Stiže AI PC era: Lenovo i AMD otkrivaju gde je budućnost računarstva

Lenovo i AMD veruju da je AI PC era već počela i da je ovo budućnost koja se ne može zaustaviti. AI PC obećava revoluciju u svetu ličnih računara

Stiže AI PC era: Lenovo i AMD otkrivaju gde je budućnost računarstva

Lenovo, ali i AMD teže tituli AI PC inovatora, u brzo razvijajućem tehnološkom pejzažu. Čini se da Lenovo u odnosu konkurenciju ima posebnu prednost koja mu omogućava da bez problema integriše veštačku inteligenciju (AI) u svoje proizvode i usluge.

Na Tech World 2023 konferenciji, Lenovo je predstavio budućnost računarstva s inovativnim konceptima poput “ličnog AI blizanca” koji koristi informacije sa uređaja za intuitivnu podršku AI, dok istovremeno štiti lične podatke od online pretnji. Ova težnja ka onome što se naziva “AI PC” obećava revoluciju u svetu ličnih računara.

Mediji su imali priliku da razgovaraju s nekoliko ključnih izvršnih direktora iz kompanije Lenovo i njihovog partnera, AMD, kako bi istražili koncept AI PC i kada potrošači mogu očekivati da ga vide na tržištu, izveštava Digital Trends. Iako su mišljenja varirala, saglasnost je bila jasna – AI PC je bliži nego što se može pomisliti.

CEO kompanije Lenovo, Yuanquing Yang, ponudio je svoju perspektivu o tome šta definiše AI PC. Naglasio je da AI PC obuhvata kako hardver tako i softver, zahtevajući snažan CPU, GPU, osnovne modele i operativne sisteme. Nije reč samo o moćnim čipovima, već i bogatim aplikacijama, osiguravajući da se veštačka inteligencija besprekorno integriše u svaki aspekt sistema.

Lenovo: AI PC je već tu

Luca Rossi, izvršni potpredsednik Lenovo Grupe za inteligentne uređaje, naveo je primer Lenovo-ovih gejmerskih laptopova Legion, koji su već više od godinu dana prisutni na tržištu i koriste Ryzen AI čip. Ovi laptopovi koriste AI tehnike kako bi poboljšali gejmersko iskustvo, prilagođavajući performanse, brzinu i temperaturu prema željama korisnika.

Jason Banta, šef OEM PC sektora kompanije AMD, uporedio je AI PC sa tranzicijom sa tekstualnih komandi na grafički interfejs i veruje da će biti jednako transformišući. Veštačka inteligencija će pružiti ličnu podršku, čineći dosadne zadatke zabavnim i poboljšavajući produktivnost, posebno u kreativnom radu. Osim toga, AI PC će se prilagođavati stilovima rada korisnika i stavljati akcenat na bezbednost na uređaju kako bi predviđala i sprečavala pretnje proaktivno.

Rob Herman, potpredsednik Lenovo Grupe za poslovne radne stanice, objasnio je da Lenovo-ovi AI PC-ovi uključuju različite modele, poput ThinkPad Z13 Gen 2, Yoga Pro 7, ThinkPad T14s Gen 4 i mnoge druge. Ovi računari, pokretani GPU-ima i procesorima sa sposobnostima za veštačku inteligenciju, služe kao osnova za razvoj i operaciju veštačke inteligencije.

Lenovo sada radi na kreiranju aplikacija koje koriste AI sposobnosti hardvera, unapređujući korisničko iskustvo i proširujući tržište AI PC uređaja.

Istraživanje na strani razvoja softvera za AI PC je podjednako važno. Cilj je olakšati razvoj aplikacija koje iskorištavaju nove mogućnosti hardvera. AMD aktivno sarađuje s partnerima, poput Microsofta, kako bi premostio jaz između hardvera i softvera, osiguravajući glatku tranziciju ka AI uslugama na uređaju.

Ukazuje se i na potrebu za standardizacijom u AI PC ekosistemu, kako isti postaju sve prisutniji. Kako bi osigurali harmonično funkcionisanje na različitim platformama, standardi poput PyTorch, TensorFlow i Onix su od suštinskog značaja kako bi razvojni timovi širom sveta mogli raditi s AI rešenjima.

Lenovo i AMD smatraju da su na ivici ere AI PC-ova. Zasnivajući se na svom iskustvu u poslovnom sektoru, sada guraju granice ličnog računarstva. Ostaje da se vidi koliko će se brzo definicija AI PC-ova razvijati i da li će opravdati rastuća očekivanja. Međutim, jedno je sigurno – AI PC predstavlja značajan skok unapred u svetu računarstva, obećavajući budućnost u kojoj veštačka inteligencija igra ključnu ulogu u svakodnevnim zadacima i aktivnostima svakog korisnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi