Ruski Baikal navodno blizu bankrota, rasprodaje intelektualnu svojinu na aukciji

Intelektualna svojina vredna 484 miliona rubalja ruskog dizajnera čipova ide na aukciju, što navodno znači da je kompanija Baikal navodno blizu bankrota

Ruski Baikal navodno blizu bankrota, rasprodaje intelektualnu svojinu na aukciji

Intelektualna svojina u koju spadaju patenti i informacije vezane za procesore ruskog dizajnera čipova Baikal, vredna 484 miliona rubalja (oko 4,6 miliona evra) ide na aukciju. To se dešava kao deo tekućeg procesa bankrota njegove matične kompanije T-platforms, što znači da je i Baikal navodno blizu bankrota, piše ruski portal C-News.

To bi mogao da označi kraj razvoja za rusku poluprovodničku industriju, međutim, direktor kompanije Andrej Evdokimov na aukciju gleda optimistično. On tvrdi da prodaja intelektualne svojine neće ometati razvoj kompanije i da će naprotiv, prenos prava na druge nezavisne kompanije proširiti Baikal proizvode i ekosistem.

Sama aukcija je zakazana za 26. septembar. Kompanija Baikal Electronics inače nedavno je najavila da razvija svoje AI čipove, a glavni konkurent biće joj američka Nvidia. U okviru kompanije, formirano je novo odeljenje za razvoj softverskog ekosistema za nove procesore.

Odeljenje će se tako fokusirati isključivo na izgradnju specifičnih integrisanih kola (ASIC) za poslove koji se oslanjaju na snagu veštačke inteligencije, međutim nije poznato koji tip dizajna će ASIC koristiti. Dva ključna tipa poslova – treniranje veštačke inteligencije ili donošenje zaključaka, na primer mogu obavljati najjači Nvidia GPU-ovi.

Projekat kompanije procenjen je na vremenski okvir od tri godine sa novčanim ulogom od oko 20 miliona evra, tvrdi bivši zaposleni kompanije, ali detalji o njemu trenutno ostaju poverljivi. Međutim, moguće je da će projekat dobiti potpuno drugačije planove, a možda i odlaganje ili otkazivanje uzimajući u obzir aktuelnu situaciju u vezi sa aukcijom.

Proizvodi kao što su Baikal-S ili Baikal-M procesori označavaju podsticaj u ruskoj poluprovodničkoj industriji, ali oni za sada i dalje nisu na vrhunskom nivou. Kompanija je nedavno testirala svoj Baikal-S CPU protiv starijih Intel i Huawei čipova, i rezulati nisu bili sjajni, ali ni užasni.

Bila bi šteta da Baikal propadne s obzirom na to da je ovaj dizajner u Rusiji firma koja gura njenu poluprovodničku industriju napred, a ujedno donosi i raznolikost na svetskom procesorskom tržištu. Konkretnije prognoze svakako će biti dostupne po završetku aukcije i završetka procesa bankrota T-Platforms.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Neće Rusi da pomažu kao Kina Huawei-u. Velika greška.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi