji sa globalnog tržišta uzimaju sebi sve što požele i koji određuju sva pravila igre. Vekovi supremacije su im usadili komplekse više vrednosti kojih ne žele da se oslobode. Naravno da će ih to dovesti do kolapsa i rasula, jer Istok i Jug su naučili bolne istorijske lekcije. Nažalost, kolapsu će verovatno prethoditi svakojaki sukobi...

  5. marinko98

    I nadrljaće kao o uvek oni koji veze nemaju ni sa jednima, a to smo uostalom i mi.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi