Nvidia GeForce RTX 4090 beleži kontinuiran pad cena na tržištima širom sveta

Grafička karta Nvidia GeForce RTX 4090 beleži pad cena, dok se globalni lanci snabdevanja stabilizuju i vraća se na preporučenu maloprodajnu cenu proizvođača

Nvidia GeForce RTX 4090 beleži kontinuiran pad cena na tržištima širom sveta

Posle skoro konstantnog rasta cena u prethodnom kvartalu, Nvidia GeForce RTX 4090 GPU se polako, ali sigurno kreće ka preporučenoj maloprodajnoj ceni kompanije (MSRP) na tržištima širom sveta. Cena vodeće Ada Lovelace GPU arhitekture koja, između ostalog, pokreće jednu od najpopularnijih grafičkih karata na tržištu, bila je uglavnom posledica trgovinskog problema između SAD i Kine. Pomenuta grafička karta se u ovoj situaciji našla pod zabranom izvoza za Kinu, što je prouzrokovalo nestašicu ne samo na kineskom tržištu, već i širom sveta.

Kako bi se suprotstavila ovoj situaciji, Nvidia je objavila revidirani GeForce RTX 4090D GPU specijalno za tržište Kine, ali je originalna kartica i dalje zadržala zainteresovanost potrošača.

U novembru 2023. godine, cena RTX 4090 modela je dostigla granicu od dve hiljade američkih dolara, što je otežalo nabavku zbog visokih cena i ograničene dostupnosti. Međutim, Istraživačka kompanija 3DCenter, sada ukazuje na konstantan pad cena, posebno u Nemačkoj. Prosečna cena popularne grafičke karte u ovoj zemlji sada se kreće od 1.850–1.950 evra, što je pad od tri do pet posto u odnosu na prethodni mesec. Od januara 2024, pad cena se dodatno ubrzao, a iako i dalje nije dostigao MSRP od 1.599 evra, sada je na nivou od 1.799 evra.

Osim toga, cena Ada Lovelace GPU arhitekture generalno pokazuje opšte poboljšanje u Evropi. Srednje klase grafičkih karata zasnovane na njoj, poput GeForce RTX 4060 Ti, takođe beleže snižene cene. Najveći e-trgovac elektronikom u SAD, Newegg, isporučuje GeForce RTX 4090 po ceni od 1899 dolara,  a to nike mali pad u odnosu na cenu od 1.999 dolara pre samo mesec dana.

Na kraju, iako ostaje neizvesno kada će Nvidia GeForce RTX 4090 dosegnuti stvarnu cenu od 1.599 dolara, poboljšanja u snabdevenosti i dostupnosti mogla bi prvo da budu u fokusu, što znači da ćemo za početak videti poboljšanja barem u povećanju zaliha.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi