Samsung i dalje razvija svoj čipset za telefone, plan povratka je za dve godine

Prema novim informacijama koje su procurele u Južnoj Koreji, Samsung i dalje razvija svoj čipset za premijum telefona, sa planom povratka za koju godinu.

Samsung i dalje razvija svoj čipset za telefone, plan povratka je za dve godine

Interni tim kompanije Samsung je sklopljen kako bi se nastavio razvoj sopstvenih, nezavisnih CPU jezgara za premijum telefone. Očekivano, Samsung će za svoj čipset koristiti ARM arhitekturu, a premijera se očekuje na Galaxy telefonima za dve godine.

Zanimljiviji deo ovog izveštaja implicira da će od 2027. Samsung razviti sopstvena CPU jezgra koja ne koriste ARM dizajn, kako bi se koristila u najvišoj klasi Samsung Galaxy telefona, piše Business Korea.

Projekat Mongoose

Kada ste veliki kao Samsung, poslovna logika nalaže da je kontrola većeg dela poslovanja sasvim logičan potez. Ovako nešto nije strano kompaniji Samsung koja je sličan projekat imala sa timom koji je razvijao interna jezgra u Ostinu u američkoj državi Teksas.

Ceo projekat je imao interni naziv mungos (Mongoose), jer je mungos sisar koji jede zmije. Ako vam još uvek ništa nije jasno, Qualcomm jezgra nose oznaku Krait. Nažalost, performanse Mongoose jezgra nikada nisu bila problem, ali su loša energetska efikasnost i veliko generisanje toplote stavile tačku na ceo projekat koji je otišao pod led 2019. godine.

Interni čipset, deo 2

Nakon prvog neuspešnog pokušaja, Samsung izgleda planira da pokuša ponovo, uprkos sveobuhvatnoj saradnji sa kompanijom Qualcomm, koja je napravila specijalnu verziju čipseta – Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy za S23 seriju.

Deluje da je neko u Južnoj Koreji podvukao crtu i shvatio da će korišćenje internih jezgara imati ozbiljan uticaj na Samsung telefone u budućnosti sa više strana. Uostalom, pogledajte Apple, koji se na svim poljima vraća korenima i internoj organizaciji hardvera za svoje uređaje.

Prelazak na novu arhitekturu bez ARM-a deluje kao preambiciozno čak i za Samsung, ali isto tako ceo projekat može biti razvijan u etapama, pa se može desiti da prvo vidimo Samsung čipset na ARM arhitekturi, a kasnije možda i nešto potpuno novo.

Ukoliko se bilo šta od ovoga pokaže tačnim, Galaxy S23 serija, koja je konačno ista za sve stanovnike ove planete bi mogla da bude jedna od onih „uživajte dok traje“ situacija, i opcija kojom Samsung svesno kupuje vreme dok ne spremi svoje rešenje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi