Najbolje i najgore vreme za kupovinu novog iPhone telefona

Ne kupujte Apple iPhone u avgustu ili početkom septembra.

Najbolje i najgore vreme za kupovinu novog iPhone telefona

Kao i većina tehnoloških proizvoda, novi iPhone modeli stižu sezonski. Imajući ovo saznanje na umu, moglo bi vam pomoći da uštedite malo novca i da se ne pokajete zbog ishitrene kupovine modela sa lošijim karakteristikama.

Generalno, kupovina novog iPhone telefona, neposredno pre lansiranja sledećeg modela je veoma loša ideja. Čak i ako vam nije stalo do najnovije i najbolje tehnologije, postoje dobri razlozi da budete strpljivi i malo sačekate. Istorijski gledano, Apple je upražnjavao da nove iPhone uređaje predstavlja sredinom septembra, a prodaja počinje nedelju dana nakon zvaničnog datuma predstavljanja.

Evo detaljnijeg pogleda tipičnog vremenskog okvira objavljivanja Apple proizvoda, šta možete očekivati i u slučaju iPhone 16 i drugih modela.

Najbolje vreme za kupovinu novog iPhone telefona

Iskreno govoreći, ne postoji „najbolje“ vreme za kupovinu novog iPhone uređaja. Apple ne menja svoju strukturu cena često, a prodavci obično nude slične popuste tokom cele godine.

Međutim, jesen je uobičajeno najpametnije vreme za kupovinu iPhone-a. Čekanje dok ne stigne nova verzija vam daje manevarski prostor u cilju donošenja ispravne odluke jer se možete dovoljno dobro informisati, da li je unapređenje novog modela vredno investicije ili je pametnije da ostanete na trenutnom telefonu još godinu dana. Ako prelazite na najnoviji iPhone, možda biste želeli da sačekate da bude na tržištu nekoliko nedelja ili meseci, dok se cene stabilizuju i krenu prvi popust. Naravno, ako je ikako moguće.

To bi takođe pomoglo u izboru željene boje uređaja i kapaciteta memorije, pošto je potražnja obično velika odmah nakon lansiranja novih iPhone modela. Razumni period čekanja će takođe na videlo izbaciti sve potencijalne greške novog modela ili problema pre prvog ažuriranja, kao što je svojevremeno bio problem pregrevanja sa iOS17 koji je negativno uticao na neke od prvih iPhone 15 Pro modela.

Najgore vreme za kupovinu novog Apple telefona

Iako se možda se možda ne može sa sigurnošću reći koje je najbolje vreme za kupovinu novog iPhone-a, svakako postoji najgore vreme, a to je period od kraja jula do početka septembra. Drugim rečima, ne kupujte iPhone neposredno pre nego što Apple lansira novi model telefona.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Novi iPhone obično uključuje bolji sistem kamera, noviji i brži procesor (posebno na Pro modelima) i druge poboljšane funkcije, kao što je Dynamic Island, koji je debitovao na Pro modelu iz 2022. godine, ali se ugrađivao i na standardnom iPhone 15 modelu iz 2023. Kupovina trenutno aktuelnog modela koji je praktično u odlasku, neposredno pre nego što Apple lansira novi, znači da propuštate sva nabrojana poboljšanja za suštinski istu sumu novca za koju biste platili iPhone sledeće generacije.

Možda ste od onih kojima nije stalo da imate najnoviji iPhone. Možda je vaš trenutni telefon star četiri godine, a vi samo želite da nadogradite na nešto što je brže sa eventualno dužim trajanjem baterije. U svakom slučaju, trebalo bi da sačekate.

Apple obično snižava modele iz prethodnih godina kada lansira nove iPhone uređaje, kao što je to učinio 2023. godine sa iPhone 14, koji sada na zvaničnom cenovniku košta 699 dolara. Dve generacije star iPhone 13 sada se prodaje za 599 dolara, što je 200 dolara jeftinije od njegove početne cene 2021. godine, piše CNET.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi