Mask povukao Twitter iz EU kodeksa protiv dezinformacija

Društvena meža Twitter je bila deo dobrovoljnog EU kodeksa protiv dezinformacija, a sada je iz njega istupila, otkrio evropski komesar Breton

Mask povukao Twitter iz EU kodeksa protiv dezinformacija

Društvena mreža Twitter pridružila se 2018. godine dobrovoljnom kodeksu prakse protiv dezinformacija Evropske unije, a sa novim vlasnikom Ilonom Maskom sada se iz njega povukla. Informaciju je objavio komesar EU Tjeri Breton upravo na ovoj društvenoj mreži u petak.

Ipak, iako je prilikom pristupanja kodeksu kojem su se pridružile i ostale velike platforme kao što su Facebook, Instagram, TikTok kao i Google to bilo na dobrovoljnoj bazi, pridržavanje prakse kodeksa u okviru EU na leto postaje zakonska obaveza.

Breton je u svom tvitu odluku Maska da povuče društvenu mrežu iz kodeksa prokomentarisao uz pomalo preteći i cinični komentar: „Možeš da bežiš, ali ne i da se sakriješ“.

Time je usput najavio da „borba protiv dezinformacija“ iz kodeksa postaje zakonska obaveza od 25. avgusta, s obzirom na to da je postala deo Zakona EU o digitalnim uslugama (DSA). Kako je rekao, timovi će biti spremni za njegovu primenu.

Ukoliko neka od platformi koja je pristala na kodeks ne poštuje propisana pravila, suočiće se sa velikim novčanim kaznama koje mogu ići i do čak šest odsto njihovog godišnjeg prometa. To dalje može dovesti i do zabrane njenog korišćenja u okviru EU.

Ilon Mask, od kraja prošle godine novi vlasnik ove društvene mreže, je još i pre njene kupovine isticao važnost protoka informacija, kritikujući pritom bivše rukovodstvo da cenzuriše nepodobne informacije predstavljajući ih kao lažne vesti.

Ubrzo po obavljenoj kupovini, Mask je tvitovao da je Twitter misija da postane daleko najtačniji izvor informacija o svetu, posle čega je krenuo u ažuriranja ove mreže poput ukidanja bot i vraćanja „trajno banovanih“ naloga.

Maskov odgovor na tzv. borbu protiv dezinformacija

Mask nije direktno odgovorio na Bretonovo upozorenje, ali je juče objavio video na kome se vide novinari i voditelji sa različitih televizija koji konstantno i identičnim rečima ponavljaju da su lažne vesti postale „ekstremno opasne po našu demokratiju“. Na video snimku ujedno piše i „ovo je tačno onako kako kontrola uma izgleda“, što izgleda kao indirektni odgovor na nove EU mere.

Na leto ćemo videti da li će se desiti presedan kada Twitter možda bude ukinut na tlu Unije, ukoliko Mask ne smisli kako da zaobiđe pomenuti zakon.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Love Hunter

    Bravo za Elona!(y)

    Up the irons 🤘

  2. Cineman

    #onokad imaš viška keša.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi