Vlada SAD-a izdvojila ogroman novac za Intel i razvoj čipova koje će koristiti američka vojska

Intel bi lako mogao da postane ključna kompanija u oblasti proizvodnje čipova za odbrambeni sektor američke vojske

Vlada SAD-a izdvojila ogroman novac za Intel i razvoj čipova koje će koristiti američka vojska

Vlada SAD je spremna da uloži 3,5 milijardi dolara u Intel kako bi povećala proizvodnju čipova naprednih karakteristika za vojne potrebe i obaveštajne svrhe, prenosi Blumberg.

Ova investicija bi mogla da bude deo ukupnog paketa pomoći koji premašuje iznos od 10 milijardi dolara iz američkog „zakona o čipovima“ (koji obuhvata i grantove i zajmove) ili bi mogao biti deo predloženog projekta „Secure Enclave“ koji je dizajniran za vojne i obaveštajne potrebe u oblasti razvoja i izrade specijalnih čipova koji će finansirati iz posebnih fondova.

Ovaj plan predviđa finansiranje programa „Secure Enclave“ tokom tri godine. Američka vlada je spremna da učini Intel vodećim igračem na polju proizvodnje poluprovodnika u oblasti odbrane.

Program je stvoren sa namerom da su unapredi bezbednost i pouzdanost lanca snabdevanja za poluprovodnike koji se koriste u vojne i obaveštajne svrhe. Sredstva se, kako se navodi, dobijaju iz šireg fonda grantova CHIPS-a i Zakona o nauci, iako je nejasno da li je to deo Intelovih grantova i zajmova od 10 milijardi dolara, o kojima se ranije pričalo.

Šef kompanije Intel divizije za proizvodnju čipova, Stu Pann je nedavno potvrdio u intervjuu za Tom’s Hardware da je kompanija potpisala veliki ugovor – vredan milijardu dolara  sa vladom SAD i ministarstvom odbrane.

U okviru inicijative RAMP-C, koju je pokrenula američka vlada, mnogi igrači u industriji, uključujući: IBM, Microsoft i Nvidia, razvijaće čipove za američku vojsku. Za Intel je ovo velika prednost jer je u pitanju jedinstvena prilika za usavršavanje budućih tehnoloških procesa izrade čipova naprednih karakteristika i performansi. Međutim, treba napomenuti da nisu za sve vojne i obaveštajne aplikacije potrebni procesori proizvedeni najsavremenijom tehnologijom.

Ova najava finansiranja dolazi u trenutku kada se Ministarstvo trgovine SAD-a, priprema da otkrije državne podsticaje vredne više milijardi dolara u korist vodećih proizvođača čipova, uključujući: Intel, Micron i Samsung.

Cilj je jačanje kapaciteta domaće proizvodnje poluprovodnika. Agencija je već objavila tri granta, uključujući investiciju fokusiranu na nacionalnu bezbednost američkoj podružnici kompanije BAE Systems i grant od 1,5 milijardi dolara za GlobalFoundries u cilju proizvodnje čipova starije generacije, uključujući i one za potrebe vojne i obaveštajne upotrebe.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. 3r1c_C4rTm4n

    Po svemu sudeci Intel ce da zavrsi kao Boeing...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi