Western Digital će rascepkati svoj posao sa fleš memorijom nakon propalih razgovora o spajanju sa firmom Kioxia

Posle neuspešnih razgovora o spajanju sa japanskom firmom Kioxia, kompanija Western Digital će rascpekati svoj posao sa fleš memorijom stvaranjem novih firmi

Western Digital će rascepkati svoj posao sa fleš memorijom nakon propalih razgovora o spajanju sa firmom Kioxia

S obizrom na to da se bori sa prezasićenošću u snabdevanju, kompanija Western Digital će rasparčati svoj posao sa fleš memorijom, tako što će za njega stvoriti dve nove firme koje će izaći na berzu, čime će njihove akcije postati dostupne trgovcima na malo i postati javno vlasništvo. S druge strane, svoje tradicionalno poslovanje sa hard diskovima zadržaće u svojim rukama, što udovoljava zahtevima Eliott investitora.

Ova odluka dolazi nakon što su zbog pomenutog problema preplavljenog tržišta, pregovori o spajanju ove firme sa njenim proizvodnim partnerom, japanskom kompanijom Kioxia zaustavljeni prošle nedelje. Ove dve kompanije o tome pregovaraju još od 2021. godine, jer bi njihovo spajanje stvorilo jednu kompaniju koja sama kontroliše trećinu globalnog tržišta NAND fleš memorija.

Međutim, investitori firme Kioxia SK Hynix, koja je inače, glavni proizvođač memorijskih čipova i rival obema kompanijama protivili su se tome, piše Reuters pozivajući se na izvore. Western Digital akcije su nakon objave o daljem poslovanju porasle za 10 posto, a investitori podržavaju razlaz.

S obzirom na trenutna ograničenja, postalo je jasnije… da je isporuka samostalnog razdvajanja pravi sledeći korak u Western Digital evoluciji“, rekao je danas izvršni direktor kompanije Dejvid Gekeler.

Ovaj potez uklanja neizvesnosti u vezi sa fleš memorijom ove kompanije, koja je napravljena kupovinom SanDisk kompanije 2016. za čak 19 milijardi dolara i služi industriji pametnih telefona i račuanra.

Potražnja za fleš čipovima opala je nakon pandemije koronavirusa, ostavljajući tržište preplavljeno ponudama i povećavajući pritisak na proizvođače čipova da se konsoliduju. Sada je jedan od tih problema rešen, ali Western Digital nije davao više detalja o razgovorima sa Kioxia kompanijom, nakon objavljivanja svojih kvartalnih finansijskih rezultata.

Direktor kompanije dodaje da ostaje „otvoren za sve alternative koje daju superiornu vrednost“ planiranom razdvajanju biznisa, koje je oslobođeno poreza, a trebalo bi da se desi u drugoj polovini 2024.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Marti Misterija

    Rascepkati!!!??? :eek:
    Свит бејби Џизс, ко ово преводи!?:ROFLMAO::ROFLMAO:

  2. Diamond

    Бот

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi